‘Oud-minister Van Mierlo werkte arrestatie Bouterse in Brazilië tegen’

15
Voormalig legerleider Desi Bouterse

Voormalig legerleider Desi Bouterse, die in Nederland bij verstek veroordeeld is tot elf jaar cel wegens handel in cocaïne, zou in 1997 opgepakt worden in Brazilië. Bouterse was door een Nederlandse diplomaat gesignaleerd in Brazilië, waarna toenmalig justitieminister Winnie Sorgdrager hem daar wilde laten oppakken.

Haar partijleider en toenmalig minister Hans van Mierlo (Buitenlandse Zaken) wilde Brazilië echter niet laten vragen om aanhouding van de van drugshandel verdachte Bouterse, wegens de relatie met Suriname en omdat hij ‘verliefd’ was op het land. Dat heeft oud-minister Sorgdrager onthuld tegenover NRC.

Toen in augustus 1997 justitiële bronnen via NRC Handelsblad gewag maakten van deze ingreep van Van Mierlo, zei hij de arrestatie niet te hebben gevraagd omdat hij informatie had dat Brazilië niet zou hebben meegewerkt aan een aanhouding van Bouterse.


15 REACTIES

 1. Brazilië had opa D met zijn gezelschap al in de boeien geslagen vanwege het internationaal opsporingsbevel in Belem en wilde ze overdragen aan Nederland. Maar bangerik van Mierlo was bang, dat de domme aanhangers van opa D in ptata zouden rellen. Daarom heeft hij sorgdrager géén toestemming gegeven om de Braziliaans actie vervolg te geven. Hierdoor heeftie Nederland een gouden kans gemist om de surinaamse bevolking te verlossen van de grootste koenoe en ellende vanaf 1975. Namelijk van de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname.
  gemodereerd

 2. Daarom wordt het dossier 60 jaar bewaard, het komt door die lafbek H.v M.
  Gelukkig is deze eikel al de pijp uit, dus kunnen ze het dossier gerust
  vrijgeven vind ik!..

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 3. van Mierlo was die ook niet van D66 , nu hebt je die Kaag dus nog steeds vriendjes van bouterse , foei D66 jullie geven een sneer aan de nabestaanden van de decembermoorden 1982
  gemodereerd

 4. DE crimineel zou max 8 jaar na goed gedrag aftrek in de gevangenis zitten, maar nu heeft hij levenslang straf gekregen door mee te maken hoe z,n gezin gestraft wordt. Eerst de zoon daarna klein zoon en gaat zo maar door totdat een einde komt aan zijn Karma. God slaap niet, alles wat er gebeurt heeft een reden.
  gemodereerd

 5. Misschien dacht van Mierlo zijn “toekomstige schoonzoon😎” in bescherming te nemen zoals Bouterse zijn schoonzoon en stiefzoon vaak in bescherming heeft genomen
  gemodereerd

 6. Weer een vuile rol van Nederland in een zaak die Suriname zeer aan het hart gaat. Nederland heeft Suriname door de jaren heen veel leed berokkend. Gelukkig worden de vele positieve daden in het kader van de hernieuwde samenwerking steeds meer. Deze president en zijn tean zijn de juiste personen die zonder trauma’s uit het verleden de nieuwe ontwikkelingen ten goede voor Suriname in goede banen kunnen leiden.
  gemodereerd

 7. Drie keren heeft Nederland op een bepaalde manier gehandeld:
  Toen Maurice Bischop is opgeruimd wilden de Amerikanen ook DDB gelijk meenemen, maar toen zijn Hans van den Broek en van Mierlo naar Washington geweest om het tegen te houden. Nederland zou het zelf regelen, dis niet!!
  Tweede keer was op Schiphol maar daar lag het een beetje complex omdat DDB in trasnit was en dus niet op Nederlandse bodem was.
  Derde keer natuurlijk Brazilie zoals hierboven beschreven.

  Indien van Mierlo echt van Suriname hield heeft hij door zijn handelen het omgekeerde gedaan van wat iemand zou moeten doen die echt van Suriname hield.
  gemodereerd

 8. van Mierlo was altijd al een zuiplap, waarschijnlijk had hij ook heel veel boter op zijn kop.
  D’66 is een partij die mensen vernietigt. Hun laatste walgelijke actie is traineren bij een kabinetsformatie, de voorlaatste is chantage om de voorzitter van de 2de kamer te leveren enz. Een van de ergste is wel dat als je niet hebt aangegeven dat je geen donor wil zijn, de artsen bepalen. Als de nabestaanden dan toch niet meer willen dat je als object mag dienen voor studenten om lekker in te snijden dan MOET je met zwaarwegende argumenten komen. Bij voorbaat kansloos.
  Of de arts heeft met spoed een nier of whatever nodig (voor een familielid of puur voor de centjes) dan ben je donor en domoor.
  Mensen komen pas te laat achter hun stommiteit. Een mooi voorbeeld hiervan is het afschaffen van de ziekenfonds, we kregen €100 als compensatie. Domboos van bijv de ndp zouden juichen €100 , sang gewoon €100 mang.
  Ja hoor, het jaar daarna werd de €100 afgeschaft en moest je €100 gaan betalen. Dat is nu €400. Ze noemen het eigenrisico
  Bovendien moest je maandelijks veel meer gaan betalen aan verzekering en nu is verzekeren te duur
  gemodereerd

 9. Deze Mierlo allang overleden. Ik geloof dit verhaal niet Hollanders zijn geen terughoudende soort mensen ik ken hun . Ergens een maffe spreekwoord gelezen van iemand -Nederlanders hebben geen tanden maar bijten Keihard maar volgens mij is het zo Hun spuiten dodelijk gif al hebben hun geen tanden zonder tanden alleen dodelijk gif spuiten. Er wordt nooit naar je geluisterd als er ellende is maar als je zegt dat er geen ellende is dan dansen de viese dodelijke giftige slangen op je kop in Nl.
  gemodereerd

 10. Hans van Mierlo bedoelde toen dat hij verliefd was op ddb, maar die wilde niet met hem tongzoenen.

  Als hij het echt meende met Suriname dan had hij als bevriende land gedaan wat hij kon/moest doen.
  gemodereerd

 11. Dit is oud nieuws.
  Was al bekend. Toen had de man het voor het zeggen, gelukkig begint het tij te keren ook bij de multinationals.

  Interessant is, op welke vrouw die v Mierlo nou verliefd was. Verliefd op het land is echt een domme smoes. Die vrouw heeft indirect de toekomst van suri bepaald. Wie was dat en wat vind de Braziliaanse ambassadeur van deze beschuldiging.
  gemodereerd

 12. Het wordt tijd voor een nieuwe frisse kijk en inrichting van de Surinaamse samenleving. Deze man DDB heeft Suriname keer op keer met zijn macho en stoer gedrag naar de afgrond geholpen. Er is geen tijd meer voor zijn gedachtengoed die meer schade en schande voor de samenleving heeft gebracht. Hij heeft ruim alle kansen gehad om wat van Suriname te maken. Het enige wat eruit voort is gekomen, is dood en verderf en niet te vergeten de totale verarming van de Surinaamse samenleving.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.