Rijksmuseum presenteert tentoonstelling Slavernij

15
Anoniem, Tot slaaf gemaakte mannen graven trenzen, ca. 1850. Amsterdam, Rijksmuseum. Aankoop met steun van het Johan Huizinga Fonds/Rijksmuseum Fonds

Het Rijksmuseum presenteert van 12 februari t/m eind augustus 2021 de tentoonstelling Slavernij. Slavernij is een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Met deze tentoonstelling richt het Rijksmuseum voor het eerst de blik op slavernij in de koloniale periode in zowel Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, als in Zuid-Afrika en Azië.

De tentoonstelling Slavernij presenteert tien waargebeurde verhalen. Tien persoonlijke verhalen over mensen die in slavernij leefden en slavenhouders, mensen die zich verzetten en mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald. Hoe zagen hun levens eruit? Hoe verhielden zij zich tot het systeem van slavernij? Konden zij eigen keuzes maken?

Op de tentoonstelling zijn objecten te zien uit nationale en internationale musea, archieven en particuliere collecties.


15 REACTIES

 1. ..HADDEN..EVEN..MOETEN..WACHTEN..
  MET..DE..TENTOON..STELLING..(WIJ..BEVINDEN..ONS..NU..IN..EEN..CORONA..CRISIS)..
  BEZOEKERS..ZULLEN..NIET..MASSAAL..OP..AF..KOMEN..


  Maak melding

 2. @Schipper
  Een tentoonstelling kost jaren aan voorbereidingstijd.Musea moeten worden aangeschreven,particulieren moeten worden benaderd of ze objecten willen uitlenen,verzekeringen moeten worden afgesloten etc etc.Het zal heus wel storm lopen.


  Maak melding

 3. Nu aan de Nederlandse bevolking laten zien hoe ze rijk zijn geworden door bloed en zweet van de slaven en wel 300 jaar lang.Ook Belgie door slaven arbeid rijk geworden .Daarna hebben ze de contract arbeiders uit India -Indonesie enz. uit gebuit.
  Lees meer over:Du Plessis , Van der Wees ,WIC .


  Maak melding

 4. Opmerkelijk dat er een stukje bewustwording plaatsvind, binnen de nederlandse samenleving. Nu de excuses nog en de herstelbetalingen. De ruim 4 miljard aan schulden van Suriname, zou Nederland in feite gewoon kunnen overmaken, zonder dat ze zelf, “1” centje pijn lijden


  Maak melding

 5. @ kali madjoe
  en kijk wat de surinamers zelf voor elkaar krijgen in 40 jaar?
  alles naar de sodemieter geholpen wat er was.
  en het is niet de nederlandse bevolking die rijk is geworden, het is de adel die altijd profiteerde van de slavenhandel.
  de gewone arbeiders hadden het ook niet zo goed in die tijd.
  dus eenzijdig de geschiedenis tonen is ook al een zwakke manier om je gelijk proberen te halen.
  misschien je eigen zelf eens beter inlezen


  Maak melding

 6. Ook interresant is het verleden van de blanke slaven in de Amerika’s. Dit waren o.a. boeren zonen die uit Europa werden gewerft met valse beloftes daar goed te kunnen verdienen. Eenmaal op een plantage in de tropen werden ze uitgebuit, mishandels en vermoord voor het einde van de contracttijd van 5 jaar zodat er niet betaald hoefde te worden. Ook waren er blanke slaven die een schuld hadden en daarna tot slaaf werden gemaakt of gewoon bemanning van een koopvaartschip dat door piraten werd gekaapt. Die bemanning werd dan verkocht aan plantage eigenaren. Raar eigenlijk dat hier weinig over gesproken word omdat dit toch ook een aanzienlijk deel was van de slaven bevolking en de blanke slaven over het algemeen harder moesten werken dan de gekleurde. In het boek dat eind 1600 werd geschreven door de blanke slaaf ( later zeerover ) A.O. Exquemelin genaamd:
  De Americaensche zee-roovers
  Verteld hij dat het gezegde was: Een zwarte slaaf moet je goed behandelen want die heb je een leven lang, een blanke slaaf moet je uitbuiten want die heb je maar 5 jaar.
  Deze 5 jaar was in de praktijk vrijwel altijd ook een leven lang omdat er op straf van kleine overtredingen jaren werk bij werden gedaan. In deze contract tijd had de blanke slaaf geen rechten en mocht de eigenaar de blanke slaaf zelfs ongestraft martelen en doden.

  Het was een rare tijd en ik adviseer iedereen die dit een interresant onderwerp vindt om het boek De Americaensche zee-roovers te lezen. Naast interresante details over het slaven verleden kan met ook lezen hoe vol de natuur ( bos en zee) toen in 1600 met dieren zat. En wordt je nog duidelijker wat voor een destructieve invloed de mens op de natuur heeft.
  gemodereerd

 7. @konsensi
  excuses voor wat? herstelbetalingen voor wat? en aan wie dan?
  iedereen is al dood.
  ga lekker herstelbetalingen halen bij bouta die 40 jaar lang je land naar de sodemieter geholpen heeft, maar dat durf je dan weer eens niet.
  en wanneer komt de bewustwording van de afstammelingen van de slaven, dat ze door hun eigen landgenoten verkocht zijn aan die witman?
  daar hoor je ze nooit over.
  er waren al slaven voordat de witman er aan te pas kwam…. maar dat ontkennen ze dan altijd maar weer


  Maak melding

 8. en waarom altijd nederland?
  het waren de engelsen in 1650 die de eerste kolonisatie deden in suriname
  maar je hoort ze nooit bij de engelsen klagen over herstelbetalingen.
  elke keer maar weer die zogenaamde excuses en herstelbetalingen.
  typisch voor de surinamer…. alles draait om doekoe.
  stel je voor dat je moet werken voor je geld


  Maak melding

 9. @ directeur zonder bedrijf

  Dat de slavernij er al was dat is een feit. Het belang van Nederland staat voorop en daar schort het een beetje. Suriname is als een grote parnassi in 1975 achter gelaten en dat is het nog steeds. De bevolking die door de nederlanders was samengesteld, was geen kader. Dat waren arbeiders die dmv slavernij of contracten zijn verworven. Dat de naam bouterse de afgelopen 40 jaar er als revolutionair heeft gedomineerd, doet niets af bij de lage streken, die vanuit de westerse wereld worden gedemonstreerd, als het gaat om een stukje onmenselijkheid. Suriname loopt ver achter op het gebied van onderwijs. En heeft nog een lange weg te gaan op het gebied van ontwikkeling. Nederland wijst met het vingertje naar bouterse als de dictator die de schuld is van alles, maar vergeet zijn eigen rol in de geschiedenis van het land.

  Een verzoenend gebaar van het puissant rijke voormalig Moederland, zou het kindje Suriname dat al tijden probeert op te staan, een heel eind op weg kunnen helpen. Maar zelfs dat is mijn inziens teveel gevraagd..


  Maak melding

 10. Ik wil een eerlijke tentoonstelling, dan vind ik het interessant.
  Wat is eerlijk?
  Een vergelijking.
  Aan de ene kant alle negatieve zaken van de slavernij, zeker ook de psychologische.
  Daar tegenover welke dingen kolonialisme en slavernij hebben opgebracht waar ook de nakomelingen van de slaven nu gebruik van maken en zonder kolonialisme/slavernij niet zouden hebben.


  Maak melding

 11. Het is de makkelijkste manier om niet uit je hangmat te komen , gewoon denken dat holland puissant rijk is geworden van suriname en als men dan aan die zelfde figuren waaraan geven ze niet want dan weten ze niet hulp a reissom 3,2 miljard wat verkeerd is gebruikt of in de zakken van van pleps is verdwenen ,konsensi was je even vergeten , dammen ,dijken ,sluizen gemalen , zeedijken , airstrips alle bush wegen vanaf 1954 zelfbestuur, corruptie , en dan wat gestolen is van de bevolking door eigen mensen ,naschoolse opvang, huizen fabriek cassavefa briek ,alleen de ruïnes staan er nog nog zo een mooie CARIFESTA, als er nou volgens de oude regering 200 miljard aan bodem s chatten aanwezig is , is dat gebruikt om het volk te misleiden .
  Konsensi dat je bukt gaat onder de druk van slavernij , dat roept op tot medelijden, nou het lachen staat mij nader dan het huilen , slapjanus ga je nuttig maken stroop je mouwen op en ga iets makken van dat paradijs wat je bezit .
  45 jaar lang hebben jullie groot schreeuwers het het zonder die bakra’s gedaan ,wat is er van terecht gekomen vraag het aan de figuren die de onderhandelingen hebben bij gezeten , een behoorlijke dosis zelfoverschatting lag hier aan ten grondslag .
  Konsensdi ik ben nieuwsgierig


  Maak melding

 12. Nederland is zeer zeker rijk geworden ze bewaren nog heel goud uit die tijd ook van indonesie hollanders hebben hun mond vol Over Witwassen hun weten het beste hoe je slaven geld en goud kan witwassen. Ik lees hele boze reacties als het om herstel betalingen gaat mijn opa en oma waren ook slaven hun hebben heel veel gelden in suriname door blanke mensen ik vindt de herstel betalingen zeer terecht de slaven ook in indonesie hebben keihard voor gewerkt. Slaven geld nu nederlanders witwassen daar zijn hun nu mee bezig. Ik begrijp niet waarom surinamers blanke hollanders zo vertroetelen hun blauwe ogen en blond haar maar ik woon al 30 jaar in holland blanke mensen gunnen je hier helemaal niets zelfs niets een vriendelijke buurvrouw en geld willen ze afpakken zelfs percelen in surinamers loeren blanke bakras en surinamers in suriname hollanders zo en zus als jullie in holland zouden wonen dan zouden jullie anders piepen. Je mag hier geen cent overhouden of politie met lange benen staat je deur in avond in te trappen . Ik heb kwart hindoestaanse bloed maar ik baal er echtwel van want hindoestanen zijn net vleetmuizen praten op radio en t.v alleen maar onzin ook als ze her en der werken ze proberen je kapot te maken of ze nou bij de bank of politie werken en daarom zijn hollanders dol op hindoestanen ze klikken als de beste en pesten mij ook. Blanke mensen zijn manipulators en hindoestanen ook het zijn echt geen lievertjes ik heb veel hindoestanen in de familie die mij ook steeds bij de belastingdienst verklikken ik vind ze gefustreerde ratten hier in nederland.


  Maak melding

 13. Kali madjoe@ Ik begrijp je heel goed mijn voorouders hebben ook veel geleden ik wil niet in de discussie mengen wat mij dagelijkse pijn doet ze hadden niet eens een degelijke pensioen. Door blanke druk en toe doen is arme suriname zelfstandig geworden maar caraibische gebied krijgen nog steeds miljoenen en zelfs corona vaccins over een tijdje.


  Maak melding

 14. Waarom verklikken je eigen fam leden je bij de belastingdienst? Dan is er iets niet ok? Dan doe je iets wat het daglicht niet kan verdragen denk ik dan. Het zijn toch bel centen van alle ingezetenen.


  Maak melding

 15. @Angela,

  “Ik heb kwart hindoestaanse bloed maar ik baal er echtwel”

  Das zeker balen!!!
  Want je bent of half of helemaal maar kwart??
  Dan is iets mis gegaan tijdens het paren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.