ALCOA ontmoet experts en bedrijfsleven Suriname

7
ALCOA ontmoet experts en bedrijfsleven Suriname
Foto: (c) ALCOA | Afobaka-waterkrachtcentrale in Suriname.

PARAMARIBO, 20 sep – Gisteren, woensdag 19 september, ontmoetten Alcoa’s Vice President van de Global Transformation Group, de heer Robert Bear, samen met Suralco’s directeur Ruben Halfhuid, het Surinaams Bedrijfsleven en individuele experts in Suralco’s Corner House. De ontmoeting concentreerde zich op de jarenlange geschiedenis van Suralco in Suriname, de uitgebreide samenwerking tussen het bedrijf en de overheid, alsook op een toekomstplan.

Bear verklaarde dat de conceptovereenkomst onlangs is voltooid en binnenkort aan het Parlement ter goedkeuring zal worden aangeboden. Hij benadrukte tevens dat de conceptovereenkomst gedetailleerde procedures omvat voor rehabilitatie van mijngebieden en milieusanering, die zullen worden uitgevoerd volgens protocollen en procedures die zijn gebaseerd op Amerikaanse standaarden.

Alcoa heeft nauw samen gewerkt met de Presidentiële Onderhandelingscommissie voor de bauxietindustrie (NCBI). De huidige overeenkomst omvat een redelijk compromis voor beide partijen en biedt verschillende voordelen voor Suriname, waaronder teruggave van de Afobaka-waterkrachtcentrale (FOTO); 14 jaar eerder dan gepland.

“Alcoa is trots op de 100-jarige geschiedenis van Suralco in Suriname én de voordelen die de bedrijfsactiviteiten hebben opgeleverd voor zowel het bedrijf als het land”, aldus Bear. Hij benadrukte dat óók de volgende fase op verantwoorde en passende wijze zal worden voltooid.

7 REACTIES

 1. Het probleem bij Surinamers is dat ze in het verleden heel slecht hebben onderhandeld met alcoa en onder genot van alcohol en hier en daar iets in de handen zijn toegestopt bij vooraanstaande lieden die nu enorm rijk zijn geworden waardoor zij akkoord zijn gegaan met iets wat zij niet begrepen hadden,terwijl de sluwe Amerikanen wel beter wisten,waardoor zij nu in een betere onderhandelings positie zijn belandt,de oppositie schreeuwd moord en brand olv jogi terwijl iedereen weet dat begrijpend lezen niet aan hem besteed is,omdat nergens in het document staat aangegeven dat bij vroegtijdig vertrek van alcoa de dam automatisch in Surinaamse handen handen zou vallen,ze mogen deze regering dankbaar zijn met de onderhandelings resultaten wat nu is overeengekomen


  Maak melding

 2. De actie vanuit het parlement om achteraf aanvullende barrières toe te voegen aan een bestaande document waarbij de andere partner niet akkoord is gegaan is van generlei waarde en dat toont de kortzichtigheid of beter gezegd onwetendheid van deze lieden,iets wat door twee partijen is overeengekomen kan onmogelijk door 1 partij terzijde geschoven worden om daarna op hoge toon te eisen dat er heronderhandeld moet worden,dit soort toneeltjes kan alleen in Su opgevoerd worden,terwijl de Amerikanen wisten dat dit soort poeperij in alle rechtzalen waar ook ter wereld weggevaagd zou worden,ben benieuw wat voor ideetjes de jan Klaassen en katrijntjes nog in petto hebben


  Maak melding

 3. Indien men de MOU van 2015 vergelijkt met wat er nu gebeurt kan wel vast gesteld worden dat er een enorme verbetering heeft plaats gevonden. Van zand er over naar saneren volgens de actuele internationale normen.
  Het is alleen zaak dat er gehandhaafd gaat worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.