Brief aan Bouterse: ongehoorde voorkeursbehandeling

13

PARAMARIBO, 14 mei – “Gaarne zou ik van u, beste president, willen weten of u op de hoogte bent van de levendige handel in concessies door hooggeplaatste leden van uw kabinet en hun familie.” Dit stelt Chandrikapersad Santokhi, coördinator van oppositieblok V7, in een brief aan president Desiré Bouterse. Mikpunt is minister Ashwin Adhin.

De hoogste man op Onderwijs & Volksontwikkeling haalde vaker het nieuws dezer dagen. Een broer van Adhin kreeg een topbenoeming bij een publiek bedrijf. Ook zou een zus lucratieve mijnrechten hebben doorverkocht. “Overduidelijk is hier sprake van een ongehoorde voorkeursbehandeling voor directe familieleden van een lid van de regering”, stelt Santokhi. Het heeft er veel wet en recht genegeerd worden.

Santokhi wil onder meer weten of het staatshoofd zelf betrokken is. “Hoelang, beste president, bent u van plan het volk van Suriname zand in de ogen te strooien? Zijn dit de praktijken die u graag in een volgende regeerperiode van vijf jaar wilt voortzetten? Ik mag hopen dat de kiezers van Suriname nu eindelijk duidelijk mag worden waar deze regering zich vooral voor inzet, namelijk voor zichzelf!”

De volledige brief:

Naar aanleiding van recente berichtgeving via verschillende media acht ik het nodig om enkele vragen te stellen aan de President. Het betreft namelijk nieuws dat duidt op vermeende corruptie, vriendjespolitiek, favoritisme en onbehoorlijk bestuur.

De berichten betreffen de minister van onderwijs, de heer A. Adhin. Naar verluidt is via de achterkamertjes besloten een broer van de minister te benoemen tot directeur van een dochterbedrijf van SAIL. Dit zonder een transparante procedure en zonder dat duidelijk is over welke kwalificaties het familielid precies beschikt om het bedrijf te leiden. De zittende directeur die al meer dan 16 jaar aan het bedrijf is verbonden, is zonder enige aankondiging vooraf gewoon aan de kant gezet en wordt ontslagen. Precies twee weken voor de verkiezingen.

Verder blijkt uit de berichtgevingen dat de familie van de minister concessies heeft verkregen, met een totale grootte van ongeveer 11.500 ha, voor het uitoefenen van mijnbouwactiviteiten en dat deze concessies binnen zeer korte tijd weer doorverkocht zijn. Naar verluidt naar een goede kennis van de minister, die ook bij hem op het ministerie werkt. In het onderhavig geval gaat het om twee concessies. Eén voor het ontginnen van steenslag en de andere voor het mijnen van goud. De minister beweert hier niets van te weten. Beste president , voorop dient gesteld te worden dat elke Surinamer het recht heeft een concessie aan te vragen voor dergelijke doeleinden. Maar wanneer handel wordt gedreven met concessies van zo’n enorme oppervlakte door familieleden van een lid van de Regering kan niet anders geconcludeerd worden dan dat hier meer achter steekt.

In het verleden is onze gemeenschap al vaker geconfronteerd geworden met vreemde uitgiften van concessies aan mensen uit de kringen rondom de president. Denk maar aan de uitgifte van een concessie van 86.000 ha aan ex-onderminister M. Gopi (2012). Of het uitgeven van de Waterkant aan de onderneming NV Cactus van ondernemer Guno Chin a Sen (2015). Dit zijn maar enkele zaken die op zijn zachtst uitgedrukt vraagtekens oproepen. Parlementaire vragen en brieven aan u beste president zijn nooit door u beantwoord.

Overduidelijk is hier sprake van een ongehoorde voorkeursbehandeling voor directe familieleden van een lid van de regering. Dergelijke activiteiten horen niet thuis binnen een zichzelf serieus nemend kabinet dat zoveel verlangt van de bewoners van Suriname maar zich kennelijk een status aanmeet van onaantastbaarheid en zichzelf daarmee boven de wet en regelgeving plaatst. Hoelang beste president bent u van plan om het volk van Suriname zand in de ogen te strooien? Zijn dit de praktijken die u graag in een volgende regeerperiode van vijf jaar wilt voortzetten? Ik mag hopen dat de kiezers van Suriname nu eindelijk duidelijk mag worden waar deze regering zich vooral voor inzet, namelijk : voor zichzelf!

Gaarne zou ik van u beste president willen weten of u op de hoogte bent van de levendige handel in concessies door hooggeplaatste leden van uw kabinet en hun familie. Want in een democratische rechtsstaat zijn dit zaken die absoluut niet door de beugel kunnen. Dus rijst bij mij de tweede vraag. President was u zelf op enige wijze betrokken bij deze deal in genoemde concessies?

Hoogachtend,

Ch. Santokhi
Coördinator V7


13 REACTIES

 1. moro o doro eté..

  ik wil nog vijf er-bij.. jaren..

  ook voor al mijn maties die niks gehad hebben nog..

  de goslar wil ik ook verkavelen..

  o ja de s.l.m. niet te vergeten..


  Maak melding

 2. Goedzo Mr Santokhie gaat U zo maar door met vrijvechten we gaan met zn allen U animeren totdat de N.D.P(Nette Duivel Partij) uit dit aardbodem voor immer afsterven!!!

  V.H.P.soso lobi nanga brasa!!!


  Maak melding

 3. “Gaarne zou ik van u, beste president, willen weten of u op de hoogte bent van de levendige handel in concessies door hooggeplaatste leden ”

  Antwoord: op de hoogte? Sheriff Chan, je bent een echte lachertje en nietsnut. Niet alleen ben ik op de hoogte, ik heb het zelf geinitieerd. Je had me moeten pakken toen je minister was. Nu krijg je die kans nooit meer. You see, verschil tussen jou en mij is dat ik het ijzer smeed wanneer het heet is en jij wacht tot het is afgekoeld. Good day, you cooly, go cool off cooly.


  Maak melding

 4. waarom kijk die klootzak van een santokhi niet nar de persoon doe hij samen werk hoeveel grond hij op zijn zoon zijn naam heeft gezet en zijn eigen patij genoten en sontokhi zelf weet me wat deze gasten 5 jaar terug hebben gedaan tijdens de regering venitaan men weet de helf niet


  Maak melding

 5. Als het waar is dat die minister Adhin vriendjespolitiek bedrijft, dan moet hij zijn naam veranderen. Van Adhin naar Paradhin. Ab Adhin log Bouterse ke chuttar mein ghoes gail! Kaisan din aaigail bhaaiyon!


  Maak melding

 6. ik hoop alleen dat de srd weer opvliegt naar 1 op 1000,– ,

  dan kunnen de mofina’s misschien wakker worden vooral de

  jongeren die zich zelf jeugd noemt en niks weet van de jaren 80..

  laat de jeugd,nu maar een echte geschiedenis boek kopen bij Varenkamp en de historie gaan lezen wat deze schurk bouta gedaan heeft op 8 december 1982..

  loop lans de coppename straat,waar de begraafplaats is van de VERMOORDEN ,dan zal het tot je doordringen wat er was gebeurt..

  als je lef hebt,,vraag het persoonlijk aan bouta zelf..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.