AZV Suriname politiek en financieel harde noot

12

PARAMARIBO, 8 jul – Het invoeren van een Algemene Ziektekostenverzekering, AZV, blijft een politiek hard te kraken noot. Wie het gaat betalen blijkt ook onder de regering Bouterse de hamvraag. Celsius Waterberg, minister van Volksgezond en bedenker van de verzekeringsvorm, weigert op te geven.

In het parlement toonde hij zich een immer geestdriftig voorstander. Zijn belangrijkste argument: geen discriminatie meer van patiënten. Het lijkt geen zoden aan de dijk te leggen als het op het meekrijgen aankomt van de regeerpartners. Onder de vorige regering ondervond Waterberg gelijksoortige weerstand. Vicepresident Robert Ameerali spreekt nu van politieke zelfmoord.

De kosten van de gezondheidszorg vliegen de pan uit. Waterberg zegt zelf dat de kosten zijn verdubbeld sinds de vorige regeertermijn. Hij vindt dat het geld voor AZV getrokken moet worden uit extra heffingen. Maar de vraag is of die middelen dan ook echt naar de AZV zal gaan. De overheid legt traditioneel weinig betaaldiscipline aan de dag als het gaat om zorg- en pensioenfondsen. Zoveel zelfkennis gunnen de politici zichzelf wel.

12 REACTIES

 1. http://www.gfcnieuws.com/?p=68157 hier bloed mijn hart van, hier wordt ik erg boos om terwijl deze vrouw zwaar lijd onder haar ziekte mag mevrouw I.B geld over de balk gooien voor mooie kleren en ze verdiend voor het doorknippen van lintjes 8000 srd per maand een geestelijke verzorger 6000 srd abrahams mag in cuba geholpen worden op naam van de staat terwijl hij een vorstelijke salaris heeft.
  Die inhumane beesten die nu aan de macht zijn zullen hun aardse straf niet ontlopen gado no e sribi.


  Maak melding

 2. de oplossing ligt gewoon voor de hand.

  kijk iemand die tot 500 srd per mnd krijgt betaald gewoon 10 % van zijn loon aan azv verplicht.

  iemand die meer dan 500 tot 1500 per mnd krijgt,betaald ook 10% van zijn loon.

  iemand die meer dan 1500 tot b.v 3000 srd krijgt betaald 10 tot 12 % van zijn loon boven de 3000 betaald 15 % van zijn loon..

  iemand die meer dan 3000 srd verdient,betaald 20 % van zijn loon dus mensen als de gouvernor centrale bank alle ministers pers.vice pres.alle directeuren alle beleids-medewerkers moeten betalen ook de vrouw v/d pres en meneer de predikant reve ook.

  Alle partikulieren betalen een evenredigheid naar inkomsten ..

  Alle on-min vermogen kaarten komen bij deze te vervallen iedereen verplicht verzekerd, de gelden in een speciaal fonds.

  alle doktoren worden door de overheid met de opbrengsten betaald en ziekenhuizen verpligingen enz enz enz..

  Het is maar een voorstel en dient nader uitgewerkt te worden,maar het begin is er..

  Laat ronny met zijn beleidsmedewerkers en amafo zijn fisie(geen vis) hierover gaan,misschien ook een idee voor meneer waterberg hoe dit optepakken verder uit te werken..


  Maak melding

 3. De gekozen principeloze leiders en onberechte mensenrechten schenders maken het van kwaad tot erger.De domme aanhangers krijgen ervan langs.


  Maak melding

 4. Vraag het welk afstuderende student economie en je hoort het dat een AZV niet haalbaar is voor Sur.Gezondheid zorg vereist een groot deel import component.Voor misschien 80%.En dat kunnen wij met onze kleine bevolking niet opbrengen.Het alternatief is alle Suri’s te verzekeren bij een buitenlandse verzekeringsmaatschappij waar de dollar of euro betaal middel is en medische apparatuur en medicijnen geproduceerd worden.En die leveren dan gewoon aan een van hun eigen ‘filialen’.De premie is dan ook enigszins dekkend maar kan er ook geen politiek met de AZV gespeeld worden.

  Cobie.


  Maak melding

 5. @wikileaks

  Dus Obama is ook een misdadiger omdat er schrijnende gevallen onder zijn bevolking te vinden is?

  Zoek aub hulp mi mang, professionele hulp.


  Maak melding

 6. Wiki embe,
  Heb jij onderhand nog wel bloed tussen jou flaporen?

  Bij minste en geringste bloedt jou selectief en huichelachtige hart!


  Maak melding

 7. @ blakaboy.
  ik ga niet in op die achterlijke en domme vergelijking van jullie ndpers.
  Jij bent in mijn ogen een inhumane schoft.
  Suriname verkeerd momenteel in morele staat van ontbinding dat is een feit. als jij dit soort inhumane gebeuren wil goed praten of bagatelliseren door een vergelijk te maken met amerika dan geeft jij aan hoe onmenselijk dom jullie van de ndp zijn.@ Parapinto ik heb nog een hondenkluif voor jou, als je begrijpt wat ik bedoel al die trouwe honden van de ndp krijgen van mij een kluif.


  Maak melding

 8. Bouterse heeft ooit gezegd geld maakt geld.Zie nu het gevolg ervan. De domme aanhang van Bouterses NDP weet niet eens dat creperen.Zo dom zijn ze.


  Maak melding

 9. Wat ik in en in triest vind is dat sommige posters het puur op de man spelen.
  Ik kan een eind meegaan met sommige critische kanttekeningen die geuit worden tegen deze regering maar dat alles wat er fout gaat op dit moment de schuld is van deze regering is wel heel erg ongeloofwaardig.
  De gezondheidszorg is al heel lang een ondergeschoven kindje onder verscheidene regeringen en alleen maar erger geworden.
  Ik heb al eerder voorgesteld van de onroerendgoedbelasting die ingevoerd dient te worden een deel te reserveren voor de AZV.
  Probleem opgelost en je houdt nog geld over ook.
  Bijna alle parlementariers, ministers en andere vreters die dicht bij de honingpot komen en land geroofd hebben bij het ministerie van RGB zijn er op tegen omdat ze hun belangen willen beschermen.
  Ramdien Sardjoe had gezegd: “Over my death body”.
  Deze uitspraak zou door bijna politicus of zakenman in Suriname gepleegd kunnen zijn.
  Hou het eenvoudig en laat een ieder naar draagkracht meebetalen.
  De eerste 500m2 is een basispremie van SRD 300,00 per jaar ; (12 x SRD 25,00 per maand).
  Daarnaast betaalt elke verdere volwassene vanaf de leeftijd van 18 jaar en ingeschreven op hetzelfde adres een premie van SRD 120,00 per jaar; (12 x SRD 10,00 per maand).
  – Van 500m2 tot 50.000m2 (1 hectare) komt er naast het vast bedrag van SRD 300,00 over de rest van de perceeloppervlakte per 100m2 of een deel daarvan een bedrag per jaar voor de welstandcollectiviteitspremie er bovenop.
  De welstandcollectiviteitspremie formule is: oppervlakte perceel – 500m2 : 100m2 x SRD!?.
  Tot een jaarbedrag van SRD 1275,00 per jaar is het bedrag per 100m2 SRD1,25.
  Van SRD 1275,00 per jaar tot SRD 2500,00 per jaar is het bedrag per 100m2 SRD0,50.
  Van SRD 2500,00 per jaar tot SRD 3500,00 per jaar is het bedrag per 100m2 SRD0,25.
  Van SRD 3500,00 per jaar tot SRD 4500,00 per jaar is het bedrag per 100m2 SRD0,15
  – Vanaf een jaarbedrag van SRD 4500,00 per jaar is het bedrag per 100m2 SRD0,10.
  De maximum welstandcollectiviteitspremie bedraagt SRD 12500,00 per jaar.
  Om scheve verhoudingen en corruptie te voorkomen wordt geen uitzonderingen voor stichtingen, verenigingen en andersoortige organisaties gemaakt.
  Er was al een regeling voor bedrijven.
  Die wordt aangepast en ook van hen wordt een bijdrage gevraagd.
  Het is belangrijk dat iedere Surinaamse staatsburger boven de 16 jaar verplicht een ID kaart moet hebben om zich te kunnen legitimeren.
  Daardoor is het officieel adres ook bekend om de samenstelling van ieder adres te kunnen registreren.
  Heb je als bijkomend aspect ook alle adressen bij de verkiezingen in place.
  Verantwoordelijke bij de inning is de hoofdbewoner, waardoor je geen problemen krijgt met de inning.
  Het zou mooi zijn als je dit alles ook digitaal kunt regelen.
  Ik hoor graag hoe anderen hier over denken.


  Maak melding

 10. Systeem!

  Marcel heeft goede ideeen. Je zou het bij iedereen op 10% eigen bijdrage moeten houden want hoe meer je verdient, hoe meer je ook bijdraagt.

  1. Eigen bijdrage werknemer.
  2. Verplichte bijdrage werkgever.
  3. Bijdrage overheid.
  Werklozen dienen een onvermogenkaart te bezitten maar zich maandelijks verplicht melden als werkzoekende. Anders wordt de kaart afgepakt.

  Om gepensioneerde, geremigreerde SurNeds of SurAms hoeft niemand zich druk te maken want die hebben hun ziekenfonds in NL of VS meestal laten doorlopen.

  De haalbaarheid van een AZV ligt meer in de wil dan in de vraag “wie gaat het betalen”.
  Het ligt aan het systeem.


  Maak melding

 11. Als je de geschiedenis van jou eigen land niet kent zou ik jou willen adviseren om geen leugens hier te verkondigen. De gezondheidszorg en het onderwijs in Suriname waren voor de jaren 80 op een zeer hoog niveau, door wanbeleid en een domme revolutie is dit alles naar de klote geholpen en nu lopen ze achter de feiten aan. een land zonder een goede gezondsheidzorg en goed onderwijssysteem zal nooit vooruitkomen. in plaats van miljoenen gooien in dienstplicht apparaat of geweldige grote plannen lijkt het mij verstandig om in het onderwijs , gezondheidszorg, veiligheid, normen en waarden te investeren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.