Suriname’s langstlevende coalitie moet uiteen

29

PARAMARIBO, 18 jan – Het Nieuw Front moet uit elkaar. Dit zegt parlementsvoorzitter en leider van Pertjajah Luhur, PL, Paul Somohardjo. Na de algemene verkiezingen in mei kan weer worden gedacht aan hergroepering. Het is de beste strategie voor in elk geval PL zelf.

De partij ziet zijn aanhang steeds meer toenemen. Maar de kans is klein dat ook meer parlementszetels bedongen kunnen worden binnen het Nieuw Front. “Als ik meer vraag, ben ik bang dat men het ervaart als druk en het moeten onderhandelen met het mes op de keel”, zegt Somohardjo tegenover de Times of Suriname. Dus is ook de kans groot op een toegeschoven zwarte piet.

Om al het gesteggel te voorkomen, doen de vier Nieuw Front-partijen er goed aan een eigen weg op te gaan. Elke partij tracht dan zoveel mogelijk zetels binnen te halen. President Ronald Venetiaan wijst het idee af. Zijn Nationale Partij Suriname, NPS, voorziet zetelverlies bij een individuele gang. Somohardjo vindt het hoog tijd voor het presidentschap. Daar wil hij minimaal tien zetels voor.

Dat zou dan een basis bieden voor een stevige onderhandelingspositie. Binnen het Nieuw Front zouden tien zetels niet haalbaar zijn. “Als wij gegroeid zijn, mogen we niet stationair blijven.” Somohardjo’s idee kan ook worden uitgelegd als bluf. De tegenstanders van het uiteenvallen kunnen dan eerder geneigd zijn tot concessies. Intussen vindt ook de VHP van vicepresident Ramdien Sardjoe het tijd worden voor een ‘VHP-president.’

29 REACTIES

 1. Somo wil zoveel, hij zit vol ideeen allemaal in zijn voordeel, deze man denkt echt niet in een goede toekomst voor Suriname
  hij verdween halverwege de zeventiger jaren naar ptatta liep een hoop herrie te maken etc, stal de show daarna op tv, en nu denkt ie dat mei 2010 voor hem het begin van het paradijs gaat worden, droom maar door Somo
  Ze zitten niet te wachten op jou, stel je voor President Somohardjo, trouwens ga ook wat doen aan de nederlandse taal!!!!!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 2. Het beste voor het land is ;;;; Landelijk evenredigheids stelsel.

  Kan ieder individu dus elke kiezer zijn eigen kandidaat kiezen al naar gelang de programma hem/haar aan staat.

  Natuurlijk naar de soort man/vrouw kwa intiligentie en waardig is voor het besturen van het land uitstraling heeft…

  Natuurlijk ook iemand die een schone lei heeft geen crimineel veroordeelde of misdadiger verkrachtiger schone strafblad heeft..


  Maak melding

 3. somo is ondergeschikt en ongeschikt als president, hij kan liever beter een karate expert uitoefenen in een sporthal of ergens in tamaredjo, waar ik hem lekker in elkaar kan komen schoppen. als javaan zie ik liever tamsiran een beter kandidaat voor javanen.


  Maak melding

 4. Mitesh Bhaggoe stapt VHP binnen
  16th januari 2010 · Geen reacties
  De voormalige ondervoorzitter van het Nationaal Jeugdparlement, Mitesh
  Bhaggoe, heeft besloten formeel zijn krachten te geven aan de VHP.
  Bhaggoe liep al enige tijd mee binnen deze coalitiepartij. De wijze
  waarop jongeren zich in de partij en daarbuiten mogen profileren,
  gaf bij Bhaggoe de doorslag. Hij streeft ernaar om vanuit zijn
  positie te groeien en dichterbij de jongeren te zijn. Mitesh Bhaggoe
  zegt zich ervan bewust te zijn dat jongeren een belangrijke rol zullen spelen bij de komende verkiezing……
  Bhaggoe zegt dat binnen de VHP de stroming van jongeren gigantisch groot is. De bijdrage van de VHP is onmisbaar in de Surinaamse economie, meent hij. De voormalige jeugdvertegenwoordiger prijst de instelling van Natin- en
  Imeao-onderwijs in het district. Hij memoreerde ook de
  studentencampus op de universiteit en de studiefinanciering.

  Bhaggoe zegt dat onderwijs erg van belang is en dat er kader nodig
  is voor de verdere opbouw van het land. De politicus in spe zegt dat
  met onze potenties, de toerismesector een belangrijke bijdrage kan
  leveren. Hij hoopt heel veel te kunnen bereiken voor Suriname, die
  hem en andere jongeren hard nodig heeft. Bhaggoe zegt ook te hopen
  dat iedereen zijn burgerplicht vervult op 25 mei 2010 en dat
  jongeren niet met hun hart stemmen, maar hun stem uitbrengen op
  politieke organisaties die hun toekomst veilig kunnen stellen. Bron DBS

  Ray


  Maak melding

 5. Alweer groot doenerij van onze achterlijke Somo.
  Hij pres, never, nunca, nooit. Wat bezield deze met een sterk gevoel voor hoogmoedswaanzin? Een president is iemand met uitstraling en geen dief. Zijn partijpolitiek is alleen op vriendjes politiek geschoold. hij wordt misbruikt voor allerlei eigen belangen en dat heeft hij niet eens door. Dan hoe wil je een land gaan leiden. Man, ga met pensioen en probeer gelukkig te leven met alles wat je op oneerlijke wijze hebt verkrgen.
  Geef de kiezer het recht om echt te kiezen!!!!!!!!!!


  Maak melding

 6. Het beste voor Su is als de PL zichzelf ophef en haar voorzitter zichzelf aangeef bij de eerste de beste Politiepost!!! Wat een lampekap is die man.


  Maak melding

 7. De Front regering mag niet terug komen omdat zij niet de sprong kunnen maken naar grotere welvaart voor de surinaamse bovolking. Zij hebben een zekere monotaire stabiliteit bereikt, maar daar houdt het ook op. Er is geen beleids-voornemen waaruit kan worden opgemaakt hoe zij die sprong willen doen naar welvaart voor de gehele bevolking. De middelen om die welvaarts transsitie te maken die zijn er volop aanwezig maar dat geven zij weg aan buitenlandse maatschappijen. En zij willen nog meer weg-geven aan de buitenlanse maatschappijen, dus het volk moet dan genoegen nemen met een stuivertje. De katibo zit in de genen van deze bestuurders, Weg er mee!!!!


  Maak melding

 8. somo is het spoorbeister.. een ongeleide projectiel dus.. hij heb zich zelf niet in de hand..uit kijken voor die man.. een man met een gepleten persoonlijkheid.


  Maak melding

 9. In Suriname is het zo dat niet elke stem evenveel waard is. Dit is niet eerlijk. Elk stem moet even zwaar wegen. Men moet dit systeem veranderen om een zo eerlijk mogelijk verkiezing te houden.

  Suriname is dus niet echt democratisch. Wie dit kiestelsel zo heeft verzonnen moet ook een racist geweest zijn.


  Maak melding

 10. de racistische politieke partijen binnen het nw front zullen de n p s een dure les leren.

  venetiaan als een waarachtige surinamer had misschien andere gedachten.maar heeft toen en ook nu niet willen luisteren.

  de racistische politieke partijen denken niet aan s`landsbelang maar aan eigen belang.hiermee moeten wij als waarachtige surinamers alert blijven.

  de verhouding tussen somo echtgenote en de adviseur van zijn politieke partij zal en blijft suriname klein houden.de minderwaardigheid bij sommigen is niet te begrijpen.

  ik blijft het zeggen,wie niet horen wil zal voelen.

  suriname heeft een stabiele regering nodig en geen ruimte open laten voor avonturiers.


  Maak melding

 11. Front zoekt problemen voor Suriname…in elkaar of uit elkaar…FRONT is een lelijk probleem……Wanneer het daar gaat bossen in Su. dan weet men straks niet wie het gedaan heeft of veroorzaakt heeft.


  Maak melding

 12. Deze gelegenheids coalitie, die louter om Bouterse te verdringen op de grote hoop werd geveegd zijn zo zoetjes aan tot het inzicht gekomen dat het gelieg en gedraai niet langer stand houdt. Anno 2010 is Bouterse er nog altijd en als de tekenen niet bedriegen zal hij deze huichelclub met de democratische meerderheid verdrijven. Nog nimmer werd dit land in etnische hokjes verdeeld gehouden als nu. Daar moet verandering in komen.


  Maak melding

 13. Suriname is een fantastisch land, wie er ook komen zal aan de macht moet echt een hart op de juiste plek hebben om dit land naar behoren te besturen.

  De tijd van eigen mensen voorop stellen en een eigen rommel bijhouden is zeer achterhaalt. Bewezen is dat het Suriname verder de verdoemenis in heeft geholpen.

  Wat we nodig hebben is een jonge frisse ploeg met zeer veel ambitie om Suriname hogerop te brengen.
  Wat mijn betreft mag de oude gaarde slechts een adviserende rol uitoefenen.
  Zij die al langer dan 25 jaar in de politiek zitten moeten plaats maken voor de jongeren.
  Stop met denken aan eigen belangen!


  Maak melding

 14. Volledig mee eens. Een coalitie van NPS, VHP en NDP geniet brede steun van de Surinaamse bevolking. Daarnaast een rechtstreekse presidentsverkiezing los van de parlementsverkiezingen. Dan heb je ook een soort scheiding van de machten. Nu is de macht van de president verbonden aan de macht van de grootste partij (danwel van de grootste coalitiepartner). Evenredige verkiezingen heeft geen nut voor Suriname, dan krijg je parlementsleden die geen enkele binding hebben met het kiesdistrict. Ik hoop dat de NDP wint waardoor de andere partijen gedwongen worden om een coalitie te vormen met deze partij. Overigens hoop ik van harte dat de partij van Somo en van Brunswijk nu eindelijk een toontje lager gaan zingen. Deze 2 partijen zijn funest voor het land gebleken. De partij van Brunswijk heeft zijn aanhang een verkeerde signaal afgegeven. De situatie is Oost Suriname geeft een goed voorbeeld hoe het fout kan gaan met deze groepering. Somo geeft zijn aanhang een vertekend beeld van de werkelijkheid: de Javaanse gemeenschap is nog steeds onderontwikkeld tov de Creoolse en Hindostaanse gemeenschap. De Creolen en Hindostanen vormen de laatste 25 jaar steeds meer het cement van de Surinaamse gemeenschap. De tegenstellingen tussen deze 2 grote bevolkingsgroepen is verwaarloosbaar, terwijl anderzijds de tegenstellingen met de Javanen en de Marrons alleen maar is toegenomen. Suriname is de laatste 25 jaar niet alleen politiek maar ook sociaal economisch veranderd. De toenadering van de Creolen en Hindostanen zorgt voor een politiek stabiel klimaat en aangezien juist deze 2 bevolkingsgroepen het hart vormen van de NDP is het logisch dat de NDP naadloos aansluit bij de politieke agenda van de NPS en de VHP. Mijn zegen hebben ze en nu afwachten of de kiezers ook deze mening delen. Stem NDP voor een verandering van de coalitie !

  P.s. ben zelf absoluut geen fan van Bouterse.


  Maak melding

 15. de heer E Monsels(zieDBS) vind dat de nps moet kiezen tussen het kwaad(pl)en het ergste (ndp)deze man denkt dat de nps de grootste partij is in Sur in 2005 had de kiezer ook niet gekozen voor de nps,dus laat dat weer aan de kiezer over op 25 mei.


  Maak melding

 16. @muriel,
  Heel goed verwoord. Ik denk dat Venetiaan de grootste obstakel is op weg naar samenwerking.

  @ezel Du,
  wil je in het vervolg niet mijn nickname gebruiken als je iets te melden hebt.


  Maak melding

 17. In een normaal demokratisch land,zou het nooit bij de formateur opkomen om te gaan regeren met veroordeeelde partijvoorzitters,Brunswijk voor drugsdelicten zowel in Ned.als in Frankrijk,Somo voor sexuele intimidaties.
  Maar Venetiaan had geen scrupules die gek sloot een duivelse pact met deze 2 criminelen en zie wat er van Suriname terecht is gekomen.
  Weg met deze 2 schandes van Suriname.

  Helemaal mee eens no.14.Suriname is toe aan een gigantische verandering,liefst door jonge dynamische mensen met Hart voor Suriname.Weg met eigen en familie en vrienden belangen.
  Vok Van Suriname Kies Voor Veranderingen ,Kies Het MegaBlak.


  Maak melding

 18. De beste optie zou zijn om de onafhankelijkheid nietig te verklaren en van Suriname een gemenebest maken.
  Het is inmiddels gebleken dat nationalisten er een tering zooitje van hebben gemaakt.


  Maak melding

 19. laten we ophouden om elkaar hier voor de gek te houden of knollen voor citroenen verkopen. het lijk me verstandig om antwoord te geven op een aantal essentiele vragen.
  1) is de democratie menserechten en de vrijheid van meningsuiting in goede handen bij bouterse?
  2)hoe zal het buitenland reageren als bouterse als president word gekozen want suriname is geen remi, alleen op de wereld
  3)zal bouterse zich neer leggen bij een veroordeeling.
  4)waarom zal het bouterse nu wel lukken terwijl hij van af de jaren 80 tot eind 90 verschillende regeringen versleten en onze economie kapot gemaakt onze geld waarden doen dalen dit is geen bewijs voor goed gedrag. alleen bouterse weet hoe hij suriname tot ontwikkeling gaat brengen en een stelletje kont-likkers hier op dit net. zonder buitenlandse steun en investeerders zal het bouterse nooit lukken suriname te ontwikkelen het is een utopie om te denken. je moet een fan zijn van suriname kies voo dat hij dat kan bouterse heeft zich met de zelfde mensen van vroeger omringd de vooruitgang van jou land en niet voor een stelletje boeven die bewezen hebben dat ze het niets kunnen toen niet en nu ook niet enige wat ze kunnen is luchtballonnen oplaten en lekkere broodtje- aap verkopen in ocer holle vaten heet dat, wees blij dat dat bouterse uit de regeermacht is gedonderd anders was de ramp niet te over zien. die ezels die vinden dat nooit dit land zo etnisch is verdeeld verzoek ik om voor één keer hun oogkleppen af te zetten ook bouterse heeft raciale tegen stellingen aangewakkert in suriname dus lul niet dom,de binnelandse oorlog is ook door bouterse misbruikt om raciale tegenstellingen aan te wakken tussen de indianen en de marrons,ook onze hindustaanse broeders hebben zich laten gebruiken door bouterse en vooral het rijke deel van hun. mensen die hier denken dat dictators van hun land houden hebben kilo tokotoko in hun hoofd bouterse is een individualist van het ergste soort ga deze man zijn geschiedenis na dan dan kom je niet tot een andere conclussie dat hij bezeten van de macht het maakt hem niet uit of heel ons land naar de hel gaat als hij het maar goed heeft. bouterse chavez,sadam, mugabe castro dit zijn allemaal lieden die tot hun dood aan de macht willen blijven.ik hoor wel van de schoolmeesters onder ons hoeveel schrijffouten ik deze keer heb.


  Maak melding

 20. Onder Bouterse waren er nooit zoveel roven, plunderingen, verkrachtingen, opstanden en criminaliteit geweest.

  Om iets goeds te maken moet er soms iets slechts gebeuren. Ik keur absoluut niet goed wat hij heeft gedaan, maar het land was duizend keer veiliger als nu het geval is.

  Het huidige democratie is geen echte democratie. Zels de stemmen per district worden niet allemaal evenzwaar gewogen. Dit is een schijndemocratie wat mij betreft.


  Maak melding

 21. Yo DU!

  Je hebt spelfouten, maar je hebt ook groot gelijk. Je kent je geschiedenis en daardoor heb je de kans je toekomst te verbeteren…

  Soso lespeki gi yu, brada!


  Maak melding

 22. Bradas

  Knoop dit nu goed in je oren.
  Desnoods met hollandse duck-tape.
  Zolang wij met de oude garde zitten opgescheept zal het nooit goed komen.
  Diep in ons hart hebben we hoop maar we moeten wel realistisch blijven.
  Ben bang dat we comments gaan we blijven posten zolang de situatie niet serieus veranderd.
  Have a nice day.


  Maak melding

 23. FU,als jij je oogkleppen zou afzetten en ophouden met je idool te verheerlijken,Brunswijk.
  Vind jij het normaal dat in een beschaafd land als Suriname er geregeerd wordt met 2 criminelen?Dus,waarom zij wel en Bouterse niet,wat is het verschil ,leg me dat uit effetjes,Bouterse zowel Brunswijk zijn veroordeeld in Nederland,Brunswijk zelfs ook in Frankrijken Somo in Suriname,zie je zulke criminelen plaats nemen in een kabinet CDA/PvDA/VDD enz.enz.Daarom zie ik je niet voor vol aan,alles probeer je in de schoenen te schuiven van Bouterse,maar wat jouw prentenkabinet heden ten dage uitspookt bedek je met de mantel der liefde,dus dat DU.


  Maak melding

 24. O ja DU,komt het allemaal door Bouterse dat jouw soort aan het verkrachten,moorden,beroven,drugsdealen is geslagen?Want het zijn jouw soort die djuka`s die deze misdaden bij de lopende band plegen,ga naar de gezochte personen-site van de Surinaamse politie.
  En weer geef je Bouterse overal de schuld van.Je leugens achtervolgen je,integendeel probeerde Bouterse een 1heid onder het volk te brengen en absoluut geen raciale toestanden.Je bent een echte liegbeest.


  Maak melding

 25. Jullie zullen het nooit leren. Komende verkiezingen doen er niet toe.Men gaat toch weer op het oude vertrouwde set van lapszwansen gaan stemmen omdat die nog in leven zijn. Pas wanneer Vene,Rodgers,Sardjoe , Bouterse en consorte in het graf zijn gaat er wat radicaals kunnen veranderen in Suriname.Deze mensen zijn de kanker van Suriname.

  Als je het mij vraagt moeten er eerst 2 essentiele verankeringen komen in het grondwet aanmgaande 1)transparant bestuur &2)verandering van de kieswet. Want het kan niet zo zijn dat er in de stad een stuk of 30 politici gekozen wordt en de resterende districten,die volkomen genegeerd worden,behalve dan de laatste maanden voor de verkiezing,weinig zeggenspraak hebben in het beleid.Per slot van rekening vindt alle economische activiteit met meerwaarde voor Suriname buiten Paramaribo.

  verder vind ik dat de oude partijen alle vorm van bestaansrecht verloren hebben.Ze hebben er een potje van gemaakt.

  Ik hoop,uit de grond van mijn hart,dat mijn generatie(1981) niet dezelfde streken overneemt van de huidige bestuurders.Ik hoop dat ze net als mij daadwerkelijk houden van het land en niet om wat ze ermee kunnen verdienen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.