Afwijkend rechtsgevoel splijt dwars door Suriname

15

PARAMARIBO, 18 jan – Suriname is alles behalve een eenheid als het aankomt op rechtsgevoel en rechtsvoldoening. Zowel bij individuen als in groepsverband kunnen de verschillen levensgroot zijn met soms zelfs fatale gevolgen. Ook al geldt in theorie het Surinaams recht voor het totale grondgebied van de republiek, de praktijk kan anders uitpakken.

Het gegeven werd onlangs nog pijnlijk gepresenteerd via de gewelddadigheden in het grensplaatsje Albina. Er zijn individuen in Suriname en zelfs hele gemeenschappen die qua rechtsgevoel nogal afwijken. Het verklaart enigszins waarom haast de gehele bevolking van een dorp van het ene moment op het andere in een horde kon veranderen. Een bende die al plunderend en verkrachtend tekeer ging.

En dit alles om één man te achterhalen, die een dorpsgenoot om het leven had gebracht. De schuldige is tot vandaag niet gevonden. Wel zitten zo’n veertig mannen nu in de cel voor deelname aan het geweld. Het schisma van het aparte rechtsgevoel scheurt dwars door instituten heen. Er zijn parlementariërs die minimaal de logica inzien het oog om oog, tand om tand.

“Wie een ander vermoordt, verliest al zijn rechten”, zegt Ronny Brunswijk. De voormalige leider van het Jungle Commando vindt er niets vreemds aan. Als je in een Marrongemeenschap een moord begaat, wordt je ter plekke gestraft. Door de gemeenschap zelf en wedermoord is dan niet uitgesloten. Want “wie een andere vermoordt, verliest al zijn rechten.”

Of Brunswijk, zelf ook Marron uit de stam der Aucaners, gelijk heeft, is moeilijk te zeggen. Het recht neemt vaak een grijze gedaante aan als het op de gemeenschappen in het binnenland aankomt. Het is zonder meer realiteit dat in veel gevallen repressie van crimineel gedrag wordt overgelaten aan de gemeenschappen zelf. De afzijdigheid van de overheid is een koloniale erfenis.

De Marrons, nazaten van de naar de bossen gevluchte slaven, werden toen met rust gelaten. Het gewoonterecht werd erkend uit zowel gemakzucht als zelfbehoud van de koloniaal. De uitwerking is tot vandaag merkbaar, ook nu de overheid meer geneigd is in te grijpen. En dat ook binnen de nuance weer nuances spelen, bewijst André Misikaba, ook parlementariër en Marron, maar dan wel Saramaccaner.

“Bij de Saramaccaners wordt moord niet met moord vergeld. Wie een ander vermoordt, wordt uit zijn dorp verbannen.” Brunswijk keurt de gewelddadigheden in Albina resoluut af. Die zijn niet te rechtvaardigen. Maar hij blijft erbij dat zijn mensen het recht hebben tot vergelden. Albina was niet de eerste keer dat het schisma zich roerde. Wie herhaling wil voorkomen, zal niet om denkpatronen heen kunnen.

15 REACTIES

 1. “Wie een ander vermoordt, verliest al zijn
  aan brunswijk:

  rechten”, zegt Ronny Brunswijk. De voormalige leider van het Jungle Commando vindt er niets vreemds aan. Als je in een Marrongemeenschap een moord begaat, wordt je ter plekke gestraft. Door de gemeenschap zelf en wedermoord is dan niet uitgesloten. Want “wie een andere vermoordt, verliest al zijn rechten.”

  En hoe is het gesteld met verkrachtingen van tieners in het bijzijn van de ouders en de zovele roofmoorden en criminaliteit gepleegd door bosnegers???????


  Maak melding

 2. Een parlemetariër vindt dat zijn mensen het recht hebben tot vergelden, en niemand zegt er iets van. Deze man zou op het matje moeten worden geroepen. Is dit nou het voorbeeld voor het volk? Suriname begint steeds maar uit Barbaren te bestaan. Het gevolg zal iedereen de komende jaren gaan merken.


  Maak melding

 3. Dit wordt angst en beven wonen werken leven in surbo..

  vene laat zien wat je waardig bent voor het volk zoniet wacht holland voor jou toekomst net als jou voorgangers …

  Alle koloniale wetten z.s.m. vernietigen naar 35 jaar en durft nieuwe eigen tijdse wetten te maken..


  Maak melding

 4. Het rechtsgevoel van de Surinamers is ze al jaren ontnomen. Als het normaal is dat drugsdealers, moordenaars en (kinder)verkrachters vrij rondlopen, en zelfs de gelegenheid krijgen om hun onkunde in het parlement te bewjzen, dan is dit toch een normale ontwikkeling?? Gaan we nu doen alsof we er niets van snappen?


  Maak melding

 5. Wie neemt een man als Brunswijk nog serieus? Hopenlijk gaat het niet om voetballen want dan schiet hij je zondermeer al neer!

  Het recht om te overleven is een recht uit de beschaving en dat is iets anders dan iets onbestraft laten. Dat moet ene Ronnie begrijpen!

  Groet; Linksom


  Maak melding

 6. De politie onderleiding van min..Santitaktaki weet niks…gewoon lummel en lulkoek verhalen verkopen aan de gemeenschap….het zijn criminelen….verder komt Santi Taktaki niet(zand in de ogen strooien)


  Maak melding

 7. DU, je bent stilll hierover?Je idool has spoken dus houd je ,je fieters noh?

  Brunswijk zit gewoon Santoki steken onder water te geven,eigenlijk bedoelt hij:Santoki als je wil kan je nonsens uithalen daar in Albina ga je zien wat ik met je ga doen,ik ga uit de coalitie en dan heb je geen werk meer om al je gegraai en je drugstransporten verder stiekem te realiseren.
  Zo kan men merken wat voor pact Venetiaan met deze duivel heeft gesloten,Vene wist uit wat voor vat deze drugs-baron,moordenaar,verkrachter,bankovervaller enz.enz. komt,maar toch moest hij gaan regeren met Brunswijk,zo een pact zie je niet gauw in andere beschaafde landen.
  Zelfs in Paramaribo en omgeving zijn de Brunswijk-aanhangers hun idool aan het nadoen, drugscriminaliteit,moorden verkrachtingen en berovingingen op weerloze burgers zijn aan de orde van dag,zie de gezochte personen van de Surinaamse politie-site 99,9% komt uit die hoek.
  Dus wat voor uitspraken verwacht men van deze hersenloze dorpsgek.


  Maak melding

 8. Als Balkenende zou zeggen: Mijn mensen hebben het recht tot vergeldingen zoals, roven, plunderen en verkrachtingen. Dan zou hij over een uur al op straat gezet worden.

  Dat is het verschil tussen een beschaafd land en een bananenrepubliek

  Zo te zien willen sommige mensen niet tot de staat Suriname behoren en respect hebben voor zijn wetten en regels. Voor deze groep is het mischien verstandiger om ze een aparte staat, naar verhouding, te geven met gesloten grenzen, in een beschaafd, modern land zijn zulke uitspraken niet gewenst door mensen die zich politici vinden.

  Laat hem maar gekozen president van het oerwoud van Marowijne worden.


  Maak melding

 9. Om twee redenen is de uitspraak “Wie een ander vermoordt, verliest al zijn rechten”, zegt Ronny Brunswijk een volslagen onzin reactie een regeringslid onwaardig.

  -1- Niet de moordenaar maar onschuldige burgers waren slachtoffer van het geweld dat ook nog een een sterk racistisch karakter had. Impliciet zit Bruns dit soor waanideeen goed te praten.
  -2- Elke burger heeft fundamentele mensen rechten. Als Bruns dit niet onderkent dan moet hij ook zo realistisch zijn om te zeggen dat hij zelf geen rechten meer heeft oprond van zijn vele misstappen.

  Bruns diskwalificeert zich gigantisch met deze domme uitspraak.


  Maak melding

 10. Ik vind dat Ronny Brunswijk beter mocht weten dat in en geciviliseerde gemeenschap er normen bestaan en dat hij zich aan die normen moet houden en het maakt niets uit wie hij representeert.


  Maak melding

 11. Wie weet moeten de Amerikanen Suriname overnemen, net als Haïti (tijdelijk).
  Ze moeten vooral niet vergeten om de misdadigers van milieudelicten aan te pakken!


  Maak melding

 12. kan deze levende imbeciel zijn lichaam niet ter beschikking stellen aan de medische wetenschap om nieuwe medicijnen uit te proberen. Heb veel meer medelij voor de arme proefkonijnen. Wat is de meerwaarde van zo een zaadcel uitgegroeid tot een vleesmassa waarvan de intelligentie van een bedroevend laag niveau is. Misschien kan hij de rechterhand worden van robert mugabe.
  Immers ze vertonen veel gelijkenissen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.