maandag, februari 26, 2024
HomeOnderwerpenCarrièreVrees voor uitstroom van Surinaams kader reëel

Vrees voor uitstroom van Surinaams kader reëel

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 9 feb – De vrees voor uitstroom van Surinaams kader is reëel. Dit stelt minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. Cijfers van de laatste jaren bevestigen vermoedens van een grote uitstroom. Vooral Nederland, de Antillen en de Verenigde Staten van Amerika trekken.

Ook het Caribisch gebied zal trekpleister worden, met de invoering van de wet Bekwame Burgers van de Caribische Gemeenschap. De wet is het parlement net gepasseerd. De kans dat onder meer verpleegkundigen en leerkrachten wegtrekken de komende jaren is alleen maar vergroot. Maar Suriname heeft geen keus als ondertekenaar van het Verdrag van Chaguaramas.

Het verdrag vormt de basis voor creatie van de Gemeenschappelijke markt en economie van de Caricom. Volgens Amarello-Williams is de uitstroom van verpleegkundigen afgenomen. Er is nu een omgekeerde trend van verpleegkundigen uit Nederland die zich in Suriname willen vestigen. Een voordeel voor Suriname bij braindrain is dat eventuele remigranten kennis en ervaring terug meenemen.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

21 REACTIES
 1. de salarissen zijn te laag,en steeds worden er belastingen verhoog.de mensen willen graag in hun land blijven,maar het leven wordt voor deze ondragelijk gemaakt.let maar hoeveel een parlementariër verdiend ten opzichte van de best geschoolden krachten.suriname is geheel en al een bacoven winkel geworden.de belangen van de buitenlandse krachten worden soms beter geregeld dan de eigen mensen in suriname. de verantwoordelijken lopen niet nu maar altijd zo gebleven,dat alles dat van buiten komt veel beter is.men moet in suriname aan mentaliteit ombuiging doen,dan pas zou het misschien beter kunnen gaan met onze economieën.


  Maak melding
 2. Er zitten constant domme en achterlijke m/v op zeer belangrijke positie’s, waar deze mensen ondoordacht bullshit in de oren van de Suri’s zit te blazen.

  Maar om de ogen en oren te voeden met behoorlijk verstand …neeeeeeeeee dom doen wel!

  Waar er landen zijn: die hoeren op pad sturen om Staatskas te verstevigen…gaan Suri’s zelf uit eigen wil op pad voor een stuk beter leven of brood.
  Dan begint een of ander klootzak te blazen….ze lopen weg. dom… dom… achterlijk.

  Ga ze opleiden sluit contracten met ze af en creer ruimte en dat ze desnoods op Staats kosten weggaan: En…..maarrrrrr dat zij met een behoorlijke buit terugkomen.

  Maar door corruptie, nanga fufuru komt men niet aan denken toe, men komt niet verder dan dieven-liegen en bedriegen.


  Maak melding
 3. Snel in het heel kort:
  Suriname wordt geregeerd door alfa’s/gamma’s, en gaat daaraan ten onder.
  Niet alleen gaat Suriname ten onder aan de alfa’s en de gamma’s.
  Ook de Front Regering slepen Suriname naar de afgrond.
  Telkens als een politicus het woord ‘onderwijs’ in de mond neemt, schiet ik in de lach.
  Wat je schrijft is zó waar.
  Op alle gebieden daalt het (kennis)niveau al jaren. …

  Fifa Vene……15 jaren ,Succes met de keuze en als je wat te vragen hebt, ga je gang!


  Maak melding
 4. mini -ster heb je dat nu pas door,un laty,vraag uw regering om op te stappen,men is moe van de chaotische situatie men trekt weg waarmen gewaarderd en goed betaald wordt,ik was ook een van ze.


  Maak melding
 5. Ze slapen nog in SURINAME! DE UITSTROOM IS SINDS 1975 begonnen!

  Degenen die nog in SU achterblijven zijn of het arme volk of de het mafia volk of de “TOET”-fielen

  🙂


  Maak melding
 6. Nederland heeft belasting slaven nodig welkom werken voor minimum loon ze hebben hier ook Landsgrond voedselbanken.je zal ook goed tegen rassen discriminatie moeten kunnen.Opslag en promotie naar kleur.Ze zullen je als profiteur zien en niet als een hardewerker want in hun ogen zijn alle kleurlingen profiteurs.Leven van WW en Bijstand.Kom maar je zal het voelen.Maar dan heb je ook je baan in Suriname kwijt.Ik heb ook spijt dat ik in dit racistische stinkhol terecht ben gekomen. Suriname is Suriname,NPS / VHP NDP hebben een klote van gemaakt anders was vluchten niet nodig.Denk 10 keren als je in Nederland wil bevestigen.


  Maak melding
 7. werkte bij de politie, met euro 203,. pm kom je niet. ik kon niet anders dan vluchte hier in ned verdien ik nu euro 1900, pm. kan ik perceel kopen hius bouwen in me land.. wat ik in su nooooit zou kunne verdiene om op te bouwen dus mensen verlaaaaaaat jullie masaaaal het land voor domme vene..


  Maak melding
 8. werkte bij de politie, met euro 203,. pm kom je niet. ik kon niet anders dan vluchte hier in ned verdien ik nu euro 1900, pm. kan ik perceel kopen hius bouwen in me land.. wat ik in su nooooit zou kunne verdiene om op te bouwen dus mensen verlaaaaaaat jullie masaaaal het land voor domme vene..

  suri-master

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  O dan heb jij de waarheid nog niet verteld hoor.
  Huur +/- men 500/900 eje’s p/m…komt ziekenfonds, komt belasting, komt dan weer nog meer keren belasing, komt vervoer.
  Mi Gado man !!!! als jij niet zuinig leeft ben jij zo blut en sta jij in het ROOD.

  En dan komt de deurwaarder beslag op je loon leggen…helpt het niet uit het rood te komen jij weet huis-huur…dan smijt hij(deurwaarder) jouw op straat.


  Maak melding
 9. Vrees voor uitstroom van Surinaams kader reëel.

  Rotzooi !! rotzooi !! jij hebt niet eens een stuk/lap grond voor jouw bloed eigen Suri’s dan kom jij nu als idioot, domoor, behoorlijk gekke rotzooi uitkraaien.

  Ondertussen kopen die buitenlanders alles en iedereen om.(don nanga hebzucht)

  Maar ondertussen blijven de ogen gesloten als jij wakker wordt zoek jij ook een ander plek(land) om naar toe te vluchten.

  En zo heb jij jouw eigen land en volk verkocht ….waarom lopen jullie niet met die hele Front stront niet direct naar KATIBO of gooi het land direct in een cumacoici daar zijn jullie toch….nu mee bezig.


  Maak melding
 10. dat er kader uit suriname vertrekt heeft niets met de zittende regering temaken en vergelijking maken met een salaris wat je in nederland krijg en wat je suriname krijg vind onzin suriname zal de komende jaren of misschien nooit de salarissen kunnen betalen wat men in het westen betaald laat dat duidelijk zijn ,suriname heeft een andere probleem dat is de amtenaren apparaat is te groot kost teveel geld .


  Maak melding
 11. Om den brode wille gaan arbeiders arbeid achterna. Dus ik geef je groot gelijk suri-master. En voor de arme sloebers in suriname wil ik dit schrijven. Nadat je 10 keren heb nagedacht om je in nederland te vestigen, denk geen seconde na als je de kans krijg om suriname te verlaten en elders, desnoods in nederland, een bestaan op te bouwen en aan je eigen vooruitgang te werken.


  Maak melding
 12. Surinamers zijn geen doordenkers.
  Tegenover deze uitstroom van je jonge nog onervaren krachten kan best een omgekeerde stroom worden aangewakkerd. Juist ja, door de in het buitenland verblijvende oudere, wijze en ervaren Surinamers die hun oude dag in Suriname willen doorbrengen, terug te roepen. Maar wat zie je nou gebeuren? Die worden ook weggepest. Deze mensen kunnen best worden gebruikt om hun kennis over te dragen aan die jonge m/v die in Suriname willen blijven. Het enige wat je moet doen is de terugkeeromstandigheden voor deze oudjes goed organiseren door gunstige belastingmaatregelen, goede huisvesting en betere gezondheiszorg, vervoer en veiligheidsvoorzieningen.


  Maak melding
 13. Als suriname het visum beleid voor surinaamse nederlanders afschaft kunnen mee mensen op een nette manier uitproberen of ze wat kunnen betekenen voor suriname.
  Men moet niet juist die mensen uitbuiten.

  Dus mevrouw Amarello.
  dien een voorstel in de ministerraad voor de afschaffing. Dan heeft u tenminste iets gedaan voor surinaamse nederlanders. Die zullen u heel dankbaar zijn.

  Papo


  Maak melding
 14. 2 suri-mazter

  ik wil suriname ook verlaten, maar ik krijg de kans niet..

  wat moet ik doen?
  ik zou ook graag op de antillen gaan wonen.
  maar het is zo moeilijk joh.. 🙁


  Maak melding
 15. Ik kan die vrees wel begrijpen. Het is net als ik 1975 toen Suriname onafhankelijk werd, toen zijn er ook veel Surinamers met een Nederlands paspoort(toen) vertrokken naar het buitenland.

  Nu gaan de grenzen open in het Caricom en iedereen wil nu zijn eigen grenzen en geluk buiten deze poorten gaan verlengen. Zal het ook zo zijn dat wanneer ze terug willen om hun kennis en ideeen in de Republiek Suriname tot uitting te brengen ze dan net als zoals men zegt de euro Surinamers tegen gewerkt zullen worden. Of nog mooier niet eens de erkenning krijgen dat ze wel degelijk Surinamers zijn.

  Kijk nu hoe het tij kan keren, voor die knap koppen die beweerden dat alleen zei konden uitmaken hoe de bevolking tot ontwikkeling moet komen.
  Ben zo benieuwd.


  Maak melding
 16. Ik hoop het, maar denk niet dat suriname zit te wachten op die euro surinamers. Ze willen toch die toescheiding overeenkomst (TO) beeidigen? Op die manier maak je het moeilijker voor de euro surinamers om terug te keren. En dan nog een punt. Degene die toch terugkeren naar hun swietie sranang met een pensioen of WAO, of mijn part een bijstandsuitkering (remigratie met behoud van uitkering) knijpen ze helemaal leeg met hun buitensporig belasting klimaat. In nederland zijn ze ook niet zuinig met inkomsten belasting, maar daar krijg je wel heel veel voor terug, bv goede infrastructuur, huisvesting, veiligheid, gezondheidszorg, openbaar vervoer, noem maar op.


  Maak melding
 17. Goedopgeleide krachten moeten het hier vooral bij de overheid met slechts een habbekrats doen. Toch geloof ik niet dat die uitstroom zo’n vaart zal lopen. Er is nog heel veel wat mensen aan dit mooi land bindt.
  Eens zal het er echt van moeten komen dat mensen goed beloond dienen te worden beloond voor keihard en goudeerlijk arbeid.
  Zelf ben ik niet van plan om Suriname, ondanks de gammele gang van zaken voor welk ander aardse “paradijs” dan ook in te leveren.


  Maak melding
 18. Whawhawhaaaaa, inderdaad de uitstroom is in 1975 begonnen hoeplaaaa naar het land van sociale dienst,gratis woning enz.
  En dat soort lieden durven te vertellen dat ze meegeholpen hebben aan de Nederlandse economie woeiiiiiiiiiii.
  Het zijn geen domme en arme mensen die zijn achtergebleven ,maar mensen met hart voor hun land.
  Gelukkig zijn mijn ouwe lui voor STUDIEDOELEINDEN in 1964 naar Nederland afgereisd,dus ik mag op mijn borst slaan,dat,ik en nog mijn ouders geprofiteerd hebben van de SOCIALEDIENST.Ja dan heb ik een TOET “FIEL”.Face To Face,Pae,zou je achteroverslaan als je zou weten wat voor positie ik in de maatschappij heb.
  Nu genieten mijn ouders na jarenlange noeste arbeid van hun welverdiende pensioen in SURINAME en ja, ze zijn nu echte Surinamers met een Surinaamspaspoort.

  Tegenwoordig emigreren er veel blanke Nederlanders naar Suriname,die mensen zijn tenminste niet bang om hun handen uit de mouwen te steken integenstelling tot heel veel Allochtonen van Surinaamse komaf,uitzonderingen daar gelaten,Allochtonen(Surinaamse) willen alles en dan ook alles voor noppes hebben,in zijn allergies om terug te gaan naar Suriname zo bang dat ze zijn om te WERKEN.
  Dus dat Pae Matjol,draai ie poekong ie dansie jere,je hebt totaal geen respekt voor je eigen volk ,nog voor je familie die daar achtergebleven zijn.


  Maak melding
 19. Het is niet vreemd dat geleerden niet in Suriname willen blijven. Het land wordt meerendeels gerund door ongeschoolde, maffia, criminelen. Kijk maar naar de corrupte, achtergrond van sommige en naar de vechtpartijen van parlementariers. Wie wil nou geregeerd worden door deze boevenbende die tegenwoordig meer met pistolen lopen dan met een pen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES