Vreemdelingenbeleid Suriname niet samenhangend

7

PARAMARIBO, 31 jul – Het Surinaamse vreemdelingenbeleid is onsamenhangend. Dit stelt de commissie Beleidsplan Vreemdelingen van het ministerie van Justitie & Politie. De dienstverlening boet aan kwaliteit in en vreemdelingen weten vaak niet waar ze aan toe zijn. Het beleid is op sommige onderdelen achterhaald en verdient aanpassing, vooral voor Surinamers met een andere nationaliteit.

Regels voor verblijf en vestiging dienen te worden versoepeld, aldus de commissie in zijn verslag aan minister Chandrikapersad Santokhi. Aan de andere kant wordt voorgesteld om een strengere aanvraagprocedure voor personen zonder Surinaamse achtergrond. Die kunnen liever een verblijfsvergunning aanvragen vanuit het buitenland en ook buiten Suriname het antwoord afwachten.

Bij het beoordelen van aanvragen dient ook de staatsveiligheid mee te worden genomen. Voor wat betreft naturalisatie worden inburgeringplicht en -onderzoek aanbevolen. De “dramatische toename” van het aantal schijnhuwelijken baart ook zorgen. Die zou kunnen worden ingedamd door op korte termijn bepaalde artikelen te schrappen in de wet op naturalisatie en ingezetenschap.


7 REACTIES

 1. Hallo broerders en zusters,

  Eindelijk hebben ze door…!!!, door de bomen het bos niet meer zien, kan ik begrijpen.

  Maar de bomen niet kappen, om de weg vrij te maken, daar begrijpt ik niks van…!!!.

  Groetjes, pakromo.


  Maak melding

 2. hehe!
  Ik begon al bang te worden dat ik nooit meer mijn nationaliteit terug zou krijgen, door al die nare dingen die ik heb gehoord over hoe Suri-Neds behandeld worden.
  Hopelijk is dit het begin van positieve ontwikkelingen.

  Een meisje van 21


  Maak melding

 3. Voor Nederlanders die in Suriname zijn geboren, hun echtgenoten en de voor het jaar 2001 geboren kinderen, is toepassing van artikel 5 lid 1 t/m 4 van de Toescheidingsovereenkomst inzake nationaliteiten gesloten tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de republiek Suriname(Trb 1975,132) voldoende.


  Maak melding

 4. Dankjewel Neutraal!

  Zeker nuttige info!
  Al is ’t voor mensen die niet met wetten (en de publicatie daarvan) bekend zijn misschien lastig om te vinden. Zal zelf binnekort ‘ns kijken wat er dan precies in die artikelen staat!


  Maak melding

 5. Artikel 5 van de Toescheidingsovereenkomst;
  Art.5. 1.Meerderjarige Nederlanders die in Suriname zijn geboren of die,buiten Suriname geboren zijnde,behoren tot een van de in art 4 onder b omschreven groepen van personen en die op het tijdstip van de inwerktreding van deze Overeenkomst buiten Suriname hetzij woonplaats,hetzij werkelijk verblijf hebben,verkrijgen,ook buiten Suriname,de Surinaamse nationaliteit door voor 1 januari 1986 hun wil daartoe te kennen te geven.

  2.De in lid 1 bedoelde personen hebben het recht te alle tijde met hun gezin onvoorwaardelijk tot Suriname te worden toegelaten en daar in alle opzichten als Surinamer te worden behandeld

  Niet meer van toepassing is:Zij verkrijgen van rechtswege de Surinaamse nationaliteit,indien zij gedurende twee jaren in Suriname hetzij woonplaats,hetzij werkelijk verblijf hebben.

  3.De echtgenoten en de voor het jaar 2001 geboren kinderen.adoptief-kinderen daaronder begrepen,van de in lid 1 bedoelde personen hebben eveneens het recht op de voet van lid 2 onvoorwaardelijk tot Suriname te worden toegelaten.

  4.Aan de in de voorgaande leden bedoelde personen kunnen,zolang zij het Nederlanderschap bezitten,geen rechten worden verleend of verplichtingen worden opgelegd welke onverenigbaar zijn met het Nederlanderschap.


  Maak melding

 6. De toescheidingsovereenkomst is reeds in 1980 eenzijdig door Nederland opgezegd (zie verhandelingen van de Tweede Kamer der Staten Generaal 1980-1981). Ik begrijp het niet: waarom is er geen goede wet gemaakt die deze nationaliteitskwestie regelde. Suriname heeft destijds zeer slecht onderhandeld en heeft zich letterlijk laten opschepen met een monster van een wet (dit zijn niet mijn woorden maar de woorden van een prominent jurist uit Suriname). Door zich op deze manier op te stellen heeft Suriname letterlijk nagelaten het belang van zijn onderdanen te behartigen en Nederland heeft kans gezien om mensen die rechten hadden, deze te onthouden en ze op enig moment zelfs het land uit te zetten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.