zondag, mei 12, 2024
HomeOnderwerpenEconomieGavin Ooft promoveert op onderwerp 'Modelleren en voorspellen van inflatie in Suriname'

Gavin Ooft promoveert op onderwerp ‘Modelleren en voorspellen van inflatie in Suriname’

-

Does Travel - naar Suriname

Op 22 november promoveerde Gavin Daniël Matthias Ooft op het onderwerp “Modelleren en voorspellen van inflatie in Suriname”. Hij verdedigde zijn proefschrift met succes tijdens een publieke zitting in de Centrumkerk, de officiële aula van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS).

De inflatie, een stijging in het prijspeil, is een essentiële indicator voor beleidsmakers, consumenten en bedrijven bij het nemen van beslissingen. Beleidsmakers streven ernaar om inflatie laag te houden, omdat hoge inflatie verschillende ongewenste effecten heeft voor de samenleving. Ooft onderzocht middels een analyse van historische cijfers van 1961-2022 welke factoren inflatie in Suriname veroorzaken.

Deze bepalende factoren werden vervolgens gebruikt in econometrische modellen om inflatie te kunnen voorspellen. Het onderzoek draagt bij aan de Surinaamse literatuur en modelbouw. Ook kunnen de methoden die gebruikt zijn in dit onderzoek, gebruikt worden om inflatie in Suriname, maar ook in vergelijkbare landen, te voorspellen.

Wat veroorzaakt inflatie in Suriname?
Suriname heeft verschillende perioden van hoge inflatie gekend, die zich in een veel ergere mate voordeden dan in vergelijkbare economieën als Barbados, kleine staten in het Caraïbisch gebied, Guyana, Jamaica, Latijns America, St. Lucia en Trinidad en Tobago.  Het onderzoek ondersteunt de algemene opvatting dat de wisselkoers de grootste aandrijver is van inflatie.

De wisselkoers staat echter niet op zichzelf. Het onderzoek wijst uit dat factoren zoals overheidstekorten en de geldhoeveelheid de inflatie in Suriname ook significant beïnvloeden. De lange-termijn elasticiteit tussen de wisselkoers en het prijspeil wordt geschat op circa 0,9 terwijl dit effect op korte termijn rond 0,6 ligt. Dat houdt in dat een wisselkoersontwaarding gecumuleerd, over de lange termijn, een groter effect heeft op prijzen dan op de korte termijn. Verder blijkt dat productie en internationale handel de inflatiedruk in Suriname kunnen verminderen. Ook werd de invloed van grondstofprijzen op de inflatie gemeten aan de hand van de grondstofprijsindex van de Wereldbank.

Voorspellen van inflatie
Het onderzoek vervolgt met enkele methoden die gebruikt kunnen worden om de inflatie in Suriname te voorspellen. Aangezien het land verschillende perioden met hoge inflatie kende, was het voorspellen van deze indicator een uitdaging. Mixed-data sampling methoden zijn voor de onderzoeker een aanbevolen manier om de jaarinflatie in Suriname te voorspellen, waarbij gebruik gemaakt wordt van strategisch uitgekozen indicatoren. 

Deze methoden kunnen hoge- en lage-frequentievariabelen combineren. Nauwkeurige voorspellingen van de jaarinflatie kunnen worden geproduceerd uit maandinflatiecijfers van januari tot en met tenminste juli van hetzelfde jaar. Hierbij worden maandinflatiecijfers van het huidige jaar gebruikt als indicator voor de inflatieverwachtingen. Ook blijkt geld in omloop, met een wekelijkse frequentie beschikbaar, nuttig om de inflatie te voorspellen. Voorts presenteert de dissertatie tijdreeksmodellen om de maandinflatie te projecteren. Hierin spelen de historische inflatie, de wisselkoers en geldaggregaten een belangrijke rol.

Aanbevelingen
Op basis van de resultaten van dit onderzoek kan geleerd worden in welke mate inflatie wordt beïnvloed door de geselecteerde indicatoren. De resultaten van het onderzoek benadrukken het belang van wisselkoersstabiliteit, begrotingsdiscipline en een acceptabele groei van de geldhoeveelheid.  Het naleven van begrotingsregels kan hierin een belangrijke rol spelen. Daarenboven dragen een verbeterde productie en internationale handel bij aan het beteugelen van inflatie. Het meten en publiceren van inflatieverwachtingen voor Suriname wordt ook aangeraden, omdat deze helpen aanduiden waar de inflatie op korte termijn naar toe gaat. Tenslotte onderstreept het proefschrift de noodzaak voor het gebruik van data bij de financieel-economische besluitvorming.

Het onderzoek van de promovendus vond plaats onder begeleiding van Prof. dr. Philip Hans Franses van de Erasmus Universiteit Rotterdam en prof. dr. Shanti Venetiaan van de AdeKUS. Enkele van de hoofdstukken van het proefschrift van Ooft zijn eerder ook gepubliceerd als artikelen in internationale wetenschappelijke vakbladen. 

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
  1. Helemaal geen reacties op dit interessante artikel………dit onderwerp gaat naar alle waarschijnlijkheid, de meesten hun PET, HÉÉL VER TE BOVEN…😂😂😂😂😂😂😂😂😂……

    Criminaliteitsdelicten zoals: berovingen, verkrachtingen, diefstallen, inbraken, moorden en niet te vergeten vooral elke daad van deze regering (goed of slecht) zonder enige kennis van zaken systematisch afkraken, zijn voor de Surinaamse “INTELLIGENTSIA” klaarblijkelijk de enige “HAPKLARE BROKKEN” die geconsumeerd kunnen worden……..voorwaar, een volk om echt APETROTS op te zijn,niet waar..??…😂😂😂😂…NOT…!!!!


    Maak melding
  2. Heel interessant onderwerp. De inflatiedynamiek is niet alleen in Suriname maar in heel de wereld een heel interessant domein. Jammergenoeg zijn er van die stomme idioten in de VHP die zich beleidsmakers noemen die er een complete puinhoop van hebben gemaakt. Abop kunnen zij niet de schuld geven voor deze economische puinhoop.

    Deze hersenloze lieden die hun diploma’s ergens in India hebben laten maken hebben niet het bewustzijn om een land te besturen.Zij kopiëren alleen maar modellen uit bepaalde landen. Deze figuren hebben o.a. niet eens aandacht geschonken aan theoretische en empirische analyses van diverse economieën die de Surinaamse economie beïnvloeden.

    Het primitieve debat dat ze tot heden voeren is niets anders dan ” de schuld en de schulden van de vorige regering “.Een klein land als Curaçao dat nog koloniale banden heeft met Nederland heeft zelfs een staatsschuld die drie keer groter is dan de Surinaamse staatssculd.

    De idioten in de VHP hebben daarnaast helemaal geen oog voor complexe dynamische ontwikkelingen die te maken hebben met enerzijds volume groei in de samenleving en anderzijds vraag en aanbod factoren. Deze factoren beïnvloeden de Surinaamse economie heel sterk.


    Maak melding
  3. Neen toch. Ik ben benieuwd of men inderdaad zijn modellen en aanbevelingen gaat toepassen. Het trouwens specifiek betrekking hebbende op suriname en andere caricom landen.
    Als mens heb ik als wie dan ook, het recht om mijn mening te uiten, maar wanneer ik mij denigrerend en racistisch uit naar een bepaalde groep, dan ben ik zeker iemand, die dagelijks mezelf de spiegel moet voorhouden.
    Time will tell.


    Maak melding
  4. RobG, de VHP kan deze deskundige best inhuren om hun beleidsmensen op te leiden. Voor de ABOP/PL is het te hoog gegrepen. Die snappen maar één ding, grondroven.
    In elk geval, gefeliciteerd Gavin.


    gemodereerd
  5. Ik ben benieuwd wat onze meester verkeerd voorspellen(p@ny) hier van vind.
    Gebaseerd op zijn eigen Jip en Janneke voorspelling.
    Ik wacht.!!


    Maak melding
  6. Deze methode bestaat reeds enkele jaren onder de naam data mining en wordt door verschillende organisaties gebruikt, oa het CPB.
    Het is eigenlijk een db die middels een applicatie (maatwerk) wordt bevraagt en als resultaat cijfermatige info oplevert. Geen rocked-science, maar wel specialistisch werk.


    Maak melding
  7. Felicitaties!

    Is een Phd voordracht bestond dus niet.
    Relevant until proven otherwise.

    Ervaring Cbvs, tussen 2012 en 2019, als econoom. Nu o.a. voor Curaçao en suri…

    De gaps die ik zie:
    De vergelijkingslanden. (geen militaire invloeden)
    De politiek (semi-democratie)
    Management behaviour en leadership.
    Een gap in de wetenschap bied de mogelijkheid aan andere onderzoekers voor verder onderzoek.

    Dat is het verschil met FDM, Financial Decision Making, het waarom, naast de cijfertjes.

    Dit dus, zie artikel;
    “Tenslotte onderstreept het proefschrift de noodzaak voor het gebruik van data bij de financieel-economische besluitvorming.”

    Suc6!


    Maak melding
  8. Er zijn nooit grote productie – en exportondernemingen van Surinamers in Suriname geweest in de koloniale tijd, tijden dat Surinamers na 1973 toen de slavernij werd afgeschaft en einde vd contract perioden.

    Hierdoor vind ik dat men zaken mag gaan aangeven van voorspellen en modellen maar is dat wel terecht als men de plantage wingewest van oa Nederlanders/kolonisten die alles bepaalden. Suriname Werd gewoon uitgebuit en de Surinamers hadden niets te vertellen.

    In de periode dat ze wel mochten mee praten van af toen Suriname een zelfstandig deel werd van het Koninkrijk Der Nederlanden, mochten gaan stemmen, waren ze ook ongeschoold en hadden nauwelijks verstand van financiën, economie, enz. Een Ons Belang met bacoven een kleermakerij, een Timmermansbedrijf, een hamer en spijker slaan, enz.

    Van een plan ve bedrijf opzetten een geld mee te verdienen of de Ons Belang, Timmermans/korjaalboten maken was het, een bacove verkopen, een spijker bij buurvrouw in een plank slaan met een hamer, een stamboom uitholen tot een korjaal, een overhemd maken, waarvan een van de mouwen langer was dan de andere, enz.

    De regeringen kregen ontwikkeling gelden uit Nederland voor een begroting om ambtenaren te betalen, Koninginnedag te vieren, enz. Gelden die niet bestemd waren voor de Surinamers, maar meer voor de boven laag vd mij, de Gouverneur, leger, politie, leden van de koloniale staten.

    De kolonisten moesten moesten het voor de afschaffing de slavernij en contractperiode met hun eigen vermogen maar het beste van zien te maken. Ze hoefden geen loon te betalen en de slaven en contractarbeiders zwepen om harder te werken. Er moest gepland worden, koffie en suiker, katoen, cacao moeten geoogst worden en worden gedroogd en ingepakt voor de transport met schepen naar Amsterdam.

    Dus in tijden van rampen, ziekten, inflatie, oorlogen/ook met de marrons en vrede tussen Europese landen, veroveringen was het dus voor de kolonisten, hoe nu verder in de koloniale periode. Heb ik mijn slaven, hoe staat het met mijn reserves, moeten we naar Frans Guyana, NY, Bar a bas, of terug naar het moederland.

    De nakomelingen van de slaven, contractarbeiders Surinamers komen pas kijken, proberen enige scholing/opleiding te volgen, diploma’s te kopen, in dure westerse kostuums de elite te spelen in de politiek, wat neer komt om de vroegere meester/kolonist, Gouverneur na te apen.

    Alles in Suriname is import, roven uitverkoop van de grondstoffen meer weten ze niet.

    Er zal niet veel gebeuren met dit werk voor de Surinamers. Kennisin en ervaring een onderneming opzetten, een bedrijfsplan maken, verstand van financiën en economie is er niet. Allemaal willen bij de overheid werken.

    Ze kijken nu allemaal naar de olie US-dollars om rustig in een hangmat te blijven liggen en een Parbo bier in hun hand. Want van ondernemen, plannen maken voor een onderneming weten ze niets af, ook niet van inflatie, koersschommelingen, en economie, enz.

    De resultaten van het onderzoek benadrukken het belang van wisselkoersstabiliteit, begrotingsdiscipline en een acceptabele groei van de geldhoeveelheid. Het naleven van begrotingsregels kan hierin een belangrijke rol spelen. Daarenboven dragen een verbeterde productie en internationale handel bij aan het beteugelen van inflatie. Het meten en publiceren van inflatieverwachtingen voor Suriname wordt ook aangeraden, omdat deze helpen aanduiden waar de inflatie op korte termijn naar toe gaat.

    Suriname is een land geweest dat het moest hebben van ontwikkelingsgelden, valuta van mono cultuur bauxiet US dollars, thans van wat olie US-dollars, valuta van familieleden uit Nederland.

    Wat moeten Surinamers en vele Caribisch landen/ Derde Wereldlanden met zo’n afstudeer scriptie?

    Surinamers dromen nu vd vele grote US-dollars dat in grote hoeveelheden in Suriname gaat komen en dat de Overheid. veel met familie en vrienden de dienst uit maken, als inflatie komt moet er voldoende zijn om toch te importeren. Wisselkoersen zal ook geen probleem zijn, want US-olie dollars genoeg.

    Zo was Suriname en zo zal het blijven. Zie de geschiedenis van Suriname tussen 1958 tot 25 November 1975 en hoe Surinamers het hoofd boven water hield. Het zelfde zal weer gebeuren van af de eerste vat olie verkocht gaat worden tot de laatste oliedruppel. Van ondernemen of in welke sectoren waarin geïnvesteerd moeten worden zal weinig te recht komen. Nu al maken veel rovers zich gereed om in politiek te gaan een politieke partij op te richte en bij de US-oliedollars potten te zitten.

    Derde wereldlanden zijn alleen maar goed voor hun grondstoffen en zaken als inflatie, koersen, wereldhandel, scheepvaart, instituten, enz daar spelen ze geen enkele rol in. Het westen het kapitalisme, instuten, westerse politiek, bepaalt.


    gemodereerd
  9. Wat voor baat heeft suriname met modelleren en voorspellen inflatie. Weet Gavin het niet dat su bankroet is en failliet. Dat de bevolking nu gras aan het eten is. Schei nau uit man met je proefschrift. Kun je alleen maar je reet mee vegen.
    Waar was je trouwens in de 10 jaren regering en beleid van Bouta.
    Was je aan het dromen.


    Maak melding
  10. Robgetverderie was 10 jaar lang opas D destructief belijd aan het verdedigen. Zoek zijn comments maar op en steeds kreeg hij op zijn donder van posters, die helaas niet meer posten. Ben je dat vergeten robgetverderie? Enfin.
    Het is altijd interessant om zaken van verschillende invalshoeken te belichten cq onderzoeken en conclusies aan te verbinden.
    Niet een ieder zal het met de onderzoeker eens zijn. Aanbevelingen zijn altijd in 1e instantie theoretisch en in de praktijk moet blijken als het realiseerbaar is. De zg SMART methode.
    Op papier kunnen we naar de maan lopen. Maar in de praktijk verloopt het anders of niet ? Loop naar de maan, robgetverderie aka debieus aka Wendy.


    gemodereerd
  11. Theoretisch gezien klopt ALLES. Maar in de praktijk moet het blijken . Het moet volgens de SMART methode zijn.
    Je kan op papier naar de maan lopen. Maar de praktijk is een andere torie.
    Robgetverderie, loop naar de paarse maan, mislukt paars gedrocht.


    Maak melding
  12. Niet chic @faja mang.

    Gavin zat tss 2012 en 2019 bij de cbvs.
    Daarna Curacao bij een bank en iets met su.
    Hij staat niet op tiktok, maar wel op goegle.


    Maak melding
  13. Het is een feit dat een koe meer schijt dan een geit. Ook is het een feit dat de heer Harry Radhakishun van de VHP vanaf 1968, toen hij minister van Financiën werd de waardedaling van de Surinaamse gulden en de inflatie heeft ingevoerd door om nog onbegrijpelijke redenen de Surinaamse gulden te devalueren en onze goudvoorraad bij de Centrale bank te verkopen. dit was het begin van onze monetaire ellende. Ook heeft hij de Vervuurtsbank naar de verdoemenis geholpen omdat deze man de heer O.R.G. Vervuurt haatte en wilde wegwerken, wat hem overigens is gelukt.
    Dat Suriname last heeft van inflatie is een zekere factor die ontstaat door 2 dingen.
    1, Omdat wij een importland zijn voeren wij de buitenlandse inflatie ook in en
    2, We hebben gewoon last van een binnenlandse inflatie omdat wij domme Koeien als regeerders hebben.
    Dus inflatie voorspellen is geen kunst maar een voldongen feit en dat kan een kind van 5 jaar ook voorspellen.
    Waarvoor ik wel bewondering zou hebben is maatregelen bedenken om de inflatie buiten de deur te houden. En daarin schieten wij te kort.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES