zondag, mei 12, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijPleidooi om Haagse Paul Krugerplein te hernoemen naar 'Lalla Rookhplein'

Pleidooi om Haagse Paul Krugerplein te hernoemen naar ‘Lalla Rookhplein’

-

Does Travel - naar Suriname

De Haagse PvdA roept samen met de organisaties Stichting Eekta, Surispora en Dew Mandir het stadsbestuur op om het Paul Krugerplein te hernoemen naar het ‘Lalla Rookhplein’. De herdenking van Brits-Indiase immigranten en hun nazaten moet verankerd worden in het Haagse straatbeeld, vindt de PvdA.

“Het Paul Krugerplein heeft al lange tijd een prominente plek in onze stad. Het plein is vernoemd naar Paul Kruger, een bekende Zuid-Afrikaanse leider uit de 19e eeuw. Maar het is tijd om het plein een nieuwe naam te geven. Met het oog op de rijke geschiedenis van Den Haag en de bijdrage van verschillende gemeenschappen aan de opbouw ervan, moeten we een naam kiezen die recht doet aan de herdenking van de Brits-Indiase immigranten en hun nazaten”, aldus PvdA’er Mairan Sewtahal.

Lalla Rookh is de naam van de eerste boot met immigranten van Brits-Indiase afkomst die in 1873 onder Nederlands bewind naar Suriname voer. Een naam die eer doet aan de geschiedenis en rijke cultuur van Den Haag. De vraag om naamsverandering komt in het jaar dat Den Haag excuses maakt voor het slavernijverleden en  herdenkt dat 150 jaar geleden de slavernij is afgeschaft, maar leeft al lange tijd.  “Een mooi moment om extra aandacht te vragen voor de diverse culturen en gemeenschappen in de stad”, vindt Sewtahal.

Mairan Sewtahal op het Paul Krugerplein

Een grote verscheidenheid aan instanties en organisaties waaronder Stichting Eekta, Dew Manir en Surispora scharen zich achter Sewtahal. Hemant Lachman van stichting Milan Summer Festival zegt: “Het plein zou een cultureel anker moeten worden, waar herdenkingen en andere culturele ontmoetingen een plaats zouden moeten krijgen. “De Surinaams-Hindostaanse gemeenschap vraagt al lange tijd om eer te doen aan hun verleden in de stad, en met deze naamsverandering zouden we daar stappen in kunnen zetten.”

Het is nu aan het college om de vragen van de PvdA te beantwoorden, waarbij ook wordt gevraagd of de gemeente  in gesprek kan gaan met de instanties over het initiatief. Zo hoopt de PvdA dat iedereen zich betrokken voelt bij het proces om het plein te hernoemen.  “Ik wil mensen uit de hele stad bij het proces betrekken, om hier samen een punt van te maken. De Surinaams-Hindostaanse gemeenschap verdient een verankering in het Haagse straatbeeld, en van dat gesprek moeten zij ook deel zijn”, zegt Sewtahal.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. dus paul kruger is geen hindoe , waarom moeten namen van pleinen of straten veranderd worden , belachelijk , maar hier in suriname hebben ze er ook een handje van , alleen durven ze de naam van een weg die van a naar b gaat niet te veranderen, een weg die niet betaald is , mensen gaat er een lampje branden , de ja de weg die bouterse na zich zelf genoemd heeft , we willen geen weg die genoemd wordt van een massamoordenaar en dictator , maar deze regering is o zo bang voor die duivel , verdomd deze weg moet gewoon vernietigd worden , laten de chinezen hun eigen troep opruimen


    gemodereerd
  2. moet het krugerplein amsterdam ook niet veranderd worden , daar zit toch die beruchte hindoestaanse zakenfamilie , noem hem naar hen , amsterdam heeft genoeg verdiend aan die familie


    gemodereerd
  3. het plein heeft al een naam
    noem een nieuwe plein dan zo
    het is net als in suriname met het hernoemen van alom bekende straten
    gewoon dieptriest en achterlijk
    als je even goed leest? moet dit moet dat moet zus moet zo
    elke keer dat moeten? typisch weer van hetzelfde soort personen


    gemodereerd
  4. gewoon een politieke stunt van de pvda om stemmen te winnen voor de komende verkiezingen in nederland. ook de bakras delen snoep. spiegels en kralen uit.


    gemodereerd
  5. Waarom niet in London – Engeland/VK een plein opzoeken en het Lalla Rookhplein noemen.

    De Hindustaanse Contracten waren Britisch Indiers, Britse Onderdanen. Die gaf toestemming dat ze in Suriname contractarbeid voor Nederland konden gaan verrichten.

    De Britten hadden al ervaring met Indiers opgedaan in hun eigen West-Indische kolonies in de West, T&T, Guyana, Jamaica na de afschaffing van de slavernij in 1833.

    Ook de schepen waarmee de contracten naar deze kolonies vervoerd werden waren van Britse Rederijen.

    in VK zou het meer op zijn plaats zijn dan in Nederland.

    Men moet de eigen geschiedenis goed kennen en zaken op die plaatsen laten plaats vinden voor de personen die direct een rol in hebben gespeeld en voor groot deel verantwoordelijk waren/zijn.

    Men moet niet zaken duidelijk voor ogen hebben en geen gedrocht maken van hun eigen geschiedenis.


    gemodereerd
  6. paul kruger heeft geen ene verbintenis met den haag. de hindustanen wel. iem zabi. doen dat ding.


    gemodereerd
  7. moet alles wat met bouterse te maken heeft in holland ook niet verwijderd worden , nou dan zal het in de bijlmer licht worden ,zonder zonnepanelen


    gemodereerd
  8. Wat een gelul kwam lala aan in Nederland en wat heeft Nederland met deze bevolkingsgroep.
    Ik vind het ongepast om de naam te veranderen.
    Gaan we andere straten ook naar slaven noemen


    gemodereerd
  9. Het Paul Krugerplein hernoemen naar Lalla Rookplein lijkt mij om de twee redenen die men aanhaalt niet goed doordacht.
    1. de naam Lalla Rook wordt niet gelinked aan de geschiedenis van den Haag maar aan de geschiedenis van Paramaribo/Suriname. (het lijkt me eerder een Indiaas of Brits dan een Nederlands schip).
    2. Als men op de afschaffing van de slavernij focust (1863) en niet op de komst van de eerste Brits Indische migranten in Suriname (in 1873) focust is het toch vreemd dat men het plein in den Haag een Hindostaanse- en geen Creoolse naam wil geven? Bescheidenheid ziert de mens, maar teveel bescheidenheid is net als teveel onbescheidenheid belachelijk.
    Kiezen voor de naam Jagernath Lachmonplein lijkt me, als men het Hindostaanse deel van de Haagse bevolking wil eren, beter.


    gemodereerd
  10. Beseffen de Surinamers van welke afkomst dan ook niet dat ze alleen maar haat aan het kweken zijn met al hun eisen. Suriname is groot genoeg en als men overal in Nederland zo graag alleen Surinaamse pleintjes en beelden en al het andere willen dan zeg ik ga terug en richt en sticht maar raak in Su. Nederland heeft bijna 18 miljoen inwoners en dat handjevol Surinamers van hindostaanse en afro afkomst is het in de bol geslagen waarschijnlijk door corona om maar van alles te blijven eisen, wat als de overige miljoenen mensen zouden zeggen dat ze niets moeten hebben van de Surinamers. Ik ben ook een surined die ook ondanks alle ellende heel veel van Su houdt, maar woon al bijna 50jaar in Nederland en wordt de laatste jaren ongevraagd te kijk gezet door al die Stichtingen die als paddestoelen uit de grond komen en denken dat ze van alles kunnen blijven eisen. Dus mensen denk aan de gevolgen.


    gemodereerd
  11. Heel veel hindoestanen uit suriname wonen in den haag, om met eigen cultuur en gewoontes te laten kennis maken zou wel goed zijn vooral tegenwoordig moeilijk tijd. In mijn persoonlijke leven heb ik wel erg last van inspraak van nederlanders die alles in mijn persoonlijke leven willen controleren en bepalen dus een beetje eigen cultuur uiten is niet zo slecht plan.


    gemodereerd
  12. Men moet zaken duidelijk voor ogen hebben en geen gedrocht maken van hun eigen geschiedenis.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES