vrijdag, mei 3, 2024
HomeNieuws uit SurinamePresident Ghana meldt zich af voor Keti Koti viering in Suriname

President Ghana meldt zich af voor Keti Koti viering in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

De president van Ghana, Z.E Nana Akufo-Addo, heeft zich afgemeld voor de herdenking en viering van 1 juli Keti Koti in Suriname. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking deelde vrijdag op een persconferentie mee dat het Ghanees staatshoofd donderdag heeft laten weten dat hij niet kan afreizen naar Suriname.

“Op zichzelf jammer. We hadden graag de president van Ghana hier willen hebben. We waren gereed voor zijn bezoek, maar het is geen realiteit geworden”, aldus minister Ramdin. Op 1 en 2 juli 2023 zullen er verschillende activiteiten plaatsvinden in verband met Keti Koti. De buitenlandse functionarissen die wel in Suriname aanwezig zullen zijn, zijn onder andere de vicepremier van Aruba, Ursell Arends, en de vicepremier tevens minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, Wopke Hoekstra.

Bij de recente viering van 150 jaar Hindostaanse Immigratie was wel aanwezig de president van India, Droupadi Murmu. Suriname viert dit jaar ook 160 jaar Keti Koti en 170 jaar Chinese immigratie. Hiervoor zouden daarom ook de presidenten van Ghana en China worden uitgenodigd. Eén van de zaken die met de Nederlandse minister zal worden besproken, heeft betrekking op de visumafschaffing voor personen die vanuit Suriname willen afreizen naar Nederland.

“Meer nog over het visumproblematiek richting Nederland. Surinamers hebben enorm veel last die ze ondervinden van de aanvragen en de tijdige afhandeling. We hebben ook enkele vragen rondom internationale passagiers die problemen hebben met het aan boord komen van KLM-vluchten uit bepaalde landen”, aldus Ramdin.

De Nederlandse koning Willem-Alexander houdt op 1 juli een toespraak tijdens de officiële slavernijherdenking, Keti Koti, in Amsterdam. De verwachting is dat de koning de excuses namens de regering gaat benoemen en herhalen. Ramdin benadrukt dat het standpunt van Suriname met betrekking tot de excuses voor het slavernijverleden niet is veranderd.

“Excuses moeten in Suriname worden aangeboden. Dat standpunt is moet gewijzigd, dus we hopen dat er een moment komt waarop de excuses hier worden aangeboden. Wij hebben ook begrepen van verschillende culturele organisaties van de marrongemeenschap, dat als dat gebeurd, dat met de nodige plichtplegingen moet gebeuren. En dat respecteren we ook”, aldus de minister.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

29 REACTIES
  1. Wat moet die man in Su komen doen?? Met die racisten in de regering???
    Ramdhin geniet van je 19.000 extra over de rug van kinderen en ouderen die honger hebben. Komt op je bord terug


    gemodereerd
  2. Er is toch al excuus aangeboden in Suriname. Wat heeft premier Rutte gedaan? Maar nee, dat is niet genoeg. De koning moet het doen. De koning van Nederland is toevallig geen koning Albert Ramdien. Deze laatste heeft niets anders te doen dan de wereld verkennen. Koning W.A. werkt hard voor zijn land en volk en woont niet in een vliegtuig. Groot verschil met koning Albert Ramdien.


    gemodereerd
  3. De president van Ghana is bang dat wij hem om reparatie betaling zullen vragen.
    Zie telegraaf van 30 juni waarin uitgebreid vermeld staat hoe de ghanezen hun eigen volk verkochten aan de blanken in het fort.
    De blanken mochten niet buiten het fort, omdat ze anders vermoord zouden worden.
    Daar is de bron van de afrikaanse slavernij


    gemodereerd
  4. Een wijs besluit want hij kwam niet om excuses aan te bieden en herstelbetalingewn te doen aan de nazaten van de slaafgemaakten. Het waren de Afrikanen die hun eigen mensen roofden vingen en verkochten aan de blanken om zo ver mogelijk weggevoerd te worden onder het motto; wie dan leeft die dan zorgt Ja de schuld ligt niet alleen bij de Nederlanders en Engelsen en Ghana is rijk dus wat is hun excuusgebaar?


    gemodereerd
  5. Deze president is natuurlijk ook bang voor een schadeclaim. Zijn voorouders hadden de slaven laten deporteren naar Suriname voor heel veel geld. Het was een big money making business.


    gemodereerd
  6. Slimme man; hij weet dat zijn voorvaderen de mensen uit de diverse dorpen hebben “geroofd/mishandeld en doorverkocht aan de blanke zeerovers : voor een paar spiegels; kraaltjes; houwers; geweren; en vaten alcohol en nu moet die gast naar Su komen >> hij kent de ontwikkelingen nu en is bang dat hij net als zijn “witte teamgenoten” >> “Excuses moet aanbieden>> in Suriname worden aangeboden”; ja dan zit ie liever op zijn luie reet daar…
    (“why go there…zal die wel mompelen 🙂 🙂 >> foe doe sang??)


    gemodereerd
  7. waarom kijken de mensen naar het verleden wat al is geweest volgens mij moet je richten wat er komen gaat ,de toekomst daar moet je op richten ,blijven hangen in het verleden is geen toekomst.
    stil staan zonder vooruitgang is achter uit gaan.


    gemodereerd
  8. Hij wil gewoon geen excuses maken namens “de Ashanti koning”.
    “De Ashanti koning”hebben een nog grote Rol gehad in het slavenhandel.
    Ze hebben hun eigen mensen verkocht als slaaf.
    Alleen maar om oorlog te voeren met andere stammen in Ghana.


    gemodereerd
  9. Tijdje met een ghanese vrouw gewoond. Ze zei tegen me dat ze het onzin vind. In ghana is er nauwelijks animo voor dit soort zaken. Afrikaanse landen zijn bezig met opmars en zijn hun land aan het opbouwen. Rustige en beschaafde mensen.


    gemodereerd
  10. Hij is bang dat hij schade vergoeding moet betalen, en excuses moet doen wat zijn mensen ons hebben aangedaan. Zijn niet alleen de bakras die schuld hebben. Zij hebben het ” waar ” (lees mensen) geleverd.


    gemodereerd
  11. Iederéén heeft het moeilijk in Su: en de mensen die het goed hebben, krijgen extra
    van de regering (Inclusief de Pres!!) Deb: vraag je, je niet zelf af: wiens fout dit is ??
    Natuurlijk, yu no sabi noh !!!!! Yu basi seri Sranan kba, daarom wé pina now now!

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  12. Lijkt me ook logisch want hij vertegenwoordigt ook de Ashanti stam en de Ashantie’s waren een van de stammen die fungeerden als leveranciers van de later tot slaaf gemaakten.
    Weet dat de blanken de slaven gingen halen – kopen uit een opslagplaats dicht bij de havens.


    gemodereerd
  13. Ze geeft geen F** om het verleden. Afrika weet als geen ander dat zij de slavenhandel mede mogelijk gemaakt heeft. Daarom moeten de overschreeuwers in dit land ook de Afrikaner aansprakelijk stellen voor dit leed niet alleen de Europeanen. Trouwens ik vind het leed van de Indianen erger.


    gemodereerd
  14. In tegenstelling tot Suriname gaat het land Ghana wel vooruit. Daar hebben ze blijkbaar mensen in de regering zitten die weten hoe een ex-kolonie van een Europese mogendheid goed te besturen en vooruit te helpen.


    gemodereerd
  15. Die heeft inmiddels het licht gezien en doet niet meer mee aan die poppenkast.


    gemodereerd
  16. wat komt de afstammeling van de oprichters van de slavernij doen in suriname dan

    “Excuses moeten in Suriname worden aangeboden.
    dat met de nodige plichtplegingen moet gebeuren.

    en hier zie je dat het allemaal weer om geld draait
    het enige waar al die sukkels maar aan denken want die excuses boeit ze niet
    boehoehoe elke keer, ze willen constant geld omdat ze te achterlijk zijn om zelf wat op te bouwen
    kijk hoe suriname er aan toe is met al de grondstoffen die er zijn?
    gewoon lachwekkend dat hele volk met hun constante gezeik die ze zelf elke keer weer zelf veroorzaken
    1 van de bevolkingsgroepen die het makkelijkst gemist kan worden op de planeet? is de surinamer… totaal nutteloos op alle fronten op een klein % na die zich verder ontwikkeld hebben
    een goed voorbeeld is de regering, de ministers, het dna, de politieke partijen en alle zogenaamde landsdienaren…..totaal nutteloos
    en dan zeiken bij nl over het visum dat te lang duurt?
    een geschreven papiertje ( hoe ouderwets zeg) duurt in suriname al diverse werkdagen tot weken
    hoe bedoel je een hypocriet volk?


    gemodereerd
  17. @Debby wie zijn de racisten??? bedoel je soms de nazaten van de slaven in Su want die zijn constant de hindostaanse, chineese en inheemsen aan het uitschelden.


    gemodereerd
  18. Ai @Debby, je spreekt jezelf tegen. Dacht je soms dat die racisten in de regering hem hadden uitgenodigd om hem vervolgens gevangen te nemen? Soms draaf je ver door met je fantasie.


    gemodereerd
  19. Die man zal aansprakelijk gesteld worden dat zijn opperhoofden hun eigen soort heeft verkocht aan de blanken voor spiegeltjes en kraaltjes !!!!


    gemodereerd
  20. gelukkig een volstrekt onbelangrijke uitvreter minder……..


    gemodereerd
  21. Hij schaamt zich, of meneer wilde USD $ zien. Die kwamen niet dus da komt hij niet


    gemodereerd
  22. Ik hoop dat de president van Ghana hiermee een boodschap afgeeft over het verschrikkelijk beleid van de regering Santokhi – Brunswijk. Deze president was twee jaren terug op bezoek in Guyana voor het totstand brengen van economische en technische samenwerking tussen beide landen.


    gemodereerd
  23. Meer dan logisch, rationeel dat die man niet op zou verschijnen. Die man weet wat hij/ zijn land op zijn kerfstok heeft.

    De dief roept, houdt de dief., kijkt wel uit om zich zelf in hele grote verlegenheid te brengen.

    Hij zal wel gek zijn om naar een herdenking te gaan, waar hij door nazaten vd slaven uit Ghana met schuine ogen wordt aangekeken, zijn vege lijf niet kan redden, excuses moet maken en herstelbetalingen moet doen. Die man is slim genoeg dat hij weet dat het een wespennest is, het behoorlijk warm kan worden en zich zich niet in heel grote verlegenheid wil brengen.

    Die man ziet Stuisvogel spelen het beste is dat hij kan doen met deze uitnodiging.


    gemodereerd
  24. De presidenten van Ghana en een aantal andere landen in West Afrika zouden ook eens hun excuses moeten aan bieden voor de slavernij. Zoek maar eens op waar fort Albina is en hoe deze handel was georganiseerd.


    gemodereerd
  25. President van Ghana, Z.E Nana Akufo-Addo, mag alleen komen als hij ook namens zijn voorvaderen excuses maakt voor het vangen en verkopen van broeders aan de blanke overheersers. Hij kan aanbieden om van iedere Surinamer een DNA test te laten maken zodat zij misschien nog de identiteit van hun voorouders en ook hun echte naam kunnen achterhalen. Want iedere Surinamer zou met elkaar verwant kunnen zijn zonder dat te weten.
    Wie weet hoeveel Addoś en Akufoś er in Suriname rondlopen zonder het te weten.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES