Brunswijk dreigt met straatacties als men aan kiesstelsel komt

32
Brunswijk dreigt met straatacties als men aan kiesstelsel komt
Brunswijk tijdens de Meet & Greet in Commewijne (c) ABOP TV

De voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), Ronnie Brunswijk, heeft tijdens de laatst gehouden meet and greet bijeenkomst van zijn partij fel uitgehaald naar advocate Serena Muntslag-Essed. Brunswijk gaf in een toespraak aan dat er straatacties komen als de wijziging van het kiesstelsel wordt voortgezet.

Muntslag-Essed heeft eerder dit jaar een verzoekschrift bij het Constitutioneel Hof ingediend om het kiesstelsel in strijd met de grondwet van Suriname te verklaren. De Surinaamse juriste zegt dat het kiesstelsel onrechtvaardig is.

Bij het huidige kiesstelsel in Suriname, dat dateert uit 1987, telt niet iedere stem even zwaar. In dunbevolkte districten zoals Sipaliwini, Brokopondo, Marowijne en Coronie is het aantal stemmen dat nodig is om een parlementszetel te behalen beduidend lager, ten opzichte van de meer dichtbevolkte gebieden zoals Paramaribo en Wanica.

De ABOP, die een grote aanhang heeft in onder andere Sipaliwini, Brokopondo, Marowijne heeft dus absoluut minder stemmen nodig om een zetel te behalen. Dat was ook duidelijk na de afgelopen verkiezingen toen de NPS landelijk circa 32.000 stemmen behaalde met daarbij slechts 3 zetels, terwijl de ABOP circa 25.000 stemmen behaalde goed voor maar liefst 9 zetels.

Het veranderen van het stelsel naar een situatie van one man one vote betekent waarschijnlijk minder zetels voor de ABOP. Dit is ook de voornaamste reden dat voorzitter Brunswijk fel tegen een wijziging van het kiesstelsel is. In zijn toespraak donderdag in Commewijne waarschuwde hij niet alleen advocate Serena Muntslag-Essed maar ook het Constitutioneel Hof.

Brunswijk vindt dat binnenland bewoners met dit initiatief tegengewerkt worden en dat er hen niets gegund wordt. Verder zegt hij dat het wijzigen zal zorgen voor ‘bruya’ en djugu djugu’.

32 REACTIES

 1. als jij die straatacties daar maar doet , in sipaliwini , brokopondo , marowyne , of haal jij al die mensen naar wanica en paramaribo om in die straten straatacties te houden , brunswijk jij weet niet wat democratie is , het huidige kiesstelsel heeft jou partij 9 zetels opgeleverd , echt schande , kwa aantal stemmen hadden jullie er maar 3 zetels moeten krijgen en de nps had 9 zetels moeten hebben , ja brunswijk door het oneerlijke kiesstelsel nu ben jij vp geworden , maar het kiesstelsel wordt zeker veranderd dus jij wordt nooit geen vp meer en ook geen president , of ga jij dan soms een coupe plegen
  gemodereerd

 2. Het kiestelsel moet absoluut veranderd worden! Dit zal vooral criminelen geen kans geven om een hoge positie te bekleden in Surinaamse politiek. Het volk moet spreken, niet een oneerlijk kiesstelsel.
  gemodereerd

 3. Het zijn geen waarschuwingen, maar eerder BEDREIGINGEN.
  Enige wat ontbreekt zijn twee revolvers in de handen, in de lucht schietend en schreeuwend als Yosemite Sam…
  gemodereerd

 4. Haha nu is de aboma groot en wurgt jullie. Chan weet dat hij niets kan doen tegen Brunsie.
  Na Belfort zegt ook Bordoo dat er niets is gedaam graaien alleen in eigen belang. Brunsie maak je niet druk. Kieststelsel blijft zo. Ook chan wordt nooit meer pres
  gemodereerd

 5. Luister Brunswijk, wij gaan je uitleveren aan Nederland. Ga je straf uitzitten.
  Maar natuurlijk moet het kiesstelsel veranderd worden. Het bedrog kan niet eeuwig doorgaan.
  Maar goed voor de NPS, volgens mij waren zij de regisseur van deze wet. En na al die jaren krijgen ze de rekening gepresenteerd.
  Schaffen jullie ook het partijen stelsel ook af. Het werkt niet. Iedereen werkt voor zijn achterban (lees ras).
  Er zijn genoeg andere democratische wijzen om te regeren.
  gemodereerd

 6. Chantage en intimidatie in de Surinaamse politiek is geïntroduceerd door de NDP en nu lijkt de ABOP dezelfde weg te willen bewandelen. Ik vrees dat dit averechts zal uitpakken, omdat de tijden zijn veranderd. Op de ABOP na zijn bijna alle politieke partijen het erover eens dat de stem van elke burger in Suriname even belangrijk is. De Pl, NPS en de NDP zullen in ieder geval een wijziging van het kiesstelsel ondersteunen. Ik denk dat de VHP ook een rechtvaardig kiesstelsel wil, maar vanwege de huidige samenwerking met de ABOP zich op de vlakte houd. Als 2/3 van de DNA voor wijziging van het kiesstelsel is, moet Brunswijk dit accepteren. Zo werkt het in een democratie.
  gemodereerd

 7. De domste man van suriname blunder op blunder en hij blijf maar doorgaan en zelf de president is bang voor hem wie is brunswijk om die mevrouw te waarschuwen hij mag het vergeten dat mensen achter hem gaan aan lopen om te demonstreren het lijk als of suriname van brunswijk is en er is niemand die hem kan stoppen zelf chan is bang voor hem de mensen die naar zijn bijeenkomsten gaan zijn allemaal bekrompen mensen en echt kortzichtig en hij mag het weten hij komt nooit meer hij heeft geen kaas van politiek gegeten ongeschoolde schoft.alleen maar domme idioten lopen achter hem aan om voor hem te slijmen hij houd niet op om mensen te bedreigen en het lijkt als of er niemand is die hem kan stoppen hij zit in de regering om te stelen hij wil heel suriname voor zich zelf zo hebzuchtig is deze idioot.
  gemodereerd

 8. Zet dje man samen met zijn maatje Bordo de Marowijne over, probleem opgelost. Verder is het geen commentaar waard.
  gemodereerd

 9. De gangster bedreigt een advocaat en een rechtbank? Is dat geen reden tot een onderzoek?
  gemodereerd

 10. Maar brunsie is altijd boos. Hij voelt nu nattigheid. Hij doet helemaal niks voor het land. Hij is het voorbeeld wat zijn eigen volk volgt, en Brunswijk is en blijft een crimineel en zo zijn eigen achterban.
  gemodereerd

 11. Brunswijk is een hypocriet.
  Waarom moet een binnenland bewoner meer stemrecht hebben t.o.v. een stadsbewoner?
  Terwijl de binnenlandbewoners minder tot geen belasting betalen, integendeel juist meer subsidie krijgen. Mevrouw Muntslag-Essed heeft groot gelijk, one man one vote is het eerlijkste manier van stemmen, alle Surinamers zijn gelijk, belasting betaler of niet, dat is democratie.
  Betreft NPS, moet niet janken, dit is koekje van eigen deeg, die hadden het ooit bedacht.
  gemodereerd

 12. Deze dk spoort duidelijk niet!
  Het belangrijkste stuk ontbreekt: ‘want in 2025 is er bogo bogo monie’.
  Dus het gaat alleen maar om geld.

  Zijn adviseurs spiegelen hem alleen maar onzin voor, want mocht hij pres worden, dan stort alles als een kaartenhuis in elkaar.
  Was dat niet duidelijk genoeg de afgelopen jaren. Suri was nergens welkom.

  Wat een gehuil bij het kwakoe beeld. Nooit eerder heb je zoveel krokodillentranen losgelaten. Deng bakra dit en dat. Volgens mij zijn jullie nazaten van ‘weggelopen slaven’, dus nooit oeng wroko en nog steeds niet.

  Ahum dk, het kiesstelsel is verzonnen door dezelfde bakra die je verfoeid.

  Tijd om te bundelen kleine partijen.
  gemodereerd

 13. Hou een referendum over het kiesstelsel. Hoeft niet perse, want de president bepaald.

  Pas de eisen aan voor dna-kandidaten en het presidentschap. Geen strafblad en zowel theoretische als praktische ervaring. Een assessment en psychologische test is ook mooi meegenomen.
  Dan pas krijg je kwaliteit in het dna.

  Je kunt ook rigoureus handelen, nu jullie backup hebben v diverse internationale eenheden. Doorgaan met een minderheidskabinet. We zullen zien we de baas is tok.
  gemodereerd

 14. Beste famiri, deze man is heel faya bezig. Die heeft geproefd hoe heerlijk het is om je eigen mensen te faciliteren, dus daarom no way back for him.
  Hij wil nl dik profiteren van de natuurlijk hulpbronnen, helaas heeft deze man niet zoveel kennis van Staatszaken!!!
  Er zullen vast en zeker oprechte marrons zijn, maar helaas krijgen ze niet de kans,… dankzij deze bravo.

  Gado de wi fesi mang.
  gemodereerd

 15. Laat de Surinamers vd kuststook van Suriname bepalen wat zij de beste oplossing vinden. Kijken jullie goed welke etniciteit zich gedraagt, naar hoe ze genoemd willen worden.

  ddb is al zo goed als uitgeschakeld nu nog deze man en zijn groep duidelijk maken, wat anderen die beter geletterd zijn, meer beschaving hebben goed vinden voor de republiek Suriname en de Surinamers, de grondwet, mensenrechten.

  RB is voor drugshandel veroordeeld in Frankrijk en zal hiervoor eens de bak in Frankrijk moeten. Suriname heeft niets aan RB. Laat hij goed Nederlands gaan leren praten en schrijven. Hij is ongeschikt om de uitdagingen, (inter)nationaal waar Suriname voor staat op te lossen.

  Hiermee geeft hij aan de Surinamers vd kustvlakte duidelijk aan dat we van kiesstelsel af moeten als we echt vooruit willen gaan.Het kan onmogelijk ziin dat de laaggeletterden van het oerwoud gaan bepalen dat Surinamers in de kuststrook die beter geschoold zijn, beter met de opbouw van Suriname bezig zijn gaan luisteren.

  Wie houdt wie voor de gek? Surinamers weg met dit kiesstelstel, waardoor het beter wordt dat we de juiste man/ vrouw krijgen op de juiste plekken in Suriname.

  If a mus bosz, mek a bosz.
  gemodereerd

 16. Het kan onmogelijk zijn dat beter opgeleide mensen vd kuststrook gaan luisteren naar ongeschoolde en on en laag geletterden vh oerwoud.

  Als we echt vooruit gang willen is het daarom
  nu de tijd om dit kiesstelsel af te schaffen. Vel marron moet weten dat ze nog een zeer lange weg naar scholing moeten ondergaan van westerse beschaving en cultuur, zeden, gewoonten, gedrag, omgang, enz om op dit podium mee te mogen doen. Dit podium is voor hun op dit moment veels te hoog gegrepen. Het blijkt dat din zweef fu hor taki, maar dat din no man hori a taki. Dat blijkt op al de posten waar ze in deze en vorige regeringen in waren.

  De Marrons moeten weten dat niet alles kan en gaat zoals ze willen hebben. Het gedrag of uitingen van Bravo laat duidelijk zien hoe een kind die zijn zin niet krijgt, zich gedraagt. En deze man is momenteel in Suriname in een positie om
  Suriname ( inter)nationaal vertegenwoordigen.

  Hij is niet in staat om zich zelf bescheiden/ saka fasi op te stellen en zijn woorden tactisch en strategisch te kiezen en dingen te zeggen.

  Suriname heeft niets Zn Bravo.Laat Bravo zich gaan bezig houden met zijn goud, hout, vrouwen en (klein)kids.
  gemodereerd

 17. Laat het recht zegevieren.
  Wetten zijn Wetten en ieder rechtgeaarde burger zelfs de VP dient zich daar aan te houden.
  Dit soort uitspraken krijg je altijd van ongeletterden.
  Je verbaal opstellen is voor hem altijd een probleem geweest.
  Vandaar dat hij meestal gaat schelden als hij er diplomatiek niet uitkomt.
  President kan hij toch niet worden want dan is Suriname gedoemd om te mislukken want het buitenland gaat hun rug tegen Suriname keren.
  Hij is VP op papier zo iemand noemen ze papieren tijger want je kunt niet naar het buitenland en daar maakt zijn hogere gebruik van.
  VP joe e seri joe busikondre nengre.
  Jammer het laat me denken aan de tijden van toen daarmee bedoel ik slavernij
  gemodereerd

 18. Nee, natuurlijk wil deze achterlijke idioot dat niet, stel je voor zeg

  Ze zijn allemaal zo hypocriet als de nete.
  Met name Afrikaantjes schreeuwen altijd dat ze gediscrimineerd worden en dat ze gelijk behandeld willen worden enz.
  Maar als het op stemmen en belastingbetalen en betalen voor de nutsvoorzieningen aankomt, dan komt het hun allemaal even niet goed uit!

  Daarom juist, weg met dat achterlijke kiesstelsel uit de prehistorie!
  Iedereen wil toch gelijk behandeld worden, of je nu in de stad woont of in de rimboe.
  1 stem = 1 stem, net zoveel waard als de andere stem.

  Waarom moet hun stem in feite meer waard zijn dan dat van een andere burger die wel hard werkt en wel belasting betaalt enz.

  Vroeger liep deze idioot in zijn blote reet rond het kampvuur te dansen en nu in zijn maatpak de mooie meneer spelen.
  Iets met een aap en gouden ring…

  Letterlijk zijn hele vermogen is verkregen uit criminele activiteiten en corruptie.
  Overduidelijk niet door keihard te werken.

  Hetzelfde geldt voor die andere brulaap, of moet ik zeggen nep-indiaan?
  Wel toevallig dat bij dit soort lieden hun voorouders allemaal uit Afrika komen.
  Zou het dan toch in de genen zitten, ik vermoed helaas van wel!

  Suriname moet eigenlijk met een kiesstelsel moeten komen, dat je alleen mag stemmen als je belasting betaalt over al je inkomsten en je gehele (wereldwijd) vermogen.

  Deze dombo, is letterlijk een crimineel en vice-president, dat kan toch alleen in achterlijke landen, zo ver in Surianme al afgelgleden
  Toch op zich al te gek voor woorden.

  Kun je nagaan hoe slim zijn kiezers zijn.
  Om je dood voor te schamen.

  Stel je eens voor als Santokhi het loodje legt, dat deze idioot ooit president van Suriname wordt, dan is het letterlijk Afrika met alle bijbehorende rotzooi.
  Dictatuur, dat is het enigste wat deze mensen nastreven, een grote smoel hebben op anderen, is het enigste wat ze kunnen.
  gemodereerd

 19. Brunswijk bedoelt met straatacties dat zijn mensen meer roofovervallen gaan doen dan dat ze nu al doen. En dat ze meer EBS masten omver gaan rijden zonder rijbewijs.
  gemodereerd

 20. Wanneer het gaat om het machtsbehoud, dan is men niet voor rede vatbaar. Die advocaat komt met sterke argumenten, er hoort hier over gesproken te worden en een wijs besluit worden genomen, die voor iedereen werkt. Brunswijk stelt dat de belangen van de binnenland bewoners in het gelding komt, indien er geen vertegenwoordiging komt in het parlement of de regering. Heel misschien is het goed om een eerlijk bestuur te hebben in Suriname, niet het beleid waarbij etnisch profileren en vriendjespolitiek de norm is. Ieder individu is gelijk, niemand is beter dan een ander. Het beste idee zou zijn om in het parlement van elke bevolkingsgroep een gelijk aantal leden te hebben, dat zou gelijke verhoudingen creeren. Dan zou elke stem een grotere waarde hebben dan nu het geval is…

  De manier waarop er nu politiek word gevoerd, is niet ok! Suriname staat stil, er is geen ontwikkeling. De huidige regering weet dat ze nog max 3 jaar hebben. En zoals de zaken er nu voor staan, zal het daar ook bij blijven. Ik hoorde een uitspraak van santhoki pas geleden, die stelde dat de mensen die nu aan de macht zijn, er nog zeker 10, 20, 30 jaar zullen zitten. Volgens mij is dat absoluut niet de bedoeling. Suriname heeft behoefte aan vers bloed, een kundige neutrale leider. Iemand die zich niet omringd met zijn eigen mensen. Maar iemand die zonder onderscheid te maken, de persoon selecteerd die exceleert in zijn werk en begaan is met het lot van Suriname..
  gemodereerd

 21. In een beschaafde rechstaat geldt niet t recht van de sterkste. Dat was tijdens de sl avernij wel t geval. Bravo gedraag je en deh fie rustig als .je een fatsoenlijke politicus bent. Democratie normen en waarden. En regels. De grondwet is de basis van n geordende samenleving.
  gemodereerd

 22. Ik denk dat Paramaribo meer inwoners heeft dan de districten , vandaar dat zij minder stemmen nodig hebben in de districten . Mijn tweede punt is dat de mensen voor ABOB hebben gestemd , want als NPS in die districten populairder was dan zouden zij winnen . Het is duidelijk dat de mensen
  ABOB willen hebben
  gemodereerd

 23. Dit krijg je als je idioten als brunswijk de kans geeft om deel te nemen aan een regering van een land. zijn gekochte Msc titel geeft duidelijk niet aan welk niveau van intelligentie hij heeft. Hij is puur daar voor eigen belang en nu probeert hij dat veilig te stellen.
  gemodereerd

 24. Bidyi Bravo of is het Bidyi Brafu …. alias Don Don Dia …. vergeet het maar. Wie denk je op straat te krijgen … Money Hond, M. Bee, Vorswijk. Ik denk dat je broer Leo Brunswijk voor de eer zal bedanken. Er zullen zeker een aantal mensen op straat komen, niet eer je ze flink met dollars { US dollars} heb omgekocht.

  Brunswijk … je scheldt die bakra’s uit. Waarom! Rutte komt naar Suriname …. een ontmoeting met Rutte … vergeet het maar. Rutte zal gek zijn de hand te schudden van een Verkrachter, een Bankrover … die rondloopt met de gedachte ik ben vice-president van Suriname. Op papier wel …. ik werkelijkheid is Ramdin de vice-president.

  Morgen zal je het volk proberen wijs te maken dat jij Rutte niet wilde ontmoeten.
  Wie denk je voor de gek te houden. Die ananstorie moet je dan aan je elfen-dertig kinderen vertellen.

  Ik hoop van harte dat het “dream-team” van de Leugenaar van Lelydorp 2025 niet haalt.
  Dan kun je eindelijk die 18 jaar gaan uitzitten. Als je DDB tegenkomt dan kun je tegen hem zeggen: meneer Bouterse, ik ga twee{2} jaar eerder wat frisse buitenlucht happen.

  Brunswijk …. het einde van ABOP …. in het machtscentrum … heb je nu al ingeluid …. bedankt daarvoor!!!!!!!!!
  gemodereerd

 25. Beste landgenoten, media en journalisten,

  hoor en zie hoe VeePee Botro Ede redeneert !
  Klinkt het niet precies zoals Bullshit Bouta ?

  Brunswijk ruikt nu al de gas en olie dollars !
  ABOP kent geen principes en heeft geen discipline.

  Brunswijk en zijn ABOP horen niet in de politiek en al helemaal niet in de regering !
  Dom-Suriname schaart zich nog steeds achter valse profeten !
  Met in het vooruitzicht dat VeePee Botro Ede president van Suriname kan worden is Suriname nog steeds in de gevaren zone !

  Willen wij een beter Suriname of niet !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 26. Brunswijk, weet jij daadwerkelijk wat democratie is. Ben jij daadwerkelijk vp van Suriname mang. Jij bent een hoogst onbetrouwbare knul. Jij geeft ons schande als vp van Suriname. Eveneens heb jij geen manieren om jou woord keuze te gebruiken. Je moet gewoon bedanken, want je deugt helemaal niet. Je weet niet hoe je met mensen moet omgaan. Je gaat een jurist en een organisatie bedreigen. Je bent niet
  te vergelijken met een schoen van de jurist. Dus hou liever je mond dicht jou knuller. Denk je dat je in de jungle bent.
  Je weet dat je rover en drugsdealer bent en dat je 8 jaren bent veroordeeld. Je weet dat je een bank had beròofd en alle bewijs materialen had laten vernietigen door een politieman van t.o.h.d nu afdeling f.o. niemand is nog vergeten. Dus zo wil je ook in 2025 wederom aan de macht komen om die bigi bigi money wat jij zegt, beroven.Dus je wil in 2025 profijt hebben van de bigi money. Dus je weet als men de kiesstelsel gaat veranderen dan kom je niet meer aan de macht en kan je dan geen profijt meer hebben van de bigi bigi money he.
  Dus schoenmaker hou je bij lees. Tot daar ja. Jij en didibri bouta een potnaat. Chan moet jou wegjagen mang. Je hoort niet daar thuis.
  gemodereerd

 27. Het huidige kiesstelsel is door een racist bedacht, dus als je in het oerwoud woont, is je stem dubbel waard. Marrons zijn in alle politieke partijen vertegenwoordigd, vanwaar deze onrechtvaardige kiesstelsel?
  Sinds de jaren 50, 60 wordt het binnenland middels infuus beleid gesteund. Is er ooit ontwikkeling gekomen aldaar? Zelfs had men geen oog voor de Saramacca, Commewijne en Nickerie alwaar met de regentijd niet toegankelijk was om deze districten te bereiken. Maar geen aandacht hiervoor.
  Maar owee
  als het binnenland verzuipt, allerlei acties worden bedacht om geld in te zamelen.
  Her binnenland is een Parasitaire district en zal altijd ook zo blijven. Ontwikkeling zit niet in de genen bij hen.
  gemodereerd

 28. Dat deze idioot stennis zou maken als het kiesstelsel gewijzigd gaat worden, was te verwachten. Hij weet dat als dat gebeurd het einde nabij is voor Abop. Aan hem zou de vraag gesteld moeten worden welke ontwikkeling de Abop de afgelopen 2 jaar heeft gebracht.
  gemodereerd

 29. je heb jou ongeschoolde gezicht laten zien ,de zwarten maken zichzelf belachelijk jamer.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.