zondag, maart 3, 2024
HomeOnderwerpenEconomieNewmont Suriname ziet geen heil in ‘gouden’ pensioenplan

Newmont Suriname ziet geen heil in ‘gouden’ pensioenplan

-

De Nationale Carrierebeurs

PARAMARIBO, 20 nov – Het idee van de vakbond bij Newmont Suriname om te pensioenfondsen te beleggen in goud is ‘te riskant.’ Dit stelt de directie van het dochterbedrijf van multinational Newmont. De internationale goudmarkt is erg grillig. Goud of een andere grondstof biedt daarom een te dunne beleggingsbasis. Newmont wil het haar arbeiders niet aandoen. De Newmont Werknemers Organisatie stelt uitvoering van het idee haast principieel.

Het zou meer garanderen dan gewoon een spaarfonds. Newmont vindt overleg op zijn plaats. “Het bedrijf blijft gecommitteerd om met elke belanghebbende een positieve en constructieve relatie op te bouwen, ook met de Newmont Werknemers Organisatie. Maar we verwachten dat ook eenieder op verantwoordelijke manier inhoud wil geven aan het ontwikkelen van deze noodzakelijke relaties”, stelt de bedrijfsleiding in een persbericht.

De weg van confrontatie moet verlaten worden. Intussen is expertise aangetrokken om een pensioenplan te ontwikkelen. Het bedrijf ziet meer heil in een pensioenplan dat gebaseerd is op investeringen in een “gevarieerd portfolio van aandelen.” Die worden beter beheersbaar en voorspelbaar geacht. Volgens de vakbond worden werknemers steeds bedreigd met ontslag. Newmont ontkent dit en garandeert de ‘arbeidszekerheid.’

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

5 REACTIES
 1. Dit is de juiste optie, Het bedrijf ziet meer heil in een pensioenplan dat gebaseerd is op investeringen in een “gevarieerd portfolio van aandelen.” Die worden beter beheersbaar en voorspelbaar geacht.
  En niet wat de bond wil de vakbond bij Newmont Suriname om “de pensioenfondsen te beleggen in goud”
  Er is wereldwijd geen 1 multinational die de pensioenen belegd in de productie produkten die ze vervaardigen, meer in fondsen en beleggingen……


  Maak melding
 2. “Volgens de vakbond worden werknemers steeds bedreigd met ontslag. Newmont ontkent dit en garandeert de ‘arbeidszekerheid.’”
  Hier is het addertje onder het gras. De arbeidszekerheid is gebonden aan het contract. Een contract voor bijvoorbeeld zes maanden is inderdaad zeker mits men de proeftijd en de gebleken geschiktheid doorloopt. Maar de arbeiders en vakbonden willen de zekerheid dat contracten na verloop van tijd veranderen in vaste, CQ-contracten voor onbepaalde tijd. Dan kun je iets zinnigs gaan doen zoals een hypotheek aangaan enz. Dat is waar Newmont aan moet gaan werken. Het pensioenplan inhoudende aandelen etc. kan ik me wel in vinden.


  Maak melding
 3. @ Pakiratigri; misschien moet newmont intentitie-verklaringen (in afspraak met surinaamse banken)afgeven.
  Een vast contract is lastig gezien de levensduur van n mijn.

  Tja… je zal je pensioenfonds maar gekoppeld hebben aan bijv Bitcoints..leuk in okt 2018, minder leuk in 2019… volgens mij presteerde de srd vele malen beter dan Bitcoints


  Maak melding
 4. Beleggen in Goud is juist bij uitstek geschikt…..omdat Goud altijd een bepaalde minimale waarde blijft houden…het kan in piektijden alleen maar in waarde toenemen. Pensioenfondsen in Nederland nemen juist een grotere risico om hun kapitaal te beleggen zo dat het nog meer rendeert!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES