dinsdag, mei 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijBewoners Post Utrecht maken zich op voor protestactie gronduitgifte

Bewoners Post Utrecht maken zich op voor protestactie gronduitgifte

-

Does Travel - naar Suriname

Bewoners van Post Utrecht in Nickerie zullen nimmer toestaan dat grond behorende tot hun woon- en leefgebied in handen komt van buitenstaanders. Ze zullen niet schromen om tegen deze kwestie te protesteren, meldt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS).

Het dorpsbestuur is onlangs geconfronteerd met een landmeterskaart, waarbij blijkt dat het gaat om grond behorende bij het dorp. “Het betreft vier grote percelen die in totaal 400 hectare groot zijn. We zullen echt niet toelaten dat er ontbossingswerkzaamheden uitgevoerd zullen worden”, zegt dorpshoofd Rachel de Vair-Marius van Post Utrecht.

Zij wijst erop dat de gronden in kwestie behoren tot het tweede gedeelte van Post Utrecht. Van de landmeterskaart kan niet afgelezen worden of de percelen al zijn toegewezen. “We zullen dat zeker onderzoeken. Bij de bestuursdienst krijgen we te horen dat de ambtenaren hiervan niet op de hoogte zijn”, zegt De Vair-Marius. De bedoeling is om het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer te vragen om informatie.

Het is niet de eerste keer dat Post Utrecht te maken krijgt met een grondprobleem. De Vair-Marius herinnert zich dat het dorp in oktober 2021 erachter kwam dat iemand een stuk land wilde aanvragen, waar onder andere de vergaderzaal van de gemeenschap staat. Door kordaat optreden van gewezen dorpshoofd Dorothy Marius-Lambert is dat voorkomen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
  1. Heel goed dat men in actie komt tegen willekeur en uitbuiting. Laat de inheemsen hun rechten opeisen omdat Suriname nooit hun rechten heeft willen waarborgen. De huidige president ZE Santokhi is de eerste president die rekening houdt met de rechten van de inheemsen en zal zeker de onteigening ongedaan maken. Daar kunnen ze op rekening.


    Maak melding
  2. Excellentie??? hahaha la me nie lache
    Hij maakt met 1 stomme greedy fout alles wat hij gedaan heeft weer ongedaan.
    Het bedrag dat hij gekregen heeft is helaas onbekend, maar zijn krachtig 😉😉optreden in de zaak bouterse zegt genoeg over deze ka
    bouwterse heeft hem naast geld ook beloofd dat hij president mag blijven spelen en handjes mag gaan drukken in het buitenland, zo lang hij maar doet wat bouterse hem zegd.
    Het lijkt een beetje op
    O moeder wat is het heet 🤣🤣🤣🤣🤣
    youtube.com/watch?v=lK8tyR0fJqs


    Maak melding
  3. Waarom omheinen jullie jullie gebied dan niet? Of plaats grenspalen op elke kilometer. Want als eenmaal ingepikt, wordt het lastig het terug te krijgen.
    Wees dus pro actief ipv afwachtend.


    Maak melding
  4. Als dat zo is dat het binnenland van de inheemse bevolking is. Dan is staatsolie van Saramacca.
    Dan moet alle inkomsten van staatsolie van de bewoners van Saramacca.


    Maak melding
  5. Wat een gedoe en getwijfel er is al tweemaal internationaal vonnis (Samaaka vonnissen) gewezen door de het inter-Amerikaanse hof voor de rechten van de mens. Dat Bouterse hier geentrek in had kan ik begrijpen maar dat Santhoki het voorzich uitschuift vind ik zwak.
    tribale volkeren hebben als volk/stam rechten en die zijn universeel. Zij maken volgens hun gebruiken afspraken over het gebruik van hun leefgebied.


    Maak melding
  6. @ Deja vu na Deja vu

    De tribale volkeren hebben niet de mijnbouwrechten die zijn van de staat.
    Echter een ondernemer die je leef genoot of je voedselschuur aantast/ bederft of die door je kostgrondjes rijdt of het viswater vervuild zal daarvoor een redelijke schadeloosstelling moeten betalen en na de operatie moeten herstellen.
    Zie hier de schande van Bouterse die Suralco/ Alcoa heeft laten gaan zonder dat ze decennia rommel en vervuiling hebben moeten saneren.


    Maak melding
  7. Beste @JoJo ik steun je in je pleidooi en snap wat je bedoelt.
    Je heb helemaal gelijk .
    Wat ik hierbij wilde zeggen is dat niemand iets mag claimen alles is van iedereen.
    Wie na Sranan man en iedereen heeft het zelfde recht.
    Fijne jaarwisseling en laten we verder groeien in liefde voor Suriname en voor onze volk. En vruchtbare nieuw jaar 2024🍻.


    Maak melding
  8. Surinamers moeten bewust worden gemaakt dat zij de beheerders zijn van een uniek en waardevol stukje aarde zijn en dit met alle mogelijke middelen horen te beschermen. De industrialisatie van deze gebieden mag onder geen enkele voorwaarde tot stand komen. De inheemsen zijn al sinds mensenheugenis, de juiste personen die dit op een vriendelijke manier weten te beheren. Men neemt slechts wat men nodig heeft en men respecteert en leeft in harmonie samen met de prachtige natuur die onze schepper geschapen heeft.

    Al deze goud en gelukzoekers die met allerlei troep het binnenland van Suriname langzaam vernietigen, zijn mijn inziens niet welkom. De mensheid heeft al meer dan genoeg goud gedolven, die in staven in de kluizen van banken en de meest welgestelden op aarde liggen. Daarom is het onverantwoord om maar eindeloos door te gaan met deze activiteiten. Lanti moet deze afwegingen maken en stoppen met het willekeurig uitgeven van gronden…


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES