woensdag, april 24, 2024
HomeNieuws uit SurinamePresident Santokhi naar Bahamas voor Caricom-USA meeting

President Santokhi naar Bahamas voor Caricom-USA meeting

-

Does Travel - naar Suriname

President Chandrikapersad Santokhi participeert deze week op de Bahamas in de Caricom-USA meeting; een ontmoeting van Caricom-staatshoofden met vicepresident Kamala Harris van de Verenigde Staten van Amerika (VS).

De vergadering zal zich onder meer buigen over de stand van zaken sinds de laatste bijeenkomst, die in mei 2022 virtueel plaatsvond. Toen hebben partijen met elkaar van gedachten gewisseld over het economisch herstel na Covid-19, klimaatcrisis, energiezekerheid, voedselzekerheid en -veiligheid, veiligheidssamenwerking en ontwikkelingsfinanciering. President Santokhi, die in de ochtend van woensdag 7 juni is vertrokken, keert op 10 juni terug.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) verduidelijkt dat het gaat om het bespreken van de initiatieven die genomen zijn sinds de laatste keer toen de staatshoofden van het hele Westelijk Halfrond elkaar hebben ontmoet in Los Angeles.

De Caricom-leiders zullen op de Bahamas met de Amerikaanse delegatie van gedachten wisselen over vraagstukken in het kader van het 2023 Caricom-U.S. Strategic Dialogue, de lancering van het U.S.-Caribbean Partnership to Address the Climate Crisis (PACC) 2030 en de Summit of the Americas 2022. Daarnaast staat ook de kwestie-Haïti op de agenda.

Vanwege de onderwerpen energie- en voedselveiligheid, economische samenwerking en financiering van economische ontwikkeling, is het volgens minister Ramdin van belang dat president Santokhi – als lid van het Caricom Bureau – ook onderdeel is van de meeting die door alle Caricomleiders wordt bijgewoond. Het staatshoofd zal specifiek ingaan op de aspecten voedselveiligheid en de ontwikkeling van de agrarische sector c.q. exportpotentie.

De Caricom streeft ernaar om tegen 2025 haar voedselimport met 25 procent te hebben verminderd, hetgeen betekent dat de regionale productie moet worden verhoogd. Voor Suriname en Guyana is er vanwege hun potentie een grote rol weggelegd. “In dat opzicht is het belangrijk dat wij daarin een visie hebben en ook de plannen uiteenzetten”, aldus de bewindsman.

Het economisch herstel c.q. economische samenwerking en ontwikkelingsfinanciering zijn volgens minister Ramdin cruciale onderwerpen wanneer het gaat om het stimuleren van de Caribische economieën na Covid-19.

Zowel de bewindsman als president Santokhi onderstreept ook het belang van het bespreken van vraagstukken op financieel gebied oftewel de bancaire sector. “Wij als Caricomleiders maken ons bezorgd over het soms uitsluiten van Caricom-landen, -burgers en -entiteiten van de toegang tot het internationaal financieel systeem en de internationale kapitaalmarkt”, stelt het staatshoofd. Hij benadrukt dat deze zaken niet alleen besproken moeten worden, maar dat er sterke afspraken en overeenkomsten nodig zijn.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
  1. Wat een verschil. We mogen weer meedoen.
    Onder de fossiel mochten we niets. Het buitenland diste ons. Wegwezen riepen ze in koor.
    Maar de fossiel was allang blij. Hij dacht wat moet ik daar doen. Het angstzweet brak hem uit. Ik ik durf niet. bij deze bigie man kan ik mijn grote muil nie opendoen. hier moet ik de deur ve ze opehouwe
    Eind goed al goed,
    hij wilde niet uit angst
    hij mocht niet als moordenaar, drugshandelaar


    gemodereerd
  2. Er zijn wereldwijd heel veel van zulke organisaties als de Caricom. Of ze echt zoden aan de dijk zetten is de vraag. Meestal moeten de arme landen akkoord gaan om te dansen naar de pijpen van de rijke landen.


    gemodereerd
  3. We weten hoe men over de pres van Su denkt.
    Zijn woorden zien ze als vuile lucht. Houd je geest niet voor de gek.
    Daar zien ze gelijk dat het een narcist is.


    gemodereerd
  4. Bij zitten voor spek en bonen. Wat heeft hij met al die snoepreisje opgehaald voor land en volk. Alleenmaal misère.


    gemodereerd
  5. weer een reisje , en dan komen er weer hoge pieten hier en dan weer een reisje , ach ja waarom ook niet , geld genoeg voor die dingen , maar er is geen geld voor de zorg en voor het arme volk
    Oh daarom moet de slm in de lucht blijven en dat er geld in gepompt moet worden zodat de reisjes kunnen plaatst vinden


    gemodereerd
  6. Hoe groot is deze delegatie …. daar rept de mi-ni-ster van Bibis met geen woord.

    De mi-ni-ster van Bibis is in dit geval zo transparant dat de Liegende ple-si-dent
    niet meer naar de Caricom Staatshoofden Meeting hoeft..


    gemodereerd
  7. DDB kon niet reizen, maar er was ook geen geld voor de armen.
    Dus jullie kletsen gewoon man, het probleem bij sommigen van
    ons is, omdat de pres een Hindoestaan is! Als de pres een
    ”NEGER” zou zijn, dan wordt het minder geluld. Het enige wat mij
    dwars zit bij deze Pres is, hij doet geen flikker tegen de Criminaliteit!!!!!
    Hij zit daar hoog en droog als Jan Lul, laat die ex bos bewoner
    iets doen waarvoor hij daarvoor betaald wordt, en zit!

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  8. persoon , 8 juni 2023 Bij 14:17 , goh jij ziet alles , ja het klopt dat jou plesident tijdens zijn niets doen van 2010-2020 nergens naar toekon , wie gaat er met een moordenaar aan tafel zitten , o ja met andere schurkenstaten , china , cuba , venezuela , rusland , marrokko , turkey , en wat heeft het opgeleverd , nou veel bos weggegeven , goud en torenhoge leningen met hoge rentes , dus persoon dat was jou plesident , de narsissen stierven


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES