woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieVan der San: "Onmiddellijke gevangenneming Bouterse is flauwekul; hij kan gratie aanvragen"

Van der San: “Onmiddellijke gevangenneming Bouterse is flauwekul; hij kan gratie aanvragen”

-

Does Travel - naar Suriname

Indien Desi Bouterse dit jaar nog tot 20 jaar cel veroordeeld wordt door het Hof van Justitie (HvJ), kan hij alsnog gratie aanvragen bij president Chan Santokhi. Daarvoor zal de ex-legerleider volgens Eugène van der San, gewezen directeur van het Kabinet van de President, gebruik kunnen maken van de artikelen 486 en 487 van het Surinaams Wetboek van Strafvordering.

“Zolang de president niet heeft beslist over dat gratieverzoek, wordt de verdachte niet opgepakt. Dus al het verhaal van onmiddellijk oppakken is gewoon flauwekul”, benadrukte de gewezen kabinetsdirecteur in een interview op Stanvaste Radio.

Met gebruik van voornoemde wetsartikelen kan Bouterse na zijn eventuele veroordeling ervoor zorgen dat de tenuitvoerlegging van het vonnis gedurende acht dagen worden geschort. Binnen deze acht dagen dient hij dan een gratieverzoekschrift in te leveren bij de griffier van het HvJ, die het dan verder door zal geleiden naar het staatshoofd.

Van der San stelt dat Bouterse gedurende zijn periode als president van Suriname over voldoende mogelijkheden beschikte om op een vreedzame wijze te beëindigen. Zijn voorstel was juist om binnen het bestuurlijke van het land een oplossing te zoeken. Hiervoor moest het vonnis van de Krijgsraad in kracht van gewijsde zijn gegaan. Hierna kon rechtsstatelijk voor twee wegen worden gekozen, namelijk amnestie of gratie. Hijzelf was voorstander van amnestie, zoals dat eerder ook de regering Venetiaan is gedaan voor bepaalde daden tijdens de binnenlandse oorlog. Van der San is daarom teleurgesteld in de weg waarvoor de advocaat Irwin Kanhai heeft gekozen.

“Want aan het einde van de rit hoor ik de strafpleiter van de man (Bouterse) aan de rechters vragen dat men de man op basis van humanitaire gronden vrijspraak moet geven. Gekker kan het niet! Dan waarmee was je de hele tijd bezig? Dat betekent dat je toegeeft dat je geen rechtsgeldig argument hebt om de man vrij te laten spreken. Ik vind het erg voor Bouterse dat hij zich in deze moeras heeft laten brengen”, aldus de ex-kabinetsdirecteur.

Hij voegt eraan toe dat Bouterse hem zelf heeft verteld dat Kanhai hem tot de dag van vandaag nooit geld heeft gevraagd voor juridische bijstand in deze zaak.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

33 REACTIES
  1. Nou meneer alles wetende Desi Bouta moet eerst naar de gevangenis om zijn straf uit te zitten en na 10 a 15 jaar moet hij minstens uitgezeten hebben en daarna word zijn gedrag gekeken van 15 jaar daarna mag hij een poging doen voor een Gratie en niet eerder.


    gemodereerd
  2. Van der San de beter weter die er 10 jaren lang niks van gebakken heeft, weet het nu weer allemaal net als de rest van zijn partij.


    gemodereerd
  3. “Van der San stelt dat Bouterse gedurende zijn periode als president van Suriname over voldoende mogelijkheden beschikte om op een vreedzame wijze te beëindigen.”

    “Dat betekent dat je toegeeft dat je geen rechtsgeldig argument hebt om de man vrij te laten spreken.”

    “Ik vind het erg voor Bouterse dat hij zich in deze moeras heeft laten brengen”, aldus de ex-kabinetsdirecteur.”

    “Hij voegt eraan toe dat Bouterse hem zelf heeft verteld dat Kanhai hem tot de dag van vandaag nooit geld heeft gevraagd voor juridische bijstand in deze zaak.”
    ================================================

    Een paar zeer opmerkelijke uitspraken van “yu koe” de man met het korte lontje.
    Dat sommigen nog steeds niet willen begrijpen dat DDB gewoon schuldig is aan standrechtelijke executies is anno 2023 voor mij onbegrijpelijk.
    Alle boekwerken die tot nu toe verschenen zijn, of ze nu van horen zeggen zijn of niet, wijzen DDB als schuldige aan. Ik heb nog geen enkel boek gelezen waarin DDB vrijuit gaat.


    gemodereerd
  4. Wat nobel van barba mang. Geen cent maar wel duizende hectares aan gronden gekregen.


    gemodereerd
  5. GRATIE……..WAT VOOR GRATIE??????????
    OP 2METER AFSTAND LIQUIDEREN VAN 15 ACADEMICI OMDAT JE NIET EENS MET ZE BENT.

    ALS SANTOKHI GRATIE VERLEENT AAN EEN MOORDENAAR VAN WELOPGELEIDE SURINAAMSE BURGERS EN WEL MIDDELS LIQUIDATIE DAN IS SANTOKHI ZELF EEN CRIMINEEL.

    SANTOKHI MOET DAN VERDWIJNEN UIT DE SURINAAMSE GEMEENSCHAP ALS HIJ AMESTIE VERLEENT AAN BOUTERSE.

    HIJ MAG DAN DE VHP VERLATEN ALSOOK DE POLITIE EN NOOIT MEER VOOR EEN POLITIEKE FUNCTIE KOMEN.

    DUS CHAN OPO JOE AI….LOEKOE SA JE DOE. SAN KRONG NO PROBEER FOE MEKING RECHT.
    DOE WAT JE MOET DOEN EN STEL HET SRANANG VOLK NIET TELEUR. MAAK JE BELOFTES WAAR VAN 2020. IE BO STROTO HEER NDP PLUS DENG FOEFOERMANG.

    DUS NO DOE KA SANI.

    INTERNATIONAAL ZAL CHAN NIET MEER WELKOM ZIJN ALS DIE LAGE DAAD PLEEGT VAN AMNESTIE VERLENEN. DAN ZAKT HIJ WERKELIJK WEG TOT EEN LAGIE IEMAND.

    DUS CHAN NO DOE. DOE JE PLICHT!!!!!!!!!!!!!


    gemodereerd
  6. Gewoon zijn straf laten uitzitten!
    Niemand staat boven de wet. Zelfs DDB niet.
    Vooral nadat hij zei Morrello, lees: meer rellen, te roken.
    Opsluiten die hap.
    Hoeveel leiders zijn hem niet voor gegaan.
    Maar onze crime fither durft, hij is bang voor more rello.


    gemodereerd
  7. Wat er ook gebeurt,in de bak belandt deze crimineel nooit.Eerder zal hij overlijden dan dat hij achter tralies komt.z
    zo lopen de hazen in dit land.Maar ja als je hem ook president maakt dan vraag je om in de ellende gestort te worden.Domm,domme Surinamers jullie leren het nooit.


    gemodereerd
  8. 20 jaar bajes voor het martelen, folteren, verminken en standrechtelijk vermoorden van 15 onschuldige, ongewapende landgenoten. WEN ER MAAR AAN. Daar verandert deze schaamteloze, geindoctrineerde paarse Bouta-sucker, San, helemaal niks aan. LOCK HIM UP !!!


    gemodereerd
  9. Dit is het een konijn wat uit de hoge hoed wordt gehaald, een glimlach kan ik niet onderdrukken hoe dit spel nu gespeeld gaat worden, jaaaaaaaren zijn voorbij gegaan en nu plots dit!


    gemodereerd
  10. Die koloniale pak zit wel goed op zijn paradijskostuum. Heel wat anders dan een pangie om de edele lid.


    gemodereerd
  11. Als Chan hem gratie verleend, is dat een klap in het gezicht van alle nabestaanden. Hij kan dat niet maken. Dus ik verwacht dat hij ballen toond en hem minimaal 10 jaar achter de tralies zet. Het buitenland kijkt ook mee wat er gebeurd. Dus Chan, blijf bij de les en laat gerechtigheid geschieden.


    gemodereerd
  12. Voor degene die nog steeds NIET willen geloven wat en hoe Bouterse de gruwelijke decemberdagen 1982 heeft voorbereid samen met Paul Bagwandas (nu wijlen), aan deze lui raad ik aan het boek DE TWEESPRONG van Iwan Mahadew ( broer van Guno Mahadew , een van de 16 militairen ) te kopen en aandachtig te lezen. Iwan was ook net als zijn broer een ex-legerofficier. Hij belicht de gebeurtenissen rond de decembermoorden vanuit zijn perspectief wat zich achter de schermen zich heeft afgespeelt in de afloop daarvan. Zie ook Youtube van ABC 20 maart 2023.
    Het enige verschil tussen beiden was hun karakter. Guno een bikkel en Iwan een rechtvaardig persoon, die goede bedoelingen had met zijn geboorteland.
    Al is de leugen (van DDB) nog zo snel de waarheid achterhaald men wel !!


    gemodereerd
  13. Vandersan blaft op bevel. Maak bullshit barbarie voor bokassa bouta. Alleen van de san heeft niet begrepen als je non sense blaft bij jij de eerste dommie.


    gemodereerd
  14. Het klopt dat Bouterse een beroep kan doen op art.486/7.
    Zullen ze Bouterse voor lange tijd laten bungelen, buiten Boma. De tijd zal het leren.

    Overigens is het bekend dat van der San nog steeds pissig is op Bouterse, dat hij niet naar hem heeft geluisterd en wel naar Kanhai. Hij geeft straks nog de schuld aan Kanhai dat Bouterse alsnog is veroordeelt. Ook van der San had Bouterse niet uit de gevangenis kunnen houden zonder eventuele politieke hulp (koehandel) van sheriff S.

    Artikel 486
    Voor zover betreft veroordelende vonnissen, blijft ook nadat zij in kracht van gewijsde zijn gegaan, indien de veroordeelde dit uitdrukkelijk verlangt, de tenuitvoerlegging opgeschort gedurende de volgende acht dagen.
    Artikel 487
    1. Binnen de in het voorgaande artikel bepaalde termijn kan de veroordeelde een verzoekschrift om gratie ongesloten inleveren of doen inleveren bij de griffier van het gerecht dat het vonnis heeft uitgesproken of, in de gevallen bij staatsbesluit genoemd, ook bij de ambtenaar of zijn vervanger, bij dat besluit aangewezen.
    2. De ambtenaar of zijn vervanger, bij dat besluit aangewezen, tekent van elke inlevering die bij hem heeft plaatsgevonden in een daartoe bestemd register de dag aan, waarop zij is geschied, en geeft van die inlevering onverwijld op de snelst mogelijke wijze kennis aan de griffier van het gerecht, in het voorgaande lid bedoeld en aan het openbaar ministerie; hij doet voorts het verzoekschrift onverwijld op de snelst mogelijke wijze aan de griffier toekomen.
    3. De griffier tekent van elke inlevering, die bij hem heeft plaatsgevonden of waarvan hij ingevolge het voorgaande lid in kennis is gesteld, in een daartoe bestemd register de dag aan, waarop zij is geschied, en geeft van die inlevering onverwijld schriftelijk kennis aan het openbaar ministerie. Hij verzendt het bij hem ingeleverde of ingevolge het voorgaande lid aan hem toegezonden verzoekschrift onmiddellijk aan de Minister van Justitie en Politie.
    4. Door de inlevering blijft de tenuitvoerlegging opgeschort zolang op het verzoek niet is beschikt.


    gemodereerd
  15. Een heel vreemd verhaal en de onderbouwing met wetsartikelen ontbreekt volledig.
    1- Van der San stelt dat een vonnis nooit direct “bij vonnis uitvoerbaar is” maar dat dit pas na 8 dagen kan?! Waarop baseert hij dit!? Waarom heeft nog nooit iemand er gebruik van gemaakt?
    2- Gratie is normaal pas volgens de wet mogelijk als ten minste 2/3-de is uitgezeten. Ik begrijp dus niet waar Van der San over praat.
    3- De rechtsorde, het volk en vooral de nabestaanden zouden ernstig geschokt zijn als de veroordeling voor een dergelijke zaak niet uitgevoerd zou worden! Iedereen die er actief aan meewerkt of een dergelijke dwaling niet blokkeert maakt zichzelf ongeloof waardig en een paria!


    gemodereerd
  16. De ex-militair, dictator en ex-president, Desi Delano Bouterse, is de grootste ‘splijtzwam’, die ‘bananenrepubliek’ Suriname ooit gekend heeft. Deze volksmenner heeft een heleboel Surinamers, zoveel leed aangedaan, dat het tot in het ‘hiernamaals’ na zal blijven dreunen.

    Indien deze man (en zijn gewillige beulen) gratie verleend zal worden, dan zal de verdere tweedracht, die daarmee gezaaid wordt, onherstelbaar zijn. “Bezint, eer gij begint!”

    Van een gevangenisstraf wordt men niet altijd een beter mens, maar deze kwelgeest zou, wat mij betreft, voor de rest van zijn bestaan – met al zijn bezittingen en financiële middelen – in dienst moeten staan van de nabestaanden van de slachtoffers. De nabestaanden, die hoe dan ook, ‘levenslang’ hebben.


    gemodereerd
  17. 20 jaar is al te weinig. Levenslang zou beter passen in dit scenario. Vb. in Nederland: Pim Fortuin, Theo Van Gogh: hun moordenaars hebben maar. 1 persoon vermoord en zitten levenslang vast (levenslang betekent TOT ZE GECREPEERD ZIJN. Dan krijgt iemand die verantwoordelijk is en zelfs op z’n minst 1 moord op zijn geweten heeft, gratie krijgen. Amehoela. Z.E. Santokhi, als u, uit humanitaire redenen of wat dan ook, deze man gratie verleent, dan bent u medeschuldig aan de moorden en maakt u zich onsterfelijk belachelijk bij uw vrienden in het buitenland en zullen ze u hard veroordelen en then, you can better say goodbye to the world leaders. Speel geen poepenjantje en doe wat je moet doen: volg de uitspraak van de Rechterlijke macht.


    gemodereerd
  18. haha, hebben de jochies ruzie. hihihi, je weet toch hehehehe.🤣🤣🤣
    natuurlijk heeft boeterse geen geld betaalt. hij heeft op andere wijze zijn schuld voldaan en dan heb ik het niet over rimjob
    Hij kan dus bij Zijne Ezxcellentie de weledelgeboren heer C. Santokhi vragen of deze hem alstubelieft niet wil opsluiten. hihihih. je weet toch, hihihi
    San mie boi we hebben het hier over de krijgsraad. Raad wat bouterse krijgt, hihihi je weet toch
    San begint zijn straat schoon te vegen, het welbekende
    A no mie ma na Kanhai. hihihi je weet toch
    San zegt ook nog
    Van der San stelt dat Bouterse gedurende zijn periode als president van Suriname over voldoende mogelijkheden beschikte om op een vreedzame wijze te beëindigen.
    wat kon hij op een vreedzame wijze beeindigen? Zijn leven? die van kanhai?

    Zou kanhai de boel genaaid hebben en bouterse regelrecht naar Boma hebben gebracht?
    Daarom wilde hij geen cente. Hij krijgt nu genoegdoening
    dat is veel meer dan een paar cente
    Behalve voor Zunder enzo, die willen cente voor het onvoorstelbare leed dat hun vooriuders is aangedaan


    gemodereerd
  19. In een ander bericht op Sterrennieuws, verwijt deze “yu koe” de huidige regering van onzorgvuldig handelen.
    Jammer dat hij gemakshalve vergeet mee te nemen in zijn verhaal dat de vorige regering alle instituten van de staat heeft uitgehold door daar onevenredig veel onkundige mensen te plaatsen.


    gemodereerd
  20. 20 jaar zou heel mooi zijn, maar dan moet het arme volk
    20 jaar lang zorgen voor een rijke ”Crimineel”. 20 jaar
    lang in een grot met giftige slangen, zou beter zijn!
    1 ding weet ik zeker, als deze zakkenwasser veroordeeld
    wordt, komen de NDP apen in opstaand in Su! De rechters
    schijten slijm en watra k@ in Su, dus er zal nooit een veroordeling komen voor Bouta.

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  21. Aldus prof mr dr drs hooggeleerde edelachtbare en onnozele ndp’er van de san die rechter wilt komen spelen.


    gemodereerd
  22. ” …
    Hij voegt eraan toe dat Bouterse hem zelf heeft verteld dat Kanhai hem tot de dag van vandaag nooit geld heeft gevraagd voor juridische bijstand in deze zaak.
    … ”

    Fl#kker toch een eind op van der San. Kanhai en zijn familie hebben andere vergoedingen gehad.

    Ten tweede, is gratie verzoek niet mogelijk in deze stadium.

    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    gemodereerd
  23. van der san , echt jij bent nog steeds een kontenlikker van bouterse , smaakt die ouwe troep je nog steeds , bah , in 2012 werd de nieuwe amnestie ingevoerd , zodat alle misdadigers vanaf 1980 tot 1990 amnestie kregen voor hun misdaden tegen de menselijkheid , van der san en jij keurde dit zeker ook goed , want toen hoorden wij jou niet , maar goed dat de amnestie wet van 2012 in augustus 20211 is ingetrokken , en zo wordt er weer gerechtigheid , maar van der san , jou vriend de moordenaar ddb zal eerst opgepakt worden en dan een verzoek van amnestie kan doen aan de president , en de president is dan eventjes uit het land voor verplichte caricom vergadering , dus gewoon brommen voor jou vriend ddb


    gemodereerd
  24. Wil gaarne de reactie van al die nep-journalisten horen. Suggestie: stel Chan de vraag of hij bereid is om gratie te verlenen, dan is eenieder geïnformeerd.
    Geen mislijkmakende intervieuws meer met figuren als Dada en Dodo (Kaka en Dongdo g). 🤣🤣🤣🤣


    gemodereerd
  25. De misdaden tegen de menselijkheud van ddb of wanted kunnen als het om
    mensenrechten gaat en strafrecht, Verdragen in geen enkele democratische rechtsstaat ongestraft blijven of gratie van toepassing zijn of amnestie.

    Moord met voorbedachte raden om hiermee een daad te stellen, Surinamers, tegenstanders, het Surinaamse angstig te maken, uit te schakelen, het zwijgen op te leggen en zijn macht te behouden was de bedoeling, cubanen naar Suriname te halen en hiermee zijn dictatuur te behouden hebben geen stand gehouden.

    De Brazilianen, USA, Nederland, Frankrijk hebben hem duidelijk gemaakt dat als hij niet de cubanen binnen 1 x 24 uur niet uit Suriname stuurde ze hem zouden uitschakelen.

    De rechtsstaat werd hersteld en met stromannen, strovrouwtjes, politieke partijtjes met gelukzoekers als leiders, volwassen paarse kakkerlakken, waarvan velen het niveau ve ll vd 4 de klas lagere scholol hebben. heeft hij geprobeerd toch stand te houden. Bij de verkiezingen van 25 Mei 2020 heeft de verkiezingsuitslag hebben zijn tegenstanders den ndp, ddb, vrienden, gelukzoekers aan de kant gezet.

    Nu is het tijd dat het CH hem nu voor de misdaden tegen de misdaden in hoger beroep de straf van 20 jaar defenitief geeft. Hij heeft geen schijn van kans op gratie van de president omdat als dat zou gebeuren de president een pleefiguur wordt.

    Waarom zou de president afgezien van de misdaden die gepleegd heeft hem gratie moeteb geven als de president een opwn doel heeft om zijn tegenstander in de verkiezingen voorgoed uit te schakelen en de democratische rechtsstaat zijn gezicht aan de wereld van democratische rechtsstaten te tonen.

    Ieder kind van 4 jaar die iets kwaad gedaan heeft, weet dat de ouder hem/ haar voor hier streng zal toe spreken en straf zal krijgen. Een ieder die vindt dat ddb niet direct opgepakt moet worden en naar SB moet worden opgesloten is een dwaas.

    ddb zal per direct worden opgesloten en na het vonnis vh CH. De 8 dagen in vrijheid en gratie zullen en kunnen voor hem niet van toepassing zijn. Daarvoor zijn de misdaden te ernstig.

    Ook internationaal in USA en in Nederland wacht wanted gevangenisstraffen. In Nederland moet hij ook 11 jaar brommen en in de USA moet alles nog vanaf het begin starten.

    Op grond hiervan, hoe kan dan sprake zijn van gratie of vrijspraak als hij 20 jaar gevangenisstraf krijgt in hoger beroep. Men moet wel een dwaas zijn om te vinden dat hij niet per direct wordt opgepakt en naar SB wordt gebracht en wordt opgesloten. Gratie kan hij maar van dromen.
    Never, nooit, nada, nunca, nul, notie, negatief.

    Hij kan maar beter pakkems meenemen ipv sigaretten, want de oude bokken daar lusten wel een jong blaadje. Als hij naar het toilet gaat hoeft hij niet meer te drukken.


    gemodereerd
  26. Ik zou eerder Jack the Ripper gratie verlenen dan Bouterse.
    Maar met Santokhi weet je het niet. Bouterse hoeft maar te huilen dat hij intussen zo’n goede christen is geworden en Santokhi gaat gelijk met hem bidden en hem gratie verlenen.


    gemodereerd
  27. Laat in grid zich al goed voor bereiden voor een wipje in SB achter de tralies.

    Er zijn wel bewakingscamera’s en geluidsapparaten die alle gesprekken volgen die daar gevoerd zullen worden.

    Dus niet alleen dat gepiep en groema, groema, djukru djukri vd de wasmachine in de cel op de SB matras zal gehoord worden, maar zal life te zien en gevolgd worden door de cipiers.


    gemodereerd
  28. Ik lees alleen maar (onzin) domme emotionele koekenbakkers reacties. Waarom neemt men niet eerst de moeite de artikelen te zoeken alvorens te reageren. Ga ze eerst lezen. Ezels genoeg, er is zelf een echte op WKT, hihihi.
    Dat van der San lid is van de NDP is irrelevant, hij oppert een persoonlijke mening, als burger. Kan jij je niet vinden betreffende zijn mening, dan kom je met argumenten om zijn zienswijze te weerleggen. Ik lees alleen maar wat voor ploert hij is, terwijl niemand weet hoe hij zijn leven leidt. Wij oordelen heel makkelijk over anderen.
    Geen wonder dat Sranan niet vooruit gaat, men doet alleen maar aan afbreken en afkraken.
    Wij, niet NDPers, hebben op 25 mei 2020 met z’n allen gekozen om het anders te gaan doen, waar zijn de goede voornemens gebleven. Blijven schelden op de NDPers vanwege hun gedrag, terwijl ons gedrag niet veel beter is. 🙈🙈
    Waar blijven de argumenten. Als je vindt dat van der San het onjuist heeft, laat dat dan zien, op grond waarvan. WKT is geen plee site.
    Van der San noemt twee artikelen, het is aan jouw om met weerlegging te komen, niet met wat jij persoonlijk denkt. Denken doe je maar op de wc, hahaha. De oranje helden zijn ineens ook Rechtsgeleerden🤣


    gemodereerd
  29. als van der san en alle andere aanhangers van ddb deze reacties die hier geplaatst zijn lezen , begrijpen ze het toch niet , gratie kan verleend worden als de veroordeelde tenminste 2/3 van zijn straf al heeft uitgezeten , en president santokhi moet ook al deze reacties lezen , als hij direct naar de gevangenneming ddb gratie verleend , dan is hij internationaal uitgespeeld en dan zal suriname geen steun meer krijgen van de westerse wereld
    maar dan zullen de schurkenstaten china – india -en misschien ook cuba en venezuela op de stoep staan , de nieuwe vriendjes van de president , daaaaaaag suriname


    gemodereerd
  30. De dommerik die zich zelf serieus neemt en zijn eigen onzin heel grappig vindt en het aan de Surinamers met grootspraak verkondigt.

    Deze nietsnut moet opzouten, hij speelt in het land der blinden is één oog koning.


    gemodereerd
  31. Voor de gasten die denken het beter te weten, het zijn geen dommeriken natuurlijk 😜, die moeten eerst maar meneer van dalen gaan raadplegen. Welke gratie bedoelt van der San. Eerst nadenken dan reageren. Is tôg niet moeilijk. Kun je misschien ook een keertje voor koning één oog spelen, lekker tõg. Als je het eindelijk snap krijg je misschien ook gratie, als je snap wat ik bedoel, hahaha.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES