dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisAntillianen: 'Teveel nadruk op Surinaamse geschiedenis bij herdenking slavernijverleden'

Antillianen: ‘Teveel nadruk op Surinaamse geschiedenis bij herdenking slavernijverleden’

-

Does Travel - naar Suriname

Een groep Antilliaanse burgers uit Eindhoven en Tilburg hebben zich georganiseerd om de slavernijgeschiedenis op de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen zelf te gaan vertellen. Ze zijn het zat om overal in de media de verkeerde feiten te horen.

Een van de actievoerders is Kenneth Cuvalay, tevens voorzitter van de politieke partij Ubuntu Connected Front (UCF) Tilburg en de ‘St. Eustatius Afrikan Burial Ground Alliance’. Cuvalay: “Het is beschamend om 160 jaar na de wettelijke afschaffing van de slavernij in de voormalig Nederlandse koloniën in ‘de West’, nu ineens overal te horen en te lezen dat het 150 jaar geleden is.

Natuurlijk weten we van de tien jaar staatstoezicht in Suriname en dat daarom vaak over afschaffing van de slavernij in 1873 wordt gesproken in plaats van 1863. Maar er bestond geen staatstoezicht op Curaçao, Aruba, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba en het kan niet dat de geschiedenis van ruim een half miljoen Antillianen dan maar wordt weggemoffeld.”

Geen Ketikoti maar Emancipatiedag
De groep Antilliaanse burgers is nu zelf begonnen met het verspreiden van de juiste feiten over hun geschiedenis. Ook willen ze een andere naam voor 1 juli, niet meer Ketikoti, een Surinaamse uitdrukking, maar een term die voor de hele Afrikaanse diasporagemeenschap acceptabel is. Op de Bovenwindse eilanden wordt veelal de term Emancipatiedag/Emancipation Day gehanteerd, maar een nieuwe naam kan ook aldus de groep.

Met name overheid en publieke omroep in de fout
De groep vindt het onbegrijpelijk dat zelfs overheidswebsites zonder verdere nuancering 150 jaar vermelden en bij de publieke omroep lijkt het sinds dit jaar eveneens schering en inslag. “Ze lijken niet eens te weten dat op St. Maarten de slavernij de facto al in 1848 werd afgeschaft. De organisaties die formeel voor onze belangen moeten opkomen, zoals het NiNsee, het Landelijk Platform Slavernijverleden, de plaatselijke Ketikoti-stichtingen, je hoort ze niet of ze maken veelal dezelfde fout”, aldus Cuvalay, “Andere partijen hobbelen daar weer achteraan. Goede uitzondering is de berichtgeving van het comité 30 juni-1 juli Tilburg.“

Video en publicatie: recht doen aan de verscheidenheid
De groep Antillianen heeft eergisteren een video gelanceerd. Ook is een projectaanvraag ingediend bij het Mondriaan-fonds om de unieke geschiedenis van elk van de eilanden te laten optekenen en publiceren. Ze verwijt overheid, publieke omroep en hun eigen organisaties gemakzucht, desinteresse en een eenzijdige blik op de slavernijgeschiedenis.

Cuvalay: “Je hoeft echt niet wekenlang het archief in om te weten hoe het echt zit. Ook dit is een doorwerking van het slavernijverleden. Het is heel triest dat wij als burgers nu een subsidieaanvraag moeten doen om basale foutieve informatie te weerleggen die wordt verspreid door overheid, publieke omroep en onze eigen belangenorganisaties. Liever zouden we ons richten op een waardig herdenkingsjaar en juist dieper ingaan op de vele hiaten die onze slavernijgeschiedenis nog bevat.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
  1. Helemaal mee eens.
    Er zijn hele volksstammen, die elkaar ‘na-papegaaien’ of spreken voornamelijk vanuit de onderbuik. Mijn hoeft geen geschiedkundige te zijn om de juiste informatie paraat te hebben. Zoekmachines, zoals o.a, Wikipedia verschaffen voldoende informatie (met bronvermeldingen).

    Wat de slavernij betreft, is het in de eerste plaats, een Nederlandse geschiedenis waar Suriname, De Antillen e.d., op een onmenselijke wijze deelgenoot van zijn geworden.
    Zonder de nodige kennis van het verleden, kan men zich van alles wijs laten maken.

    Hoeveel Surinamers weten nu wie Kwaku (Ghanees voor: ‘Hij die op woensdag geboren is’) ècht was?

    Tan bun


    gemodereerd
  2. De “eerste” bewoners van Su willen altijd de meest aandacht naar zich toe trekken. Zij hebben alleen bijgedragen aan de ontwikkeling en opbouwen van het land.
    Het is nooit anders geweest.


    gemodereerd
  3. Deze Antilliaanse meneer heeft een punt. Maar zijn verwijten moet hij niet richting de Surinamers maken maar naar zijn eigen Antilliaanse gemeenschap. Surinamers verrichten baanbrekend werk om het slavernijvraagstuk hoog op de Nederlandse agenda te plaatsen. Dag en nacht hebben Surinamers zich ingezet om Nederlanders ervan te overtuigen dat de Nederlandse geschiedenis een donkere kant heeft. Antillianen zijn minder actief geweest op dit gebied.


    gemodereerd
  4. Meneer Cuvalay heeft 1000% gelijk want de Surinaamse afro doet al jaren de andere afro broeders onrecht aan door steeds alle aandacht op te eisen en te doen alsof slavernij alleen de Surinamers treft.


    gemodereerd
  5. Weer een paar domme antilianen die niet begrijpen dat Suriname echt onafhankelijk is van de slavendrijver. Iets wat zij zeker niet kunnen zeggen, want zij zijn nog onderdeel van Nederland en worden daarom niet serieus genomen. Probeer zelf je eigen eilandje op te bouwen dan? Jullie houden liever het handje van je slavenmeesters nog vast en zijne majesteit is jullie koning dat is de laatste keer goed duidelijk geweest. In Suriname zal die niet zo ontvangen worden dus donderop met je gekke praatje sera bo boka


    gemodereerd
  6. Antillianen moeten hun mond houden. Waarom hebben zij dan niet gevraagd om excuses.


    gemodereerd
  7. En wordt er dan ook bij verteld door wie de Afrikaanse slaven werden verkocht?? Dat zal wel niet want het is in de ogen van de Surinamers en Antilianen alleen maar de schuld van de blanken.


    gemodereerd
  8. Deze man heeft gróót gelijk. Als Surinaamse burger, lees ik ook de vele onzin in de media. Het slavernij thema, is het enkel een issue van Europese (lees witte) Nederlanders samen met Surineds. Het lijkt er veel op, komt ook doordat de Antilianen in Nederland minder hun stem hebben laten horen en hun oren hebben laten hangen naar de luidruchtige Surineds.


    gemodereerd
  9. Boze antilliaan deze man, normaal roken antillianen een sticki en beginnen hard te lachen en doen leuk maar deze man lijkt anders enz. Ik denk mijn mening dat suriname de meeste slaven had van heel caraibische gebied daarom wordt over suriname gesproken. Ik weet ook nu pas dat mijn verre voorouders in de grote ijstijd van uit china naar amerika zijn gelopen over zwaar bevroren oceanen de alle indianen uit amerika hebben chinese/ aziatische bloed en geen sibirische of vikingen. Usa is land van mijn verre voorouders maar ik zou er niet naar toe willen.


    gemodereerd
  10. Wees blij dat de nakomelingen vd Afri-Suri’s hun nek hebben uitgestoken en het jullie ook heeft wakker geschud.

    Toen zij zich mee bezig hielden, waren jullie reactie ook dat jullie niet op excuses wachten, herstelbetalingen willen of dat jullie Tula-dag vieren.

    Nu de Afri-Suri’s hun doelen bereiken, moeten jullie je afvragen, waar waren jullie toen?

    Nu maak je ophef dat de groep die voor haar belangen opkwam, jullie niet in gekend zijn. Als je toen had aangesloten, kon je wat je nu hier vertelt, toen al op de agenda hebben gezet. Nu is het janken en aandacht vragen. Dit gedrag/gehuil komt over als een kind die om aandacht vraagt of een snoepje wilt hebben.

    Houden jullie op dat anderen de kastanjes voor jullie uit het vuur moeten halen en als dat gebeurd is, komen jullie janknen dat men jullie vergeten is.

    Jouw vuile lafaard, ga je netjes scheren. Let op!, als je geschoren wordt, moet je rustig zitten.


    gemodereerd
  11. @Toussaint 6 juni 2023 Bij 09:33

    Correctie: “Men hoeft geen geschiedkundige te zijn…”


    gemodereerd
  12. Deze meneer zegt dat er teveel nadruk is op de Surinaamse slavenernij geschiedenis.
    Wat hij schrijft over de jaartallen klopt helemaal. Echter dit verhaal kent twee kanten.
    Het zijn de Surinamers die hun nek hebben uitgestoken zodat dit jaar de koning zelf bij de herdenking zal zijn. Op curaçao was weliswaar de grote slavenopstand onder leiding van Tula. Die hebben echt gevochten. In Suriname echter zijn de slaven het bos ingevlucht. Niks feti dus.. De viering van keti koti is meer een Surinaamse ding geworden en dat is terecht. De Afro Surinamers hebben dit steeds op de agenda gezet. Terwijl de Antilliaanse broeders er gelaten bij zijn blijven zitten en hebben tot de dag van vandaag nog steeds de hand van kolonisten, onderdrukkers vastgehouden en steeds gekust. Voor de goede orde.. Ik ben ook zelf Antilliaan. Maar ik geloof heilig in “ere wie ere toekomt”


    gemodereerd
  13. Niemand en vooral Surinamers niet houden Antillianen tegen om hun eigen geschiedenis te vertellen. Wij Surinamers weten nauwelijks wat het verschil is tussen Curaçao en Aruba is, hoe moeten wij dan weten dat zij geen staadstoezicht hadden op de Antillen en dat de slavernij op st Maarten al in 1848 werd afgeschaft, Antillianen zijn toch niet achterlijk dat wij Surinamers hun geschiedenis voor hen moeten vertellen aan de wereld?


    gemodereerd
  14. Hij heeft een punt, maar jammer dat de Antillianen niet participeerden in de strijd om erkenning van het slavernijverleden, die door de Surinamers werd gevoerd. Net zoals de contractanten nu willen meeliften op de behaalde resultaten van de Afro-Surinamers. Iedereen was stil, ook de Antillianen en nu dat er na zoveel jaren van bloed, zweet en tranen, eindelijk een klein succesje is behaald, wilt iedereen meeliften. Dat is low en below low. En ja, het klopt dat sommige Afrikanen hun eigen mensen als slaven hebben verkocht aan de Europeanen, maar wie is naar Afrika gegaan om slaven te gaan ronselen, ontvoeren en te kopen? Wie heeft gevraagd om naar Afrika te gaan? Was het niet de hebzucht van de Europeanen waardoor zij gedreven werden om zoveel mogelijk rijkdom te vergaren? Laat dat duidelijk zijn: niet alle Afrikanen hebben hun eigen volk verkocht aan de slavendrijvers; veel slaven werden ontvoerd en gedwongen en op de boot gegooid middels ketenen en kettingen.


    gemodereerd
  15. Ik heb 1 juli 1863 geleerd oe p school dat de slavernijnos afgeschaf ( nederlandse boeken), em het was emancipatie dag. Hier noemen ze het keti koti meneer vechten jullie voor wat je gaat. Sur bevolking zijn gatlikkers. De blanken zijn nog steeds hun God.
    Met deze regering krijgen jullie niets en ook niets voor al het leed en de diefstallen.


    gemodereerd
  16. Weer een groep die uit onzekerheid Surinaamse creolen maar weer de schuld geeft. Surinamers zijn niet verplicht om voor andere volkeren op te komen en al helemaal niet voor Antillianen die ons minachten. Toen de discussie over Zwarte Piet uitbrak, was vanuit deze groep alleen maar te horen jullie zeuren en zorgen voor problemen. Maar nu er inderdaad verandering te zien is in de maatschappij willen ze hier wel op meeliften lekker makkelijk. Surinamers hebben moeten vechten voor erkenning. Ieder zijn gevecht dan moeten ze maar voor zichzelf opkomen.


    gemodereerd
  17. @Stan: Ga eerst geschiedenis boeken lezen voor je met onzin op de proppen komt. Je bent zo onbelezen dat je niet weet dat de slaven die, volgens jou, slechts het bos ingevlucht waren strijd hebben geleverd. Je bent zo dom, dat je niet weet dat die, het bos ingevluchte ex-slaven, de Nederlandse kolonie aan het wanjelen brachten. Jij bent zeker zo een domme antilliaan die wanneer de strijd is gestreden, komt zoeken naar wat er te halen valt.
    Ga eens op internet, als jij weet wat dit is, zoeken naar slavernij in Suriname. Die Lula van jou is maar een Lulletje vergeleken bij de Surinaamse strijders. Hij hoefde geen onbekend oerwoud in te vluchten en daar te overleven.


    gemodereerd
  18. antillianen zijn nogsteeds onder de vleugel van de nederlanders.
    zij moeten stil zijn en verder gaan met hun onderdanigheid.
    Nu surinamers hard hebben gewerkt naar erkenning ,willen antillianen ook hiervan genieten.
    En dan zien de blanken weer zwarten mensen hun gedrag onderling


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES