dinsdag, maart 19, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijVHP over 150 jaar Hindoestaanse Immigratie: werken voor de volgende generatie

VHP over 150 jaar Hindoestaanse Immigratie: werken voor de volgende generatie

-

De Nationale Carrierebeurs

[INGEZONDEN] – Elk jaar op 5 juni herdenken wij Á-Pravási Divas of Hindoestaanse Immigratie­dag. Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat de eerste Hindoestaanse contractarbeiders uit het voormalige Brits-Indië, voet aan wal zetten in Suriname. 150 jaar Hindostaanse immigratie, een historische mijlpaal. Het grootste deel van de immigranten kwam als contractarbeider. Ze werden ook Kantráki’s genoemd.

De bedoeling was dat na een tijdelijk verblijf ze terug konden keren naar het land van herkomst. Suriname bood mogelijkheden met name in de landbouw en handel om vooruit te komen en dat waren enkele van de redenen om zich hier te vestigen. Door hun ijver, veerkracht, doorzettingsvermogen en liefde, hebben onze voorouders moeilijke omstandigheden overleefd en een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Suriname.

Bij de herdenking van deze bijzondere dag, herdenken we vooral het moedige verzet van onze voorouders om te ontkomen aan de wrede onderdrukking, overheersing en uitbuiting van de koloniale heersers. Op verschillende plantages is er verzet gepleegd tegen het onrechtvaardige en het koloniale gezag. Dat was bijvoorbeeld het geval op Mariënburg, Alliance en Zoelen.

Wij mogen onze voorouders dankbaar zijn dat ze naar Suriname zijn gekomen. Ze hebben niet geleefd voor zichzelf maar voor hun nageslacht. Ze hebben heel hard gewerkt om vooruit te komen en bouwstenen aangedragen voor een beter Suriname. President Santokhi zegt het vaak dat wij ook hard moeten werken voor de volgende generatie en niet voor de volgende verkiezingen.

De VHP vindt het belangrijk bij deze unieke gelegenheid van 150 jaar Hindostaanse immigratie, terug te kijken naar een verleden waaruit we wijze lessen kunnen meenemen voor het heden. We vieren het voorrecht dat we in een land leven dat ruimte biedt aan eenieder om zijn/haar eigen cultuur en godsdienst in vrijheid te beleven.

We leven nu in een tijd waarin normen en waarden verloren dreigen te gaan te midden van de hedendaagse slechte invloeden. Derhalve moeten we de achteruitgang van normen en waarden een halt toeroepen. Laten wij ons daadwerkelijk inspannen om over etnische scheidslijnen heen te stappen en een Suriname te maken dat daadwerkelijk eenheid in verscheidenheid toont. We moeten ervoor zorgen dat we niet opgedeeld worden in etnische groepen, dit land is van ons allemaal. 

De Hindoestaanse gemeenschap is goed geïntegreerd in de samenleving, ze zijn in alle beroepen, politieke partijen en organisaties te vinden. Op de maatschappelijke ladder bekleden ze hoge posities. Onze hardwerkende voorouders hebben hun plicht gedaan en nu is het onze beurt om stevige bouwstenen aan te dragen voor de  ontwikkeling van ons geliefd land Suriname.

De VHP reikt op deze bijzondere dag de hand naar allen die willen samenwerken om het land weer op te bouwen. We zullen het samen moeten doen door het tonen van eenheid van bestuur en eenheid van beleid. Een belangrijk uitgangspunt van de VHP is altijd geweest “eenheid in verscheidenheid”. “Zelf sterk, samen sterker”, is het motto van de VHP. De VHP feliciteert de hele natie maar in het bijzonder onze Hindoestaanse gemeenschap met 150 jaar Hindoestaanse immigratie.

VHP

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

7 REACTIES
  1. Niet verdelen in etnische groepen. Dat horen we al meer dan vijftig jaar. Hindoestanen leven al meer dan 150 jaar in Su teruggaan naar india is geen optie. Je systematisch laten beroven, vernederen en onderdrukken ook niet. Het model van Singapore is een van de beste model ter wereld wat toegepast zou kunnen worden in Su, incl. de doodstraf.


    gemodereerd
  2. Heel goed van de VHP om te werken voor de volgende generatie family and friends.


    gemodereerd
  3. Die tante van India is net zo harteloos als dr collega van Sur.
    Je volk zit met zwaar treinongeluk met hoop doden en gewonden, je gaat feesten. Zieke geest.


    gemodereerd
  4. Zonder de Hindoestanen was Suriname tweede Haiti geworden, Onze voor ouders hebben keihard gewerkt voor hun nazaten en je ziet in Suriname duidelijk het economische verschil tussen de Hindoestanen en andere bevolkingsgroepen. De hindoestanen zijn verder gegaan voor het opbouwen van het Land. Maar er zijn ook bepaalde bevolkingsgroepen die alles gratis willen en wachten op vergoeding van Nederland. Als de andere Surinaamse broeders toen het voorbeeld van de Hindoestanen had genomen dan zou Suriname in werkelijkheid de tweede Dubai worden.


    gemodereerd
  5. Men noemt veel voorouders van:
    – Inheemsen,
    – kolonisten, Nederlanders, geestelijken, Joden, Portugezen,
    – Afstammelingen van de Afrikanen,
    – Boeroes,
    – Chinezen,
    – Hindoestanen,
    – Javanen,
    – libanezen,
    – Syrische afkomst,

    Maar men vergeet altijd de Duitsers. Ook deze groepm hoewel sterk vermengt nu met andere etniciteiten en klein in aantal kan men nog herkennen aan hun familienamen: Braumuller, Donner, Duttenhofer,

    Zie ook de Duitse plantagenamen of Duitse plaatsnamen: Berlijn, Hamburg, Hildeseim, Hanover, Duisburg, Smalkalden, Woffenbuttel, Albina, en nog vele andere namen.

    Ook de Hernutters, ao Christoffel Kersten, waar de grote warenhuis aan de Domineestraat naar genoemgd was, en deze Duitsers hebben een grote rol gespeeld bij de Eangelische Broeder Gemeente en het onderwijs, kerstenen/kerstening van de Creolen ea in Suriname.
    Ook in de medische wetenschap, enz hebben ze een rol gespeeld.

    De hoogste tijd dat men na gaat hoe veel van de Duitser nog nakomelingen in Suriname hebben of de positieve invloed van Duitsers in de Suriname maatschappij.


    gemodereerd
  6. Santokhi vind ik een slechte voorbeeld. Ik vind hem een stiekemerd, die stiekem met Bouterse afspreekt, stiekem afspraken maakt met de Nederlandse en Guyanese regering en stiekem een christen is, maar zich voordoet – uit politiek gewin waarschijnlijk – als Hindoe.
    Hij heeft bovendien de VHP verniggert. Hindoestanen hebben door hem geen politieke partij meer die vnl de armere Hindoestanen vertegenwoordigt.


    gemodereerd
  7. @ Debby…
    Voor jou onbeschofte trol met vooroordelen ( ja wil de dieren niet beledigen ) voor jou is het Hoogeerwaarde heer of mevrouw , een strijdende moeder ( die zelf haar zonen heeft verloren ) van meer dan een miljard mensen dat ondanks NOG niet perfect gaat in India ( ook daar heb je enkele rotte appels ) bezig is een wereldmacht te worden. Zij heeft haar team en hulp gestuurd en als je lief wordt helpt ze jou ook nog en anders kan je bijvoorbeeld in Afrika gaan proberen als je je daar beter thuis voelt. Taal is ook een kunst en dank je omgeving inclusief mensen van eigen kleur EN met een andere kleur of geloof dat je gebruik mag maken van de moderne wereld en niet ergens in een bos of woestijn hitsige-geluiden zit te maken en trots bent dat je voor het eerst een noot plat heb kunnen stampen.
    PS. Tante noem je de zussen van je MOEDER en indien je je vader kent ook zijn zussen… Normen en waarden, eenheid als voorbeeld voor de nieuwe su-generaties…


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES