dinsdag, maart 19, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijABOP: 'Opofferingen Hindostaanse voorouders niet vruchteloos'

ABOP: ‘Opofferingen Hindostaanse voorouders niet vruchteloos’

-

De Nationale Carrierebeurs

[INGEZONDEN] – De ABOP feliciteert de gehele Surinaamse samenleving, maar in het bijzonder de Hindostaanse broeders en zusters, met de herdenking van 150 jaar Hindostaanse immigratie oftewel Á- Pravási Divas. In een persbericht zegt de politieke partij:

Bij de herdenking van 150 jaar Hindostaanse immigratie vandaag, staan wij stil bij de opofferingen die onze Hindostaanse voorouders hebben gebracht bij hun aankomst in Suriname. Veelal onder valse voorwendselen werden zij naar Suriname gelokt om keihard te werken op de plantages. Dat deze offers niet voor niets zijn geweest, blijkt heden ten dage uit de integratie van onze Hindostaanse broeders en zusters in de samenleving.

De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) is zich ervan bewust dat de Hindostaan niet weg te denken is in onze samenleving. Hoe zou ons Suriname eruit hebben gezien zonder hen? De culturele waarden en normen die de voorouders hebben meegenomen, zijn vandaag de dag nog zichtbaar en gelden nog steeds.

Aanpassen aan de veranderende omstandigheden is één van de meest belangrijke lessen die wij moeten meenemen. Er zullen altijd veranderende omstandigheden zijn en het zal aan ons liggen hoe met die situaties om te gaan.

Bij het achterlaten van al hetgeen zij hadden in het voormalig Brits- Indië, stapten zij het avontuur in, maar de voorouders hebben zich aan hun veranderende omstandigheden aangepast. De ABOP staat uiteraard erbij stil dat deze gedachte ook in onze huidige samenleving nog zeer een rol van betekenis heeft, zonder kernwaarden op te geven.

De ontwikkelingen in de wereld en in ons eigen land, leiden ertoe dat wij ook met veranderende omstandigheden rekening moeten houden. Normvervaging speelt ons parten, maar met vereende krachten zal het lukken dit een halt toe te roepen.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

8 REACTIES
  1. Ik vraag mij AF waarom ik ALS hindoestaan en ik excellentie vp hr Bruinswijk GOED Kent ,mij geen enkel bericht geeft nog zijn achterbanen.heb ik weinig bekentenis BIJ hem? Ik schrijf EEN email maar die gAat naar Draft,wel dezelfde email stuurde wel bericht DAT ik lid Ben GEWORDEN,dus lid worden voor hindoestaan is snel en reactie gelijk ontvangen ,ik stuur via messenger bericht die word niet eens GELEZEN.gaat het special om hindoestaan ,?
    Mr Bruinswijk a shat boi foe svb
    Ramsaroep AROEN 8513891


    gemodereerd
  2. Brunsie ik kijk of VHP top en pres ook komen voor een offerfeest van boslandcreolen.
    Go potie hebie tap yu.
    Laten ze vr cedric zetten en dijksteel


    gemodereerd
  3. Het zal mij niet verbazen dat de ABOP de regerende partij wordt in 2025. De meeste Surinamers zijn verschrikkelijk dom, zeg maar gerust stom / achterlijk en zonder principes en zonder discipline.

    Wat is het verschil tussen Bouterse en Brunswijk ?

    Brunswijk volgt dezelfde strategie als Bullshit Bouta en probeert ook zijn stemmen te halen bij de onderontwikkelden en de zwakbegaafden. Zij weten dat dat de grootste groep is en kunnen bij deze groep de zogenaamde Robin Hood uithangen.

    Slim – Suriname weet wel beter.

    Het is voor de meeste Surinamers een zeer grote uitdaging om ook wijzer te worden.

    Als Dom-Suriname weer aan de macht komt dan is Suriname voor eens en voor altijd verloren.
    De maximale Brain Drain wordt dan een feit !

    Wat zijn jouw waarden en normen ?
    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    gemodereerd
  4. Sisa debbie genoeg hindustanen die dat doen en daar is niks mis mee. Als je in sme bent geboren krijg je automatisch de elementen mee. Wat je ermee doet is natuurlijk het volgende. Het is lastig als de ouders niet kunnen herkennen dat hun kinderen bepaalde elementen meekrijgen en dat niet kunnen onderhouden omdat ze altijd gebonden zijn aan bepaalde vaste culturele waarden wat opzich niet verkeerd is. Echter is de fundament prio omdat je er gelijk mee te maken hebt.ik oordeel niemand en heb respect voor ieder zn geloofsovertuiging. Ik praat uit ervaring met familieleden. Er ontbreekt gewoonweg teveel kennis bij de zogenaamde geestelijken die de mensen niet kunnen voorlichten. Daarbij ook een beetje trots en valse schijn bij de oude generatie van loek a djoeka of koellie san dies.
    Iedere cultuur kent zijn negatieve en positive vibes. Helaas is de atmos in su bedorven met negative vibes waar je capabele mensen voor nodig hebt om dit kunnen handelen. De gemiddelde geestelijke pandiet dominee bonu of doemang gaat dit niet kunnen doen. Is geen verwijt. In ghana en nigeria heeft de overheid hard gewerkt om de vibes te neutraliseren.petje af. Ook bepaalde delen van india waar er voodoo werd bedreven heeft de overheid aangepakt onder de mom van stadsplanning.


    gemodereerd
  5. Oprechte woorden van de VP.
    Vooruitgang bereik je door hard te werken, dat doen velen ook, en niet door voortdurend te staken en te demonstreren. Respecteer normen en waarden van een ieder en ook van wat men op een eerlijk manier heeft verkregen en opgebouwd.


    gemodereerd
  6. Als men denkt dat de slavernij iets uit het verleden is, wel het is de toekomst.
    Wat Klaus Schwab van het WEF met zijn kunstmatige intelligentie van plan is, dat gaan velen van jullie nog meemaken. De ouderwetse slavernij zal dan kinderspel lijken in vergelijking met de komende digitale slavernij.
    Veel plezier met die chip in je arm en hoofd.


    gemodereerd
  7. Shat Boy foetoe, je hebt nog altijd niet door dat de veepee geen aandacht voor je heeft. Dat heeft hij ook niet niet voor z’n eigen soortgenoten. Ze zijn massaal naar de stad gekomen in de hoop op een beter bestaan, maar hij laat ze in de Surinaamse hitte staan. Dat itt tot de paarse heks Debby die hij in de kou laat staan in haar sociale huurwoning in de Bijlmer. Onthou een ding, een ezel wordt nooit een paard!


    gemodereerd
  8. Ik heb enkele naar enkele beelden gekeken van 150 jaar Hindoestaanse immigratie en heb mij afgevraagd wat het voor mij betekent.

    Als ik ben er uit. De betekenis van immigatie is voor mij dat ik de geschiedenis van de contractanten, cq vd Hindoestanen, vanuit Calcutta India naar Suriname, Jamaica, Guyana, T&T die en het beeld van Baba en Mai is daar een goed teken van. Ze kwamen aan in nieuwe vaderlanden en een deel van een andere samenleving, waarin ze hun cultuur, zeden en gewoonten, klederdracht, godsdienst, voedsel, enz hebben behouden en geworsteld hebben in die samenleving en zich hebben gehandhaafd met de westerse samenleving en andere etniciteiten. Eenheid in verscheidenheid.

    Wat mij wel opvalt is dat je de andere etniciteiten van Suriname helemaal niet ziet of dat deze delen in de betekenis van deze dag in tegen stelling tot Pagwa of bij de Indonesiers/ moslims met hun suikerfeest/Bodo. Onderwijs en cultuur zal er iets aan kunnen doen dat ook andere etniciteiten ook deel worden van deze dag, behalve ze een bezinningsdag toe te wensen of dat ze vieren wat ze allemaal bereikt hebben sinds ze uit India in Suriname zijn terecht gekomen. Idem voor de andere etniciteiten als die hun dagen hebben, alle andere etniciteiten ook bij betrekken. Dit op grond dat alle Surinamers door hoe wij hier ook samen kwamen Surinamers nu zijn.

    Waar ik kritiek op heb is het beeld van Baba en Mai. Als je zo naar de beelden kijkt, dan zie je een man en een vrouw die beide staan p weg naar ergens naar toe, ze zijn op weg of ze staan. Dat kan dan betekenen van India naar Suriname, prima, maar is niet lopend geweest en de vraag, waren het altijd een man en een vrouw, als een couple. In veel gevallen ging het meer om mannen dan vrouwen, zelf alleenstaande jonge mannen, en veel minder vrouwen. Dus dat vind ik daarom een verkeerd beeld dat het beeld/de beelden willen geven aan de waarnemer. Kunst is kunst en een ieder, mag het op zijn/haar eigen wijze zien of interpreteren. Mijn verklaring is letterlijk, wat zie ik,nl een man en een vrouw, die een couple moet voorstellen, maar kan ook collega’s zijn op weg naar het werk.

    Ook stoor ik mij aan het feit dat men de nadruk op het schip de Lalla Rookh legt. Het zou goed zijn als er een gedenkplaat wordt gemaakt van al die namen van alle schepen die van uit India naar Suriname zijn gekomen en zelf met al de nummers van al de immgraten erop, per schip. Dit is in literatuur terug te vinden, dus zo moeilijk is het niet om zo’n gedenktplaat te maken en bij de beelden te doen. Werk aan de winkel voor de Stichting die zich bezig houdt met de geschiedkundige en culture gebeurtenissen van de Hindoestaanse immigratie.

    Ook heb ik kritiek op dat het Onafhankelijkheidsplein met hekken was omringt en mensen binnen de hekken waren en er buiten. Ik zou jullie willen adviseren als er weer een bigi yari is, ook voor andere doeleinden geen ijezen hekken te plaatsen, maar meer planten te plaatsen. Dat staat ook veel mooier, natuur en geeft meer een prettiger gevoel dan die ijzeren hekken.

    Verder zijn er nog zaken t.a.v. de versiering op de praalwagens, maar wees eerlijk het was niet top. Uitgedroogde bomen enz, afbreuk deed aan het mooie van een feest. Alles moet top zijn. Als men droge planten en dode takken enz op de praalwagens plaats, die dan hoe dit de sfeer en vrolijkheid nadelig beinvloed.

    Als men Carnaval in Brazilie doet zie dan hoe mooi die optochten zijn. Dus er moet nog veel geleerd worden wat zaken tot in de puntjes mooi te maken, maar dat is een vak apart.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES