zaterdag, april 20, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijNederlandse minister van BuZa Wopke Hoekstra op 1 juli in Suriname

Nederlandse minister van BuZa Wopke Hoekstra op 1 juli in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering, meldt het ANP.

Op diezelfde dag zal koning Willem-Alexander een toespraak geven in het Oosterpark in Amsterdam. Ingewijden spraken eerder de verwachting uit dat de koning dan de excuses die Mark Rutte eerder uitsprak voor het slavernijverleden zal herhalen.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en de Caraïbische eilanden. Toen nog koloniën van het Nederlands Koninkrijk. Een groot deel van de tot slaaf gemaakten moest hierna nog 10 jaar lang op de plantages werken. Dit gebeurde onder staatstoezicht en was om de “schade van deze maatregel” te beperken voor de plantagehouders. Daarom stopte de slavernij voor velen in het toenmalige Koninkrijk pas echt in 1873. Op 1 juli 2023 is dat 150 jaar geleden.

Hoekstra zegt het belangrijk te vinden om op 1 juli persoonlijk aanwezig te zijn in Suriname bij deze herdenking en daar ook in gesprek te gaan.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
  1. goh we dachten dat de koning en koningin en rutte zouden komen , nu sturen ze een minister , gaat hij dan excuus aanbieden , en een zak vol geld meenemen voor die zunder


    gemodereerd
  2. Een verworvenheid van President Santokhi!

    Waarom?
    Zat die crimineel er nog, dan had pres Rutte suri nooit bezocht en vervolgens fiat gegeven voor de uitvoer van het proces. Ook D66 minister Financiën en Bibis zijn matties.
    Zo werkt politiek.

    Geen enkele slaven orga had dit zelfstandig kunnen klaren. Knoop dit goed in je oren.
    Dezelfde persoon die jullie hebben uitgejouwd heeft dit effe geregeld.
    Ondankbaren.

    Fijne tijd minister BUZA!


    gemodereerd
  3. Het is van groot belang dat wij Surinamers beseffen dat hoezeer er groot verschil is tussen ons slavernijverleden,en ons koloniaal verleden,wij in zijn algemeenheid wereldwijd,en in het bizonder wij Surinamers in eenheid moeten optrekken binnen het dekolonisatie proces.Wij moeten niet op juridische gronden herstelbetalingen opeisen,maar op humanitaire gronden onderbouwen dat herstelbetalingen het minimale is wat de kolonisator als compensatie terug kan doen!


    gemodereerd
  4. Wordt het ook voor minister van Buitenlandse zaken Wopke Hoekstra, Suriname is geen pot met honing?

    Dat rijmde beter bij Jan de Koning, minister van Ontwikkelingssamenwerking. Die man scheet heel veel aarbollen als de wereld zo groot met alle kleuren van de regenboog in hotel Torarica van zoveel protest in Suriname. Zijn Surinaamse vrouw zei, Jantje komt maar heel gauw terug naar Nederland. Er was niet genoeg toiletpapier daar aan wezig.

    Suriname is een heel ver van mijn bed voor Nederland. Nu moeten ze excuses maken en valuta betalen voor slavernij leed.


    gemodereerd
  5. Snap het niet waarom moeten Rutte en de koning exuses aanbieden trouwens Rutte heeft dat al gedaan toe hij op bezoek was in Suriname.
    Vindt dit zelf wel voldoende, hier zijn bepaalde mensen die nooit tevreden zijn en moeten ook nog een forse schadvergoeding.
    Vindt het allemaal onzin, Rutte en Alexander hebben er niets en dan ook niets mee te maken.
    Rutte heeft ook weleens gezegd,
    “als ik toen had geleefd had ik het anders gedaan.”


    gemodereerd
  6. 3 juni 2023 Bij 11:50
    Enkel een persoon die tot in de ziel is geknecht, kan zo een opmerking maken.

    Sommigen lopen over van het slijm dat het klotst in de schoenen. Pres van Su, zij zijn bereid uw hielen te likken.

    Sorry komt vanuit intrinsieke motivatie, een afgedwongen sorry is niks waard.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES