donderdag, maart 28, 2024
HomeNieuws uit SurinamePresident Santokhi vertrekt maandagochtend naar Brazilië

President Santokhi vertrekt maandagochtend naar Brazilië

-

Does Travel

In Brazilië vindt komende week de staatshoofdenvergadering, te weten ‘The Meeting of the Presidents of the Countries of South America’ plaats. Deze bijeenkomst is een initiatief van de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula de Silva met als doel reactivering van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR).

President Chandrikapersad Santokhi die maandagochtend naar het zuiderbuurland vertrekt, zal een van de 12 Zuid-Amerikaanse staatshoofden zijn, die op dinsdag 30 mei met elkaar van gedachten zullen wisselen over het integratieproces van Zuid-Amerika. Het Surinaamse staatshoofd zal volgens minister Albert Ramdin in een uitgebreid statement Surinames visie uitdragen. President Santokhi reist samen met zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali af naar Brazilië. Voor beide staatshoofden is er een Braziliaans toestel ter beschikking gesteld.

Het ligt in de bedoeling dat president Santokhi in het zuiderbuurland ook een bilateraal gesprek heeft met president Lula da Silva. De twee regeringsleiders hebben elkaar begin dit jaar reeds ontmoet bij de inauguratie van Lula da Silva. Hoewel het bezoek van korte duur is – president Santokhi keert op woensdag 1 juni terug naar Suriname – staan er ook gesprekken met andere Zuid-Amerikaanse staatshoofden gepland en is er verder een afspraak gemaakt met de hoogste baas van het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras. Minister Ramdin merkt op dat er enorm veel belangstelling is vanuit Brazilië en overige Zuid-Amerikaanse landen om zaken met Suriname te doen.

De BIBIS-bewindsman heeft eerder deze maand in aanloop naar het bezoek aan Brazilië telefonisch bilateraal onderhoud gehad met zijn Braziliaanse ambtgenoot Mauro Vieira. Het ligt in de bedoeling dat de twee bewindslieden elkaar ook in de marge van de staatshoofdenvergadering ontmoeten om de bilaterale agenda Suriname-Brazilië te bespreken. Minister Ramdin: “Die agenda heeft heel wat functionele samenwerking.” Brazilië biedt veel steun in de strijd tegen ziekten, terwijl er ook goede samenwerkingen zijn in de agrarische sector en onderwijs. Op het gebied van diplomatie in Zuid-Amerika stemmen de twee landen vaker met elkaar af. De wil is er ook om nadrukkelijker met elkaar te praten over samenwerking op het niveau van het bedrijfsleven en ook de strategische samenwerking bespreekbaar te maken.

Minister Ramdin spreekt van een uniek moment dat de staatshoofden in de nieuwe context na de covidpandemie weer bij elkaar komen, inzake UNASUR. Voorheen hebben zij elkaar wel ontmoet, maar dan wat betreft andere initiatieven, waar ook niet alle regeringsleiders bij elkaar waren. Naast het reactiveren van UNASUR c.q. het integratieproces binnen Zuid-Amerika, komen ook onderwerpen als klimaatverandering, het schulden- en financieringsvraagstuk, de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering, veiligheidsissues en illegale drugshandel aan de orde.

De bewindsman kijkt uit naar een vruchtbare ontmoeting van staatshoofden in Brazilië. Hij spreekt van een nieuw begin in Zuid-Amerika met een nieuwe dimensie. Minister Ramdin benadrukt dat de omstandigheden in de wereld drastisch zijn veranderd. Hij is daarom ingenomen met de daadkracht bij de zuiderburen, in termen van voorstellen die gedaan worden om daadwerkelijk over te gaan tot verbetering de klimaatsituatie, economieën en financiën van de Zuid-Amerikaanse landen. “Dit is weer een voorbeeld dat jouw buitenlandse politiek nadrukkelijk gepositioneerd moet zijn”, aldus de regeringsfunctionaris.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

11 REACTIES
  1. dit levert niets op voor suriname , nutteloos , weggegooid geld , santokhi een van die slm vliegtuigjes zal u daar heen brengen , als u terug komt kunt u met uw vliegtuigje van de slm niet landen op zanderij want de luchtverkeerleiders zijn in staking


    gemodereerd
  2. Voe go doe SANG ? hij is niet van toegevoegde waarde, de man heeft zichzelf uitgenodigd,om achter in de rij mee te huppelen,dus als spek & bonen,de bekende KAWTERE positie succes !!
    Een snoepreisje,zonder resultaat is natuurlijk meegenomen.


    gemodereerd
  3. Kunnen ze het meteen hebben over de Brazilianen die de Surinaamse bodem leeghalen en rivieren vervuilen met kwik alsook hun haantjesgedrag op Surinaamse bodem en de prostitutie en Soa verspreiders. Laat Lula ze een stuk van zijn land geven om te ontginnen in hun honger naar edelmetalen en landje pik


    gemodereerd
  4. Ik hoop dat chan weet hoe deze pres over Su denkt. Dat die weet dat chan de bevolking hft verdeeld.
    Gaat zn vrouw weer op slippers achter hem op de rode loper???
    Moest de governmentake daarom omhoog??? Vervloekte rovers. Het volm maar uitknijpen


    gemodereerd
  5. Zelfs de ”machtigste man van da wereld” krijgt niet zo,n uitgeleide als
    hij naar het buitenland gaat! ( Joe Biden) Wat een vertoning man!

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  6. Allemaal wegloperij van deze angsthaas…

    Op 30 mei, hoort deze lapzwans Chan in de rechtzaal te zijn, om daarna met groot genoegen , Bouterse per direct zijn toekomstige cel in te trappen.
    Daarna heel zijn achterban/familie kaal te plukken tot op het bot.

    Dat zou een echt nieuw begin in Zuid-Amerika zou zijn, dat ze eindelijk eens al die smerige criminelen zouden opsluiten!
    Maar het zou wel weer blijven met handje schudden en gratis vreten voor deze flapdrol!

    Suriname is toch veels te klein om enige inspraak te hebben, verbeelding heet Chan wel, hij denkt dat hij leider is van een 1e wereldland, de ironie!

    De lamme lijdt de blinde.


    gemodereerd
  7. Hoe groot is de delegatie. Wie gaan er allemaal mee? Gaan we naar Brasilia of São Paolo? Of wordt het soms Rio de Janeiro? Vergeet in het laatste geval niet om langs Copa Cababa te gaan. Een leuke sambashow compleet met caipirinha en churrasco zou niet slecht zijn.😄😄😄


    gemodereerd
  8. santokhi , die dictator maduro van venezuela is ook uitgenodigd door die lula de silva , en u keurt het goed dat die dictator maduro duizenden burgers heeft laten vermoorden omdat ze tegen hem waren , u moet u schamen , straks gaat u zeker ook naar dubai , daar is die dictator assad van syrie weer opgenomen in de arabische liga , deze dictator is nog erger dan maduro , hij heeft onschuldige mannen , vrouwen en kinderen in vele dorpen gedood met chemische bommen , gewoon letterlijk vergast , santokhi bent u die vreselijke beelden vergeten , en hier in suriname loopt ook nog steeds dictator bouterse vrij rond , die vele landgenoten heeft vermoord , gaat u deze bouterse soms amnestie verlenen als deze dictator de bak in moet


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES