dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieEssed: "Kanhai veronderstelt dus wel dat Bouterse schuldig is aan moord"

Essed: “Kanhai veronderstelt dus wel dat Bouterse schuldig is aan moord”

-

Does Travel - naar Suriname

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in de hogerberoepszaak van het 8 decemberstrafproces in Suriname, merkt een veranderde proceshouding bij zowel advocaat Irwin Kanhai en hoofdverdachte Desi Bouterse.

“In de eerste twee rondes bij de Krijsgraad heeft mijn collega Kanhai vooral geprobeerd een juridisch verweer te voeren. Dat verweer is door de Krijgsraad tot tweemaal toe verworpen. Nu in hoger beroep wordt wederom 20 jaar geëist en tevens onmiddellijke gevangenneming. Het verweer is nu helemaal een puur politiek verweer. De 15 slachtoffers waren volgens de verdediging landverraders en Nederland is schuldig aan die moorden. Als klap op de vuurpijl stelt de advocaat van Bouterse dat het Hof Bouterse moet vrijspreken als daad van vaderlandsliefde. Vanwege het feit dat het strafrecht het begrip vaderlandsliefde niet kent, veronderstelt de advocaat dus dat Bouterse wel schuldig is aan moord. Dat kent het strafrecht overigens wel”, zei Essed zondag in het programma Welingelichte Kringen.

De zaak staat aanstaande dinsdag 30 mei weer op de rol bij het Hof van Justitie. Deze keer zal het Openbaar Ministerie reageren op het pleidooi van Kanhai.

Essed merkt op dat het er alles van is zowel Kanhai als Bouterse er zo zoetjes aan ook genoeg hebben en uitkijken naar een afronding van deze zaak. Hij memoreert dat Bouterse in januari 2020 in militair uniform naar de Krijgsraad is gemarcheerd voor de behandeling van zijn zaak in verzet. “In de rechtszaal antwoordde hij echter poeslief. Hij bevestigde zijn naam en zijn beroep, maar zijn adres was hij even vergeten. Voor de rest kon hij zich niet veel herinneren.

Bij de eerste behandeling in hoger beroep in juli 2022 verscheen Bouterse in het wit en had hij weer een chronisch geheugenverlies. Bij het bezichtigen van de plaats des dood in het Fort Zeelandia kon hij zich niet herinneren waar zijn bureau gestaan had. Op de daarop volgende zitting suggereerde hij tot een ieders verbazing dat hij verwacht dat het HvJ als hoogste rechtbank echt recht zal spreken. Waarmee hij impliciet de bevoegdheid van het HvJ om over hem recht te spreken, heeft erkend”, stelt hij.

Dat Kanhai afgelopen zaterdag in Surinaamse media heeft aangegeven dat hij dit jaar nog een vonnis verwacht, ziet Essed als positief. Echter wordt er volgens hem vooruitgelopen op de echte issue, namelijk de gevangenneming indien het HvJ Bouterse schuldig acht. Kanhai vraagt zich af waarom die eis van gevangenneming nodig is.

“Suriname is een rechtstaat en om die simpele reden moet een opgelegde straf, zeker voor moord, ten uitvoer worden gelegd. Als Suriname, vooral president Santokhi, zich onsterfelijk belachelijk wil maken, dan moet hij Bouterse niet gevangen laten nemen wanneer het HvJ dat gelast. Als Bouterse veroordeeld wordt en niet gevangengenomen wordt, wint hij de volgende verkiezing met tweederde meerderheid”, aldus Essed.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

16 REACTIES
  1. Ja anderen hebben het gedaan en wanted is de duif. De duif was niet aanwezig in Fort Zeelandia tijdens de moorden op de 15 onschuldige en vermoordde burgers. Wat strafbaar was voor de duif en deze burgers dood moesten weet hij ook niet. Waarom moesten deze burgers dood en hoe heette de duif die vond dat deze 15 onschuldige burgers en het hele Surinaamse volk vond dat de duif moest opzouten?

    Waarom wilde het Surinaamse volk dat de duif weg moest? Wie van Grenda was kort voor de 8 December 1982 moorden in Suriname en had het dat een “revolutie zeker in Suriname”, geen teaparty was?

    Wie reageerde met banken zijn op zondag gesloten en zou contact betalen?

    Welke zwarte duif, pardon rode duif had een alibi dat hij op 9 December 1982 niet in Fort Zeelandia was toen de 15 mensen werden doodgeschoten, omdat hij thuis bij dokter Ruben Lie Pauw Sam thuis aan de Swalembergstraat in Paramaribo ‘ s-avonds was?

    Vakbondsleider Fred Derby was op op 8 December 1982 wel bij de Duif in Fort Zeelandia geweest en hij mocht zijn schoenen gaan afhalen tussen de 15 slachtoffers, maar dan hoe dan dat de duif niets van de slachtoffers weet? Waar was de duif op 8 December 1982 tijdens de executie op de 15 slachtoffers?

    Rare duif of was het een twa tja die vals fluit?

    duif houdt jezelf voor de gek. Jouw clown, die in zijn eigen leugens verstrikt raakt en alles op alles zet om de witte duif te spelen. De Duivel is in vergelijking met deze witte duif maar een kleinen jongen. A duif dies de Lee, me taiga!


    gemodereerd
  2. essed de nabestaanden moeten weer 6 maanden wachten tot die moordenaar dan eindelijk in het gevang komt , we hebben al jaren geduld betracht , maar het geduld raak op , de president en de vp laten niet van zich horen , zijn ze bang voor die moordenaar met zijn boeven partij en die kanhaai


    gemodereerd
  3. Oeng sroto ing mars, zonder pardon. Ik begrijp gen mars meer waarom justitie zo laks is ondanks alles op tafel ligt.
    De kleine winkeldief zou het moeten doen met niet minder dan 2 jaar Santo.


    gemodereerd
  4. Kom, kom, Kanhai. Nu moet je geen dingen rechtpraten, die krom zijn of ben je het spoor intussen volkomen bijster.
    In de eerste plaats was Bouterse ten tijde van de liquidatie geen politicus maar militair. Deze twee zaken moet je los van elkaar zien.
    In de tweede plaats waren de geliquideerden geen landverraders maar critici. Ze hebben een fout gemaakt en dat is een militair bekritiseren die geen kritiek duldde.
    Dus Bouterse heeft ze geliquideerd om een persoonlijk belang.
    En nog iets heel belangrijks en dat is:
    Bouterse vrijspreken is een heel slecht voorbeeld voor Suriname, daar wij historisch gezien opgescheept zitten met teveel slechte voorbeelden. Hievan kan ik tientallen noemen o.a.: wetten worden gemaakt om niet nageleefd te worden. controle naleving wetten is nihil.


    gemodereerd
  5. Als opperbevelhebber van het leger destijds, kan niet anders worden gesteld dat de moorden in opdracht van hem hebben plaatsgevonden.
    Het is dus geen veronderstelling, maar een feit!
    En, als hij zo vaderlandlievend was, had hij de 15 vooraanstaande Surinaamse burgers die echt vaderlandlievend waren niet af laten maken. Dat ze voor hun land zijn gestorven, zegt genoeg over Hun liefde voor het land.
    Indien het nooit tot een echte veroordeling komt en hij weer president mag worden (want een groot deel van de bevolking is dom) is Suriname onherroepelijk verloren.
    Het slimme deel zal het land verlaten, de domme massa zal in grote armoede leven en het land kan haar reputatie als boeven- en drugsstaat voortzetten.


    gemodereerd
  6. Hindoestanen hebben doorgaans geen ballen, dus Bouta hoeft niets te vrezen.


    gemodereerd
  7. zien jullie deze vinger, weet je waar hij vandaan komt. hij zat niet in mijn grote neus.👃🏿👃🏿👃🏿 je weettet niet noh. wel vraag aan Bilfort 💩💩. mie soet ing djing
    Bilfort op zijn beurt.🤌🏿🤌🏿. Het is waar, maar vraag em waar mijn vinger vandaan komt. Dat weten jullie allemaal.😁😁😁
    waterkant.net/suriname/2023/05/21/belfort-pl-is-op-sterven-na-dood/


    gemodereerd
  8. Deze man hoort al lang achter de tralie, maar de rechters in Su ”schijten
    watra k@” en daarom loopt hij nog vogel vrij rond! Maar de dag dat hij
    opgepakt wordt, breekt er een apen oorlog in Suriname. De wapens dat bij hem gestolen werd, komen dan te voorschijn. En bepaalde militairen en de politie
    zullen ook zijn kant kiezen. ”Kort samengevat, het is een bavianen staat geworden”.

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  9. “Suriname is een rechtstaat en om die simpele reden moet een opgelegde straf, zeker voor moord, ten uitvoer worden gelegd. Als Suriname, vooral president Santokhi, zich onsterfelijk belachelijk wil maken, dan moet hij Bouterse niet gevangen laten nemen wanneer het HvJ dat gelast. Als Bouterse veroordeeld wordt en niet gevangengenomen wordt, wint hij de volgende verkiezing met tweederde meerderheid”, aldus Essed”

    Ik wordt er niet goed van, van deze oelewapper die het bovenstaand beweert, als advocaat van de nabestaanden nog wel, al jaren procederend voor gerechtigheid en gevangenneming van Bouterse. Nu komt hij met een koehandel tactiek op de proppen.
    Dit druist in tegen al de jaren dat men met dit proces bezig is. Gekker kan het niet. Hoe kan hij zo iets suggereren, “Als Bouterse veroordeeld wordt en niet gevangengenomen wordt, wint hij (Santokhi), de volgende verkiezing met tweederde meerderheid”. Wat heeft de eventuele verkiezingsoverwinning van Santokhi te maken met het streven naar gerechtigheid voor de nabestaanden.
    Essed lijdt aan dementie, professionele moeheid, weet niet meer waarover hij het heeft. Klinkklare onzin natuurlijk wat hij suggereert, kijk oranje helden, dit is zuiver iemand die voor/als een NEP(per, lees valse) advocaat kan doorgaan.

    Btw, nu komt de aap uit de mouw, Essed was al de tijd niet geïnteresseerd in gerechtigheid voor de nabestaanden, zijn agressie tegen Bouterse was gericht om deze Bouterse nooit meer aan de politieke macht te laten komen. Wat een teleurstelling voor de nabestaanden die oprecht streefden naar gerechtigheid, dat niet van Essed gezegd worden, na zijn ontboezeming.


    gemodereerd
  10. Er is al een cel ingericht voor Bigi Bere Opa. Laat
    Hij genoeg vaseline meenemen. Want hij zal
    Zijn cel met 15 gedetineerden moeten delen..
    SOKO SOKO. Eindelijk gaat de Narcist thuis waar hij hoort. Hopelijk zal hij afvallen en geen Biggi Bere meer hebben. Hahahahaa. Oh ja de dag
    Dat hij naar Santa gaat, zal iedere jaar gevierd worden. Nationale Feestdag. Hahahahaj


    gemodereerd
  11. Pony maakt ook fake News 😂😂🤮 mooi hé
    De woorden van Essed zouden ook zo’n reactie kunnen uitlokken, risico van buiten de pot willen pissen.


    gemodereerd
  12. Hij is sowieso dat en opa D is de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname en de grootste vloek van Suriname vanaf februari 1980.


    gemodereerd
  13. Dus nu echt opsluiten die man, als dat in de eerste plaats direct gedaan was, had hij nu als een vrij man rondgelopen, nu moet hij op zijn oude dag gaan wegrotten in een stinkende cel.


    gemodereerd
  14. Als deze man gevangen genomen wordt, volgt er een grote plunder orgie in het land geleid door grote paarse prominenten. Staatsveiligheid gaat voor 1 individu.

    Het beste is om leger eenheden van de VN, EU en/of de VS verzoeken, om bij eventuele calamiteiten te assisteren. Er staan veel belangen op het spel.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES