dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidVolksgezondheid: Geen officiële meldingen van personen met cyanidevergiftiging

Volksgezondheid: Geen officiële meldingen van personen met cyanidevergiftiging

-

Does Travel - naar Suriname

Het ministerie van Volksgezondheid heeft naar aanleiding van de recente ontwikkelingen op het gebied van de mogelijke cyanide blootstelling in Suriname, de Medische Zending en het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) ingeschakeld om een analyse te plegen en het nodige ter zake te verrichten. De Medische Zending heeft tot nu toe geen officiële registratie of meldingen van personen met een mogelijke cyanidevergiftiging of overlijden door cyanidevergiftiging.

De oproep vanuit Volksgezondheid is dat indien personen het vermoeden hebben dat hun klachten gerelateerd zijn aan de negatieve effecten van cyanide, men contact moet opnemen met de arts of zich kan aanmelden bij de dichtstbijzijnde polikliniek van de Medische Zending of via de BOG-hulplijn 178.

De klachten die personen kunnen ontwikkelen bij een cyanide vergiftiging zijn onder andere:

  1. Krachtsverlies of zwak gevoel in de ledematen
  2. Hoofdpijn
  3. Duizeligheid
  4. Verwarring
  5. Misselijkheid en braken
  6. Moeite met ademhalen (snelle of langzame ademhaling)/ Kortademigheid
  7. Pijn op de borst (beklemmend gevoel op de borst)
  8. Snelle of langzame hartslag

Bij contact van cyanide met de huid kunnen onder andere klachten ontstaan zoals:

  • Rode geïrriteerde huid
  • Bij oogcontact; Pijn en zwelling van oogleden

Bij blootstelling aan grote hoeveelheden cyanide kunnen onder andere effecten optreden zoals:

  1. Verlies van bewustzijn
  2. Coma
  3. Epileptische aanvallen

Het ministerie van Volksgezondheid is momenteel in overleg met diverse ministeries in technische commissies, maar ook met internationale organisaties zoals de PAHO, CDC en anderen om technische ondersteuning te ontvangen. Tevens wordt in overleg met deze organisaties gesproken over de beschikbare mogelijkheden voor verruimen en versterken van de diagnostische capaciteit van onze laboratoria en het beschikbaar kunnen hebben van voldoende gezond en veilig drinkwater.

De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) is dagelijks bezig met het testen van het drinkwater en geeft aan dat het water op dit moment veilig is om te drinken. Indien de lokale gemeenschap geen gebruik maakt van het SWM-drinkwater, dan adviseert het ministerie van Volksgezondheid dringend om alternatief drinkwater te gebruiken dat wel veilig is voor de gezondheid.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
  1. Bog en Volksgezondheidsmensen moeten naar het gebied gaan.
    Hetzelfde gedonder met wateroverlast. De mensen hebben het geld niet om naar jullie te komen. Jullie moeten naar de mensen en testen. Ik heb nog nooit grotere debielen gezien als deze mensen in de regering. Nu vrasg ik me af: moesten de cubaanse artsen daarom plaats maken??? Die arysen zouden NIET zwijgen.


    gemodereerd
  2. Er gebeurd niets in het binnenland waarvan de binnenlanders geen weet hebben.Is er cyanide in het meer gevallen dan weten de binnenlanders van.Misschien hebben ze het opzettelijk laten vallen en nu schreeuwen dat Chan hun leefgebied vervuilt.


    gemodereerd
  3. Veel Surinamers hebben last van het gros van de klachten, echter niet vanwege een cyanidevergiftiging, maar vanwege de hoge prijzen in de winkels 😂😂😂😂


    gemodereerd
  4. Het stelletje onverschillige zakkenvullers vieren feest, terwijl de bevolking wegkwijnt.
    Deze ‘wakaman-regering’ zou eigenlijk op moeten stappen en nieuwe verkiezingen moeten uitschrijven, want dit is werkelijk misdadig. Ze willen ons voorhouden dat het wel meevalt, maar het tegendeel is een lugubere waarheid! Dit is gewoon volkerenmoord (genocide)!
    ———————————————————————————————-
    Kijk en huiver:
    https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/video/1524

    Een bewoner van Brownsweg, Lesley Hardley, heeft eigenhandig de SWM-pomp die water uit het stuwmeer trekt, uitgeschakeld. Niet ver van de pomp ligt een berg zakken calcium-oxide. Enkele zakken zijn gescheurd, de inhoud lekt op de grond, vlakbij de oever van het stuwmeer.
    ———————————————————————————————-
    CYANIDE:
    Een cyanide is een verbinding die het CN− ion of een -CN functionele groep bevat. Organische verbindingen met een cyanidefunctionaliteit worden nitrilen genoemd.
    Toxiciteit:
    Vooral bekend zijn de verbindingen waterstofcyanide (HCN, blauwzuur), het kaliumzout van blauwzuur (KCN, kaliumcyanide), ook wel cyaankali genoemd, en het calciumzout (Ca(CN)2, calciumcyanide), vanwege hun snelle werking als vergif.

    Het cyanide-ion bindt aan een celenzym van de ademhalingsketen, cytochroom A3 waardoor het de dissimilatie blokkeert. Dat leidt in korte tijd (minuten) tot de dood. De dodelijke dosis KCN voor een volwassene wordt op ongeveer 10 mg/kg, voor HCN op 3,7 mg/kg geschat. (Dit zijn de LD50-waarden voor ratten.) Slechts sommige mensen zijn in staat om waterstofcyanide te ruiken, zij merken een vage amandelachtige geur op. Dit is genetisch bepaald, de meeste mensen zullen dus niets merken. Bij vergiftiging moet een slachtoffer snel een zogenaamde cyanokit (hydroxocobalamine) intraveneus worden toegediend. Hydroxocobalamine bindt direct met cyanide tot een andere vorm van vitamine B12, cyanocobalamine, die via de urineweg wordt uitgescheiden. Bron: Wikipedia


    gemodereerd
  5. KWIK
    Bij herhaaldelijke blootstelling kan kwik zich ophopen in het lichaam. Metallisch kwik kan in het lichaam worden geoxideerd en worden omgezet in de gevaarlijker geïoniseerde vorm.

    In het bloed wordt kwik geoxideerd. Zolang deze oxidatie nog niet volledig is, kan het opgeloste kwik de hersen- en placentabarrière passeren. Als oxidatie plaatsvindt in de hersenen of placenta is de weg terug naar de bloedbaan vrijwel afgesloten en stapelt het kwik zich in de hersenen of foetus op. Het kwik in de nieren wordt gebonden aan eiwitten. Bij langdurige kwikbelasting kan de capaciteit van deze eiwitten overschreden worden waardoor kwik schade kan aanrichten in de nier. Via de urine wordt uiteindelijk 90% van het opgenomen kwik weer uitgescheiden.

    Kwik en andere zware metalen behoren tot de irreversibele remmers. Ze binden namelijk met bepaalde aminozuren in een eiwit (onder andere cysteïne), waardoor de structuur onherstelbaar (irreversibel) beschadigd wordt. Het enzym kan dan geen substraat meer binden en de reactie verloopt niet of langzaam. Deze schade is permanent.


    gemodereerd
  6. Ik zie het al voor me dat op vakantie beurzen in Europa en Dubai de Surinaamse standhouders ons land gaan aanprijzen; Suriname, het groenste land op aarde, voor 90% bedekt met tropisch regenwoud, waar de rivieren 1600 maal de toegestane hoeveelheid aan cyanide bevatten. Dat prachtige land moet je minstens eenmaal in je leven bezocht hebben, eerst Suriname zien en dan sterven.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES