vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurMaandag 5 juni eenmalig verheven tot nationale vrije dag

Maandag 5 juni eenmalig verheven tot nationale vrije dag

-

Does Travel - naar Suriname

De regering heeft besloten om maandag 5 juni 2023 eenmalig aan to merken aIs een nationale vrije dag. Dit in verband met de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie in Suriname.

Suriname viert dit jaar achtereenvolgend 150 jaar Hindoestaanse Immigratie, 160 jaar Keti Koti en 170 jaar Chinese Immigratie. Om deze jubileumvieringen voor te bereiden heeft president Chandrikapersad Santokhi de Nationale Commissie Jubileumjaren ingesteld.

Het gaat om personen in een commissie met de nodige expertise en culturele achtergrond om op een gepaste wijze inhoud te geven aan de presidentiële opdracht.

Volgens het staatshoofd is met de instelling van de werkgroep en de drie subcommissies – 150 jaar Hindoestaanse Immigratie, 160 jaar Keti Koti Dey en 170 jaar Chinese Immigratie – de juiste organisatie gecreëerd, om deze drie herdenkingen dit jaar tot een grandioos succes te maken.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

4 REACTIES
  1. Moet het niet: “150 jaar Hindoestaanse en Javaanse Immigratie, zijn?”
    Of tellen Javanen niet meer mee?

    Hindoestanen, bestaan uit +/- 27,4% van de Surinaamse bevolking en zijn afstammelingen van de Indiase ‘contractarbeiders’ uit het toenmalige Brits-Indië, dus in hoeverre kan men spreken van, ‘immigratie?’

    Javanen, bestaan uit +/- 13,7% van de Surinaamse bevolking en zijn nakomelingen van de ‘contractarbeiders’ uit het toenmalige Nederlands-Indië.

    Zoek de verschillen (of zie de overeenkomsten!)

    Tsja, geschiedenis…


    gemodereerd
  2. Dit even ter correctie:

    SLAVERNIJ:
    De afschaffing van de slavernij in Suriname vond plaats op 1 juli 1863 met het op die dag van kracht worden van de Nederlandse Emancipatiewet. De vrijgemaakten in de leeftijd van vijftien tot zestig jaar waren nog tien jaar verplicht (1873) in Suriname als loonarbeiders te werken tijdens de Staatstoezicht-periode.
    ———————————————————————————————-
    CHINEZEN:
    In 1853 vreesden planters in Suriname een tekort aan arbeidskrachten wanneer tot afschaffing van de slavernij zou worden overgegaan. Zij vroegen het gouvernement steun bij het werven van andere werkkrachten uit het buitenland. Het gouvernement van Java wierf een groep van 18 Chinezen voor contractarbeid op de gouvernementsplantage Catharina Sophia in Saramacca, Suriname. Vanwege de hoge wervingskosten werd besloten een tweede groep niet uit Java maar uit China zelf te laten komen. In 1858 werden vijfhonderd Chinese arbeiders geronseld onder bemiddeling van de Nederlandse consul in Macau. Ze kwamen in april aan in Suriname, maar daar bleek dat niemand hen wilde huren zolang men slaven voor niets kon laten werken.
    ———————————————————————————————-
    HINDOESTANEN:
    De Hindoestanen kwamen vanaf 1873 vanuit het toenmalige Brits-Indië naar Suriname.
    Hindoestanen dienen niet te worden verward met volgers van het hindoeïsme, hoewel een groot aantal Hindoestanen deze religie aanhangt. Hindoestanen kunnen ook andere religies aanhangen of niet gelovig zijn.
    ———————————————————————————————-
    JAVANEN:
    De eerste leden hiervan werden eind 19e eeuw door de Nederlandse kolonisators uit toenmalig Nederlands-Indië aangevoerd. Na de afschaffing van de slavernij in Suriname had men nieuwe arbeidskrachten nodig voor de plantages. Aanvankelijk werden hiervoor Brits-Indiërs aangevoerd, maar dat had meerdere nadelen. Zij waren onder andere geen Nederlandse onderdanen, waardoor men ze niet volledig naar eigen goeddunken kon gebruiken en de goodwill van de Britten nodig had. Deze problemen, gecombineerd met een toenemende invloed van Oost-Indië op het denken van het Ministerie van Koloniën, zorgden er uiteindelijk voor dat men in 1890 begon met het verschepen van Oost-Indiërs.
    Bron: Wikipedia

    Dus: 165 jaar Chinese Immigratie, 150 à 160 jaar Keti Koti, 150 jaar Hindoestaanse Immigratie en +/- 133 jaar Javaanse Immigratie (verscheping)


    gemodereerd
  3. Toussaint, de eerste Hindoestanen en de eerste Javanen in Suriname zijn niet op dezelfde dag in dezelfde boot naar Mama Sranan gekomen. Word jij ook boos wanneer je moeder en vader geen aandacht schenken aan jouw geboortedag wanneer een van jouw broers of zusters een bigi jari heeft en weiger je dan ook mee te doen met het familiefeest, omdat één van je gezinsleden een bigi jari viert? Zo ja, dan ben je niet helemaal in orde.


    gemodereerd
  4. @Toussaint het gaat niet om de procenten maar de vraag is of ze tegelijkertijd naar Suriname zijn gebracht. Volgens mij zijn de Javanen iets later gekomen vandaar die verschillen. En deze mensen hebben net als de anderen toch ook hun vrije dag.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES