Imkers ontvangen certificaat voor succesvol afronden training

2
Bijenteelt in Suriname
Archieffoto: Imkers zijn honing aan het oogsten. Inzet: Enkele flessen honing.

51 imkers uit de districten Coronie, Saramacca, Wanica, Paramaribo, Para en Commewijne hebben een certificaat in ontvangst mogen nemen voor het succesvol afronden van de Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) training die werd verzorgd door Peter van Oostveen. De uitreiking van de certificaten heeft plaatsgevonden op dinsdag 23 mei 2023.

Met financiële ondersteuning van de Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) hebben de imkers, de training die werd aangeboden door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in drie groepen gevolgd. Het hoofddoel van de training is om te voldoen aan de internationale normen om toegang tot de markt te krijgen.

Farah Anoep Debie, het afdelingshoofd van Bijenteelt laat optekenen dat van de 70 geregistreerde imkers landelijk, 51 hebben geparticipeerd aan de training. Vermeldenswaard is dat zeven trainees uit de groep, vrouwen zijn.

De Landbouwdirecteur, Soedeshchand Jairam juicht deze branche toe en zegt dat de toegang tot de internationale markt middels zulke trainingen wordt verzekerd. Erick Zeballos, Chief Technical Advisor SAMAP, zegt dat zulke trainingen altijd zullen worden ondersteund ten behoeve van de agrarische sector en zeker ook de waarborging van voedselzekerheid en veiligheid.

LVV-minister Parmanand Sewdien beveelt de imkers van de voornoemde districten aan om zich te bundelen in een coöperatie. Zo zit er meer organisatiestructuur in en is er een directe aanspreekpunt voor een wereldmarkt die de honingindustrie biedt.


2 REACTIES

 1. Nu krachten samen bundelen en Honing exporteren.
  met wat hulp van de overheid kan het een belangrijk export product worden
  gemodereerd

 2. goed zo imkers , maar laat je niet misleiden door de minister van lvv , want deze weet niet van wanten , deze minister heeft de Doksenclub ten gronde gebracht en vele werknemers zijn werkloos geworden , de Doksenclub heeft zich gevestigd in guyana , en het gaat goed daar
  en deze minister zei ik lig er niet wakker van dat de Doksenclub vertrekt , imkers jullie zijn gewaarschuwd
  vraag de president dat hij deze onkundige minister van lvv per direct laat vervangen
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.