VHP-parlementariërs houden drinkwater inzamelingsactie voor cyanide getroffen bewoners

6
cyanide-overgeladen-in-boot
Cyanide wordt vanuit een pick-up overgeladen in een boot.

Parlementariërs van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) hebben zaterdag een drinkwater inzamelingsactie gehouden in het partijcentrum aan de Jagernath Lachmonstraat in Suriname.

Volgens Cedric van Samson is de actie opgezet naar aanleiding van de berichten dat bij de bewoners van het binnenland onzekerheid heerst om het rivierwater te drinken, nu er cyanide erin is geconstateerd.

De parlementariër laat weten dat het water wordt ingezameld en gedistribueerd zal worden indien nodig. Hij meent dat gezien er alarm is geslagen over de situatie er alvast iets gedaan wordt om de getroffenen te helpen.

Naar aanleiding van de verontrustende berichten dat er bij de goudwinningsactiviteiten in het Brokopondogebied cyanide houdende chemicaliën op onverantwoorde manier worden opgeslagen, getransporteerd en gebruikt heeft het NIMOS in samenwerking met de Ordening Goudsector in Suriname (OGS) bemonstering van het water gedaan nabij de plek Toebuka Mauw, op het Stuwmeer.

De monsters zijn geanalyseerd in het laboratorium Filab Suriname. In totaal zijn drie monsters getrokken, waarbij in twee monsters cyanide is aangetroffen. De Communicatie Dienst Suriname meldt dat de Surinaamse minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Marciano Dasai, aangeeft aan dat de ‘Total Cyanide’ waarden 1600 maal hoger zijn dan de internationale vastgestelde normen voor drinkwater.

Tijdens de laatste bespreking in de Regeringsraad op 17 mei 2023 heeft de regering besloten aan de hand van deze informatie cyanidegebruik voor kleinschalige goudmijnbouw stop te zetten. Een team van deskundigen zal ervoor zorgdragen dat de, in beslag genomen, cyanide, wordt vernietigd. Een veiligheidsteam bestaande uit politie en militairen is belast met de opsporing. Dit team is onder coördinatie van de ministeries Justitie en Politie en Defensie.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie geeft aan dat er strafrechtelijk kan worden opgetreden. Hij geeft verder aan dat er reeds een onderzoek is ingezet maar dat er nog geen aanhoudingen zijn verricht.

Een clusterteam van ministers onder coördinatie van minister Dasai (ROM), zullen samen met ter zake deskundigen zorgdragen voor de implementatie van de voorstellen gepresenteerd door de regering. De minister van NH had op 18 mei een meeting met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) om ook uitfasering van kwik te bespreken.

Over 2 weken zal de minister in de Regeringsvergadering een presentatie verzorgen inzake kwikgebruik en de skalians. Momenteel zijn de ministeries van ROM en NH, NIMOS en de UNDP (United Nations Development Programme) doende om de eerste Mining Training & Extension Centre (MTEC) in Brokopondo (Brownsweg) met de nodige equipment uit te rusten om over enkele maanden in operatie te zijn.

Vanuit dit Centrum zullen goudmijnbouwers worden ondersteund om onder andere alternatieve technologie en alternatieve chemische stoffen te gebruiken. Hiermee zal worden bewerkstelligd dat het gebruik van kwik wordt verminderd en op den duur geëlimineerd wordt met inachtneming van Surinames verplichtingen bij het Minamata Verdrag.


6 REACTIES

 1. Suriname is een land waar gif makkelijk binnen komt.
  Er is geen controle.
  De Chinezen importeren van alles wat er uit China komt zonder dat hier degelijke controle plaats vindt.
  De regering moet nu maatregelen nemen ze zijn het volk aan het uitmoorden. Jim Jones situatie.
  gemodereerd

 2. Drinkwater??? Ze moeten die cyanide opruimen en niet alleen water om te drinken maar ook water om te baden, kleren wassen en koken.
  Dus dit is gewoon uitsloverij
  gemodereerd

 3. persoon , 21 mei 2023 Bij 05:35 , kom dan naar suriname om te helpen het kwik en cyanide op te ruimen , jij weet toch hoe het opgeruimd moet worden he uitslover
  gemodereerd

 4. dus ze willen de kleinschalige goudwinnen verbieden , maar de groten kunnen gewoon hun gang gaan , echt van samson wie houdt wie voor de gek , die groten vervuilen 1000 keer meer dan die kleinen , zet jou in om die groten halt toe te roepen en direct alle goudwinningen te stoppen , en ook de houtkap moet gestopt worden , als het niet gestopt wordt veranderd suriname in een giftige moeras , onbewoonbaar land wordt het
  gemodereerd

 5. Tenminste proberen ze het leed, wat die goud aasgieren hebben aangericht, te verzachten. Wat doen de DNA leden, zoals asibana, van brokopondo zelf? Niets dan alleen klagen en meehuilen met die paarse criminele roversbende. Dus vlieg op met je bezemsteel, jo paarse heks.
  gemodereerd

 6. Hoe zit het met de vervuiler? In een normaal land zouden die de schade moeten betalen. O ja Suriname is een zeer corrupte niet normale land.

  Vroeger was Suriname puur natuur, nu waarschijnlijk een van de meest giftige landen ter wereld. Vind je het gek dat Nederland de import van groenten heeft verboden. Straks kan je ook geen vis en vlees meer eten.

  Maar Surinamers vinden dat niet erg want ze importeren bijna alles.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.