Sapoen: “Mensen hebben geloof en vertrouwen verloren in de politiek”

6
Raymond Sapoen
Archieffoto Raymond Sapoen

Raymond Sapoen, ex-parlementariër en politieke leider van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB), is van mening dat mensen in Suriname het geloof en vertrouwen hebben verloren in de politiek, politici en politieke partijen.

“Nu zijn we in een situatie waarbij we de keuze kunnen doen voor een kiesstelsel om dat vertrouwen weer te herwinnen. Een kiesstelsel dat eerlijk, rechtvaardig, simpel en een verrijking is voor de democratische beleving bij zowel de kiezer, de partij die hem voordraagt en het parlement als instituut.

Wanneer je kundige en competente volksvertegenwoordigers dwars door het land heb, betekent het een enorme verhoging van het politiek debat in het parlement”, benadrukte Sapoen vrijdag tijdens een persconferentie van de buitenparlementaire politieke partijen HVB, DA ’91, DOE, APS, A20 en DNL.

Ze zijn er het allemaal over eens dat het principe van ‘one man, one vote, one value’ de norm moet worden.

Het principe van landelijke evenredigheid geeft meer vertrouwen, meer vrijheid, stimuleert het nationaal denken en zorgt voor een doorbraak van etnische- en kapitalistische politiek. Volgens Sapoen politicus zal de verkiezing op 25 mei 2025 onverkort doorgang moeten hebben.

In het rapport van de studiegroep Lim A Po wordt aangegeven dat landelijke evenredigheid de staats continuïteit in gevaar zal brengen. De HVB-topper vraagt zich af hoe zo een conclusie is getrokken. “Deze uitspraak brengt juist die continuïteit van de Staat in gevaar”, stelt hij.

De politicus vindt het belangrijk dat de politieke partijen steeds de druk op het parlement, de regering en maatschappelijke groepen moeten helpen opvoeren om het landelijk evenredigheidsstelsel wel op die politieke agenda te brengen voor goedkeuring.


6 REACTIES

 1. Helemaal eens met deze goeie man. Als er verkiezingen zijn worden er allerlei beloftes gedaan aan het volk en daarna gaan de uiteindelijke winnaars gelijk aan de slag met roven en liegen en bedriegen. Wie heeft nog geloof in dit soort politieke leiders. In vijf jaar tijd wordt er flink geroofd ten gunste van family and friends en partijgenoten. Kijk maar naar de ABOP en PL, deze zitten in de regering niet om het volk te dienen, maar om te roven. Mensen als Jogi van de VHP zit in de politiek allen maar voor eigen belang, om meer te roven. Heel triest allemaal. En de president kijkt ernaar en doet helemaal niets. De vice-president houdt zicht helemaal niet met landszaken bezig, maar met propaganda en family and friends.
  gemodereerd

 2. Sapoen heeft zijn kans gehad en gefaald om duurzame ontwikkeling te brengen in su. Tjoep kare.
  gemodereerd

 3. Het gaat niet om het vertrouwen in de politiek, maar om het wantrouwen in personen in de politiek. Sapoen was een van de politici die in 2012 meewerkte aan de goedkeuring van het legislatief gedrocht bekend als de amnestiewet. Hem en andere voorstemmers zouden het passief kiesrecht ontnomen moeten worden. Het komt nooit goed zolang deze hypocriet en anderen politiek aktief zijn.
  gemodereerd

 4. Sapoentje moet zn grote bek houden, hij is de 1e overloper in de politiek, daarom gelooft niemand hem meer en is al politiek dood en weet dat z.g. niet? Jonga, ga dokken jonge!!
  gemodereerd

 5. Hr Sapoen dit is niet iets van vandaag, of hebt u het recentelijk ontdekt? Wel een beetje laat. Kiezers stemmen al een hele poos niet voor een partij, maar juist tegen een partij of combinatie. Al die buitenparlementairepartijen hebben makkelijk praten en menen te weten hoe Su uit dit diep dal te halen. Trouwens, een groot deel van het volk ook, zo deskundig zijn we weer. Partijen als HVB, APS en DNL stellen niets voor, alleen maar voor de gek houderij, gold diggers😫
  gemodereerd

 6. Ai Sapoentje moet men in jou geloven, loop naar de duvel en neem je aanhang ook mee.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.