Wederom duizenden gratis Heri Heri maaltijden door heel Nederland

4
Wederom duizenden gratis Heri Heri maaltijden door heel Nederland
Beeld © Paul Wijsen, Free Heri Heri For All

Op 1 juli a.s. herdenken we in Nederland met Keti Koti de werkelijke afschaffing van de trans-Atlantische Slavernij in juli 1873. Creatief productie bureau KIP Republic (Amsterdam) organiseert voor deze dag, voor de vierde keer Free Heri Heri For All (Free Heri Heri).

Ter nagedachtenis aan het slavernijverleden en om het verleden te verbinden met het heden kan door het hele land gratis en gezamenlijk het Surinaamse gerecht heri heri gegeten worden. Free Heri Heri beoogt hiermee burgers onderling te verenigen en de herdenking inclusief en toegankelijk te maken. Tevens biedt het samen eten kans op dialoog en uitwisseling omtrent de betekenis van de dag en het delen van kennis over de geschiedenis.

Dit jaar zal Free Heri Heri op 30 juni en 1 juli in 10 provincies duizenden Heri Heri maaltijden door heel Nederland uitdelen.

Van lokaal initiatief naar nationale impact
Free Heri Heri startte als lokaal initiatief in Amsterdam maar is sindsdien uitgegroeid tot een nationaal initiatief waar verschillende organisaties verspreid over heel Nederland aan deelnemen. Dit jaar vindt Free Heri Heri plaats op 30 juni en 1 juli in samenwerking met 100 partners verdeeld over 70 locaties. Enkele deelnemende organisaties in Amsterdam zijn het Concert Gebouw, Oscam, Hermitage, Alard Pierson, Verdedig Noord en Google, en verspreid over de provincies o.a. Het Huis Utrecht, Centraal Museum, Kunst Instituut Melly, Artez University, Bonnefanten Museum en PwC. Deze samenwerkende partners organiseren allerlei verschillende programma’s en initiatieven waardoor Free Heri Heri een landelijke viering activeert en Keti Koti steeds meer een nationale herdenking vanuit de gehele samenleving aan het worden is. “Het is voor ons waardevol om te zien dat er jaarlijks steeds meer partners mee doen en dat steeds meer mensen het belangrijk vinden dat we aan deze belangrijke dag aandacht besteden”, zegt Ira Kip.

“Sinds de start van Free Heri Heri hebben wij de bereiding van alle Heri Heri gerechten op ons genomen in samenwerking met veel vrijwilligers. Wij vinden het belangrijk dat onze partners ook verbinding met de herdenking met eigen achterban of gemeenschap maakt en deelt tijdens de organisatie. Het kookproces is hier een essentieel onderdeel van. Door het kookproces ook neer te leggen bij de partners en aan de burgers te geven ontstaat er een krachtige co-creatie.”, zegt Ayra Kip.

De start van een belangrijke mijlpaal in de gedeelde geschiedenis
Om de invloed van het verleden op het heden kenbaar te maken, lanceert KIP Republic op 30 juni de nieuwe podcast “Gekookte Geschiedenis”. In samenwerking met Imagine IC en het Bijlmer Parktheater zal gedurende het gehele herdenkingsjaar (1 juli 2023 – 1 juli 2024) een reeks afleveringen van “Gekookte Geschiedenis” verhalen omtrent de eetcultuur binnen de trans-Atlantische diaspora en de doorwerking op de Nederlandse eetcultuur, uitgepakt en besproken worden.

Op 1 juni wordt Free Heri Heri tevens afgetrapt tijdens de officiële opening van de Keti Koti maand door stichting Eer en Herstel, voor de Ambtswoning van burgemeester Femke Halsema. Bij de opening worden ook de eerste 150 Heri Heri maaltijden al uitgedeeld.

Heri Heri is een Surinaams gerecht dat is ontstaan uit wat er op de plantage overbleef en werd verbouwd en gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. Het gerecht zoals wij dat nu kennen bestaat uit gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene banaan, gezoute vis (bakkeljauw) een ei en garnering.


4 REACTIES

 1. Als je de Nederlanders ergens voor warm wil maken, dan moet je ze gratis eten aanbieden. Nederlanders zijn gek op gratis eten.
  gemodereerd

 2. Da is Her’heri één der heerlijkste en voedzaamste gerechten geworden, booi!
  Heb t lang nie gegete , mang.
  gemodereerd

 3. Hoi allemaal.
  Ik ga geen heri heri eten en mijn tijd verbrassen.
  Dan hoef ik nergens een dubbeltje te zetten, bij opgehouden handen. Laat de organisatie van 1 juli de maaltijden liever geven aan behoeftigen zoals: leger des Heils, zwervers, gaar keuken voor de armen en de vluchtelingen en assiel zoekers. Dan heb je tenminste een goede daad verricht!
  Waar het gaat om via gratis uitdelen van voedsel aan de bevolking, om zo doende met hen in kontact te komen en hierbij de discussie te openen voor onderlinge begrip en acceptatie van het verleden, slaat de plank helemaal mis. Het lijkt net alsof ze nogsteeds door de blanken worden mishandeld. Ze zouden liever het ministerie van onderwijs kunnen benaderen om al in de lagere school te beginnen, met de geschiedenis van het verleden. Dat is recht en oprecht de geschiedenis te onderwijzen over de slavernij en in leven te houden. Gratis eten verdelen stelt niets voor en werkt averechts.
  Een mooi voorbeeld is India. Ruim 6 honderd jaar lang geterroriseerd door de moguls(moslims) en aansluitend ruim 2 honderd jaar lang gekoloniseerd door Engeland. Na de beëindiging van de tweede wereldoorlog in 1945 zijn ze weer onafhankelijk geworden. Maar ze hebben nooit ergens de hand opgehouden en of aangeklopt voor compensatie. Dat maakt hun juist zo groot!!! Vandaag de dag zijn ze zo ver, dat zij vele arme landen voorzien van voedsel en medicijnen. Sterker nog 80% van de import van medicijnen van Nederland is afkomstig uit India. Zo zie je weer!!
  Verenigingen Stichtingen Organisaties houd je je eigen eer hoog, laat zien dat het verleden het verleden is geweest en niet het heden is geworden. Dat jullie zelf je boontjes kunnen doppen en volwaardig lid zijn van de hedendaagse maatschappij.
  gemodereerd

 4. @ Hot Male

  Jij bent lekker bezig te stigmatiseren, de Nederlanders zijn nieuws-
  gierig en gaan van alles proeven, van wat ze niet kennen. Dat heeft niks te
  maken met het gratis eten! Bij zulke gelegenheden als dit, zie je meer donkere
  mensen dan Nederlanders in de rij staan. ”Ik verdedig ze niet, het is een feit”.

  sari tori
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.