Brunswijk roept op tot bundeling Javanen en Marrons: “Meki un meki wan kofu!”

22
Brunswijk roept op tot bundeling Javanen en Marrons:

Vicepresident tevens ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk beseft dat het geen makkelijke opgave wordt om genoeg zetels voor regeermacht binnen te halen in 2025. Met de wijziging van de Kiesregeling roept hij daarom alle Javanen in Suriname op om zich te bundelen en zijn vriend, broer tevens vader Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL), te ondersteunen. Ook de Marrons zouden zich moeten bundelen en de ABOP ondersteunen.

“Alla sma san gersi yu, a Javaanse gemeenschap, mi e roep op fu meki un bundel. En te mi taki bundel, un no musu prati hier en daar. Meki un meki wan kofu”, zei Brunswijk zaterdagavond aan Somohardjo tijdens de feestvergadering van de PL in het partijcentrum te Beekhuizen.

Volgens de ABOP-voorman behoren beide bevolkingsgroepen tot achtergestelde groepen die nu hun plaats moeten opeisen. Door zich te bundelen wordt daarin de eerste stap gezet.

Brunswijk benadrukte tegelijk dat hoewel hij niet met etnische politiek bezig, het tegelijk een vaststaand feit is dat alle politieke partijen in Suriname een etnische groep als basis hebben.

“Bij al de andere partijen merk je dat de mensen die op hen lijken als eerste op hen stemmen. Je begint bij de basis. Natuurlijk is het een nationale partij, maar wie is jouw achterban? Het zijn de Jowo’s. De Marrons zijn de achterban van de ABOP en de hindoestaanse broeders en zusters bij de VHP. Begin bij de basis”, aldus Brunswijk die stelt de PL te blijven ondersteunen.


22 REACTIES

 1. Angsthaas met z’n grote mond, en dat wil een democratie redden (hahaha)
  gemodereerd

 2. Meki wan kofu dat yu naki bouta na wan kanti!!! hij is de veroorzaker wat er allemaal in SU gebeurt!!! Meki wan kofu fu trowe a Parasiet!!!
  gemodereerd

 3. Waarom roept deze bachelor niet op dat alle bevolkingsgroepen in Suriname één vuist maken? Iedereen die een klein vuistje wil maken met slechts één of twee bevolkingsgroepen, mag van de rest oprotten naar zijn eigen land van herkomst.
  gemodereerd

 4. Volk van Suriname,
  zie waar VeePee Bigie Bek mee bezig is.
  Is dit het Suriname dat wij willen ?
  De PL blijkt een dagu bal partij te worden / te zijn en slingert nog steeds / alweer tussen de achterpoten van een dagu.

  Brunswijk wil een kofu maken. Maar tegen wie ?
  De ABOP zit toch als tweede grote partij in de regering !

  Beste landgenoten
  wij moeten beschermen wat wij nu opbouwen. De offers die wij nu brengen mogen niet en nooit meer in foute handen komen.

  Het is jammer dat Suriname zeer weinig kwalitatieve politieke partijen heeft. Zelfs de NPS heeft weer, ja alweer, haar laffe kant laten zien.

  Zo te zien is er maar één partij die verantwoording durft te nemen en van alles doet om ons Suriname te redden.

  God zij met ons Suriname.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 5. Wat hebben Bruns en Somo in al die jaren dat ze regeringsmacht hadden voor die achtergestelde groepen gedaan?
  Ze zijn er zelf wel veel beter van geworden. Hun kiezers niet.
  .
  Hopelijk wordt het volk verstandig en nemen ze voor eens en altijd afstand van de oude politiek, van die rovers.
  gemodereerd

 6. Als mensen deze gasten blijven ondersteunen gaat er niets maar dan ook niets goed lopen in het land.
  gemodereerd

 7. Pl is dood en brengt je ook mee nr zn grap net zoals hij mt NPS hft gedaan
  gemodereerd

 8. Ik hoop dat de lieve heer in de hemel geliefd Suriname zal behoeden voor zulke hersenloze leiders. Wat is er met het volk van Suriname aan de hand om voor zulke idiote leiders als Brunswijk en paje Somo te kiezen. Daarom gaat Suriname steeds achteruit.
  gemodereerd

 9. “djoekas en javanen “zijn achter gesteld volgens de bankrover.Deze zijn pakketten volk/parasieten die roven en stelen van de hindoestanen.
  gemodereerd

 10. Brunswijk heeft gelijk : die djowo’s lijken op hem. Zeker, want somo is zijn broer, zijn vriend, zijn vader. Je wordt er kotsmisselijk van. Hij voelt de bui al hangen en daarom likt hij somo van alle kanten.
  gemodereerd

 11. persoon , 7 mei 2023 Bij 22:25 , , Pl is dood en brengt je ook mee nr zn grap net zoals hij mt NPS hft gedaan

  welke grap bedoel jij , de pl broeders houden niet van dit soort grappen zelfs niet van ongeschoolde personen
  gemodereerd

 12. Twee boeven die bij voorbaat weten, dat ze het loodje zullen leggen bij de volgende verkiezingen. Ze hebben nooit ontwikkeling kunnen brengen, wel veel ellende en achteruitgang.
  Ik mag hopen dat het volk tot inkeer is gekomen en niet kiest voor deze ratten.
  De groeten uit Laos
  gemodereerd

 13. Etnisch politiek wordt bedreven door de 2 grootste mongolen van Suriname !!!!
  Hoop dat gauw het nieuwe kiesstelsel wordt ingevoerd, want anders zitten wij steeds opgescheept met onderontwikkelde gespuis uit het binnenland.
  Deze 2 mongolen zijn nu al bezig met de verkiezingen van 2025, terwijl het land in een recessie zit, een erfenis van de vorige regering, Chan doet zijn uiterste best, maar wordt bewust tegengewerkt door een ongeschoolde vice president !!!
  gemodereerd

 14. Ik denk dat Aziaten beter kunnen bundelen. Ik heb veel in Azië gereisd, na de roofoverval in SU en heb daar veel ontwikkeling en werklust gezien. Zonder werklust zal er nooit ontwikkeling komen. Het zijn harde werkers die geen tijd hebben om te roven. Mochten ze wel roven dan worden hun handen afgehakt.

  Bundelen met inheemsen en nazaten is bundelen om meer achteruitgang, pakketten en onderontwikkeling. Deze mensen weten niet wat hard werken is, alleen maar bedelen, roven en plunderen, nu ook brandstichtingen. En als je ze zegt hoe ze het beter kunnen doen is het gelijk oorlog.
  gemodereerd

 15. verkeerd. sommige politieke partijen hebben geen raskenmerk of geloofskenmerk. de ndp en de nps. beide zijn nationale partijen die leden hebben van alle gezindten, hoewel die van de ndp meer een criminele of in ieder geval een “ik eerst” mentalitiet hebben en nps een ander probleem heeft, dat hun ook tegenhoudt. verder kan brunswijk met goed fatsoen niet de stekker eruit trekken, omdat de kans groot is dat hij dan volledig gereduceerd wordt tot nul, wat met nps kan gebeuren, kan ook met abop gebeuren. dus daar ligt in ieder geval behoorlijk veel angst. en verder: waarom niet de inheemsen er ook bij betrekken? heeft ronnie even geleden niet de Inheemsen hoofdman een nieuw huis gegeven in de plaats voor de stemmen van die gemeenschap? is er geen liefde over voor de inheemsen? gaat alle liefde naar de javanen? hmm. marrons en javanen achtergesteld? welke? die waar hij iets voor doet of die, welke hij in de stront trapt? ronnie, als je van het land suriname houdt, ga weg! als je niet van het land suriname houdt: Wordt president.
  gemodereerd

 16. Wat als Chan had gezegd wij Aziaten moeten ons bundelen ????????
  Dan waren de apen gaar herstel rapen gaar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  gemodereerd

 17. Marrons en bosneger is lood om ijzer !!
  Als de bosnegers assimileren met de javanen dan onstaan er Bosjavarons !!!!
  Dan krijgen wij een nieuwe politiek partij in Suriname partij van Partij van eigen belang !!!
  gemodereerd

 18. Overal wordt minderheidspolitiek bedreven.
  Hij zit al enige tijd in de regering, maar nog voelt hij zich een minderheid. Hetzelfde geldt voor de PL.
  Wie is meerderheid in Suriname? Niemand. Alle bevolkingsgroepen zijn minderheden want geen enkele groep steekt boven de 50% uit.
  In feite is er slechts één meerderheid in Suriname, nl die van de Abraham aanhangers (christenen, jooden, moslims).
  Zowel Santokhi als ook Brunswijk behoren tot deze meerderheid. Wat Brunswijk dan wil, is mij een raadsel. Ik denk dat hij zijn positie wil verstevigen opdat er geen onderzoek komt naar zijn economische activiteiten en die van zijn broer Leo.
  gemodereerd

 19. De reageerders vergeten gemakshalve wie de Abop en de Marrons in deze positie heeft gemanoeuvreerd, geaccommodeerd, dit ten eigen opportunistisch hebzucht naar macht. Zonder Abop kan Chan en zijn gang geen ijzer breken. Chan heeft ons land opgezadeld met de door jullie verguisde Abop (marrons). De rest van de bevolking moet maar eens eindelijk gaan beseffen dat de Marrons onderdeel zijn en blijven van onze natie, ondeelbaar. De Marrons spelen het politieke spel mee met hun vermeende beperkte kennis en middelen, is toch een positieve ontwikkeling.
  Laat Chan zich gelden als het fout gaat en niet op zijn blubber kont blijven zitten.

  Btw, wij spelen onze vroegere koloniale meesters na in het klein, zij zagen ons niet als mensen, maar als handel, en nu doen wij hetzelfde met de Marrons.🙈🙈

  Btw, een reageerder vindt de Broeders en zusters eerder dieven, alsof de andere groepen in een abdij bivakkeren, O zo heilig (sorry God, u bent de enige heilige).
  gemodereerd

 20. Citaat van Pony: De Marrons spelen het politieke spel mee met hun vermeende beperkte kennis en middelen, is toch een positieve ontwikkeling.

  Beste Pony als de marrons niet gevlucht waren in het oerwoud, hadden ze vandaag de dag beschaving genoten, hoe je in een democratie moet leven.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.