Jogi: ‘Onder NDP concessies dwars door Suriname uitgegeven’

14
Goudzoekers in Suriname
Archieffoto: Goudzoekers in Suriname

VHP-assembleelid Mahinder Jogi is ingenomen met het besluit van de Surinaamse regering om nieuwe richtlijnen vast te stellen voor het uitgeven van concessies en dat op basis daarvan enkele concessies in de afgelopen periode zijn verlengd. Hij nodigt minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer daarom uit om alle gegevens over de uitgegeven concessies en de concessionarissen in de kranten te publiceren, zodat het voor een ieder duidelijk kan zijn wie achter deze concessies staan en wanneer deze zijn uitgegeven.

“Vandaag kunnen mensen hier staan en zich willen ontpoppen als pleitbezorgers, maar het zijn juist die mensen die begonnen zijn concessies dwars door dit land door uit te geven”, benadrukte Jogi, verwijzend naar de NDP, donderdag tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA).

Hij noemde onder andere de Areas of Interest van IamGold en NewMont waar in de regeerperiode van Desi Bouterse (2010-2020) a la dol concessies zijn uitgegeven aan vooral Family & Friends. Ook de concessie van Sarafina NV, de concessies van circa 86.000 hectare aan de NDP’er Mahinder Gopie in 2012.

Een ander bekend fenomeen uit de NDP-regeerperiode is de uitgifte van concessies aan skalian-eigenaren om goud te winnen in de Surinaamse wateren.

Minister Vorswijk heeft in het parlement opgemerkt dat toen ze als minister aantrad er reeds een besluit was genomen door de regering om geen nieuwe houtkapconcessies uit te geven en ook geen verlengingen te accorderen. Op 11 juli 2022 heeft zij een schrijven van president Santokhi ontvangen om verlengingen wel te mogen accorderen. Dit om de economische ontwikkeling te bevorderen, werkgelegenheid te waarborgen en de productie te stimuleren.

Zij heeft middels een presentatie een overzicht gegeven van de houtkapconcessies in Para. Zij heeft ook de inventarisatie van uitgegeven gronden die liggen in en rondom Inheemse dorpen in het district para gepresenteerd aan het college. De bewindsvrouw heeft opgemerkt dat het ministerie van GBB bij het verlenen van concessies terdege rekening houdt met de rechten van woon- en leefgemeenschappen in de gebieden.


14 REACTIES

 1. jogi , klopt het is al meer dan 10 jaar bekend dat de ndp concessies uit gaf aan vrienden en bekenden en ook aan landen buiten suriname , het laatste grote concessie die bouterse gaf tijdens zijn bezoek aan china november 2019 , daar is hij een lening aangegaan van miljoenen us$ , maar de chinezen kregen duizenden hectare bos , en dat zien wij nu , dat ons bos snel verdwijnt , die chinezen zijn net sprinkhanen ,
  wat heeft bouterse met die miljoenen gedaan , niet zijn highway laten aanleggen , want ook van deze weg van a naar b die aangelegd is door die chinezen is niets betaald aan de chinezen en het ergste is bewoners daar die de grond afstonden zijn ook nooit betaald
  de ndp moet zich diep schamen dat ze alle handel en wandel wat hun lijder goed gekeurd hebben , en nu zeggen die ndp dna leden dat deze regering het heeft gedaan , maar mensen de ndp zal straks aangepakt worden dat ze landseigendommen zomaar weggaven , let op, over een paar weken worden alle concessies die door hen zijn uitgegeven openbaar gemaakt
  gemodereerd

 2. Als er concessies zijn uitgegeven in bewoond gebied van de Inheemsen door de Nationale Deplorabele Partij dan moeten deze door de regering die al ruim 3 jaar aan de macht is worden ingetrokken PUNT

  DE REGERING WEET ALLEEN MAAR TE LULLEN.

  Op het Stuwmeer wordt ook volop naar goud gezocht terwijl de regering weet wat er kan gebeuren als zo een hulpdam wordt geraakt.

  Paramaribo o go soengoe en wat doet deze regering? Ze blijven maar praten in plaats dat ze deze activiteiten terstond verbieden.

  Ik begrijp niet dat PLEESIDENT Chan niet kan optreden. Eigenlijk moet ik het snappen want als PLEESIDENT kan je NIETS.
  gemodereerd

 3. Deze grondrover moet zijn mond dichthouden. Laat de grootste grondrover van Suriname de heer Jogi van de VHP de stukken grond van het Sabaku project alvast beginnen terug te geven. Dan pas heeft deze grondrover het recht om te praten. Jogi is tevens de allergrootste gluiperd in het parlement.
  gemodereerd

 4. De rijkere mensen weten altijd m.b.v. hun advocaten en adviseurs van de regels misbruik te maken. Zo verdwijnt grond in handen van mensen die het niet verdienden.
  Ik vind dat iemand die grond aanvraagt voor een bedrijf, eerst een bepaalde bedrag moet storten en ook de bedrijfsplannen moet indienen. Pas als het plan is goedgekeurd en het geld is gestort, krijgt hij het land. Heeft hij binnen 6 maanden niks gestart, dan wordt hij onteigend en het gestorte geld krijgt hij niet terug.
  gemodereerd

 5. Ik zou graag eenoverzicht met datum en naam willen zien van alle concessies die zijn verstrekt. Kijken wie er allemaal op staan.
  En sinds wanneer.
  Namen en Rugnummers zijn altijd nodig als je iets grondig en zonder aanziens des persoons wilt aanpakken.
  Maakt niet uit van welke partij iemand is.
  Dus niet schelden, maar openheid eisen en dan straffen!
  gemodereerd

 6. En ??? Geef dat jou een vrijbrief om ook hetzelfde te doen??
  Iets aanhalen dat niet goed te praten is.
  Jogi je moet je diep schamen. Je bent een dief, een rover!
  Je bent het niet waard om in de assemblee te zitten.
  Je dient met de staart tussen je benen te vertrekken en alles terug geven, wat van het land is.
  Grond is niet gemaakt door iemand, we zijn het aankomen treffen.
  Ik hoop dat alle onrechtmatig uitgegeven concessies, door wie dan ook, terug worden gedraaid.
  Jullie vernietigen het land.
  Er is geen liefde voor het land.
  Profiteren, parasiteren dat is alles wat jullie doen.
  gemodereerd

 7. Jogi zit altijd los en vast te kletsen. 2022 zijn al de concessie’s verlengd. Nergens zie ik wanneer ze zijn uitgegeven.
  gemodereerd

 8. Jogi is nou net niet mijn favoriet DNA-lid, maar in deze moet ik hem gelijkgeven. Hij zou met veel ijver de huidige regering moeten aanmanen om al deze zaken te laten onderzoeken en de nodige correctieve maatregelen te treffen.
  gemodereerd

 9. @khroes en rob👏👏👏👏👏
  Wat zijn we in ons landje toch zo goed in het creëren van chaos. Wat voor nut heeft het om elke dag weer de straat op te gaan, geen enkel. Een stelletje luilakkers die zich laat (mis) leiden door mislukkelingen als Blanker en Sallons.
  De vakbonden zijn er om het belang van de werknemers te behartigen. Ga werken en wacht het resultaat van hun inspanningen af. Maar nee, lekker weer een vrije dag. En nu komen met de “eis” van srd 5000. Absurd.
  Let op, als de regering instemt met hun eis is het hek van de dam.
  Dan volgen de douane, politieambtenaren, penitentiaire ambtenaren en andere zogenaamde “strategische groepen”. Houdt maar niet op dit gedoe.
  En het zijn telkens weer de leerlingen die het gelag moeten betalen.
  gemodereerd

 10. Het zou Jogi sieren om minder met het verleden bezig te zijn en zich te focussen op het hier en nu. We weten ondertussen al lang wat 10jr NDP voor Suriname heeft betekend. Feit is Heer Jogi dat ondanks al deze vinger wijzingen er geen eind is gemaakt aan het ongebreideld vernietigen van ons prachtig binnenland. Daarvoor zijn de persoonlijke belangen te groot bij velen van deze regering, waar u deel van bent. Met de President en de VP voorop. Zegt u daar eens wat van… want u ziet wat de gevolgen zijn…! Vraag aan uw minister van justitie waarom er nog zoveel skalians aktief zijn. Vraag aan uw President waarom hij vergunningen toch heeft laten verlengen ivm de houtkap in beschermd gebied. Het leefgebied van de oorspronkelijke bewoners. Er is 0,0 procent respect voor de belangen van de doorsnee burgers in Suriname. Vraag de VP hoe het mogelijk is dat hij zoveel macht heeft om zijn goudwinnings activiteiten ondanks zijn voorbeeld functie te blijven handhaven. Dat zijn zaken die actueel zijn. Houd u aub op met die eenzijdige strijd die u voert.
  gemodereerd

 11. Debby 6 mei 2023 Bij 15:17
  Jogi zit altijd los en vast te kletsen. 2022 zijn al de concessie’s verlengd. Nergens zie ik wanneer ze zijn uitgegeven.

  Debby dat kan jij nooit zien, daar ben je te dom voor!! Je neus is te klein zoals je verstand!!
  gemodereerd

 12. Sommige parlementariërs gaan inverdediging om hun onrechtmatig gekregen gronden te behouden.
  Als de vorige regering onrechtmatig concessies hadden uit gegeven dan is de taak dat de huidige COALITIE/ Regering die moet intrekken.
  SIMPEL ” ER IS TIJD MEER OM VINGER TE WIJZEN WIJ MOETEN VOORUIT DENKEN cq WERKEN.
  VHP / ABOP VORMEN EEN COALITIE DUS ZIJN VERPLICHT ALLE MISSTANDEN WEG TE WERKEN WAT IN HET NADEEL VAN DE REPUBLIEK SURINAME IS.
  ZIJ MOETEN GEEN OUDE KOEIEN UIT DE SLOT PROBEREN TE HALEN.
  THE FUTURE IS IMPORTANT MR : JOGI .
  SURINAME IS VOOR ALLE SRANANG BRADAS EN SISAS ( NIET ALLEEN VOOR EEN BEPAALD GROEP.
  KEEP THIS IN MIND BROTHERMAN ☝️🇸🇷
  gemodereerd

 13. Dit is bij iedereen bekend. Bouta heeft en is nog steeds bezig om het land te verkopen. Chan durft hem niet aan te pakken en als je hem aanpakt moet je ook Brunswijck opsluiten, want die is ook een grote speler in het geheel.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.