woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentAlkmaar herdenkt en viert afschaffing slavernij op 1 juli

Alkmaar herdenkt en viert afschaffing slavernij op 1 juli

-

Does Travel - naar Suriname

Alkmaar herdenkt en viert op zaterdag 1 juli voor het eerst Keti Koti, de afschaffing van de slavernij. Burgemeester Anja Schouten opent de herdenking om 13.00 uur in Park de Oude Kwekerij en na afloop volgt de viering met live muziek, eetkraampjes, een infomarkt en een kinderprogramma. Iedereen is van harte welkom om deze middag samen te herdenken en vieren. De toegang is gratis en het evenement eindigt om 18.00 uur.

Plengoffer
Na de opening wordt de herdenkingsceremonie traditioneel ingeluid met een plengoffer, een ritueel om in contact te komen met de voorouders en andere spirituele elementen. Het plengoffer is een belangrijk onderdeel van de winti-religie, die ontstaan is op de koloniale plantages in Suriname en twee eeuwen lang verboden was. Daarna vertellen erfgoedhouders, onder wie kinderen, verhalen vanuit nazaten van tot slaaf gemaakten en over de verbinding met het heden. Maureen Smit is deze middag de presentator.

Viering
Met een spetterend optreden van een brassband gaat de viering van start, waarna optredens volgen van Def Rhymz, Biki Baya, Brian Lo en Dennis Hilris. DJ Krazy Glenn zorgt voor dancemoves tussen de optredens door. Op het veld is een info- en activiteitenmarkt en staan er diverse eetkramen met hapjes uit onder meer Suriname en de Antillen. Voor de kinderen is er een speciaal programma met onder meer een Anansi-verteller en workshops djembé spelen en hoofddoeken vouwen. Ook kunnen ze zich laten schminken en is de Boekfiets paraat met een voorleesvoorstelling.

Werkgroep
De viering en herdenking zijn een initiatief van de Werkgroep Keti Koti Alkmaar in samenwerking met Art. 1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord en de gemeente. De werkroep met mensen uit de Surinaamse, Arubaanse en Antilliaanse gemeenschap vond het 150 jaar na het afschaffen van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën Suriname en de Caraïbische eilanden de hoogste tijd voor een Keti Koti in Alkmaar.

Herdenkingsjaar
In december bood premier Mark Rutte namens de regering excuses aan voor het slavernijverleden, waarbij hij kunstenares Serana Angelista citeerde met de woorden dat we ,,een komma, geen punt’’ achter het slavernijverleden zetten, omdat we niet alleen het verleden maar ook de toekomst delen. Op 1 juli gaat tevens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden van start. In het hele koninkrijk wordt een jaar lang extra aandacht besteed aan het slavernijverleden en de doorwerking in het heden.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. Natuurlijk moet men slavernij herdenken opdat het niet meer gebeurt.
  Maar waarom ook niet de contractarbeiders herdenken? Werden zij soms veel beter dan de slaven behandeld?
  Op het contractarbeid uit de koloniale periode rust blijkbaar een taboe.


  gemodereerd
 2. Als deze lui het feest-gen nou eens zouden inruilen voor het werk-gen, dan wordt het misschien ooit nog wat.
  Feesten, vooral als het gratis is, kunnen ze als de beste, maar grote vraag is, wat kunnen deze mensen nog meer…

  Wie het weet mag het zeggen!


  gemodereerd
 3. @ Nath: het wordt tijd dat de nazaten van de contractarbeiders hun rechten gaan opeisen bij de koning van het Britse Rijk want de contractarbeiders waren Brits Indiërs en zelfs hun nazaten kunnen nu nog opteren voor erkenning van hun geschiedenis en leed hun aangedaan. Ik zag vandaag op tv dat Challie nog goed in de slappe was zit en dat hij en zn familie nog steeds pronken met gestolen edelstenen en goud. Wanneer worden jullie actief? Wat bij Wallace Simpson niet kon kon wel vandaag dat een gescheiden vrouw koningin werd. Nu is het tijd om eerherstel te vragen/eisen voor alle contractarbeiders uit het Britse Rijk en hun nazaten die vespreid zijn in oa alle delen en voormalige delen van het Gemene Best.


  gemodereerd
 4. @Sammy the Queen,

  Dat is precies wat ik bedoel. Men moet gaan bedelen bij de koloniserende landen om onrecht een klein beetje bevestigd te krijgen. Zelf zullen ze niet komen met een verklaring dat ze velen gedupeerd hebben op diverse manieren.
  Nog steeds worden de geschiedenisboekjes niet aangepast.
  Vreemd niet? Wel herdenken dat men onmenselijk was , maar dat niet in voldoende mate en uitgebreid opnemen in de geschiedenisboeken.
  Die herdenking is men na een jaar al vergeten, maar de gebrekkige geschiedschrijving gaat gewoon door. Per slot verandert er dus weinig.


  gemodereerd
 5. lam , is toch in alkmaar holland , want hier in alkmaar hebben ze toch geen burgermeester


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES