Van Samson: “Grondenrechtenkwestie Pikin Saron rookgordijn; men vecht voor hout en goudrechten”

10
Ongeregeldheden te Para

VHP-parlementariër Cedric van Samson zegt dat de recente gebeurtenissen te Pikin Saron in Suriname niets te maken hebben met de erkenning van Inheemse grondenrechten. Volgens de volksvertegenwoordiger kunnen de handelingen gebracht worden onder de noemer gangsterpraktijken.

“We ondersteunen geen beestenplezier. Ik ga niet wonen in een samenleving met regels en dan chaos en anarchie ondersteunen. Wat daar gebeurd is op Pikin Saron heeft niets te maken met grondenrechten. Ik heb zelf drie jaren in de goudsector gewerkt. Ik heb op Maripaston gewerkt, dus ik weet precies wat er daar allemaal gaande is. Dat wat daar is gebeurd zijn gangsterpraktijken.

Men heeft bezittingen/productiemiddelen van anderen vernietigd. Wanneer je dus weer in het gebied komt moet je dan contributie bij hun gaan betalen. Het heeft dus niets met grondenrechten te maken, maar met hout en goudrechten. Mensen willen betaald worden voor wat er daar in hun buurt is”, zei Van Samson in een interview op TBN.

De grondenrechtenkwestie wordt volgens hem slechts als rookgordijn gebruikt.

De VHP’er is aan de andere kant blij dat de verschillende Inheemse organisaties direct na de gebeurtenissen hebben aangegeven de aanslagplegers niet te kennen. “Als we goed hebben geluisterd, dan hebben alle inheemse leiders zich gedistantieerd van het gedrag. Dan kan je niet komen zeggen dat het een signaal is. Mensen moeten niet denken een aanslag te plegen op de intelligentie van de Surinamer. Grondenrechten hebben te maken met de leefwijze van de tribale volkeren; dat die gerespecteerd worden en dat het gebied waar ze leven ook gepreserveerd wordt”, stelt hij.

Op dit moment vindt hij dat het garanderen van de veiligheid over het geheel grondgebied van Suriname de primaire taak is van de regering.

De parlementariër is het niet eens met het argument dat er door de huidige beleidsmakers niets wordt gedaan met betrekking tot erkenning van de grondenrechten. “Tijdens de vorige regering onder leiding van Bouterse waren vanaf 2010 alle zetels van het binnenland, waar de tribale volkeren wonen, vertegenwoordigd. Waarom is het toen niet opgelost? Het is een gecompliceerde materie. Er is geen onwil vanuit de VHP om grondenrechten toe te kennen, maar we gaan geen dingen snel snel doen. We hebben ook heel snel onze onafhankelijkheid genomen en nooit onze grenzen goed geregeld. Daarom hebben we dat probleem van Tigri”, aldus Van Samson


10 REACTIES

 1. Bouterse noemt dit zijn Grond Coup.
  De domme Indianen lenen zich wederom aan de verkeerde partij.
  Ze leren het nooit. Misschien moet die Jubithana eens een praatje met ze gaan houden.
  gemodereerd

 2. Samson is iemand die vaak onzin uitkraait. Als je naar Samson kijkt dan ziet hij er altijd een beetje high uit, een echte gluiperd.
  gemodereerd

 3. Heel goed gezien Cedric!! Met frauderen had ndp exact de 26 zetels om te regeren!! nu wordt er soso mars nanga scheit vruchten van geplukt!!
  gemodereerd

 4. Cedric van Samson kan beter zijn mond houden met deze verdachtmakingen.
  De belofte van grondrechten zou al vele jaren geleden gerealiseerd MOETEN zijn! Zolang daar geen goede wet voor is blijft de angel in het conflict zitten en is er genoeg reden voor nieuwe onlusten.
  Ook beloofde Chan dat concessies niet meer verlengt of uitgegeven zouden worden. Hij heeft zich echter wel laten ompraten met onzin argumenten door vriendjes. Al die concessies leveren Suriname slechts grijpstuivers op. Export van rondhout en onbelaste goudwinning moeten aangepakt worden.
  gemodereerd

 5. Samson, wiens brood men eet, zie jezelf niet dat je ongeschoold bent? Wacht maar, na 2025 kom je nooit meer in de politiek want geen mier die je een zetel zal helpen bemachtigen, alleen koploze kippen, jo lummel.
  gemodereerd

 6. Het negativisme straalt er weer vanaf en je hoeft niet te vragen wie dit zijn. Het zijn die gasten met een krabbenmentaliteit. Juist ja! De braaaakamangs, die elkaar niets gunnen en daarom komt het gros gee stapje vooruit. Waardeloze racisten. Als van Samson lid was van de Nothing Doing Party Dan was hij een held. Ja toch? Meneer van Samson, je weet waarover je praat en staat torenhoog boven het gespuis dat bagger over je heen probeert te gooien.
  gemodereerd

 7. van samson zegt waar het opstaat , en die aanhangers van de duivel , deze duivel jullie afgod heeft dit grondrechtenkwestie juist bewust op touw gezet , om groepen tegen elkaar op te zetten , hij wil oorlog om zijn straf van 20 jaar te ontlopen , en jullie aanhangers en vele inheemsen keuren het goed dat de duivel honderden echte surinamers heeft vermoord , die geen part of deel hadden met wat nu speelt
  gemodereerd

 8. Cedric is gatlikker. Moeten de i dianen toestaan dat ze niet eens kunnen jagen, vissen of boom kappen voor bouw??
  Planten die gasten weer bomen??
  Je moet niet denken dat de hind van je houden. Orie hft het gezehd
  gemodereerd

 9. persoon , 6 mei 2023 Bij 16:20 , , , , Cedric is gatlikker. Moeten de i dianen toestaan dat ze niet eens kunnen jagen, vissen of boom kappen voor bouw??
  Planten die gasten weer bomen??
  Je moet niet denken dat de hind van je houden. Orie hft het gezehd

  nou persoon , wat een taal , en je kunt zien dat je niet verder gekomen bent dan de vierde klas lagere school , maar jij bent toch die gatlikker van ddb
  gemodereerd

 10. Als iemand kwalitatief met een reactie komt, dan is het gelijk een verrader.
  Als iemand met de waarheid komt, dan is het een redi-musu. Laat de regering maar publiceren wanneer en door welke regering al de concessies zijn uitgegeven. En wie allemaal de concessiehouders zijn. Dan zullen een hoop mensen minder hoog van de toren blazen.
  Weet ook dat de vloek van Suriname maar baat bij heeft en dat zijn stromannen dit allemaal hebben aangezwengeld.
  Het zou goed zijn om de vragen of de vragen te stellen hoe bepaalde individuen in het binnenland allemaal aan militaire wapens komen. Wie heeft het binnenland gemilitariseerd, met zijn zogenaamde rode moordenaars de Tucajana Indianen?? Ja, de NDP onder leiding van de vloek van Suriname.
  Regering mag onder geen beding toelaten dat het land wordt opgedeeld in kleine koninkrijken, waar de centrale gezag zijn autonomie en zeggenschap kwijt raakt.
  Vraag het maar aan de Joodse staat hoe ze omgaan met terreur, moord en destabilisatie.
  De NDP is een hondse regering. Ze hebben alle baat bij dat het land economisch, bestuurskundig en sociaal en etnisch kapot worden gemaakt. Allemaal om de vloek van Suriname en zijn andere adepten uit het gevang te houden.
  Waarom hebben de mensen die aanhangers zijn van de NDP nooit de vraag gesteld waarom zijn leider 1 van de rijkste mensen zijn het Caraïbisch gebied? En hoe de anderen allemaal aan hun miljoenen dollars kopen. Wanneer gaan die paarse flikkers in het DNA een onderzoek vragen om de PG een onderzoek in te stellen.
  Om de haverklap verzoeken ze de PG om onderzoek te doen naar zogenaamde illegale activiteiten die deze huidige regering zou ontplooien. Allemaal paarse judassen.
  Waar is de grootste misdadiger van Suriname. Die Suriname in deze economische depressie heeft laten belanden. Hun geweldige crimineel Boefdraad.
  En de paarse wrange vruchten worden nu elke dag geplukt door de bevolking van Suriname. En continu proberen ze deze regering de schuld in hun schoenen te schuiven.
  Zelf de schoolerven van Paramaribo zijn niet gevrijwaard van het paarse terrorisme.
  En deze figuren pretenderen dat ze zijn opgeleid tot opvoeders van de kinderen van Suriname. En niet om racistisch te zijn. Het zijn altijd mensen uit een bepaald etnische groep. Zie maar wat er in Afrika gebeurt.
  Goed in het afbreken,allemaal criminele paarse adepten.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.