Regering komt landsdienaren tegemoet met 2.500 SRD koopkracht ondersteuning

11
SRD: geld uit Suriname

De Surinaamse regering zal landsdienaren de komende zes maanden tegemoetkomen met een koopkrachtondersteuning van 2.500 SRD. Dit voorstel, afkomstig van Ravaksur, veiligheidsbonden en onderwijsbonden in Suriname, is goedgekeurd door de regering. Dit is het resultaat van de gesprekken die in een periode van twee weken zijn gevoerd met de vakorganisaties.

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft minister Albert Ramdin op donderdag 4 mei 2023 het derde overlegmoment gehad met de gesprekspartners.

Partijen hebben gedurende de ontmoetingen met elkaar van gedachten gewisseld over de huidige situatie in het land. Onderwerp van gesprek waren vooral welke acties de regering zou kunnen ondernemen in de zin van verlichtende maatregelen. Minister Ramdin zegt dat de regering zich bewust is van de problemen die de Surinamers hebben, in het algemeen, maar zeker de ambtenaren, aan hen gelijkgestelden en de gepensioneerden.

In de afgelopen drie weken zijn er van beide kanten voorstellen op tafel gelegd en besproken. Het voorstel afkomstig van de bonden – namelijk dat alle ambtenaren, ongeacht hun inkomen, een maandelijkse tegemoetkoming oftewel koopkrachtondersteuning van SRD 2500 ontvangen – is goedgekeurd door de regering. Voor de gepensioneerden geldt het bedrag van SRD 1800.

De SRD 2500 zal, belastingvrij, voor de komende 6 maanden gelden. Hiermee hoopt de regering dat men dan wat meer ruimte krijgt in koopkracht. Minister Ramdin vertrouwt erop dat de ondersteuning op zodanige wijze zal worden aangewend opdat er verlichting ontstaat in het huishouden. Hij spreekt ook de hoop uit dat er meer gekozen zal worden voor het Surinaams product zodat de lokale industrie ook ondersteund wordt.

Met de vakbonden is verder afgesproken dat er elke twee weken een periodiek overleg zal zijn met de cluster van ministers, vakministers en de vakbeweging. De bewindsman betreurt het dat niet alle vakorganisaties bij het gesprek aanwezig waren hoewel ze wel waren uitgenodigd. Hij merkt op dat wanneer er gezamenlijk overleg wordt gevoerd, het resultaat in het belang van eenieder is.

De regeringsfunctionaris doet een beroep op alle vakbonden om mee te werken aan stabiliteit en rust in de samenleving. Hij deelt mee dat er ook is afgesproken dat het Tripartiet Overleg – waarbij het bedrijfsleven, de vakbeweging en de overheid elkaar ontmoeten – binnen twee weken van start gaat. Het ligt in de bedoeling een aantal structurele zaken te bespreken, in eerste instantie arbeidsomstandigheden rakende maar ook met betrekking tot de economie.

Volgens minister Ramdin zal er gezamenlijk gewerkt worden aan productieverhoging én een productiviteitsverhogingsplan voor Suriname. “De ontwikkeling van het land is een verantwoordelijkheid van eenieder”, aldus de bewindsman.


11 REACTIES

 1. Mooi…zo zie je dat door normaal met mekaar in gesprek gaan, er meer bereikt wordt dan nodeloos te gaan schreeuwen, schelden en beledigen van elkaar zoals de zogenaamde activisten het doen.
  Alleen jammer dat voor gepensioneerden een lager bedrag wordt uitgetrokken want die groep heeft het ook erg moeilijk. Maar goed, dit is het begin.
  gemodereerd

 2. Is in elk geval een goed gebaar van de regering. Dat heeft minister Ramdin, de enige echte VP van Suriname heel goed gedaan. Terwijl Brunswijk, de nietsnut met zijn helikopter boven Suriname nodeloos rondvliegt, werkt de heer Ramdin keihard. Ik hoop dat de ambtenaren die een salaris van SRD 6.000 en minder hebben, naast de SRD 2.500 die alle ambtenaren en gelijkgestelden hebben gekregen, ook nog dat bedrag van SRD 1.800 krijgen. Hoop niet dat de president het volk hieromtrent nog gaat misleiden. De president heeft in DNA aangegeven dat het bedrag van de koopkrachtversterking binnen de begroting budgetneutraal plaatsvind. Dus ergens op de begroting zal er een bezuiniging plaatsvinden om koopkrachtversterking van SRD 2.500 uit te betalen. Ben toch wel benieuwd vanwaar???
  gemodereerd

 3. Op het moment dat dit ingaat , moeten alle prijzen in het land bevroren worden en er moet een strenge controle komen dat die bevriezing gehandhaafd wordt. Elke extra financiele steun is tot nu ook een sein om de prijzen omhoog te gooien en zo gaat het maar door.
  Er zal pas dan een verandering komen als die ouwe schurk wordt opgesloten en de protesten daarmee samenhangende zijn gedoofd. Ik zeg die stabiliteit komt dan na ongeveer 2 jrn van streng beleid. Verder moet Blanker zijn plaats gaan leren kennen hoe dan ook want hij is gevaarlijk bezig.
  gemodereerd

 4. Mdnsen ga massaal uit deze bonden. Jullie zijn alweer verkocht. Na de 6 mnd gaan jullie weer op straat??
  Jullie moeten een permanente oplossing. Koppel salaris asn $ koers van centrale bank. Mensen van call center verdienen meer dan jullie.
  gemodereerd

 5. leer al die opvreters eerst maar eens werken
  veel te veel in dienst die geen reet doen of zelfs niet op komen dagen
  daar eens beginnen met uitdunnen, dan hou je zat geld over om lonen te verhogen
  maar het feit is dat een surinamer een luie opvreter is met een grote bek
  en totaal geen verandering wilt, want hij kan zo lekker meevreten met dat gratis geld
  gemodereerd

 6. Alweer onrecht gedaan. Schaamteloos. Hebben gepensioneerden soms minder uitgaven. Moeten ze minder uitgeven aan voeding en gezondheidszorg? Voor de drommel niet. Ben benieuwd welke commissie of werkgroep hier een advies over heeft gegeven.
  gemodereerd

 7. Nou, ik ben benieuwd hoe dit gegeven paard in de bek zal worden bekeken. Chan is met z’n regering niet alleen puin van de ndp kakkerlakken aan het opruimen maar voert ook een sociaal beleid,
  Hij doet dat, ondanks het feit dat het land failliet is. Welkom in de verzorgingsstaat Suriname waar een groep mensen zich nooit afvragen wat zij voor het land kunnen doen, maar altijd uitkijken wat het land voor ze kan doen. Fyi, de voedselpakketten die de ndp uitdeelde was bekostigd met geleend geld, dus een sigaar uit eigen doos. Knopen jullie dat goed in je oren hor.
  De groeten uit Laos.
  gemodereerd

 8. persoon , 5 mei 2023 Bij 12:32 , die Mensen van call center verdienen meer dan jullie , lul dat zijn geen landsdienaren , ha ha , dom he
  gemodereerd

 9. regering u komt de landsdienaren tegemoet met 2500 srd belastingvrij en dat voor 6 maanden , santokhi wat was uw belofte dat u het aantal landsdienaren zou terugdringen , maar u verwijderd niet die spook en dode landsdienaren waarvan de families van die doden dus ook 2500 srd ontvangen , en u heeft 4500 nieuwe landsdienaren aangetrokken , wie houd wie voor de gek , de slm zal wel 2 miljoen us$ krijgen van u want die minister van transport zei dat de slm op het goede spoor zit
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.