Minister Vorswijk: “Historisch onrecht moet rechtgezet worden”

15
ABOP draagt Dinotha Vorswijk voor als minister GBB
Foto: De Nationale Assemblée in Suriname (DNA)

Minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer in Suriname (GBB) is in het hoogste college van staat ingegaan op de recente incidenten te Pikin Saron in het district Para. “Als minister betreur ik hetgeen zich afgelopen dinsdag heeft afgespeeld. Dit is op geen enkele manier goed te praten en niet iets dat de Surinaamse samenleving eigen is.”

De bewindsvrouw heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om haar medeleven te betuigen aan de benadeelden, te weten zij die schade hebben opgelopen. “Ik leef eveneens mee met zij die slachtoffer zijn geworden alsook de nabestaanden van de omgekomen mannen”, aldus de GBB-minister.

De bewindsvrouw heeft in het parlement opgemerkt dat toen ze als minister aantrad er reeds een besluit was genomen door de regering om geen nieuwe houtkapconcessies uit te geven en ook geen verlengingen te accorderen. “Op 11 juli 2022 heb ik een schrijven van het staatshoofd ontvangen om verlengingen wel te mogen accorderen. Dit om de economische ontwikkeling te bevorderen, werkgelegenheid te waarborgen en de productie te stimuleren.”

Minister Vorswijk gaf aan niet in ’s lands vergaderzaal aanwezig te zijn om zaken goed te praten of te verdedigen. “Het is goed om zaken in de juiste chronologie met het parlement te delen.” Zij heeft middels een presentatie een overzicht gegeven van de houtkapconcessies in Para. “Ik wens meteen te benadrukken dat deze informatie openbaar en dus altijd toegankelijk is, namelijk via het webportaal van SBB”, nuanceert de regeringsfunctionaris.

Zij heeft ook de inventarisatie van uitgegeven gronden die liggen in en rondom Inheemse dorpen in het district para gepresenteerd aan het college. De bewindsvrouw heeft opgemerkt dat het ministerie van GBB bij het verlenen van concessies terdege rekening houdt met de rechten van woon- en leefgemeenschappen in de gebieden. “Echter het ministerie zou zich nog meer gesterkt voelen wanneer er wet- en regelgeving voor handen is zodat zaken niet indruisen tegen de rechten van de gemeenschappen.

GBB juicht daarom de behandeling van de Wet Collectieve Rechten Inheemse Volken en Tribale Volken toe.” Minister Vorswijk geeft aan dat het erkennen van de grondenrechten van de Inheemsen, maar ook andere tribale volkeren in cruciaal is. “Historisch onrecht moet rechtgezet worden.”


15 REACTIES

 1. Die vergunningen zijn afgegeven door de vorige regering en vorig jr verlengd.
  Jammer want het zijn overwegend friends en family vd ndp. Van een dominee tot een advocaat, heel veel brasions, chino’s en de brunsies. Waarom niet gereageerd in 2022?

  Ik zie geen verschil tussen de ravage v 16 feb en pikien saron. Bij beide betreft het vernietiging v andermans eigendom.

  Het is gewoon een coverup, onder het mom van ‘overlast inheemsen’.
  Je haalt de informatie uit de chronologische volgorde vd berichtgeving. De echte lokale bewoners waren ook verrast door de aanslag.

  Trek de vergunningen per ommegaande in, het zijn toch maar ndp’ers. Dan speel je mee toch; het volk wil, ooh jee die arme inheemsen.
  Dit betekent wel minder inkomsten, net nu de belastingtarieven voor goud en hout zijn verhoogd. Minder geld voor regionale ontwikkeling.

  Een mislukt stuk schaakspel! Lekker in de eigen voeten geschoten.
  gemodereerd

 2. dit moet echt voor eens en voor altijd rechtgetrokken worden om verdere escalatie te voorkomen.
  gemodereerd

 3. Over ‘Historisch onrecht etc’ gesproken!

  Opmerkelijk is dat de inheemsen uit kolonies en ex-kolonies van de United Kingdom excuses en herstelbetalingen eisen, waaronder een aantal afkomstig uit Zuid-Amerika. 030523 vers vd pers.

  Waar blijft vids? Ze zijn zo bijdehand om aan te kloppen bij allerlei internationale organisaties, maar dit gaat aan ze voorbij.

  Dat stukje Amazone was veroverd door een Engelsman; Willoughby, die heeft de naam Suriname bedacht omdat er Surinen daar woonden. Suri is dus ook een ex-kolonie vd UK.

  Maar tsja, als die oorspronkelijke bewoners er niet meer zijn, dan heb je uiteraard geen poot om op te staan.
  Ik blijf erop hameren, want niets klopt!

  De Engelse archieven!
  gemodereerd

 4. Op 11 juli 2022 heb ik een schrijven van het staatshoofd ontvangen om verlengingen wel te mogen accorderen.
  ==============
  In feite tikt de minster de president op zijn vingers. Chan kan niet helpen dat hij verslaafd is om family and friends te accomoderen. Triest allemaal hoe de huidige regering omgaat met het uitgeven en verlengen van concessies.
  gemodereerd

 5. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Minister Vorswijk: “Historisch onrecht moet rechtgezet worden”.

  Mijnbouw, infrastructuur en de rechten van inheemse en tribale volkeren in Zuid-Oost Suriname.
  Rapport in opdracht van de Vereniging van Inheemse
  Dorpshoofden in Suriname (VIDS)
  Door Mr. Dr. E.R. Kambel.

  Hof voor de Rechten van de Mens:
  Moiwana-vonnis.
  In de Moiwana-zaak van 2005 bepaalde het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens dat, Suriname het recht van een in stamverband levende gemeenschap op grondbezit had geschonden.

  Het Hof stelde dat het eigendomsrecht voortvloeit uit het traditioneel bewonen en gebruiken van gronden door de desbetreffende gemeenschap, zoals gedefinieerd in haar gewoonterecht.
  Het Hof stelde ook dat deze eigendomsrechten niet afhankelijk zijn van de nationale wetten van Suriname.

  Saamaka-vonnis:
  Gedurende de jaren 1990 werd met toestemming van de Surinaamse overheid hout gekapt in het leefgebied van de Saramaccaners (Saamaka).

  Zij riepen hulp in van de Inter-Amerikaanse Commissie voor en het Hof voor de Rechten van de Mens.
  In november 2007 werd de Staat Suriname door dit hof veroordeeld.
  De staat werd schuldig bevonden aan het schenden van de rechten van de Saramaccaners op hun grondgebied.
  De Surinaamse overheid is verantwoordelijk voor de uitvoering van het zogenoemde Saamaka-vonnis.
  In dit vonnis is onder andere opgenomen dat het grondgebied van de stam der Saramaccaners gedemarkeerd moet worden en dat de grenzen met de omliggende stammen duidelijk vastgesteld dienen te worden.

  De Saramaccaners en Matuariërs kwamen overeen dat de grenslijn van het Saamakagebied en Matawaigebied wordt bepaald door de rechteroever van de Saramaccarivier en de linkeroever van de Surinamerivier.

  Zaak van de Karaiben en Arowakken:
  Begin 2016 deed het Inter-Amerikaanse Hof een uitspraak in de zaak die Karaïbische en Arowakse dorpen aanspanden.
  In het vonnis wordt de Surinaamse staat gesommeerd binnen twee jaar aan de volken collectieve grondrechten op hun traditionele territorium toe te kennen. VIDS-voorzitter Lesley Artist bood het vonnis hierna aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling.

  In 2017 beklaagde Artist zich echter dat het vonnis noch het akkoord met de regering uit 1992 verandering heeft gebracht aan de grondrechtenproblematiek van de inheemse Surinamers.
  In augustus 2017 tekende hij weliswaar met Dikan een intentieverklaring om de rechten te gaan regelen; Bouterse stelde de ondertekening op het laatste moment uit.
  Hij tekende weliswaar later, maar de Wet Beschermde Dorpsgebieden, die in 2017 door DNA werd goedgekeurd, bleef ongetekend liggen op het bureau van Bouterse (stand juli 2019).

  Grondroof van de bodemschatten uit Suriname gaat gewoon door onder het (mom) dat er grote ontwikkeling en werkgelegenheid in Suriname wordt gebracht.
  Niets van waar.
  Het is slechts in handen van de zogenaamde politici met hun familieleden en vrienden.
  En niet te vergeten van de criminelen in het land.

  Chinezen komen en gaan met een briefje in de hand, dat ze van de (illegale) concessiehouders contracten hebben gekregen, om met hun investering hout mogen kappen en wegdragen uit Suriname.
  Boomstammen worden met toestemming van het ministerie van GBB weggedragen uit Suriname.

  Er worden geen enkele Belasting hierover betaald of afgedragen aan de Surinaamse staat.
  Er worden geen enkele ontwikkelingen gebracht in de binnenland van Suriname en de bewoners.

  En wij mogen de (illegale) Gouddelvers niet vergeten.
  Deze figuren met die illegale criminele Braziliaanse garimpeiro vergiftigen de rivieren en gronden in het binnenland van Suriname.
  Ook deze mensen betalen geen enkele belasting aan de Surinaamse staat.

  Daarom ben ik bijzonder blij met de maatregel die nu uitgevaardigd is door president Lula van Brazilië tegen de ontbossing en andere illegale praktijken in het Amazone gebied.
  Brazilië begint grootschalige operatie tegen illegale goudzoekers.

  En wanneer zal dit ook in Suriname plaatsvinden?
  Ook
  gemodereerd

 6. Zag een parlementslid langskomen met een hoop blablabla. Zijn de consessies allemaal na 2020 uitgegeven? Waarom tijdens de vorige regering niet opgetreden/rechtgetrokken? Was het niet dit lid
  dat door “haar eigen mensen” was uitgejouwd in een I heems dorp (was ’t Wit Santi?).
  Benadeelden gaan de regering om compensatie vragen. Voor de drommel niet. Wat hebben ze met al de winsten die ze al die jaren hebben gemaakt, gedaan? Opgepot, juist. Zelfde gedoe als de Nickeriaanse rijstboeren die elk jaar weer hun handje ophouden en klagen over de padiprijs en bankleningen.
  gemodereerd

 7. Sinds de aankomst van de Europeanen is de inheemsen onrecht aangedaan door middel van genocide, ontvoering, verkrachting verdeeldheid zaaien, ontneming van taal en cultuur, grondroof en verspreiding van het gristendom. In Afrika hebben ze bijna hetzelfde gedaan, het enige wat ze niet is gelukt is de zwarte Afrikanen helemaal uitroeien…
  In de Amerika’s zijn ze daar iets beter in geslaagd.
  Deze duivels zijn niet voor de mensheid, laat dat duidelijk zijn.

  De politiek in Suriname is niet opgewassen tegen de machten die azen op de natuurlijke rijkdommen. Ze zitten daar puur voor zelfbehoud en egoïstische partijpolitieke belangen.
  Die duivels weten dat er in Suriname geen eenheid is en dat willen ze ook zo houden. Jammergenoeg laat het volk zich ook meeslepen in hun agenda.
  gemodereerd

 8. Dat esmerald. Idd engelae kolonie. Dat vergeten de meeste. Sme is toch gemenebest? Waarom geen voordeel uithalen?
  gemodereerd

 9. A no mie verfediging v stal gehaald. Zelfde stront andere vliegen.
  gemodereerd

 10. Deze mini ster is de meest waardeloze. Ze moest al lang de laan uitgestuurd worden, maar nu is ze in de herkansing om eindelijk opgedonderd te worden.
  gemodereerd

 11. minister vorswijk , maak alle concessies vanaf 2010 bekent en ook wie dan in 2021 zijn verlengt , wij burgers willen weten of die bouterse beschermd wordt door jullie , die parmessar van de ndp vertelde vandaag bij abc ongelovige verhalen , die man denkt de dans te ontspringen met zijn lul verhaal , maar ook hij zal zich moeten verantwoorden voor die concessies die tijdens bouterse zijn uit gegeven , goh die man zag er bleek uit en praatte heel verwarrend
  gemodereerd

 12. Nee suri is geen gemene best @Dave
  Wel een ex-bezit of ex-kolonie v Engeland.

  WOW!
  Een blik op Wikipedia laat zien dat er nu een feti is over de grenzen v Suriname. Zie de Engelse variant. Zo erg dat het artikel on hold is geplaatst door wiki. (Because the neutrality of this article is disputed) dd may 23.

  Tjek rechtsboven klik “view history”, zie je de aanpassingen/bijdragen in het artikel.

  Ene ‘harmfulhurdle91 heeft op 4 mei 23:00 de laatste opmerking geplaatst. Iets over grenzen. Ik denk een brutale guyanees.

  Wat een gedoe!

  Overheid let op je land!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.