SVJ: ‘Groei Suriname op index persvrijheid geen reden tot optimisme’

4

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) stond gisteren stil bij de herdenking van de Internationale Dag van de Persvrijheid. Deze dag werd in 1993 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) gekozen, om stil te staan bij het belang van goed functionerende, onafhankelijke en vrije persmedia in elke samenleving.

Op de internationale persvrijheidindex van Reporters Without Borders, die jaarlijks rond deze dag wordt uitgegeven, gaat Suriname dit jaar van plek 52 naar plek 48 met vier plekken vooruit. Hoewel hiermee een belangrijke stap omhoog is gezet, is dit geen reden om al te optimistisch te zijn. Suriname bevindt zich nog altijd in de categorie waar sprake is van een ‘redelijk accepteerbare niveau’ van de persvrijheid. Het optimisme wordt de kop ingedrukt als in herinnering wordt gebracht dat Suriname sinds de woelige periode van de jaren tachtig, na hard werken, gedurende enkele jaren in de categorie ‘Goede persvrijheid’ van de index heeft gestaan. De SVJ zal blijven benadrukken dat de vrije val, van plek 19 naar plek 52 in 2022 een absoluut dieptepunt is, net als in de woelige tachtiger jaren.

Er kan geen reden tot optimisme zijn wanneer, kijkend naar de huidige situatie de SVJ tot de ontstellende constatering komt, dat in de afgelopen drie jaar, door de centrale overheid de persvrijheid en het recht van vrije meningsuiting ernstig onder druk zijn komen te staan. Beide vrijheden behoren tot de universele grondrechten verankerd in de grondwet en internationale verdragen waar Suriname partij bij is.

De persmedia worden nog altijd voor-gedicteerd en gezien als een verlengstuk van de overheid, terwijl het recht van vrije meningsuiting ernstig is aangetast met het in verzekering stellen van burgers die hun mening hebben geventileerd, zonder dat die door de onafhankelijke rechter is beoordeeld op belediging, laster en smaad. Er is daarbij als nooit tevoren grif gebruik gemaakt van verouderde koloniale muilkorfwetgeving.

Recente gebeurtenissen, zoals de rellen van 17 februari dit jaar bevestigen dat naast beknotting en beperkingen van overheidswege, de waarde van een goed functionerende persmedia in de samenleving begint af te nemen. Het verbaal intimideren en bedreigen van journalisten en mediahuizen, vernielen en afhandig maken van media-apparatuur tot het in brand steken van een voertuig van een journalist, zijn kenmerkend voor dit verval.

De boodschap vanuit de VN bij de herdenking van de Internationale Dag van de Persvrijheid is, te werken aan een toekomst, waarin vastere vorm wordt gegeven aan mensen- oftewel grondrechten. Het recht van vrije meningsuiting wordt daarbij gezien als de motor van alle andere mensenrechten. Indachtig deze boodschap roept de SVJ, de regering en elke burger op samen te werken om hieraan inhoud te geven; te werken aan een samenleving waar journalisten en mediahuizen vrij en veilig kunnen arbeiden, waardoor het publiek toegang heeft tot betrouwbare informatie en de burger, zonder vrees voor strafrechtelijke vervolging gebruikt kan maken van het recht op vrije meningsuiting.


4 REACTIES

 1. Persvrijheid is een gegeven, vrije meningsuiting is een recht maar alles heeft een grens die bepaalt wordt door 1 van de gesprekspartners. Maar mijn vraag aan de SVJ is hoe het zit met vele van die reporters en journalisten binnen jullie organisatie die sensatie belust, oproerende en racistische uitspraken laten doen zonder in te grijpen . Worden die ooit op het matje geroepen.
  gemodereerd

 2. Logisch, dat Surinamers niet optimistisch moeten zijn. Journalisten is SURINAME zijn bang om kritische vragen te stellen, omdat ze weten wat de consequenties zijn. Mensen zijn vooral bang om hun mening te geven over Bouterse en Brunswijk, deze twee gasten hebben een angstcultuur gecreëerd. Tot heden zijn de burgers bang, vooral in de jaren tachtig durfden mensen niet over hen te praten. Recent nog Pinas in elkaar geslagen door de lijfwachten van Ronny Brunswijk, terwijl hij gewoon kon inspringen en tegen de lijfwachten zeggen, dat het echt niet kan. Het lijkt wel op, dat hij ervan heeft genoten. En natuurlijk heeft hij de journalist niet geslagen, maar hij had zijn lijfwachten tenminste kunnen tegenhouden. Ook zijn veel Surinamers nog steeds bang om hun mening te geven, als ze geïnterviewd worden. In Nederland stellen de journalisten kritische vragen aan politici en anderen. Ook de burgers geven hun mening wat ze denken over politici en anderen. Met dank aan Bouterse en Brunswijk zijn veel Surinamers gevlucht naar Nederland voor een betere leven. Deze twee gasten hebben SURINAME van de wal naar de sloot geholpen, tevens zijn ze ook niet geschoold, daarom is het voor hen, dat het zwaard machtiger is dan de pen. Zij moeten nog veel leren, dat je met diplomatie veel bereikt dan met harde woorden. Brunswijk leest, als een kind uit groep vijf. Iedere keer als hij in het Nederlands praat, wordt hij hier in Nederland keihard uitgelachen. En zijn Bachelor heeft hij gewoon gekocht, want iemand die tenminste de MBO hier in Nederland heeft afgerond, zal zeker veel beter communiceren en een proactieve houding hebben. Ben echt benieuwd wat zijn vooropleiding is, wellicht groep vijf met moeite behaald. Daarom lachte Bouterse hem uit, dat hij HBO heeft afgerond. Hahahahajana
  gemodereerd

 3. bigi pi , klopt de journalisten zijn doods bang voor die twee moordenaars , bouterse is ook niet geschoold , hoog uit de tweede klas van de kleuterschool , daarom lachen wij die bouterse uit ,
  ,😂🤣😂 , en de echte surinamers zijn niet bang voor die ongeschoolden , met een pen die zowel rood als zwart kan schrijven zal hun wenkbrauwen fronsen

  index persvrijheid is toch kolder , wie heeft dat in het leven geroepen
  gemodereerd

 4. De SVJ zal blijven benadrukken dat de vrije val, van plek 19 naar plek 52 in 2022 een absoluut dieptepunt is
  ========
  Wat triest dat de forse terugval onder de huidige regering Santhoki/Brunswijk heeft plaatsgevonden.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.