Santokhi linkt bende aanval Pikin Saron aan eerdere incidenten

17
Houttrucks in brand gestoken; politiemannen beschoten

President Chandrikapersad Santokhi heeft vandaag in De Nationale Assemblee verklaard dat de zware wapens en handgranaten die dinsdag zijn gebruikt bij de onlusten in het Inheemsdorp Pikin Saron afkomstig zijn van een georganiseerde bende in Suriname.

Het staatshoofd linkt de bende aan een aantal cases die zich de afgelopen periode hebben voorgedaan. In zijn ontketening gaat hij terug naar december 2021 waarbij er een handgranaat werd gevonden onder het voertuig van de broer van journalist, Jason Pinas.

Daarnaast verwijst het staatshoofd naar de handgranaat dat recent is geworpen op het huis van een piloot te Kwatta. In een adem noemde hij de aanslag op het Kantongebouw aan de Wulfinghstraat.

Het gaat om handgranaten en wapens die eerder gestolen zijn bij het Nationaal Leger. Volgens het staatshoofd moet niet worden uitgesloten dat al deze ernstige incidenten georganiseerd plaatsvinden. Er is met justitiële autoriteiten daarom afgestemd om een grondig onderzoek te verrichten.

Het staatshoofd betreurt dat dit gebeurd is in een democratie waar nog ruimte is voor dialoog en oplossingen. “Zulke gewelddadige handelingen in onze democratie kunnen niet getolereerd worden. Het zijn aanslagen op de rechtstaat, inbreuken op de rechtsorde en veiligheid. Het is triest dat Surinamers hun leven hebben gelaten en gewond zijn geraakt als gevolg van deze gewelddadige acties. Wij zullen ferm optreden tegen de daders, maar ook alle andere personen die menen geweld te gaan gebruiken tegen burgers en met geweld de rechtstaat en democratie te gaan bedreigen”, aldus de president. Het onderzoek gaat ondertussen door.

De president liet verder weten dat minister Dinotha Vorswijk van Grond en Bosbeheer een overzicht zou geven over de uitgegeven concessies en aan wie deze toebehoren.


17 REACTIES

 1. Dan komt het uit zn eigen kamp. De wapens van kanton kwamen uit het leger. Gelijk vernietigd. Was er tijd voor behoorlijk onderzoek??
  Nooit horen we 1 keer wat de waarheid is.
  gemodereerd

 2. is gewoon logisch dat D.i.D.i.B.ri en zijn bekende bende uit de jaren 80 & 90 erachter zitten. DiDiBri had gezegd dat hij en Ramon nu te oud zijn voor zulke spelletjes, dus laten ze het over voor de jongeren, met hun als Godfathers en sponsors op het achtergrond. gek dat die domme kokkos zich alweer laten n**ien door hun valse Oppergod.
  gemodereerd

 3. Das duidelijk!

  Gewoon criminele bendes, niks actievoering. Zoals gewoonlijk tuint men erin, want plots zijn ze zo begaan met die ingies.

  Stukje Keerpunt:
  “Maar volgens ingewijden speelt er veel meer in het West-Suriname gebied, dan alleen traditionele inheemse verlangens voor een beter leven en betere behandeling vanwege de overheid.
  Het is publiek geheim dat er rare handelingen worden gepleegd op en langs de weg die leidt van Zanderij tot Apoera. Het is ook geen nieuws meer, dat het gebied rond Goliath wordt gebruikt voor drugslandingen en dat er menigmaal vangsten door de politie zijn gedaan, waar er naderhand ook een behoorlijk niet wel riekend luchtje aan bleef hangen.
  Voorts is de betrokkenheid van bepaalde bewoners uit het gebied bij de zware vormen van misdaad, een reden tot grote zorg. Lieden die zich met dergelijke zaken bezighouden, hebben totaal geen behoefte aan pottenkijkers en al te veel goudwinnings- en houtkapactiviteiten in het ruime gebied.
  Er spelen tal van belangen in West-Suriname en die zijn zo groot, dat die best wel tot gewelddadigheden kunnen leiden, om die belangen te kunnen bewaken en beschermen“
  Bron: de West dd 0405.

  Zijn nog 5 bendeleden voortvluchtig.
  En vids weet v niets, yeah right.
  gemodereerd

 4. Uit zeer betrouwbare bronnen die ik niet mag prijsgeven weet ik dat er meer dan twee doden zijn te betreuren. Deze slachtoffers hebben helaas niet het doel bereikt maar het geeft te denken dat ze in het bezit waren van zwaar oorlogsmaterieel. Ik heb het ZE Santokhi nog zi gezegd dat zolang de fascistische beweging van dictator Bouterse actief is, het land instabiliteit zal kennen. Tel hierbij ook de racistische natte straathonden als MacDonald, Hooghart, Dada, Simons, Pet, Pakittouw etc dan weet je hoe de vork in de steel zit.
  gemodereerd

 5. Santokhi zoekt zeker een reden om het optreden van de gewapende machten te ‘rechtvaardigen’. Er zijn weer twee Surinaamse burgers vermoord door diezelfde gewapende machten. Of gaan we het gewoon vinden dat een burger die de wet heeft overtreden zomaar zonder vorm van proces mag afknallen?
  Historische wapenfeiten van de gewapend machten in Suriname:
  Het Surinaams leger blinkt uit in het vermoorden van Surinamers, het liefst ongewapende, want stel je voor dat er terug geschoten wordt! No mang, dan a sani kevaarlijk jere.
  Toen ze naar het gebied Tigri waren gezonden om de Surinaamse Staatsbelangen te behartigen, wisten die lafaards niet hoe snel ze terug moesten trekken. Ja, ze kwamen toen te staan tegenover de gewapende Brits Guyanezen.
  Maar tegenover ongewapende vrouwen uit het onderwijs kunnen ze wel geweldig doen. Met hun vingers aan de trekker van hun geweer, hand op hun vuist vuurwapen, kogelvrij vest aan, imposante helm op en volgevreten of gezopen pens vooruit, kunnen ze wel een groepje ongewapende, protesterende onderwijzeressen provoceren. Let wel, Surinaamse onderwijzeressen.
  Ten tijde van de “Revolutie” zijn er vele burger slachtoffers geweest door militairen die trigger-happy waren. Vele vrouwen, vooral ex-vrouwen van militairen hebben het feit dat hun jaloerse man militair is met hun leven moeten betalen. Vele militairen hebben door hun onkunde ‘per ongeluk’ zichzelf gedood door hun eigen wapen. Gedurende de laatste 100 koloniale jaren zijn er veel minder dode Surinamers te betreuren geweest door het koloniale leger, dan in de afgelopen 45 jaren door het Nationaal Surinaams Leger. Ook tijdens de binnenlandse oorlog heeft dit Nationaal Leger zich behoorlijk doen gelden. Men kan gewoon vaststellen dat Suriname een leger heeft om tegen de eigen bevolking in te zetten. Voor iets anders deugen ze niet, dat hebben ze bewezen.
  De President van Suriname heef in zijn functie als politieman een ongewapende jongen in de rug dood geschoten, omdat hij naar eigen zeggen: “dacht dat het een dief was”.
  Deze man staat nu als President aan het hoofd van de gewapende machten in Suriname. Zijn voorganger is veroordeeld in een zaak waar er 15 Surinaamse burgers door het Nationaal Leger zijn vermoord onder zijn leiding. De Vice President heeft zelf ook geen schone handen wat dat betreft.
  De Surinaamse Politie staat niet bekend om zijn goede manieren. Grof gebekt, onbeschoft en trigger happy tegenover ongewapende en outnumberde burgers of gedetineerden. Een op een wordt het een beetje problematisch, want stel je voor dat zo’n burger terug mept. Gefrustreerde lafaards zijn het. Zo presenteren ze zich ten minste. En zelf zijn ze er niet vies van voor eigen belang eens een overvalletje te plegen.
  Leve de republiek!
  Helaas mochten twee indiaanse jonge mannen het moraal van de Politie ook ervaren. Hun smeekbede voor hun leven: “No soete, no soetoe. . . .” heeft ze niet geholpen tegen de geüniformeerde barbaren.
  Ik vind het heel jammer maar ik ben bang dat de schutters die een einde maakten aan het leven van deze jonge Surinamers ongestraft zullen blijven.
  gemodereerd

 6. duidelijk toch , ddb zit hier achter he persoon , 4 mei 2023 Bij 22:32 , Dan komt het uit zn eigen kamp. De wapens van kanton kwamen uit het leger. Gelijk vernietigd. Was er tijd voor behoorlijk onderzoek??
  Nooit horen we 1 keer wat de waarheid is.

  persoon , dit zijn de wapens die zogenaamd gestolen zijn uit het wapendepot van jou vriend ddb , maar jij weet toch dat jou vriend die wapens zelf gestolen heeft van het leger om een wapendepot te maken bij zijn huis op leonsberg
  hij is een oorlog aan het voorbereiden , kom jij ook om samen met jou meester , vechten om de echte surinamers aan te pakken , of ben jij bang om president santokhi recht in zijn ogen te kijken
  gemodereerd

 7. Er is maar een persoon die hier een slaatje uit wil slaan.
  Door de boel op scherp te zetten.
  En hij heeft die domme arme ingi’s weer voor zijn karretje gespannen.
  Beste inheemse bevolking weg met jullie oude houding van “a No gi mi gi, na tiki yu tiki.”
  gemodereerd

 8. Ik heb dit artikel voor alle zekerheid goed en meerdere malen gelezen. Ik heb nergens kunnen lezen dat de president heeft gezegd dat het de inheemsen terroristen zijn en hun daarmee vergelijkt. Hij heeft het wel over waarschijnlijk een georganiseerde bende en dat is iets anders Mevrouw Vreedzaam. Dus mevrouw Vreedzaam hou op met beschuldigingen en die krokodillen tranen bij meneer giegeldoos Jerrel Harderwijk, en meer olie op het vuur te gooien.
  gemodereerd

 9. Alleen een ziek mens zal deze onbetrouwbare man en pathalogische leugenaar geloven. Iedereen met een gezond verstand ziet liever zijn hielen, hij en de hele vhp clan zijn onbetrouwbaar gebleken. Liegen is het enige wat ze kunnen
  gemodereerd

 10. Dit is de modus operandi van de fascisten en de ROOF partij van de NDP. En zolang de vloek van Suriname nog vrij rondloopt en zijn adepten zullen deze terroristische activiteiten zich blijven herhalen. Vraag het aan de Joodse staat hoe ze met terrorisme omgaan.
  Met tak en wortel uitroeien. Geen genade voor terroristen en moordenaars.
  Deze mensen hebben hun agenda. Anarchie en onstabiliteit in Suriname creëren zodat de centrale staat zijn bestaansrecht niet meer heeft.
  Het verder narcotiseren van het grondgebied van de staat Suriname, voorkomen dat de vloek van Suriname de executie van zijn straf ontloopt en de verdere fragmentarisering van het grondgebied van Suriname.
  Wat ik niet begrijp waarom de fascisten van de NDP geen vragen stellen hoe deze terroristen allemaal aan hun militaire wapens komen? Laf Nationale Dagoe Partij.
  Jullie zijn in staat de Surinaamse maatschappij en samenleving op te blazen zodat jullie de agenda van de Nationale Dagoe partij te kunnen realiseren.
  gemodereerd

 11. Net 3 dagen verder en het lijkt al duidelijk, wie, wat, hoe en waar? Het lijkt al zo klaar als een klontje, dat men in een bepaalde richting moet kijken. Terwijl het onderzoek nauwelijks goed op gang is gekomen. Dat de indianen hun grieven op tafel leggen en melden dat de hindustanen al hun rijkdom wegdragen.l! Word hier zomaar terzijde gelegd..

  In dit geval zijn er al snel “overtuigende” bewijzen te vinden. Maar in zaken die echt opgelost dienen te worden. Blijft het stil..!
  gemodereerd

 12. @ Zijne excellentie Santokhi,

  Uw functie als een gladharige minister president, kan men moeilijk verteren.
  Het is een doorn in het oog van een bepaalde groep, die liever een kroeskoppige als minister president van het land gehad willen hebben. Daarom wordt u bewust tegengewerkt zowel door de moordenaar en door de vicepresident die nu bezig is met de verkiezingen van 2025.
  Deze recente ontwikkelingen komen niet zomaar aanwaaien maar die worden aangestuurd uit een bepaalde hoek opdat u de volgende verkiezingen flink gaat verliezen.

  Maar er is een bepaalde groep met een hersencel, die geen kaas heeft gegeten van bestuurskunde, die groep denkt dat wat in 2 decennia’s kapot is gemaakt dat u dat binnen 5 jaar weer kan herstellen. Maar wat deze mongolen niet weten is, dat het misschien nog 30 jaar kan duren voordat het land weer financieel gesaneerd is.

  Waarom heeft men bewust zoveel leningen afgesloten met diverse landen?
  Waarom heeft men bewust zoveel medewerkers aangenomen op verschillende ministeries
  voor de verkiezingen van 2020?
  Wat is er met de monetaire reserves gebeurt van bijkans een 1 miljard us dollar toen de nationale destructieve partij de verkiezingen had gewonnen?

  Dit allemaal gezegd te hebben, heb ik toch heel veel waardering voor uw inzet, ondanks dat u in zwaar weer zit, maar ik blijf toch in u geloven, u heeft het land weer mondiaal open gezet, voorheen was het lang geïsoleerd door narcotica staten !!!
  Waar is boefdraad gebleven?
  Op culturu tv worden racistische opmerkingen gemaakt over u uw partner, en dat men dit live uitzendt op de buis, is buiten alle proporties.
  Zelfs IDI Amin wordt geprezen dat hij alle indiers heeft verjaagd omdat hij bang was dat de indiers het land zou overnemen.

  Mensen die kennis hebben van zaken, die weten precies wat het probleem is, maar mensen die gewend zijn om gratis pakketten te ontvangen, en houden van feesten en beesten hebben geestelijke beperking en deze worden gevoed door uw tegenstaanders, die raciale sentimenten gebruiken om uw functioneren als een gladharige president onmogelijk te maken !!!
  gemodereerd

 13. Tucajana-leider dreigt met bezetting gebieden als ze geen gehoor krijgen
  12 november 2021
  Een moment tijdens de ontmoeting tussen president Chan Santokhi en de voormalige Tucajana Amazones.

  De voormalige guerrillagroep Tucajana Amazones roert zich weer. De leider van de Tucajana’s, Thomas ‘Toma’ Sabajo zegt aan Suriname Herald dat sinds de ondertekening van het vredesakkoord op 8 augustus 1992 met de staat Suriname, zij niets meer van een opvolgende regeringen hebben gehoord.

  “Geen van de regeringen heeft gevraagd hoe verder? Kijk wat gebeurt met het binnenland. Ik heb gevochten voor het erkennen van de grondenrechten. Toen is het overgedragen aan de VIDS.”

  Bij Sabajo kan het er niet in dat concessies worden uitgegeven in hun woongebieden. “Eenieder komt en neemt. De du lek’ un no man taki. Dan stoppen we het gehele gardem binnenland. Zolang onze grondenrechten en economische zone niet geregeld zijn”, zegt de strijdvaardige ex-guerrillaleider.

  Sabajo zegt dat als er niet naar hun wordt geluisterd het Mapanagebied, West-Suriname en Wayambo zullen worden afgesloten. “Dat zullen ze zien. We zijn instaat alles doen te doen. De regering houdt ons voor de gek. Zolang je niet optreedt word je niet opgeroepen. A geers den man i sji wan olo in un bruku. Er moet heel veel gebeuren. Te mi wraak no wan sma no mus’ aksi mi neks. Ef’ ai bos da ai bos. Solanga i no tak grofu de n’e verstan.”

  Wapens
  Sabajo zegt dat er wordt gedacht dat inheemsen niets kunnen. Terwijl de regering alsook de districtscommissarissen weten wat er in het vredesakkoord staat. “Ik kom niet om te spelen. Als we gaan praten, praten we. No wan man n’e kon pley waka tjopu nanga mi. Ze denken dat we de wapens hebben ingeleverd. Als we op lange baan worden gehouden roep ik mijn mannen terug.”

  Sabajo zegt dat hij tweemaal zo moedig is dan de strijd van begin jaren 90. Intussen heeft de groep een uitnodiging van president Chan Santokhi ontvangen. Er zijn jongeren afgevaardigd om het gesprek te voeren. “Mi no man nanga den belofte moro. Mi krin a trapu fu kabinet nofo. Tefu k’ba un no ab neks moro. We mogen niet openkappen en jagen. Iedereen komt en pakt.”

  De Tukajanas zullen niet meer naar wapens grijpen, maar zullen keihard onderhandelen. “Now now de den wapens kisi anansi tetey”, zegt de nu 65-jarige Toma. De Tucajana Amazones was een verzetsgroep die tussen eind jaren 80 en begin jaren 90 strijd leverde tijdens de Binnenlandse Oorlog.
  gemodereerd

 14. @@@bhosr capr
  100%, Ze zullen de waarheid verstaan ,en de waarheid zal hen vrijmaken.
  gemodereerd

 15. bhosr capr 6 mei 2023 B!! Discussie uitgesloten!! Helemaal met je eens!!!!! Het is maar 1 knagende rat, die alles naar de verdoemenis helpt!! En de poepvreters loopt achter zijn stinkende reet aan!!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.