VIDS brengt verklaring uit: bezorgd over gebruik geweld

11
Truck in brand gestoken Suriname

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft een verklaring uitgebracht, waarin ze ingaat op het gebruikte geweld dinsdag in dorpen in het district Para. Daar werden trucks en een controlepost in brand gestoken en zou er sprake zijn van het schieten op de politie.

“Hoewel wij geweld en vernielingen absoluut niet goedkeuren noch ondersteunen, zien wij deze uitbarsting wel als een duidelijk signaal, namelijk dat onze gemeenschappen en onze gebieden niet meer willen wachten totdat we ooit eens aan de beurt komen”, aldus de VIDS in de verklaring die als volgt luidt:

“Hedenochtend hebben wij berichten en beelden uit dorpen in bet district Para ontvangen die te maken hebben met een vermoedelijke protestactie, waarbij er doden te betreuren zijn en er vernielingen zijn aangericht. Onze strijd voor recht en gerechtigheid voor Inheemse volken in Suriname duurt al tientallen jaren. Zelfs vonnissen van bet Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens zijn sinds 2005 tot heden niet tot uitvoering gebracht, terwijl onze gemeenschappen op sociaal, economisch en milieugebied steeds het gelag moeten betalen. (Tekst gaat door onder filmpje)

Hoewel wij geweld en vernielingen absoluut niet goedkeuren noch ondersteunen, zien wij deze uitbarsting wel als een duidelijk signaal, namelijk dat onze gemeenschappen en onze gebieden niet meer willen wachten totdat we ooit eens aan de beurt komen. Dit is al vele malen kenbaar gemaakt aan opeenvolgende regeringen, ook de huidige. En meest recent nog bij de ontmoeting van de Vereniging van Inheemse Dorpsboofden in Suriname (VIDS) en de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para, Wanica en Commewijne (OSIP) met de burgermoeder van het district Para op 26 april 2023.

Het is dus niet ondenkbaar dat het ontbreken van daadwerkelijke veranderingen door de overheid, inclusief wettelijke veranderingen, en het gebrek aan onderkenning van de ernst van situaties waarin gemeenschappen ongewild in terecht worden gebracht door overheidshandelen of -nalaten, voeding hebben gegeven aan dergelijke actievoerders.

De VIDS benadrukt echter dat het traditioneel gezag, noch VIDS, noch OSIP, noch het traditioneel gezag van betrokken dorpen, geïnformeerd waren over, of ingestemd hebben met deze acties, en zeker niet op de wijze zoals deze nu gevoerd zijn.

De VIDS en OSIP doen een oproep aan onze gemeenschappen om kalm te blijven en aan de ordehandhavers vragen wij om het contact en de communicatie met het dorpsgezag van de respectieve dorpen nauw te onderhouden, om er zodoende gezamenlijk voor te zorgen dat de rust weer terugkeert en orde en veiligheid in onze dorpen worden gegarandeerd . Wij zullen er ook op letten dat er geen buitensporig geweld wordt toegepast op dorpelingen en burgers.”


11 REACTIES

 1. Altijd weer dat zelfde gelul over rechten en achterstelling. Wanneer gaan jullie leren dat het gebruik van geweld geen zoden aan de dijk zet? Stelletje wilden…
  Btw, als je wat te klagen hebt, moet je op Leonsberg bij de seniele opa desi zijn. Jullie hadden toch massaal in ruil voor voedselpakketten op hem gestemd?
  Daarnaast worden jullie uitgebuit en beknot door jullie eigen soort, want wat heeft Ronny voor jullie gedaan en
  Waarom hebben jullie nooit van opa desi geëist dat er een percentage van de inkomsten uit de goudwinning die de staat van de multinationals ontvangt, gaat naar de ontwikkeling van jullie gebied?
  Een groot gedeelte van het goud komt uit het gebied waar jullie zelf woonachtig zijn. Wordt wakker of slaap rustig verder…
  De zonnige groeten vanuit KL
  gemodereerd

 2. Nadat jullie maanden bezig zijn om de ene na de andere actie te voeren, weten jullie plots v niets.

  Die fake ingie heeft nooit iets voor jullie kunnen betekenen en toch zijn jullie bij elke zitting aanwezig. Deze link zegt alles!
  Die man heeft apoera en broko baka tot zijn privé bezit gemaakt, nooit ene klacht.

  Bigie karma omdat jullie de Surinen hebben uitgemoord. Zit in de genen hé. 4 generaties was het toch.

  Zelfs het vonnis van het Internationaal Hof heeft al 18 jr geen impact en waarom nu wel?
  De overheid moet nou eens een keer echt uit uitzoeken waar deze mensen vandaan komen, want het is geen Suriname.
  gemodereerd

 3. VIDS, nog even geduld. Waar u nu voor moet vechten is wijziging van het kiesstelsel. Tot nu toe is het de inheemsen niet gelukt om politieke invloed te hebben omdat de Indianen teveel verdeelden teveel verspreid zijn in het land. Hierdoor is het niet mogelijk geweest voor de Indianen om 1 politieke zetel te halen. Bij wijziging van het kiesstelsel in “one man, one vote” verandert de politieke situatie voor u in uw voordeel. Dan worden alle stemmen geteld en als de Indianen eensgezind stemmen halen ze zeker 1 tot 3 zetels. Ik praat etniciteit stemmen en etnische politieke partijen niet goed, maar als eeuwenlang jullie belangen verkwanseld worden door alle regeringen, dan hebben jullie het recht daartoe, met het uiteindelijke doel uw belangen eindelijk te verwezenlijken.
  Wat de inheemsen moeten doen is via de politiek de gewenste doelen bereiken door:
  1: De strijdbijl tussen Caraïben en Arowakken te begraven
  2. Begin jouw capabele mensen politiek te scholen.
  3. Als andere politieke partijen zo nodig politieke koehandel moeten plegend de volgende verkiezingen is het tijd om eisen te stellen. Vergeet dan uw pijnpunten niet.
  4. stop met gewelddadige acties zoals deze. Het werkt in uw nadeel.

  Voor de Indianen is het toverwoord: POLITIEK!!!
  gemodereerd

 4. Het is triest allemaal om te zien. De inheemsen zijn achtergesteld in Suriname. De ABOP kijkt alleen om naar hun eigen volk. Triest om te zien hoeveel hout er gekapt wordt in Suriname. In wiens zakken verdwijnen de miljoenen aan inkomsten. Sinds de ABOP in de regering zit is het steeds erger geworden in het binnenland van Suriname. Alles wordt door deze partij geroofd, goud, hout, grond etc. De president laat dit alles toe. De president zit netjes op kantoor en ontvangt geregeld een babbelgroep en verder gebeurt er niets.
  gemodereerd

 5. De opbrengsten van bepaalde concessies van het binnenland moet ook terug kunnen vloeien naar de inheemse gemeenschappen. Eens. De inheemse gebieden moeten ook duurzaam ontwikkeld worden met de inkomsten. Het kan niet zo zijn dat vriendejes elkaar gratis concessies uitdelen en het binnenland leegplunderen en vernietigd achterlaten.
  gemodereerd

 6. Houtconcessies en goudconcessies ten gunste van de inheemse bevolking verstrekken zodat de inheemsen ook kunnen genieten van de opbrengsten uit hout en goud. En blijf af van de gronden van de inheemsen. Suriname is van de inheemsen. Alle anderen zijn te gast. Power to the indigenous people, all over Sout-America.
  gemodereerd

 7. GOEDZO, HET LAND IS IN FEITE VAN DE INDIANEN, DUS GEEF ZE HUN GROND TERUG EN LAAT HET WETTELIJK GEBEUREN. GA ZO DOOR HOOR.
  gemodereerd

 8. Jij smerige Esmerald… het land is van de inheemsen. Rot op naar je eigen land als je ze niet respecteert. Brutaal onderontwikkeld ventje van achter je scherm spuwt maar al te graag je gal uit he naar de mensen die het meest onderdrukt zijn en nu is meeneertje niet mee eens dat ze vechten voor hun recht. Ga jij je eens scholen dorpsgek. Je focus is altijd Nederlands geweest he blanke hielenlikker…. Ga geschiedenis leren 🤡
  gemodereerd

 9. indianen indianen indianen……….wat een gedoe met jullie roofbouw principe.

  zoveel trucks verbrand alsof het je kostgrondje met bittere cassave is.

  triest om deze ongeschoolde indianen zo te zien. hun enige goed is de 2e handse broek en shirt die ze aanhebben.

  niks doen ze aan ontwikkeling.

  grond willen jullie gratis om wat te doen??? meer dorpen stichten?????nomang
  gemodereerd

 10. “De VIDS benadrukt echter dat het traditioneel gezag, noch VIDS, noch OSIP, noch het traditioneel gezag van betrokken dorpen, geïnformeerd waren over, of ingestemd hebben met deze acties, en zeker niet op de wijze zoals deze nu gevoerd zijn.”

  Zijn het anderen dan die deze acties in het gebied ontplooien om zo deze regering in een kwaad daglicht te zetten?

  In het land van Sodom en Gomora is alles mogelijk.
  gemodereerd

 11. Als het land van de inheemsen is dan vraag ik mij af waar deze mensen waren toen Suriname steeds in handen viel van Portugezen, Engelsen en daarna Nederlaners. Waarom hebben ze toen niet hun land verdedigd en niet laten bevolken door andere bevolkingsgroepen. Waren ze zo bang voor de blanke man die kwam met de zwarte, bruine en gele mensen en zijn ze toen nog dieper het oerwoud in gevlucht om te schuilen. Als het zo is zet ze allemaal in om hun stuk land (het tigri gebied )te heroveren. Deze mensen hebben ook hun rechten en moeten die krijgen maar dat gelul van dat Suriname van inheemsen is moet ophouden, Suriname is van de STAAT .
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.