Spoedoverleg regering met Inheemse vertegenwoordigers moet leiden tot oplossingen

26
Spoedoverleg regering met Inheemse vertegenwoordigers moet leiden tot oplossingen
Foto (c) Communicatie Dienst Suriname

Dinsdagavond is een clusterteam van de Surinaamse regering met vertegenwoordigers van De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) in een spoedvergadering bijeen op het ministerie van BIBIS, om de uit de hand gelopen situatie te Pikin Saron en Maripaston in het district Para te bespreken.

Het clusterteam bestaat uit minister Albert Ramdin, BIBIS, minister Krisnakoemari Mathoera van Defensie, minister Kenneth Amoksi  van Justitie en Politie, minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer,  District Commissaris Para,  Marlène Joden en Humphry Tjin Liep Shie, adviseur van het kabinet van de president.

VIDS Voorzitter, Muriel Fernandes, geeft aan dat zij niet op de hoogte was dat deze situatie zich zou voordoen. Wel geeft zij aan dat dit al een tijdje broedt onder de Inheemse bevolking die het gevoel heeft stiefmoederlijk te worden behandeld. Deze problemen zijn in de spoedvergadering aangekaart. Fernandes betreurt het dat deze situatie zich heeft voorgedaan en dat er doden zijn gevallen. Het protest heeft wel de ruimte gecreëerd voor het dialoog met de regering en dat er nu eindelijk naar hen geluisterd wordt. De voorzitter stelt dat de Inheemsen graag hun bijdrage willen leveren om samen met de regering zaken gedaan te krijgen.

“De Inheemse bevolking eist ondermeer dat hun rechten gerespecteerd worden en dat domeingronden, uitgegeven aan derden, worden aangepakt” stelt Tjin Liep Sjie. “De regering heeft met veel begrip gekeken naar dit vraagstuk en eenieder is het erover eens dat dit te lang heeft geduurd. De inheemsen hebben het gevoel dat zij onvoldoende gerespecteerd worden en daar moet een eind aan moet komen”, geeft de adviseur aan. De vertegenwoordigers van de Inheemse bevolking hebben hun problemen kenbaar gemaakt en hun eisen op tafel gelegd. “De regering neemt dit mee”, benadrukt Tjin Liep Shie.

Binnen twee weken zal een vervolggesprek plaatsvinden nadat is geïnventariseerd welke de woon en leefgebieden zijn van de Inheemsen. Ook zal gezamenlijk met het ministerie van GBB nagetrokken worden welke gronden binnen deze gebieden aan derden zijn uitgegeven. Hierna zal in overleg beslist worden wat er met deze gronden zal gebeuren.

“Hoewel wij geweld en vernielingen absoluut niet goedkeuren noch ondersteunen, zien wij deze uitbarsting wel als een duidelijk signaal, namelijk dat onze gemeenschappen en onze gebieden niet meer willen wachten totdat we ooit eens aan de beurt komen”, aldus de VIDS gisteren in een verklaring.

Beelden van de situatie ter plaatse:


26 REACTIES

 1. Ik zie rare reacties hier weer voorbij komen. De Indianen zijn het gewoon zat om uitgebuit te worden door die vreemdelingen die het land komen wonen en alles overnemen en de dorpen en natuur naar de kloten helpen.. Jullie vergeten allemaal dat jullie voorouders naar Suriname zijn gebracht en sommige zijn zelf gekomen als contract arbeiders. Toon een beetje respect graag !! Ik weet dat het moeilijk is voor een bepaalde bevolkingsgroep in Suriname, want ze denken dat land van hun is, sinds soort aan de macht is.
  gemodereerd

 2. Ik vind deze strategie maar niets!

  Doe maar agressief en steek alles in de fik, dan krijg je alles gedaan.
  Sowieso heeft dit geen prioriteit, er staan andere belangrijke zaken op de agenda. Na 18 jr kunnen ze nog effe wachten.

  Geef je ze nu hun zin, dan kun je er donder op zeggen, dat ze op 31 mei massaal bij het gerechtshof staan met hun trommel en verentooi.

  Rest vertragingstactiek!
  Laat ze maar alvast hangmatten ‘breien’, containers vullen met kasirie en grote pannen met ‘kadekra’ voorbereiden. Die zullen ze nodig hebben als ze een stuk aarde hebben gekregen. Niemand hoeft te denken dat ze ook maar iets zullen cultiveren.

  Een indiaan die Fernandes heet, hoezo dan.

  Namens een Surinen! 🏹
  gemodereerd

 3. Zelf ben ik geen inheemse noch nageslacht van inheemsen. Zelfs de VN heeft zich uitgesproken omtrent het vraagstuk van de inheemsen, ja zelfs het Caraïbische raad, edoch is dit heet hangijzer nog niet opgelost.
  Inderdaad zijn het de volgelingen van de VHP die de concessies krijgen toegewezen in het gebied van de inheemsen zowel de bosnegers als de indianen) en dan noch steeds uit je nek kletsen dat middels dialoog dit vraagstuk moet worden opgelost.
  Hoezo middels dialoog, deng Ingie en dedé ini a film ze worden niet zo behandeld als de bosnegers, terwijl je elk vraagstuk naar achteren duwt en je soortgenoten alle rechten geeft op de gronden van de inheemsen.
  Maar dan hoe dan. Ik geef ze geen ongelijk want langer wacht tot de 5e generatie brengt geen uitkomst
  gemodereerd

 4. Jullie pamperen de ingis weer. Geef ze hun stukje grond zodat ze weer kasiri kunnen maken. Stad en ondernemers betalen toch wel belasting. Ingis zijn gewoon hindoestanen die vroeger uit India zijn gekomen.
  gemodereerd

 5. Glenn houd je bek.
  Esmerald goed gezegd.
  Die voodoo van ze stelt ook geen bille voor.
  Alles achterhaald. Ga terug in je hangmat en laat de vrouwen werken en casaba planten.
  gemodereerd

 6. Kalimadjoe: Je leeft in de wereld van poepwormen, de concessies zijn niet door deze regering gegeven. NDP heeft bijna het hele land als concessies gegeven aan hun criminele vrienden en families. Deze regering moet alle concessies intrekken en ook van ABOP
  gemodereerd

 7. Baka bana
  Zonde dat je die naam gebruikt.
  Bakabana is lekker.
  Vertel mij even welke ingi hard heeft gewerkt om in het parlement te komen. Iedereen die in suriname is geboren heeft evenveel rechten. Het maakt je niet speciaal dat je ingi bent. En dat gelul over hindoestanen dit en dat. Nee ik ben geen hindoestaan. Ook tussen de ingis heb je kakkerlakken die zogenaamd hun cultuur gebruiken om voordeel te halen. Als jullie zo geweldig waren met jullie cultuur en winti zou je niet pinaren.
  gemodereerd

 8. Jamer er moeten eerst doden valen voor dat men waker wordt.
  Trek alle verguningen in als die zijn uitgegeven en zonder verguning de bak in het is crimieneel gedrag.
  gemodereerd

 9. Ik heb veel meer respect en begrijp voor de inheemsen aan wie dit land toebehoort. Suriname is niet van de kroes noch van de gladharigen maar van de Indianen. Daarom sta ik aan zijn kant ook al is het niet de gewezen weg om zo je gelijk te halen. Ik lees dat ene Glen beweert dat het soort dat nu aan de macht is doet alsof het land hen toebehoort. Want jouw soort denkt natuurlijk niet anders toch ?
  gemodereerd

 10. WAT EEN VRIJPOSTIGE BENDE IS DAAR BEZIG????????????

  MATHOERA EN AMOKSIE WAT DOEN JULLIE????????????????
  gemodereerd

 11. Sing Sing 3 mei 2023 Bij 12:13
  Zolang Chan niet begrijpt welke mechanismen nu in het spel zijn, en de waarheid niet wil zien, zullen zulke zogenaamde erupties blijven bestaan.
  Dit is de modus operandi van de moordenaar, die weet dat zijn spel is uitgespeeld. Denk aan de Tucajana Indianen, een instrument van die misdadiger, de vloek van Suriname.
  Zolang deze vloek blijft bestaan, zal het nooit meer goed komen met Suriname.
  De vloek van Suriname zit nu alles te mobiliseren, zelf zijn geheime leger van zogenaamde Inheemsen in het binnenland.
  Met anarchie en chaos probeert hij de rechtsgang in Suriname te belemmeren. Een laffe hond, die alles zal mobiliseren om te proberen zijn eigen huid te redden.
  Het blijft een pathologische lafaard.
  gemodereerd

 12. DIT IS 100% HET WERK VAN NDP!!!!!!!!!!

  NDP HEEFT DE MENSEN GELD EN WAPENS GEGEVEN OM CHAOS IN HET LAND TE ZAAIEN.

  WEDEROM EEN NDP AKTIE A LA 1980 – 1982 1985 – 1986-1987 ETC ETC

  BOUTA MOET IN HET GEVANG DUS IS EEN PROBLEEM.

  CHAN OTING JOE AI O OPO???????????? SLUIT ALLES OP WAT NDP IS.
  gemodereerd

 13. @Baka Bana je lult een hoop ka want al deze concessies waren al uitgegeven door jou grote vriend DDB, hij had toch ook de mensen kunnen geven waar ze recht op hebben. Ik vind ook dat alles ingetrokken moet worden maakt niet uit van wie DDB, Brunswijk, Vhper of anderen maar de inheemsen moeten ook ontwikkeling brengen en niet maar steeds de benadeelde spelen en de grote man aanvallen maar niet die kleine gasten die een lening nemen om een vrachtwagen te kopen om wat te verdienen. Die jongere indiaantjes kunnen een voorbeeld aan hen nemen maar hebben nu de chauffeurs brodeloos gemaakt.
  gemodereerd

 14. ai famiri, de indianen zijn het al zat. Tip: laat je scholen en ga beter je best doen!
  Stop met de hele dag kasirie te drinken! Heb je vrouw en kinderen lief en wees een goede vader.
  En vredelievend zullen ze ook zijn, maar vooruitstrevend is een ander ding. De hele tijd op pa lanti wachten!
  gemodereerd

 15. Hoe boos en teleurgesteld of whatever je ook bent, je moet met je poten van andermans spullen af blijven. Schotenwisseling, gewonden, 2 doden (misschien volgen er meer) en wat zo meer: wat hebben jullie bereikt? Waarom zijn jullie niet tussen 2010 en 2020 voor je recht opgekomen?
  @ Esmerald; ik ben het helemaal met je eens.
  gemodereerd

 16. Protest omdat men vindt dat men het “gevoel heeft stiefmoederlijk te worden behandeld”, kan nooit een vrijbrief zijn voor moorden en het toebrengen van schade aan spullen van derden.

  “De Inheemse bevolking eist ondermeer dat hun rechten gerespecteerd worden”, maar hoe zit het zelf met het respect naar anderen toe?

  Voor de rest zijn de meeste ongenuanceerde reacties hier gewoon polariserend.
  gemodereerd

 17. ndp financiert terrorisme is suriname.

  gestolen legerwapens worden ingezet

  laat parmessar en bouva uitleg komen geven bij volgende vergadering

  doel chaos-suriname stuurloos maken

  desi wil niet in de gevangenis
  gemodereerd

 18. Ik vind dat rond al de binnenlandse dorpen (inheemsen en marron) no-go gebieden moeten worden ingesteld om de bewoners te beschermen tegen ongebreidelde uitgifte van concessies. De binnenland bewoners zijn de eerste rechthebbenden om hun leefgebieden ten eigen bate aan te wenden. Weg met de stadsmensen die zijn gewoon bezig met plunderen.
  gemodereerd

 19. Dave
  Om gelijk met de deur in huis te vallen, jammer dat je zelfs geen enkele vergadering mee hebt gemaakt van de enige indiaan in de coalitie, namens de ABOP, die met alle middelen (ook halve waarheden hoor) probeert de SLM (op verzoek van Santokhi en dus de VHP) met kunst en vliegwerk te redden terwijl dit niet mogelijk is.
  Hij wordt veel beloofd, ja kijk welk bedrag aan begroting hij heeft gekregen om te werken.
  Dit begrotingsbedrag is niet eens 40% van wat hij nodig heeft om 75% van zijn plannen uit te werken.
  Dus laten wij het niet over werken hebben want zogenaamd werken door mensen om te kopen is geen werken maar op een oneerlijke wijze jezelf verrijken over de rug van anderen.
  En Baka bana, juist ja, dat is een verlengde van mijn afkomst.
  gemodereerd

 20. Sabaku 3 mei 2023 Bij 17:01
  Protest omdat men vindt dat men het “gevoel heeft stiefmoederlijk te worden behandeld”, kan nooit een vrijbrief zijn voor moorden en het toebrengen van schade aan spullen van derden.

  Zelfs Mozes kon het niet meer aanzien dat zijn volk steeds moest lijden. Mozes greep in om zijn volk veilig weg te leiden ook al ging dit ten koste van doden omdat protesteren niet meer hielp.
  Wil niet zeggen dat ik dit goedkeur maar je kunt niet aan de gang blijven.
  gemodereerd

 21. Inderdaad Lesley, de fascistische dictator Bouterse heeft in het verleden de Hezbollah de faciliteiten gegeven om daar terroristische kampen op te zetten. Godzijdank kwamen de Amerikanen daar achter heel jammer dat Bouterse niet is opgeruimd. Dan was dit land nu zo welvarend geworden. Nu steunt de fascist de inheemsen. Ze moeten oppassen dat ze niet misbruikt worden door de dictator.
  gemodereerd

 22. Suriname/de aarde is van niemand en van iedereen. Elk mens heeft het recht om te leven op de plek waar hij/zij geboren is en als hij naar een nieuwe woonplaats migreert en zich niet schuldig maakt aan uitbuiting van de mensen die er Al wonen of aann criminele aktiviteiten, zou hij ook daar ongehinderd mogen wonen. In dat opzicht hebben Surinamers, die na de inheemsen hier zijn komen wonen (gewild of ongewild) niet meer of minder rechten om hier te wonen dan inheemsen. Dat gezegd hebbende, ben ik van mening dat de rechten, die inheemsen hebben om hier te mogen wonen, niet ge-eerbiedigd worden. Zij hebben recht om ongestoord hun leven te mogen leiden in hun woongebied en als dat recht met voeten getreden wordt door anderen, hebben zij het recht en de plicht zichzelf en hun kinderen te verdedigen met alle middelen die hen ten dienste staan. Als ik van Inheemse afkomst was en in Pikin Saron woonde, had ik niet zo lang gewacht om mijn gemeenschap te verdedigen tegen het tuig dat ons daar het leven zuur en onmogelijk komt maken. Elke andere Surinamer, die in Pikin Saron, samen met de inheemsen zou willen wonen om samen het gebied tot ontwikkeling te brengen, zou echter welkom moeten zijn. Uitbuiters en vernietigers van het milieu mogen blijven waar ze zijn of ze mogen teruggaan naar hun land van oorsprong in Europa, Azie en Afrika.
  gemodereerd

 23. Baka bana
  Ik kan het wel waarderen dat je netjes blijft.
  Beste sranang mang, ik hoop dat het goed komt met ons mooie sme. Comments hier op wk zijn nog te overzien. Check de commenrs op youtube. Die zijn drastisch. Mijn mening is ben je in su geboren ben je sme. Je krijgt automatisch of je wil of niet de wintis mee van het gebied waar je bent geboren. Veel hindustanen hebben ingi winti. Een indiamang die pas net in su is zal nooit een sranang winti met zich mee kunnen dragen. Om maar een voorbeeld te noemen. Ik hoop van ganse harte dat we als surinamers goed met elkaar om kunnen gaan. We moeten stoppen met onze politieke misleiders aan te bidden. Teveel kampen en dat creert troebel. Lobi.
  gemodereerd

 24. haastige spoed is zelden goed , mensen wij en velen vertrouwen die vertegenwoordigers niet , iedereen moet zich afvragen waarom de inheemsen tijdens bouterse hun mond dicht hielden , en nu chaos maken en de barmhartige samaritaan spelen
  gemodereerd

 25. Baka Bana 3 mei 2023 Bij 19:55
  Sabaku 3 mei 2023 Bij 17:01
  Protest omdat men vindt dat men het “gevoel heeft stiefmoederlijk te worden behandeld”, kan nooit een vrijbrief zijn voor moorden en het toebrengen van schade aan spullen van derden.

  Zelfs Mozes kon het niet meer aanzien dat zijn volk steeds moest lijden. Mozes greep in om zijn volk veilig weg te leiden ook al ging dit ten koste van doden omdat protesteren niet meer hielp.
  Wil niet zeggen dat ik dit goedkeur maar je kunt niet aan de gang blijven.
  =======================================

  Het doet mij wat, dat je een bepaalde groep vergelijkt met handelingen van Mozes. Ik ga er verder niet op in, I rest mu case.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.