‘Hernieuwde relatie Suriname en Nederland geeft gestalte aan ontwikkeling’

22
'Hernieuwde relatie Suriname en Nederland geeft gestalte aan ontwikkeling'
Foto (c) Kabinet van de president van Suriname.

De hernieuwde relatie tussen Suriname en Nederland is doorslaggevend geweest voor de huidige vorm van een samenwerking gebaseerd op gelijkwaardigheid en wederzijds respect in het belang van de samenlevingen van beide landen.

Zo stelde president Chandrikapersad Santokhi afgelopen donderdag bij de viering van het tiende jubileum van Koningsdag, ter ere van de verjaardag van de Nederlandse koning Willem Alexander. Op de residentie van ambassadeur Henk van der Zwan van het Koninkrijk der Nederlanden, gaf het Surinaamse staatshoofd aan dat het bezoek van premier Mark Rutte in september 2022 en de bilaterale ontmoetingen in dat kader inherent zijn aan het samenwerkingsverband.

De samenwerking tussen de beide landen strekt zich volgens hem uit tot diverse gebieden. De contouren en resultaten van deze interactie zijn duidelijk zichtbaar en het streven is deze verder gestalte te geven. Het staatshoofd noemde onder meer het Makandra-programma, dat garant staat voor implementatie van technische assistentie aan Suriname in diverse sectoren. “Dit initiatief levert een duurzame bijdrage aan de rechtstaat, goed bestuur en de sociaaleconomische infrastructuur van ons land”, aldus het staatshoofd. Hij spreekt de verwachting uit dat de resterende middelen binnen niet al te lange termijn maximaal zullen zijn benut.

President Santokhi: “Binnen het dynamische karakter van de historische, culturele, bilaterale en multilaterale betrekkingen tussen de landen, heeft de regering zich ertoe verbonden om het wederzijds voordelig partnerschap tussen de respectieve regeringen, verder volledig te ondersteunen en te bevorderen, ook die tussen de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld.”

Het staatshoofd bleef ook stilstaan bij de excuses van Nederland voor het koloniale verleden. Hij zegt dat dit proces zorgvuldig moet worden beheerd en breed geraadpleegd. De inspanningen voor het mens-tot-mens contact tussen beide landen moeten verdubbeld worden en alle obstakels die een vlot verloop in de weg staan, moeten worden weggewerkt.

President Santokhi sprak zijn dank uit aan ambassadeur Van der Zwan voor diens waardevolle bijdrage in de relatie. “Het heeft geresulteerd in het bestendigen van de hechte samenwerking tussen beide landen en hun samenlevingen.” De diplomaat ging tijdens zijn toespraak in op de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de ontwikkeling van Suriname. Hij zegt dat Nederland de implementatie van het met het IMF overeengekomen herstelprogramma ondersteunt.

Tevens spreekt ambassadeur Van der Zwan zijn waardering uit aan andere internationale organisaties voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname. Voor wat betreft de hernieuwde samenwerking noemde de ambassadeur de implementatie van programma’s op het gebied van volksgezondheid, defensie en de wederzijdse uitwisseling van kennis en kunde.


22 REACTIES

 1. Chan stop bedelen met Nederland. Bouterse heeft nooit aan Nederland gebedeld.. Trots zijn we zeker niet op Bouta. Maar deze Chan reist overal ter wereld in de first class. Hij verblijft in de duurste luxe hotels en dat alle ten kostte van het volk. Chan gaat het land en volk een dagje opeten. Bofroe!
  gemodereerd

 2. JA JA gelul allemaal mooie woorden hebben wij niets aan kan je alleen maar luchtballonnen mee vullen
  gemodereerd

 3. “Voor wat betreft de hernieuwde samenwerking noemde de ambassadeur de implementatie van programma’s op het gebied van volksgezondheid, defensie en de wederzijdse uitwisseling van kennis en kunde.” AUB laten ze helpen met de afwatering waar Suriname al bijna 60 jaar mee loopt te kwakkelen. Kennis en kunde op dat gebied hebben we niet. En als gebouwen moeten worden afgebroken omdat ze op verkeerde plekken zijn gebouwd, dan is het niet anders. Als er weer kanalen opengegooid moeten worden….dan maar. Suriname heeft belangrijke kanalen/ goten gedempt…de bedoeling was misschien goed maar we kunnen het niet onderhouden. OW personeel en studenten van ADEK kunnen dat op dit gebied veel leren en toepassen in de toekomst.
  MAAAAAR…. HET VOLK MOET OOK MEEWERKEN….ONDERHOUD JE GOTEN VOOR JE DEUR…. ONDERHOUD VAN DE GOOT VOOR JE DUER IS JE EIGEN VERATWOORDELIJKHEID EN NIET VAN LANTI…. GOOI GEEN ROMMEL OP STRAAT …GEEN PETFLESSEN, IJSKASTE ETC ETC. SPREEK DE MENSEN AAN DIE HET DOEN EN ALS JE NEIT DURFT, MAAK EEN FOTO OF FILM WAAROM MEN DUIDELIJK TE ZIEN IS, KENTEKENEN UMMER VAN VOERTUIG OOK DUIDELIJK TE ZIEN IS EN STUUR HET NAAR DE MEDIA. LATEN WE ONZE TELEFOONS VOOR DE JUISTE DINGEN GEBRUIKEN IPV EEN HOOP ONZIN TE FILMEN EN TE POSTEN.
  gemodereerd

 4. ‘Hernieuwde relatie Suriname en Nederland geeft gestalte aan ontwikkeling’
  Ja hoor, dat is waar; een zodanige ontwikkeling dat onderwijzend- en verplegend personeel reeds maanden hun salaris node moeten missen.
  Chan, jo slijmbal hou je ouwe nani voor de gek.
  gemodereerd

 5. Laten ze je financiele zaken en afwatering in orde brengen.
  Dan zien we waar de gestolen gelden naartoe gaan.
  Ik heb nog nooit zo een rovende regering gezien
  gemodereerd

 6. De hoogste tijd dat z.e. president Chandrikaperkash Santokhi en minister van OW de uitdaging van het onder water lopen vh land aan de wilde met het nog lagere Noordzee land onder de zeespiegel met minister, leraar geschiedenis, Mark Rutte, het ministerie van Rijkswaterstaat, specialisatie Waterstaat gaat bespreken voor nadere oplossing.

  Nederland heeft de kennis en ervaring, het geld, (inter)nationaal leveren ze overal ter wereld en in Nederland de oplossing hiervoor aan. Nederland wordt uit de lucht door hemelwater, Noordzee Oceaan Water in het westen en rivierwater uit het achterland, Duitsland en Belgie bedreigd. Maar ze houden stand door middel van inpoldering, dijken, land terug geven aan het water, pompgemalen, weer en klimaat grondig te bestuderen, waterbekkens te maken om grote hoeveelheid water in op te vangen en zo te beheren, beheersen en naar zee af te voeren, waterkeringen, water kwaliteit op peil te houden, economische betekenis van het water te kennen voor de scheepsvaart, de grootste haven Port of Rotterdam van de EU te hebben en hun kennis en ervaring hierover tot de beste vd wereld behoort, Land uit zee te halen, Tweede Maasvlakte, Dubai eilanden in Zee te hebben gebouwd, idem in NY hun kennis hierin laten zien bij grote stormen en overstromingen, Sri Lanka, enz.

  Suriname en Nederland hebben een historische relatie met elkaar, Nederland heeft Suriname gemaakt, zie maar Gouverneur Cornelis Aersen van Sommelsdijk die die Sommelsdijkse kreek aanlegde, net als andere opvolgers van hem die grachten ( Knuffelsgracht, Steenbakkerijgracht, Drambrandersgracht, Limesgracht, net als in Amsterdam grachten in Paramaribo liet aanleggen om er zorg voor te dragen dat Klein Paramaribo niet onder water liep, het water goed werd afgevoerd via deze kanalen/goten naar de Surinamerivier en naar de Oceaan tijdens de periode van eb vd dag en de burgers van Paramaribo droge voeten hadden, veiligheid, Paramaribo niet onder water liep, het leven zijn gangetje ging, het hemel water in de regenseizoenen beheerd en beheerst werd.

  Deze uitdaging is voor Nederland als een Bult walvis in het waren en peanuts om het in kaart te brengen en oplossingen in te brengen. Zij hebben de kennis en ervaring, beheren en beheersen van water dat hun land onder de zeespiegel bedreigt.

  Waarom moeilijk doen, terwijl het zo eenvoudig is. Over de rekening moet er wel een oplossing voor gevonden worden. Suriname is natuurlijke rijkdommen rijk, dus we kunnen de rekening betalen. Hoe dat is nu de uitdaging van onderhandelen en de slimste jongens van Suriname daarvoor inzetten. Ik ben bereid hierin te ondersteunen.
  gemodereerd

 7. Niks hernieuwd. Sortu ka matti!!! Ze drukken zich zo uit om elke keer in herinnering te brengen, de slechte verhouding, (neen, eerder GEEN verhouding) hiervoor, alsof elke Surinamer zit te wachten op ptata. Nooit geweten dat Nederland een “goede” verhouding onderhield met Sranan kondre. Het was meer een verhouding meester – knecht. Het enige wat je mocht zeggen tegen de meester was, ja meester, nee meester, meer niet. Je mocht niet eens een babbeltje maken met de…………..
  Nu mag je anno 2023 misschien spreken van een relatieve verhouding, gebaseerd op (schijn)gelijkwaardigheid en wederzijds respect in het belang van de samenlevingen van beide landen.
  Onze pres gaf de verhouding goed weer, toen Rutte op bezoek was, werd hij door onze pres verwelkomt met de woorden: Rutte onze minister-president. Woorden van gelijke strekking.
  Onze vriend Passant weet er alles van, is een adept van gouverneur Kielstra.
  gemodereerd

 8. Weer afgeven op Nederland maar wel om de miljoenen aan achtergebleven AOW pensioenen bedelen. ZE Santokhi dank je wel voor je inzet en laat heg paupervolk maar zelf actie ondernemen om dit land tot ontwikkeling te brengen. Sinds 1975 kunnen wij niet eens een moertje maken en alles is import uit China, India, Turkije en Japan. Laat degene met de grootste kwebbel eindelijk iets voor het land doen..
  gemodereerd

 9. Neen inderdaad Bouterse heeft nooit geld aan Nederland gevraagd. Hoefde ook niet, want het geld van de onafhankelijkheid was er nog en verdween razendsnel in zijn en zijn maten portemonnee. Als hij wel had gevraagd had hij het ook niet gekregen, dus waarom zou je het dan vragen. Gewoon 4 miljard lenen, het grootste deel doorsluizen naar jou en je maten hun bankrekening en van de rest analfabete partijgenoten als ambtenaar benoemen.
  En als de zaak helemaal dreigt in puin te lopen geef je het snel door aan de volgende regering na alles wat los en vast zit te hebben gestolen.
  Dat is de NDP geleid door en bestaande uit nietsnutten en dieven. Dan vergeet ik nog maar die tientallen moorden en de drugshandel.
  gemodereerd

 10. President: 80.000 voedselpakketten voor sociaal zwakkeren
  =========
  Hiermee gaat de huidige regering de vorige ruim overtreffen wat het vertrekken van voedselpakketten betreft. Zal de heer Dijksteel van de VHP weer bijna vervallen producten in de pakketten opnemen. Met dit plan zullen ondernemers van VHP het meest profiteren. Waar zijn de mooie woorden van Chan gebleven van “ deze regering gaat geen voedselpakketten verstrekken”. Hij is totaal de kluts kwijt. Dit is geen prudent beleid beste Chan. Dit is paniek voetbal. Je bent bezig het beleid van de vorige regering te kopiëren.
  gemodereerd

 11. die aanhangers van de duivel van suriname in holland lusten deze regering hier niet en ook holland niet , en toch wonen ze in holland , holland moet de banden met suriname direct verbreken , en al die aanhangers van de duivel van suriname het land uitzetten , stuur ze naar suriname dan kunnen jullie meevechten want de duivel heeft toch de oorlog verklaart hier
  gemodereerd

 12. @passant heb je niets te doen. Wat een onzin lang verhaal. Ik denk dat je op school altijd voor samenvatting een onvoldoende kreeg. In een zin gezegd Chan moet aftreden! Hij gebruikt het van het volk voor zijn eigen plezier en luxe levenstijl! Iemand die nu nog voor Chan opneemt, mag lekker oprotten en zich schamen.

  @Moen De mensen van openbaar werken dienen regelmatig de sloten schoon te maken, alsof de mensen rommel in de sloten gooien. Daarvoor heeft Nederland geld gegeven aan Suriname. Maar Chan gebruikt het geld voor zichzelf en geeft geen opdracht om de mensen van openbaar werken om de sloten, kanalen schoon te maken. Door Chan nalatigheid ligt alles onder water.@ Moen ben je een knecht van Chan dat je niet kan zien dat Suriname armer en armer wordt en je Chan gewoon lekker overal op vakantie gaat.@moen Je kan niet begrijpen hoe het volk zich nu voelt!
  gemodereerd

 13. @A3 waarom praat je bullshit en niet over nu en de toekomst. Chan is nu aan de macht en hij laat de hele volk bezuinigen en lijden en hij, zijn vrouw, kinderen, familie, ministers en vrienden genieten van de luxe vakantie en nieuwe auto’s. @3 ben je ook de familie die Chan naar India had meegenomen op kostte van het volk. @ Schaam je man. Rot lekker op met steeds over vorige regering te praten. Hoe de vorige regering, heer Bouterse nog was, zagen we duidelijk vooruitgang en veranderingen. Wat Bouta in het verleden deed, hebben we niet gezien en meegemaakt. Maar wat Bouta voor ons land deed, vooral voor de hindoestanen (natuurlijk ook voor de anderen)is erg gewaardeerd. @A3 DUS NU DE TOEKOEMST IS JE BAAS PAPA CHAN, WAT DOET HIJ NU!!!GROOTSTE OPLICHTER.. BOEF. MOORDENAAR VAN CORONA , ZOVEEL MENSEN OOM HEM DOOD! GEEN MEDICIJNEN MEER,,MENSEN GAAN DOOD,, ARMOEDE MENSEN PLEGEN ZELFMOORD… WIE IS NU DE MOORDENAAR@A3???
  gemodereerd

 14. Voor degenen die zich zo negatief uitlaten en aangesproken voelen, gaan jullie je beklag doen op bakabana tori. Daar bij jullie eigen soort wordt naar jullie geluisterd..
  gemodereerd

 15. A3, je hebt blijkbaar een heel gevoelige snaar geraakt bij A4.
  Die A4 is in Nederland een bekende “snelweg” en vergeet gemakshalve erbij te vertellen dat de ellende en chaos die hij Chan nu toebedeelt afkomstig is van die didibri die hij/zij zo adoreert.
  gemodereerd

 16. ha ha ja A4 is toch een kleiner formaat dan A3 , A4 dan hebt jij ook geen printer die A3 aankan , misschien kun jij zo’n printerkopen of lenen bij een van je vrienden daar in holland , want de relatie tussen suriname en holland krijgt gestalte
  gemodereerd

 17. Rapportcijfer 3 voor regering-Santokhi-Brunswijk – Parbode Sneak Peek
  gemodereerd

 18. Kijk maar goed naar je zelf alvorens jij mijn inzicht en oplossing vd wateruitdaging onzin vindt.

  Wat weet je ervan? Niets toch, dus wat lul jij en anderen die mij de les willen lezen.

  Kruipen jullie maar lekker weer onder jullie stenen en blijven jullie de rest van je leven daar liggen.

  Suriname noch Nederland heeft niets aan zulke nietsnutten dat jullie zijn.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.