Roofverdachte met strafeis van 8 jaar vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs

6
Photo credit: verbeeldingskr8 rights via photopin (license)

Kantonrechter Danielle Karamat Ali heeft vrijdag de verdachte Erwin M., cliënt van advocaat Chandra Algoe vrijgesproken van de gehele tenlastelegging. Deze man is vanaf juni 2022 aangehouden op verdenking van vermeende beroving gepleegd in het Langatabiki gebied in Suriname, waarbij twee Chinezen beroofd en mishandeld werden.

Erwin werd aangehouden op basis van een verklaring van een getuige. Deze getuige verklaarde dat hij een van de vier rovers heeft herkend, als zijnde een ex-arbeider van zijn baas. Opmerkelijk in deze verklaring is dat de getuige de arbeider nooit eerder had gezien.

De raadsvrouw anticipeerde hierop. Ze merkte op dat één getuige geen getuige is. Het gerecht heeft de getuige ettelijke malen opgeroepen, maar hij is nimmer op de strafzitting verschenen. Zij verzocht de rechter om de verklaring van deze niet mee te nemen en zijn cliënt vrij te spreken.

Behalve deze zaak heeft het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) vertegenwoordigd door Reshmi Rathipal een andere zaak toegevoegd waarin aan Erwin wordt verweten dat hij in september 2021 aan de Goedezorgweg in Suriname een vriend zou hebben beroofd van zijn halsketting en ringen.

Dit zou de verdachte hebben gedaan omdat hij boos zou zijn op zijn vriend. De verdediging kon zich niet terugvinden hoe het OM beide zaken heeft gevoegd. De politie heeft deze laatste zaak nooit onderzocht, maar het OM vindt het nodig om de verdachte ook dit feit te verweten. “Hoe ga je iemand beroven die je kent”, vroeg de advocaat zich af.

Voor beide zaken eiste de vervolgingsambtenaar een straf van respectievelijk 6 jaar om 2 jaar, dus in totaal 8 jaren celstraf tegen Erwin.

De magistraat motiveerde het vonnis. Ze is ervan overtuigd dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan hetgeen hem verweten wordt, maar het bewijs kon zij niet uitputten uit de verklaringen van de getuigen. De regel zegt dat één getuige geen getuige is. Op basis hiervan werd Erwin vanwege gebrek aan bewijs vrijgesproken.


6 REACTIES

 1. ach straks krijgt hij 20 jaar , als hij opgepakt word voor een misdrijf dat hij snel zal plegen , een crimineel blijft een crimineel , en dan algoe zul je hem niet vrij krijgen , trouwens wie heeft u betaald om die crimineel bij te staan
  gemodereerd

 2. Ga vooral zo door hoor, Suriname is hard op weg een van de meest onveilige landen te worden.
  Dat criminelen door gebrek aan bewijs worden vrijgesproken zegt alles hoe zaken door KPS aan het OM worden aangeboden. Je broek zakt ervan af. En dan ook nog een minister op de post die niet deugd. Blijkbaar vind iedereen dat goed. Ook de reshuffling die Chan vorig jaar werd wilde doen is door abop in de grond geboord.
  Vooral doorgaan zo, wo ka foe tek ing..
  gemodereerd

 3. De advocaten in Suriname zijn niet slim maar het OM en de politie zijn volledig onbekwaam.
  gemodereerd

 4. Watje, zo werkt het rechtssysteem, je kan iemand zonder bewijzen niet veroordelen. Maar tja, je wil op elke artikel reageren als een kip zonder kop.
  gemodereerd

 5. ha ha eigen plus mening , maar plusteken , ook daar in holland gaan de criminelen weer in de fout he , je kunt het toch volgen op het nieuws he , een maal een crimineel is voor altijd een crimineel en dat is toch een minteken , dus wat je zegt slaat als een tang van een varken , en het barbecueseizoen breekt toch weer aan daar in holland , zeker gaat de kip erop , maar bij jou met kop he
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.