Nerkust: “Le Monde moet niet kijken naar Bouterse, maar naar cocaïne- en mensensmokkel Fransen in Afrika”

25
Bouterse: 'Nooit met Brunswijk gesproken over formeren regering'
Archieffoto: De twee heren in de Nationale Assemblee in 2010, kort na Bouterse’s verkiezing en beëdiging tot president dankzij de steun van Brunswijk’s A Combinatie.

Mike Nerkust, NDP’er en de gewezen districtscommissaris van Paramaribo Noordoost, is niet onder de indruk van de recente analyse van de Franse krant Le Monde, waarin Suriname beschreven wordt als een land waar alle legitieme instellingen zijn gepenetreerd door de macht en rijkdom afgeleid van de illegale drugshandel.

Volgens de Franse krant belichamen twee mannen dit systeem en noemt hierbij met naam en toenaam: ex-president Desi Bouterse en vicepresident Ronnie Brunswijk (foto).

“Die mannen van Le Monde moeten ook kijken naar wat hun land doet. Laten ze kijken naar hoeveel cocaïne- en mensensmokkel die Fransen doen in Afrika en de andere landen waar ze zijn”, zei Nerkust in een interview met Culturu TV.

Volgens de NDP’er hebben verschillende politici tijdens de vorige regeerperiode steeds kritiek geleverd op het antidrugsbeleid dat door de regering Bouterse werd gevoerd. Nu blijkt volgens cijfer analyses dat het aantal onderschepte drugsladingen juist zijn toegenomen. “Hoeveel drugsladingen zijn er in Suriname gevonden? Dan is het ineens geen drugs- en narcostaat meer?”, stelt Nerkust.

De ex-burgervader gaat ook in op de vermoedelijke gevallen van mensensmokkel die nu plaatsvinden. Hij noemde onder andere de situatie van de Haïtianen, Kenianen, Indiërs en Pakistaners die in grote groepen het land binnenkomen en als hub gebruiken naar andere landen.

“Laatst is er ook een vliegtuig met 103 buitenlanders geland op Zanderij en ze zijn allemaal geboren op 1 januari. Maar die grappenmaker van een minister van Buitenlandse Zaken maakt gewoon miljoenen op aan buitenlandse reizen, telefoongesprekken en familiebezoeken die niets opleveren. Koning Albert noemen ze hem. Guyana is deze mensen al bezig te deporteren en ze gaan ze deporteren naar het land van herkomst. Waar is het land van herkomst? Hier toch. Je kunt niet al deze mensen naar hier laten komen, want als Guyana, Frans-Guyana en Brazilië hun grenzen sluiten, dan blijven al die grappenmakers hier”, aldus Nerkust.


25 REACTIES

 1. Desi Bouterse (1945)
  Surinaams militair en politicus
  Auteur: Historiek
  9 november 2021
  Biografieën/Politieke geschiedenis/Suriname

  Desi Bouterse in 1985 Surinaams militair en politicus. Desi Bouterse nam in 1980 deel aan de sergeantencoup en werd in 2010 president van Suriname.

  Desi Bouterse wordt op 13 oktober 1945 geboren in het Surinaamse dorpje Domburg. Na een opleiding te hebben gevolgd aan de Middelbare Handelsschool vertrekt hij in 1968 naar Nederland waar hij zijn militaire dienstplicht vervult. Nadat zijn dienst erop zit, meldt hij zich aan bij de Koninklijke Militaire School in Weert om zich op te laten leiden tot onderofficier. In deze periode blinkt Bouterse uit als sporter en wordt gekozen tot leider van het basketbal- en voetbalteam.

  In 1970 trouwt hij met Ingrid Figueira die hij als tiener al kende. Uit dit huwelijk worden twee kinderen geboren: Peggy en Dino. Kort na de huwelijksvoltrekking vertrekt Bouterse naar Seedorf, een Nederlandse militaire basis in Duitsland.

  November 1975 keert Bouterse terug naar Suriname. Kort na zijn terugkeer wordt Suriname onafhankelijk. Aanvankelijk wil Bouterse zich bezighouden met de opbouw van het leger van Suriname maar als hij gevraagd wordt voorzitter te worden van een militaire vakbond, gaat hij hier op in.

  Sergeantencoup

  Henck Arron tijdens de ondertekening van de Onafhankelijkheidsverklaring In 1980 neemt Bouterse, samen met Roy Horb en veertien andere sergeanten, deel aan de sergeantencoup. Hierbij wordt de regering van Henck Arron, de eerste premier van de Republiek Suriname, omvergeworpen. De sergeanten zouden de coup hebben gepleegd omdat ze het “arrogante gedrag” van Arron en legerleider Elstak niet konden verdragen. Verbolgen waren ze onder meer over het feit dat Arron en Elstak niet wilden onderhandelen over positieverbetering van militairen en misstanden in het leger.

  Desi Bouterse wordt kort na de staatsgreep bevelhebber van de Surinaamse strijdkrachten. De opstandige militairen vormen een Nationale Militaire Raad (NMR) die het bestuur over Suriname overneemt. Ook Desi Bouterse wordt lid van deze raad. De NMR laat weten een einde te gaan maken aan corruptie en bovendien ingrijpende sociale en economische hervormingen te zullen doorvoeren. Een tegencoup wordt in maart 1982 door de sergeanten afgeslagen. Bouterse en zijn kompanen trekken de teugels hierna flink aan.

  De president van Suriname, Johan Ferrier, wil de staatsgreep aanvankelijk legaliseren. Wel stelt hij als voorwaarde dat er een burgerregering komt en dat de bestaande grondwet gehandhaafd wordt. De burgerregering komt er. Zes maanden na de coupe stapt president Ferrier alsnog op. Dit nadat burgerregering en militairen hem gevraagd hebben de grondwet buiten werking te stellen en het parlement te sluiten.

  Desi Bouterse ontpopt zich binnen de NMR tot een van de krachtigste figuren. In de jaren na de coupe heeft Suriname een serie linkse kabinetten. Uiteindelijk hebben de militairen, geleid door Desi Bouterse, echter het laatste woord. De rol van de volksvertegenwoodiging is gemarginaliseerd.

  Decembermoorden

  Fort Zeelandia Op 8 december 1982 worden vijftien critici van het militaire regime in Suriname zonder vorm van proces doodgeschoten op Bastion Veere in Fort Zeelandia. Deze gebeurtenis is de geschiedenisboeken ingegaan onder de naam De Decembermoorden. De militairen die de moorden plegen staan onder bevel van legerleider Desi Bouterse. De legerleider zelf ontkent echter iets met de moorden te maken te hebben. De vijftien vermoorde personen waren eerder gearresteerd en werden volgens de legerleiding neergeschoten toen ze op de vlucht sloegen. Volgens andere verhalen werden de critici van het militaire regime gemarteld en standrechtelijk geëxecuteerd. Bouterse zou hier bij aanwezig zijn geweest. Zelf ontkent de voormalig legerleider dit. Nederland schort naar aanleiding van de moorden de ontwikkelingshulp aan Suriname op.

  Guerrilla
  Onder het militaire regime verslechtert de economische situatie en ook de politieke onvrijheid zorgt voor steeds meer ontevredenheid. Onder leiding van Ronnie Brunswijk, een voormalig lijfwacht van Bouterse, ontstaat er in 1986 een guerrilla. Brunswijk bouwt een opstandelingenleger op, het zogenaamde Junglecommando. De manschappen van Brunswijk slagen erin een groot deel van oostelijk Suriname onder hun invloed te krijgen. Door de guerrillastrijd wordt de economie nog verder ontwricht.

  In de zomer van 1989 worden er voor het eerst vredesonderhandelingen gehouden tussen Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk. Een kleine twee jaar later wordt een akkoord voor een staakt-het-vuren gesloten en nadat de democratie in augusts 1992 is hersteld staakt Brunswijk zijn strijd definitief.

  November 1994 neemt Bouterse, na conflicten met de regering, ontslag uit al zijn militaire functie. Wel blijft hij actief in de politiek als leider van de Nationale Democratische Partij (NDP). In 1996 komt er een regeringscoalitie onder leiding van deze partij. NDP’er Jules Wijdenbosch wordt dan president en creëert speciaal voor Bouterse een nieuwe functie. Bouterse wordt ‘adviseur van de staat’.

  Cocaïne
  Juni 1997 laat Nederland via Interpol een internationaal arrestatiebevel uitgaan tegen Bouterse. Dit in verband met vermeende betrokkenheid van Bouterse bij de handel in cocaïne. Volgens de Nederlandse justitie was Bouterse betrokken bij de drugslijn Colombia-Paramaribo-Schiphol. Zelf heeft Bouterse altijd alle betrokkenheid bij drugshandel ontkend. April 1999 vindt het proces tegen Bouterse plaats. Juli datzelfde jaar wordt hij bij verstek veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf en een boete van 4,6 miljoen gulden. De Haagse rechtbank noemt Bouterse ‘de onbetwiste leider’ van een criminele organisaties. De veroordeelde laat weten niet onder de indruk te zijn van de uitspraak. Bouterse bestempelt de veroordeling als “een politiek spel van Nederland”.

  Proces Decembermoorden
  Op 30 november 2007 begint in Suriname een proces over de Decembermoorden. Behalve hoofdverdachte Bouterse staan 24 anderen voor de krijgsraad terecht. Hoofdverdachte Bouterse heeft zelf nog geen zitting bijgewoond en laten weten dit niet van plan te zijn. In 2007 heeft Bouterse zijn excuses aangeboden voor de moorden. Hij erkende toen politiek verantwoordelijk te zijn maar benadrukte tegelijkertijd dat hij zelf op 8 december 1982 niet in Fort Zeelandia was geweest.

  Op vrijdag 29 november 2019 veroordeelde een Surinaamse krijgsraad Bouterse tot twintig jaar cel vanwege zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden.
  gemodereerd

 2. nerkust voelt nattigheid , jou vriend bouterse is veroordeeld voor drugssmokkel , hebt jij daar soms aan meegeholpen , nou le monde zal straks de helpers van bouterse en brunswijk noemen , nerkust jij wordt dan ook in beeld gebracht , daarom zit jij nu die fransen af te zeiken , en frankrijk is dichtbij he nerkust , denk daar maar eens over na
  gemodereerd

 3. Nerkust, stick to the point!!!

  De Fransen hebben het feitelijke probleem al fijngekauwd en geanalyseerd.

  Nu moet je gewoon slikken, de hand in eigen boezem steken en bijdragen aan een oplossing. Met vingerwijzen en vergelijken los je niks op. Het valt op dat Surinaamse topfunctionarissen hun onvermogen, onbekwaamheid, misstanden en criminele handelingen proberen te legitimeren door te wijzen naar een ander die misschien wel erger is. Velen schermen met academische titels, maar als je ze hoort praten, redeneren, discussiëren en beargumenteren, dan zakt je broek van af. Heel kinderachtig. Dat is de oorzaak van het moreel verval onder de jeugd en volwassenen.
  gemodereerd

 4. Zolang je nog zulke nietsnutten in Suriname hebt die zich een Godheid wanen en uit hun dikke vette nek zitten te lullen, zal het land niet vooruit komen.
  De ene baliekluiver die de andere baliekluiver in bescherming neemt. Misschien is dit een manier om in Suriname te overleven (ando-mang).
  gemodereerd

 5. Narco, je moet je grote bek houden. Sjoemelen met stembiljetten in NIS; penningmeester van een zg stichting van waka pasi…pe a moni de? Wiens brood men eet…..volger van de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname opa D. Dus, nerco, go dok ini wang tingi gotro, jo paarse djamoe ede, sebrefata, bongrobita.
  gemodereerd

 6. Nerkust en andere aanbidders van DDB, zijn nog trouwer dan onze 4 voeters!
  Daarom wordt DDB en anderen nog steeds vrij, want als dat zou gebeuren dan
  is Su te (klein,) dan komen de volgelingen van de Surinaamse oorlogsmisdadigers,
  in opstand! Dan krijgen we zeker een apen oorlog in het land, van pro en anti DDB
  aanhangers. Ze hebben genoeg wapens achterover gedrukt, dus no wan problema
  dé!
  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 7. Als er meer gevonden wil dit zeggen, dat er beter wordt gehandhaafd en het beleid succesvol is. Niet andersom. Lulhannes.
  gemodereerd

 8. Nee WATje, jou ex vriend bedoel je jij nietsnutter! Watje zit met een mondkap in de kelder de hele dag op waterkant half gare idioot.. Heeft vast een rotleven en denkt de hele dag aan zn ex lover bouta. Jij was vroeger paarser dan paars he grondbedelaar en nu ben je boos op die paarse ratten en ben je veranderd in een oranje kakkerlak. 🎶WATje en Bouta sitting in a tree,🎶…..
  gemodereerd

 9. Deze dief nerkus wordt ook binnenkort door de Fransen opgepakt. Ook de duivel, tanta sidonia, vp.de bankrover worden door Frankrijk opgehaald.
  gemodereerd

 10. De Fransen hebben overtuigend met beeldmateriaal aangetoond dat de fascistische despoot en de racistische vp de drugshandel in handen hebben. Verder is Le Monde een gerenommeerde krant met objectieve en integere journalisten die het beginsel hoor en wederhoor toepassen. Deze journalisten zijn niet van het niveau riooljournalistiek waarvan velen werkzaam zijn bij Culture tv of zo. Nerkus is een hielenlikker en een parasiet. Een nietsnutter die liever van het walletje eet dan zich nuttig maakt. Nerkus is de man met de typische negroïde mentaliteit. Het is altijd de ander die zijn soort pijnigt.
  Nerkus een politicus?
  Mi mars Papa!
  gemodereerd

 11. De grote landen, spelen dit spel. Het vingertje wijzen, terwijl ze zelf mede schuldig zijn aan het in stand houden van deze broodnodige handel. De grootverbruikers wonen niet in Suriname…

  Bouta en Brunsi.. bewijs het maar! Hebben ze het zwart op wit? Staan ze op beeld met het witte goud in hun bezit?? Het blijft maar bij ” getuigen die hebben verklaard “…!

  Iedereen is omkoopbaar in deze wereld.. money talks! Wij onderdanige Surinamers geloven de witmang nog steeds op zijn woord..! De vinger die de dictator aanwijst is vrijwel altijd wit. Zelf zijn ze blijkbaar hun eigen geschiedenis vergeten, Ondertussen is het geoorloofd om oorlog te voeren, de meest bizarre wapens te ontwikkelen en dagelijks duizenden onschuldige mensen de dood in te jagen…
  gemodereerd

 12. Nerkusr nerkust nerkust….ue had beter je snater dicht gehouden dan deze onzin te zeggen ga je diep schamen
  gemodereerd

 13. Desi Bouterse….16 jaar bajes voor drugscriminaliteit,…..Dino Bouterse, 16 jaar bajes voor drugscriminaliteit…..Walter Bouterse, opgeruimd door de Mexicaanse drugsmaffia. Die hele corrupte, criminele maffia familie bestaat louter uit, veroordeelde misdadigers. En Nerkutje vreet schaamteloos mee uit de paarse cocaine-ruif.
  gemodereerd

 14. Het kan zijn dat vele zaken van de Fransen vanuit niet deugen volgens de normen van de ndp-ers, cq nerkus, maar wat de Le Monde laat zien is keiharde bewijsmateriaal, waar de hele wereld naar kijkt en de Surinaamse regering, DNA, politie en justitie, OM, ministerie van Justitie en politie, het ministerie van het Surinaamse Leger niets kunnen tegen kunnen zeggen.

  nerkus moet daarom zijn grote waffel houden.

  Als de Fransen zeggen dat je neus bloedt, dan is dat een feit. Het is zichtbaar en daar moest nerkus het over hebben, dat de cocaine doorvoerhandel, deze criminaliteit ieits tegen gedaan moet worden, om het te verminderen en helemaal te laten ophouden te bestaan.

  Dat doet hij niet, waardoor zijn hele gekletst, slap en kinderachtig, onnozel overkomt. Getuigt niet van kwaliteit, rationaliteit, logisch zijn en dat het bij deze man goed in zijn boven kamer zit.
  gemodereerd

 15. Het verhaal uit Le Monde komt door figuren die achter deze regering staan. Zij kunnen Bouterse en Brunswijk onbelemmerd naar voren schuiven waardoor grote exporteurs binnen de VHP buiten dchot blijven.De informatie in Le Monde is achterhaald.
  gemodereerd

 16. Ka-naai is nu de klos, geen backup meer van Weski de monster.
  De heer slaap niet.
  Juiste timing.
  gemodereerd

 17. Kust Reet, je hoofd uit zijn hol halen. En het daglicht aanschouwen. Dan zal je de naakte waarheid zien, als je het vermogen mocht hebben om die te zien.
  Dan ga je zien dat deze figuur B, verantwoordelijk is voor al al het malaise, het morele verval, Suriname als drugsland op de kaart heeft gebracht. Suriname is een narco land, waarbij de meerderheid van de jongeren aan de coke is. Daarvoor is deze heerschap echt verantwoordelijk.
  Verantwoordelijk voor het morele verval, het feit dat harddrugs een algemeen goed is die ingang heeft gevonden in de
  Surinaamse samenleving. Daarvoor is de hondse NDP verantwoordelijk.
  Hoop dat de Fransen de daad bij het woord voegen en de narco maffia komt ophalen uit Suriname.
  gemodereerd

 18. hansje oh , oh oh , jij kunt niet lezen he , we hebben al tigmaal aangegeven dat we geen ndp zijn , geen vhp zijn , geen abop zijn , geen pl , geen nps , dus hansje omdat jij niet kunt lezen , begrijpt jij er ook de ballen niet van
  ook hebben we tigmaal en nu ook weer zeggen we het weer , wij vallen de leider van de ndp en zijn club aan met een pen , hij heeft echte Surinaamse mannen , vrouwen , zwangere vrouwen kinderen ja zelfs baby’s vermoord , maar voor jou tellen de nabestaanden van al die vermoorde Surinamers niet mee he , er komt straks een nieuwe virus opzetten , ben jij al bang
  gemodereerd

 19. o ja hansje oh , ook kijkt jij niet wanneer onze tekst geplaatst is dommie , nu is er een tijdverschil van 5 uur met holland , deze tekst plaatsen we hier nu op 24 april 20:19 en dan is het in holland al 25 april 01:19 , dus overdag werken wij hier
  gemodereerd

 20. Maar Suriname moet ook haar territoriale grenzen goed bewaken. Mensen zonder geldige visum moeten gelijk het land uitgezet worden naar het land van herkomst en dat is het land waar ze op de vlucht zijn opgestapt. Liefst met het zelde vliegtuig waarmee ze zijn gekomen. Zero tolerance beleid dus..
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.