‘Een hart op de tong is geen kip zonder kop’

18
Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken in Suriname

[INGEZONDEN] – ‘Politiek correct’ is een term. Een term waar ik persoonlijk van gruwel. Niet zozeer vanwege de uitdrukking, maar omdat men soms volledig doorslaat in de toepassing ervan. Er is in mijn ogen een belangrijk verschil tussen een botterik en iemand die zich vanuit goede bedoelingen misschien niet helemaal tactisch uitdrukt. Vroeger werd daar weinig acht op geslagen. Maar tegenwoordig is dat met alle smartphones en social media wel anders. Alles wordt opgenomen en uitvergroot. En mensen kunnen daar op platformen zoals Facebook lekker ongenuanceerd op reageren.

Onze minister kreeg het de afgelopen dagen voor de kiezen, Riad Nurmohamed van Openbare Werken. Aannemers van de Vuilophaaldienst voerden actie, vanwege achterstallige betalingen. Ze voerden actie en haalden tijdelijk minder afval op, en Nurmohamed werd hierover bevraagd voor aanvang van de wekelijkse Raad van Ministers. Kijk, de auteur van het artikel valt niks te verwijten. Die pakt een opvallende quote eruit. Daar ben je journalist voor en dat heeft de persoon in kwestie gewoon goed gedaan.

Het vervelende zit niet zozeer in het werk van de journalist maar in het leesgedrag van 95% van de mensen. Daarmee wil ik niet verwijtend overkomen richting Surinamers, overal ter wereld wordt namelijk vooral naar koppen gekeken. Niet voor niets geven kranten en andere nieuwsmedia een vermogen uit om de knapste koppenbedenkers in dienst te nemen. Het probleem is echter dat de nuance verdwijnt.

Een kop zegt niet alles
Ik weet niet of je het betreffende artikel over de kip van Riad Nurmohamed hebt gelezen. Als dat zo is, dan behoor je waarschijnlijk niet tot de groep die nogal kwaad was naar aanleiding van deze uitspraak over de kip.
Nurmohamed zei het volgende: ‘Kip is ook duur, dus wat heb je in die zak te zetten’.

Als je puur deze kop bekijkt, komt dit inderdaad niet zo sympathiek over. Surinamers hebben geen geld voor kip, dus je hoeft de vuilniszak niet buiten te zetten. Is dit een verstandige uitspraak? Misschien niet echt, maar het is ook niet dat Nurmohamed hier zwaar over de schreef gaat.

Om dat te begrijpen moet je het complete artikel lezen. Daarin zegt hij namelijk diverse nuttige dingen. Het ging erom dat het afval niet werd opgehaald. Nurmohamed werd gevraagd waar de mensen met hun afval heen moesten. Het op straat zetten zorgt immers voor een invasie aan zwerfhonden, die wel raad weten met zwerfafval. Nurmohamed adviseerde de mensen om flessen, cups en papier even niet weg te gooien. Restanten van groente en fruit kunnen makkelijk in de tuin worden bewaard. En ja, voor kip is er geen geld.

Nurmohamed geeft hiermee een mooi inkijkje in de toekomst. Een toekomst waarin we afval scheiden. Dan gaat er geen plastic, papier, groente en flessen meer in dezelfde zak. Het milieu heeft hier alleen maar profijt van. Zo onverstandig was de lading die er achter quote schuilging dus niet.

Naar wie luister je graag?
Toen ik de reacties op Facebook las, moest ik denken aan een verjaardag. Een groot gezelschap, veel gesprekken, en een hoop gelach. Naar wie luister je op verjaardagen het liefst? Dat kan ik niet beoordelen. Maar ik weet wel naar wie ik graag luister. Naar degene waar de verrassende uitspraken uit komen. Deze personen laten je niet alleen lachen, maar ook nadenken. Wat ze zeggen is raak. En ook al is het soms tegen het randje of er lichtjes overheen, het betekent niet dat ze als een kip zonder kop praten.

Oh ja, nog even over het afval ophalen. De situatie is inmiddels opgelost, waardoor je met een gerust hart kip kunt kopen. En weggooien.

Rodney Bouterse, Coördinatie Districten op het ministerie van Openbare Werken


18 REACTIES

 1. Deze minister moet eerst goed nadenken voordat hij als een kip zonder kop gaat kakelen. Maar nadenken is niet zijn sterkste punt. Wie heeft de ellende veroorzaakt dat het arme volk geen kip meer kan betalen. De huidige regering waarvan hij deel uitmaakt heeft deze ellende veroorzaakt. Spot AUB niet met het arme volk minister.
  gemodereerd

 2. Best een lap tekst om een wit voetje te halen bij de “tactvolle” mini-ster, meneer wringt zich in allerlei bochten om de botte uitspraak van de mini-ster goed te praten.

  Over een hart op de tong gesproken. Ik zou maar die bruine smurie van de minister van je tong afvegen, u heeft het misschien niet door maar het valt op(Coördinatie Districten……..).
  gemodereerd

 3. Recht praten wat krom is. Hielelikkee. Hoe praat je dan goed dat r wel veel geld beschikbaar is om dure aito’s t kopen en er geen geld is voor medicijnen of ondereijs in t binnenland. Succes met t rechtpraten. Slijmerd.
  gemodereerd

 4. Het is reeds bekend dat de meeste reageerders alleen de kop lezen en vervolgens als een “kip zonder kop”, een reactie plaatsen.
  Ook hier op wkn.

  Wat je ook vaak ziet is die massa-hysterie. Als iemand iets ‘roept’, dan nemen ze dit klakkeloos over; van het dna tot die zogenaamde profs, want hij heeft gezegd🙄.
  Je mag dit uitzoeken.
  Eckhorst roept iets over ‘leiderschap’ en dat hele interview (Volkskrant) wordt uit zijn context gehaald en misbruikt voor eigen gerief. Ik bedoel is die man dé expert op het gebied v leiderschapsstijlen, nee dus.

  Het echte punt is, dat de coalitie 3 jaar lang op de achtergrond heeft gewerkt. Nu hebben ze meer ervaring omdat het politieke spel zo doorzichtig is als water. Het gevolg is dat ze nu eindelijk ‘terugslaan’, en dat is men niet gewend.

  Hoe blijf je politiek correct als volwassenen, je je zonder enige gêne, respectloos en erg grof blijven belagen.
  Niet dus! Het zijn geen robots, maar ook mensen.

  Westerse protocollen zijn hier niet van toepassing. Jullie zijn gewoon onbeschoft.
  Deze rommel moet je niet durven in heel veel landen. Ze hakken je kop eraf..
  gemodereerd

 5. Deze minister heeft gelijk. Deze regering mag niks. er wordt een heel agressieve oppositie gevoerd door de Nationale Dagoe Partij in de DNA.
  Toen alles letterlijk werd weggedragen door paars/alle assets, bezittingen van de verslagen regering hoorde je de judassen niet. Dat de NDP elite zich zo mogen verrijken hoorde je de judassen niet. Maar als deze regering met het weinige dat ze hebben beleid willen voeren, proberen deze dagoes continu deze regering in een kwaad daglicht te zetten.
  Hoop dat het OM alle misdaden van paars aan het onderzoeken zijn en dat ze de misdadigers van het NDP regime voor het gerecht gaan brengen. Laten we beginnen met Bouva en Jones.
  Je ziet dat de advocatuur in Nederland niet boven wet en recht staat. misschien een waarschuwing van het gedrocht van Suriname. De pleitbezorger van degene die gemoord heeft.
  Wees gewaarschuwd. Recht en waarheid zal altijd zegevieren en werkt erg bevrijdend.
  gemodereerd

 6. De NDP regering is een ROOF regering geweest. Maar daarover zal je al deze regeeraders niet over horen. Dat Bouta en zijn naaste volgelingen de rijkste mensen van Suriname zijn zal je ook niet van ze horen. Dat ze allemaal dollars miljonairs zijn zoals Abrahams, Graanoogst en anderen zal je die hufters niet over horen.
  Stelletje beesten allemaal. Dat Chan voor deze hufters en volk wil werken verdient een grote compliment. Ik zou ze laten creperen. Koers 1 op 2000. Heb ik meegemaakt tijdens bewind van Wijdenbosch.
  Maar dat moet Chan zelf weten.
  gemodereerd

 7. 1 ons tact weegt zwaarder dan een kilogram waarheid.

  Wel eens van competenties gehoord? Voor bewindslieden/bestuurders is (effectief) communiceren 1 van de belangrijkste.
  Maatschappelijk op universitair niveau, maar geestelijk arm. Vergelijkbaar met de 4e klas GLO.
  Hetzelfde geldt voor @Esmerald wiens (marktventer) emotionele gemoedstoestand de rode draad is in haar reacties.

  Suriname heeft zeker wel een leiderschapsprobleem. Je hoeft geen expert te zijn om die conclusie te trekken. Het schip Suriname heeft een “onzichtbare” kapitein en een schaduw kapitein die beiden het roer in handen hebben. 1 trekt het roer naar rechts en de ander duwt naar links. Ze zijn teveel met zichzelf en met elkaar bezig waardoor ze vergeten om het schip VOORUIT te koersen.
  gemodereerd

 8. Hielenlikkers moeten altijd goedpraten wat krom is daarom hebben ze die posities…
  gemodereerd

 9. De minister kan beter met zijn vrouw overleggen wat zij allemaal in die vuilniszak stopt. Zo te lezen weet hij dat niet helemaal.
  gemodereerd

 10. Niks geen verkeerde interpretatie… deze man meent de dingen die hij zegt. We moeten niet zeiken, OW heeft geen geld om wegen te maken, geen geld om vuil op te halen, geen geld om ontwaterings werkzaamheden uit te voeren, geen geld om de riolering van geheel Paramaribo aan te pakken en desnoods te vernieuwen, er is nergens geld voor!! Hij is echter wel druk met de voorbereidingen om een door de gemeenschap niet gewenste brug te bouwen, richting onze grond bezetters!

  Hij heeft wel vaker momenten, waar hij uitspraken doet, die eigenlijk niet zo bedoeld waren. Bedank deze grappenmaker en zet aub een weg- en waterbouwkundig ingenieur op die stoel. We willen vooruitgang boeken en geen verhalen van een zelf ingenomen kwast die denkt, iedereen wel even de les te kunnen lezen.
  gemodereerd

 11. velen zullen deze tekst ;;; een hart op de tong is geen kip zonder kop ;;;; , vooral die club uit holland zal het niet kunnen begrijpen , ze zijn gevlucht uit suriname met niet meer dan de kennis van de kleuterklas , nou dat zie ook bij die dna leden hier van die club
  gemodereerd

 12. Tuurlijk!

  Vroeger had je een sergeant aan het roer die brullend en dreigend opdrachten gaf aan het volk. (Dat noemen ze een ‘leider’). Hup met de zweep erover.
  Dat zijn ze gewend, ze weten niet beter, 40 plus, 50 plus, hebben geleefd onder een verkapte dictatuur. Niemand die tegengas gaf.

  Nu worden ze aangeleerd om zelfstandig beslissingen te nemen en te budgetteren, bigie probleem, ze kunnen het niet aan.
  Wat rest, recalcitrant gedrag uit angst, omdat ze geen idee hebben hoe zichzelf te redden.
  De pres is ‘onzichtbaar’, hij moet ook ‘schreeuwen’ en met de vuist op tafel opdrachten geven, dan is hij ‘the men’. Wat een lachtertje.

  Hadden ze de afgelopen 10jr half zo hard geklaagd, dan zag suri er nu iets anders uit.
  You’ve got what you deserve!

  Laat mij lekker emotioneel zijn, ik ben een echte Surinaamse, in Holland noemen ze dat gepassioneerd. Jij bent helemaal verkaast @First dinges, koel en koud, met je theoretisch gewauwel.
  gemodereerd

 13. Voordat men de minister voor de zoveelste keer met de grond gelijk maakt, kijk eerst naar je eigen gedrag, hoe jijzelf met vuil omgaat. Kijk maar naar het asociaal gedrag, hoe men vuil op straat gooit. Om niet te spreken van al die petflessen en andere rommel in de goten en kanalen. Dus verbeter deze wereld, begin bij jezelf, agoes!
  gemodereerd

 14. Rodney, een hart onder de riem steken kan ook een uiting zijn van kontlikkerij.
  Trouwens, jouw minister staat er bekend om, om zulke stomme uitspraken.
  Voor iemand die als een kip zonder kop roeptoetert moet je nooit opkomen, je maakt het alleen maar erger. Er was in het interview geen aanleiding zo’n antwoord te geven, los van zijn hoge school uitleg over de omgang met huis/keukenvuil.

  Btw Rodney even een (on)fatsoenlijke vraag, kom jij in aanmerking voor één van de nieuwe voertuigen, jij als coördinator districten. Je moet immers veilig en wel over de belabberde wegen gaan om je ‘werk” te doen.
  Rodney, vraag ook ff aan je baas als hij de regels betreffende voertuigen overnemen (koopjes) door vertrekkende bewindsmlieden en anderen reeds heeft laten aanpassen.
  gemodereerd

 15. De straten in Paramaribo zijn onder water. Hoe denkt de minister om dit probleem aan te pakken. Of gaat hij weer kakelen als een kip onder kop en is schuld van de vorige roepen. Of door te zeggen dat er geen geld is. Beste minister, ik hoop dat jij nog kan genieten van die vette Amerikaanse kippenbouten.
  gemodereerd

 16. @SME rald:

  Verkaasd zul je bedoelen.
  Ik ben zeer onder de indruk. Jij beheerst de kunst om een banaan recht te l*llen.
  gemodereerd

 17. Ja dom Watje en ze hebben toen in Nederland echte kennis vergaard van hoe een geordende samenleving werkt. Iets dat jij met een nog steeds kleuterklas niveau nimmer zal begrijpen. Jij dacht dat die pakitow nog lang zou brommen he omdat je met je onderontwikkeld verstand hoger beroep had gelezen, maar begreep niet dat voorarrest hoger beroep veel sneller gaat. Zelfs in Suriname ja dommie.. en nou weer je kelder in!
  gemodereerd

 18. Thx voor het compliment @first dinges.

  Handig als je mijn reacties skipt, is een beetje raar dat je plots hier beland en focust op mij.
  En het blijft verkaast, das nou surineds.

  Dag boerinnetje 😘
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.