Suriname en Mexico verstevigen bilaterale betrekkingen

4
Suriname en Mexico verstevigen bilaterale betrekkingen

Op donderdag 20 april heeft de ‘First Meeting of the Consultation Mechanism on Matters of Common Interest between Mexico and the Republic of Suriname’ plaatsgevonden en wel in een virtuele format op het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

De bijeenkomst werd voorgezeten door de Directeur van Buitenlandse Zaken van het ministerie van BIBIS, Ambassadeur Miriam Mac Intosh en de Ondersecretaris voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Mexico, Maximiliano Reyes Zúñiga.

Voor dit ‘Eerste Overleg Mechanisme’ hebben de respectieve ministers van Buitenlandse Zaken in een eerder stadium de basis gelegd voor deze politieke consultaties, middels de ondertekening van een Memorandum of Understanding.

De bilaterale betrekkingen dateren van 25 november 1975 en beide landen erkennen het belang van het verdiepen van de relatie. Hiertoe brachten zij deze wederzijdse dialoog tot stand om zo een ambitieuzere bilaterale agenda te bevorderen. De goede bilaterale betrekkingen en de solide samenwerking tussen Suriname en Mexico zijn onderstreept tijdens deze bijeenkomst.

Er werd een lijvige agenda afgewerkt en er werd, onder meer, besproken dat samenwerking op het gebied van handel en investeringen zal worden uitgewerkt alsook capaciteitsversterking en culturele diplomatie. Verder werd het belang benadrukt van consultatie en samenwerking op regionale- en internationale fora, voor wat betreft aangelegenheden die beide landen cruciaal achten.

Ook zal een luchtvaartovereenkomst worden bestudeerd voor aanname door beide landen, aangezien het verbeteren van de connectiviteit belangrijk is voor het bevorderen van handel en investeringen.

Het voornemen is om het volgend overlegmoment binnen het mechanisme te houden naar aanleiding van de herdenking van het 50ste jubileum van de diplomatieke betrekkingen tussen Suriname en Mexico in 2025.


4 REACTIES

 1. Wat is het nut voor Suriname om de bilaterale betrekkingen aan te gaan.
  Mexico heeft niks te bieden voor Su, alleen maar drugs. En Su heeft Mexico niks te bieden dan als doorvoer land van drugs.
  President denk toch eens na.
  gemodereerd

 2. Suriname moet gewoon stoppen om overal bilaterale betrekkingen aan te gaan.

  Suriname heeft er niets aan.

  Suriname heeft al genoeg goede landen, waar het goede bilaterale banden mee moet verstevigen, Nederland, Frankrijk, Brazilië, China, India, Indonesië, USA, Guyana, Nederlandse Antillen.

  Als men kijkt welke landen er bij kunnen dan is dat België, Ghana.

  Als we alleen met Brazilie de betrekkingen verstevigen hebben we in wezen de hele wereld niet meer nodig. Want van Brazilie kunnen we heel veel kopen dat uit de bovengenoemde landen waar we mee betrekkingen hebben, veel goedkoper kunnen krijgen en dit kan alleen maar meer voordeel bieden voor de economie. Meer valuta over houden, omdat de afstand van Brazilië naar Suriname de korste is in vergelijking met al de andere landen waar we goederen binnen halen.

  Terug komen op stoppen met de bilaterale relaties aanknopen, kan ik met mijn verstand niet bij als je in grote financiele, economische en sociale uitdagingen zit, waarom je niet eerst daar orde op stelt. Dat is mijn ziens het beste wat iemand met gezond verstand doet.
  Dat is wat ik niet begrijp. Tijd en energie moet eerst gesteld worden in orde op zaken stellen en geen tijd om met andere landen relaties aan te gaan.

  Ik hoop dat er in Suriname kritische journalisten en media mensen zijn die de minister van Bibis het vuur nader aan de schenen legt om uitleg te geven van een land die op zijn kont is en niets kan presteren, betrekkingen met andere landen aan gaat.

  Eerst orde op zaken stellen en dan kijken welke landen goed zijn voor Suriname en Suriname naar grotere hoogten kunnen brengen. Ik snap deze minister van buitenlandse zaken echt niet. Dan Marokko, nu Mexico. Deze man deugt van geen kanten. De hoogste tijd dat z.e. president Chan hem opsodemietert.
  Ik snap er geen snars van.
  gemodereerd

 3. Mexico land van Azteken en Maya’s vroeger, nu veel in het nieuws over vluchtelingen die zo graag naar Amerika willen gaan zo triest deze mexicanen zo erg. De president van mexico verkoopt zijn dure luxe prive jet en wil 2 ziekenhuizen bouwen. Ik hoop dat de mensen in mexico stoppen met altijd maar vluchten naar rijke of arme amerika . In maya tijd was er kannibalisme in mexico en nog steeds worden er oude sporen gevonden van kannibalisme. Suriname kan wel veel cactus bomen halen uit mexico.
  gemodereerd

 4. let op , straks zit de mexicoaanse maffia hier , en journalisten hier zullen moeten oppassen
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.