Jurist Jadnanansing: “Voorgestelde Kiesregelingen in strijd met uitspraak Constitutioneel Hof”

10
stemlokaal in Suriname
Archieffoto: stemlokaal in Suriname.

Jurist en oud-notaris Carlo Jadnanansing vindt dat bij de verschillende bekende voorstellen voor de wijziging van de Kiesregeling in Suriname er geen rekening is gehouden met het standpunt van het Constitutioneel Hof dat uitgaat van het principe van one person one vote.

“Wat grondige kritiek krijgt is dat allemaal ervan uitgaan dat je alle districten moet beginnen om één of twee zetels te geven. Dat is in strijd met hetgeen het Constitutioneel Hof heeft gezegd. Dus wanneer je dat zou willen doen, dan zou je eerst de grondwet moeten veranderen.

Ik vind dat een landelijke evenredigheid in feite de oplossing is. Het is ook veel makkelijker. En als Coronie dan geen zetel krijgt, is wel jammer, maar ze zijn met weinig en voldoen niet aan hetgeen het Constitutioneel Hof gezegd heeft”, benadrukte Jadnanansing zondag in het radioprogramma Welingelichte Kringen.

Bij een landelijk evenredigheidsstelsel bestaan geen kiesdistricten meer, maar gaat het dan om geheel Suriname met de 51 zetels. Hierdoor kunnen de kiezer en kandidaat, waar die ook wonen, stemmen en gekozen worden.

Individuen (Jennifer van Dijk-Silos), Studiegroep Lim a Po en een deskundig team zijn aan de slag gegaan en hebben verschillende voorstellen aangeboden.

Het Surinaamse parlement heeft recent ook een academische week georganiseerd om zaken over de kiesregeling te bestuderen. Vaststaat dat er hiervoor 34 stemmen nodig zijn om uiteindelijk de wijziging in het parlement door te voeren.


10 REACTIES

 1. dat wil zeggen dat ik het niet zo verkeerd had. coronie zal een status moeten krijgen die nader onderzocht wordt en bijvoorbeeld direct door paramaribo bestuurd kunnen worden. idee/mening, geen feit.
  gemodereerd

 2. maar als het advies van het constitutioneel hof zegt one man one vote, dat moet het voor de expert als mevr Silos toch duidelijk zijn en hoeven er geen voorstellen gedaan te worden door allerlei werkgroepen want niets anders is dan mogelijk voor het constitutioneel hof dan one man, one vote.
  Dit hoeft dan ook niet zo lang te duren om tot uitvoer te brengen. Dan zijn we ook voor eens en voor altijd af van het gedonder dat parlementaire en toekomstige parlementariërs als nomaden trekken door het land en kort voor de verkiezingen verhuizen naar een districk waar ze denken meer kans te hebben.
  gemodereerd

 3. Waarom is Coronie een apart district? Er is geen enkele (zinvolle) reden daartoe. Volgens de oude districtenindeling waren de districten de stroomgebieden van de grote rivieren b.v district Suriname; strromgebied Suriname rivier, district Nickerie; stroomgebied Corantijnrivier, Commewijne; stroomgebied Commewijne rivier, alleen Paramaribo en Coronie waren om andere redenen districten, want die twee zijn geen stroomgebieden van grote rivieren.
  Volgens de nieuwe districtenindeling (toen Sipaliwinie werd ingesteld en district Suriname werd opgesplitst in Brokopondo, Para en Wanica) waren de criteria die men hanteerde onder andere ontwikkelingspotentie (ligt de toekomst van het district vooral in de mijnbouw, landbouw, bosbouw of toerisme). Welke de andere criteria zijn geweest weet ik niet meer zo precies (iets als de aard van problematiek en culturele identiteit). In ieder geval zou wat de potentie en de aard van de problemen van Coronie betreft, dit kleine district gewoon bij district Nickerie of Saramacca gevoegd kunnen worden. Waarom men dat niet deed, is iets typisch Surinaams en iets waar plannenmakers in Suriname nooit openlijk voor uitkomen of heel vaag over doen (uitgezonderd Richard B. K.), namelijk racisme; Coronie wordt gezien als een Creools district en Nickerie en Saramacca worden gezien als Hindostaanse districten, we kunnen landbouwdistrict Coronie toch niet samenvoegen bij de landbouwdistrict Saramacca of Nickerie? Ben je gek geworden? Daarom en alleen daarom moet en zal het dwergdistrict Coronie een apart district blijven.
  gemodereerd

 4. One man one vote one value.
  En laat de grootste partij de President voortbrengen zodat hij zelf zijn/haar regering voor vier jaar kan samenstellen.
  Voor de rest alle tussenhulpjes en corrupte lieden eruit halen.
  gemodereerd

 5. Ik ben het grotendeels eens met Carlo, maar we leven in Suriname en omdat de oppervlakte van het land zo groot is en de bevolking daardoor zo verspreid is zou het verstandig zijn om de one man one vote geleidelijk in te voeren. Het lijkt mij niet verstandig dat het grootste deel van DNA straks bestaat uit leden afkomstig uit Paramaribo en Waninca. Terwijl het meeste geld in de staatskas vanuit andere districten binnenkomen en die inwoners niets te zeggen hebben. Dat brengt onnodige onrust met zich mee. Wat Carlo tenslotte voorstelt is om de grondwet te wijzigen, zodanig dat je elk district 1 zetel kan toekennen.

  In Nederland werkt zo,n systeem wel, maar daar hebben ze een goed functionerende gemeentelijk en provinciaal bestuur.
  gemodereerd

 6. Moen jij gaat ervan uit dat men zich kan en wil houden aan wetten.
  De eerlijke burger wel ja, maar we kennen zoveel smeerlappen die r anders over denken
  Ik ben het volkomen eens met Jadnanansigh
  gemodereerd

 7. De one value vergeten ze voor het gemak. Daar hft Van Dijk- Silos wel rekening mee gehouden.
  Daarom hft ze de kies distrikten veranderd zodat de waarde niet verloren gaat
  gemodereerd

 8. Surinamers hebben nauw éénmaal een kromme gedachte. Het vloeit voort uit de historie van de grondslag van Su toen sprake was voor de invoering van de verkiezingswet. Men heeft niet op basis van democratische grondrechten gehandeld, maar deze omzeilt ten gunste van zwakkere gebieden. Maar vandaag anno 2023 is dit achterhaald. Wil je democratisch zijn en de verkiezingen op waarde stellen, dan is er maar één weg naar evenredigheidsstelsel. Volg de constructie van het Constitioneel Hof. Ieder ander combinatie is dictatoriaal en partijdig en ongehoord.
  In feite heeft de huidige systeem de hindoestaan Lachmon geïntroduceerd, omdat hij vond dat de hindoestanen op basis van evenredigheidsstelsel te sterk zouden vertegenwoordigd zijn in de regering. Om dit in te dammen heeft hij de districten kiesstelsel ingevoerd met vooraf aangewezen aantal zetels. Hij zorgde ervoor dat kieskring 2 district suriname waar de meeste hindoestanen wonen, in verhouding de minste zetels kregen toegewezen. Wie is dan het kwade???????
  gemodereerd

 9. @Henkes “waarom is coronie een aparte district ?“
  Omdat ze op noten kunnen zingen.😉 👻
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.