Aniel Koendjbiharie: “Hebben onze beleidsmakers een verstandelijke beperking?”

16
Aniel Koendjbiharie:
Aniel Koendjbiharie, voorzitter van de Stichting Wan Okasi.

Aniel Koendjbiharie, voorzitter van de Stichting Wan Okasi, stoort zich eraan dat de Surinaamse overheid de 1.800 SRD extra aan koopkrachtversterking aan de mensen met een beperking maandelijks niet op tijd uitkeert. Daarnaast is het totaal bedrag dat deze doelgroep krijgt, ver onder de armoedegrens van 5.400 SRD.

“Ik heb mezelf vaak genoeg de vraag gesteld: wie heeft eigenlijk een beperking? Wie heeft een visuele, verstandelijke of gehoor beperking? Is het de doelgroep mensen met een beperking of zijn het onze beleidsmakers die een duidelijke beperking hebben en in deze een verstandelijke beperking?”, zei Koendjbiharie in het radioprogramma Bakana Tori.

Naast de 1.750 SRD standaard financiële uitkering voor personen met een beperking, ontvangt de groep ook apart SRD 1.800 als koopkrachtversterking. Dat komt in totaal neer op 3.550 SRD per maand. De Wan Okasi-voorzitter stelt dat beide bedragen echter niet op dezelfde dag, maar op verschillende momenten door de overheid worden gestort.

De 1.750 SRD wordt rond de 20ste van elke maand uitgekeerd. Maar de 1.800 SRD koopkrachtversterking heeft geen vaste stortdatum. Iets dat erg lastig is voor de doelgroep, omdat personen dan telkens naar een ATM-machine moeten gaan om te controleren of die 1.800 SRD gestort is. “Of je moet iedere keer iemand vragen om voor je te gaan kijken. Ik weet echt niet waarom men beide bedragen niet in één keer stort. Je jaagt de mensen hiermee nodeloos in de kosten”, benadrukt Koendjbiharie.

Daarnaast heeft de overheid de armoedegrens vastgesteld op SRD 5.400, maar keert slechts SRD 3.550 uit aan deze doelgroep. Dat betekent volgens Koendjbiharie dat deze mensen ver onder de armoedegrens leven.

Koendjbiharie zegt dat de mensen in deze doelgroep nu ‘eigenlijk leven, maar dood zijn’. “Je leeft, maar je bent dood. De mensen kunnen niet gezond eten. En de president komt op de televisie en zegt aan alles en iedereen dat je gezond moet eten. Dan vraag ik me af wat je bezig bent te doen”, aldus Koendjbiharie. De doelgroep maakt zich ready om weer op straat te komen.


16 REACTIES

 1. Aniel Koendjbiharie voor jou een vraag voor mij (ons) een weet.
  Erg dat deze doelgroep zo respectloos wordt behandeld.🙈🙈
  gemodereerd

 2. Ik hoop dat deze meneer weet dat die 1800 apart is omdat het een verkiezingsstunt is.
  Daarna krijgt niemand het meer.
  gemodereerd

 3. Dacht dat die srd 1800 eenmalig zou worden uitgekeerd.
  De regering zou er beter aan doen om mensen met een beperking die zouden kunnen werken aan een baan te helpen.
  gemodereerd

 4. De overheid is niet verplicht om voor je te zorgen. What about je eigen familie? Misschien keihard. Maart de waarheid.
  gemodereerd

 5. Aan Bileam.
  De overheid vooral in landen als de onze is wel verplicht om voor behoeftige mensen met een aangeboren lichamelijke/geestelijke beperking te zorgen. In een land als Suriname kun je dat onmogelijk aan de familieleden van zulke mensen overlaten.
  Het lukt de familie van mensen met een beperking gewoon niet om dit zelf te doen.
  Wil je als overheid keihard zijn vanwege het motto dat de overheid de NIET gehandicapten behoorlijk kan helpen laatstaan de gehandicapte medeburger (die niks voor land en volk produceert.)

  Dan moet je medeburgers met een beperking bij de geboorte maar een kopje kleiner maken toch. Maar dan moet je als overheid ook consequent in zijn en de zogenaamde normale mensen ook even hard aanpakken als de gehandicapten. D.w.z. als zogenaamde normale mensen hun opleiding niet afmaken en niksnutten worden, medemensen beroven, moorden plegen, mensen afpersen, dus niks produceren.
  Dan zal je als overheid ieder persoon zonder lichamelijke of geestelijke beperking en die geen nut heeft in onze samenleving ook moeten opruimen.
  Dus Bileam wil je keihard maar ook eerlijk zijn naar gehandicapte en niet gehandicapten dan zie je hierboven het antwoord.
  gemodereerd

 6. Met een beperking kan je ook werken, zij het aangepast werk. Is de overheid verplicht om iedereen te helpen die enig vorm van arbeid kunnen verrichten?
  Dan gaat straks ieder werkzame Surinamer bij de overheid aankloppen voor een uitkering!!!!@
  Ik heb altijd gezegd het land had nooit onafhankelijk moeten worden, dat is de grootste blunder in d’r Surinaamse historie. Chan zit opgescheept met een lege portemonnee, een erfenis van de vorige regering. Chan zit opgescheept met een criminele vice president die een strafblad heeft, wil je wonderen verwachten van Chan?
  Je ziet toch om je heen landen die een Afrikaanse visie hebben, die komen nooit vooruit.
  gemodereerd

 7. Aniel Koendjbiharie, moet ook beseffen dat het voor de Surinaamse overheid geen onwil is om dit bedrag uit te keren, maar dat het iedere maand een puzzel is om financieel uit te komen.
  Door het jarenlange wanbeleid, en overname van een lege staatskas, en een beerput aan schulden, is het al verbazingwekkend dat er überhaupt aan loonsverhoging gewerkt kan worden. De minister Chan, zou maandelijks op een vast televisie uurtje aan de bevolking kunnen uitleggen hoe Suriname er financieel nu voorstaat, misschien dat het de schreeuwers eindelijk duidelijk wordt met voor een immense klus hij opgezadeld is geworden.
  gemodereerd

 8. Hoeveel moeten de leden vd stichting inleveren bij baiwa koentjie?
  Of werkt hij ook gratuz.
  gemodereerd

 9. BILEAM : oké maar wil verplicht om belasting af te afdragen , ik denk jouw 2 van jouw 5 zintuigen niet goed functioneert. 🫠😂
  gemodereerd

 10. aan bileam: verkeerd. de overheid heeft juist WEL de verplichting om voor haar volk te zorgen! hoe zie jij de taak van de overheid eigenlijk? tjoekoes? vrienden en familie? feestvieren? geen straten maken? geen riolering in orde maken? nee, staatsinrichting, suriname, vierde mulo: de overheid heeft de taak voor haar burgers te zorgen, in ieder geval voor zij die het niet zelfstandig kunnen! die vierde klas lagere school laat zich wel merken.
  gemodereerd

 11. Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken.
  Een regering die haar stinkende best doet om het volk op elk gebied tegemoet te komen, ondanks een 4 miljard schuld door toedoen van onnozele criminelen..
  Kan mij niet voorstellen dat iemand serieus genomen wenst te worden door in Bakabana tori z’n ei te gaan leggen.
  Tegenwoordig weet iedereen het beter dan deze regering en wordt er van alle kanten ongenuanceerde uitlatingen gedaan en gesaboteerd. Waar waren deze lieden de afgelopen 40 jaar?
  gemodereerd

 12. Maart de waarheid. ??????
  Weer een wannabee bakra.
  Kan niet eens behoorlijk Nederlands schrijven.
  gemodereerd

 13. De overheid is wel verplicht om voor gedeeltes van de samenleving te zorgen. Het volk betaald belasting en deels moet worden uitbesteed aan minderbedeelden. Dat ze het geld voor andere doeleinden liever gebruiken wordt hun karma. Familie kan helpen maar heeft geen enkele verplichting.
  gemodereerd

 14. De regering moet alvast al die gokhuizen gaan sluiten, dan houden de mensen meer geld over om van te leven. Heel de Surinaamse gemeenschap is gokverslaafde.
  De Surinaamse Nederlanders doen hun best in deze dure tijd hun familie in Su te sponsoren, en zij hebben de schaamteloosheid er direct mee naar een gokhuis te gaan , en de volgende dag te jammeren dat alles zo duur is😔😢
  De regering heeft een bedrag vrijgemaakt voor armoedebestrijding dat wordt uitgekeerd aan de sociaal zwakkeren. ‘’Hoeveel hiervan zal worden vergokt🤨😠
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.