Oplossen woningnood Suriname geniet hoge prioriteit bij president

12
Oplossen woningnood Suriname geniet hoge prioriteit bij president

Het duurzaam oplossen van de woningnood in Suriname geniet hoge prioriteit bij president Chandrikapersad Santokhi. Het Surinaamse staatshoofd heeft op vrijdag 14 april breedvoerige gesprekken gehad met diverse ministers, deskundigen en andere relevante actoren. Mark Rommy, projectmanager van het Landelijk Woningbouw Programma, is ook deelgenoot geweest van de besprekingen op het Kabinet van de President. “Vandaag hebben we de strategie besproken om door te gaan. Er is niet meer zoveel tijd.

Wij moeten vaart maken, omdat we de droge tijd nodig hebben om het project uit te voeren”, aldus Rommy in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname.

Het projectbureau en werkgroep van het Landelijk Woningbouw Programma Fase 1 2022-2025 werden op 17 december 2022 geïnstalleerd. De algemene doelstellingen van het programma zijn: een adequaat en betaalbaar huis en geschikte leefomgeving voor elk Surinaams gezin en ontwikkeling van de gemeenschap. Rommy zegt dat er een uitgebreide presentatie is gegeven over wat er allemaal in orde gebracht moet worden om zo snel mogelijk te starten met het programma. “Uit onze inventarisatie is gebleken dat er een heleboel grondpapieren zijn uitgereikt, maar de mensen kunnen niet op hun terreinen. De overheid moet aan haar plicht voldoen om de terreinen in cultuur te brengen oftewel bouwrijp te maken”, zo merkt de coördinator op.

De hoofddoelen van het Landelijk Woningbouw Programma zijn: goedkope kredietfaciliteiten creëren voor de samenleving; in cultuur brengen van de kavels waarvoor bereidverklaringen en beschikkingen zijn uitgegeven; bouwen van woningen; begeleiden en monitoren van de woningbouw in het algemeen en het creëren van een wettelijk kader voor de woningbouw. Een van de goedkope kredietfaciliteiten is de 7% kasreserveregeling. Deze faciliteit is in 2004 tot stand gekomen tussen de commerciële banken en de Centrale Bank van Suriname (CBvS), waarbij de kasreserves van de eerstgenoemde groep worden aangewend. Het voornaamste doel is de particuliere woningbouw tegen betaalbare rente binnen het bereik van de middeninkomensgroepen te brengen. De parameters zijn aangepast als onderdeel van het strategisch beleid om woningnood aan te pakken.

Bij een van de gesprekken was er ook een team van het Affordable Housing Project (AHP), dat ressorteert onder het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting aanwezig. Het project kan gezien worden als de opvolger van het Low Income Shelter Program (LISP). Het AHP werd in 2019 aangekondigd, doch zonder enige resultaat. Voor dit project is een lening van USD 35 miljoen aangegaan met de Islamic Development Bank (IsDB) om in 4000 woonoplossingen te voorzien. De afspraak was dat het project tot en met 2023 zou lopen. Suriname moet haast maken om nog te kunnen putten uit de lening.

President Santokhi heeft een clusterteam van ministers en andere functionarissen de opdracht gegeven om binnen een week met concrete oplossingsmodaliteiten te komen. “We moeten dit project gecommitteerd aanpakken. Dat kan alleen wanneer alle schakels een agenda hebben. Het nationaal belang moet zegevieren”, aldus het staatshoofd.


12 REACTIES

 1. Deze president heeft PRATEN TOT KUNST VERHEVEN:

  ACTION SPEAKS LOUDER THAN WORDS.

  MIJ GA JE NOOIT MEER IN DE MALING KUNNEN NEMEN meneer de president.

  Don’t believe the Surinamese politicians: Ze liegen alles bij elkaar!!
  gemodereerd

 2. De woningnood in Suriname geniet volgens Santokhi nu ineens hoge prioriteit.

  Slap en misleidend gelul. En erg dom.
  Dit roept deze leugenaar en oplichter keer op keer. Alleen maar afleidingsmanoeuvre’s oftewel zand in de ogen strooien van de in zijn ogen domme bevolking en erg tamme pers.

  Kijk maar naar de interviews in Waterkant.net. Steeds veel gepraat maar weinig daden op elk gebied. Er gaat zoals voorheen weer niets gebeuren in de huizenbouw. Allerlei VHP familie en vrienden zaken worden met eventueel beschikbaar geld betaald en de rest gaat in de zakken van Santokhi en zijn roversclub.
  Mark Rommy en de misleiders van de Communicatie Dienst Suriname zijn allemaal pionnen van Santokhi die meewerken aan het misleiden van de bevolking. Allemaal vanwege steekpenningen waarmee hun geweten gesust wordt.
  Waar je aan kunt zien dat santhoki in dit geval een grote mislukte joke is? Er zijn grondpapieren verstrekt maar de percelen (zwampen) zijn niet bouwklaar gemaakt.

  Santokhi zegt goedkope kredietfaciliteiten te zullen creëren. Dit is ook dom misleidend gekletst.
  De mensen waar het om gaat kunnen dat niet terugbetalen. Ze zijn financieel door Santokhi al helemaal kapot gemaakt.
  Velen zullen na een zogenaamd goedkope krediet te hebben gehad hun huis en grond weer verliezen door inbeslagname wegens wanbetaling.
  De us dollar is nu op 30 srd en de euro op 35 richting 40 srd en ze blijven maar omhoog gaan. De opkopers van de inbeslaggenomen huizen en percelen zijn de VHP vrienden van Santokhi.
  Kijk zo maakt dit tuig elkaar rijk.

  In 2019 was afgesproken met de Islamic Development Bank (IsDB) om in 4000 woonoplossingen te voorzien. De afspraak was dat het project tot en met 2023 zou lopen.
  Santokhi had dit sinds de start van de schertsvertoning die hij zijn regering noemt kunnen oppakken. Maar nee potverteren van de staatskas, grootheidswaan tentoon spreiden, waardeloze pissebed Melissa naar de zin maken, nodeloos van hot naar her reizen, kontkussen bij Mark Rutte, Dubai waanzin, racist Narendra Modi *ijpen.
  Nu Santokhi nergens meer kan lenen en er geen VN of IMF gelden geplunderd kunnen worden, gaat deze slappe zak dit IsDB fonds en nog een drietal die hij steeds negeerde (wegens incompetentie), toch nog proberen te plunderen voordat 2023 voorbij is.
  gemodereerd

 3. Duurzame ontwikkeling en Surinaamse politici gaan niet samen. Dat is als vloeken in een kerk, mandir of moskee…
  gemodereerd

 4. ‘W’o set en’ is geworden ‘W’e bla bla bla en’.
  Jarenlang tot 2023 kon/kan Suriname putten uit een lening van de Islamic Development Bank om 4000 woningen te realisren, maar tot nu toe (half april 2023) is het niet gebeurd en eind van het jaar kan het niet meer. Door de bla bla bla van de regering gaan een heleboel woningzoekenden straks naar de brug en wordt het blub blub blub.
  gemodereerd

 5. “Key word” in deze is : betaalbaar. Honderden, zoniet duizenden woningen neerzetten heeft echt geen zin indien deze niet betaalbaar zijn. De zogenaamde mofinawangs kunnen nauwelijks overleven, hoe kun je dan verwachten dat ze in staat zullen zijn te betalen (hun leven lang) voor een woning? In het verleden is dat toch al bewezen bij de welbekende “volkswoningen”. En wie moet daar dan weer voor opdraaien? Juist ja, de gegoede belastingbetaler.
  gemodereerd

 6. Burgers van Suriname. Allemaal luchtkastelen!!!
  In de periode van 2 Kabinetten bouta is niets van terechtgekomen. Ondanks zoveel beloften en projecten nogsteeds alleen maar grasland en struiken te zien.
  Staatskas is leeg ,,nul,,.
  Waarom zou ik nu moeten geloven dat dit Kabinet het wel zal lukken. Domweg politieke propaganda, omdat over twee jaar de verkiezingen zullen plaatsvinden. De staat heeft 150.000 duizend woningen nodig. Vanwaar komt het geld dan. Je bouwt 10 woningen om de kiezers in de maling te nemen voor zijn ,,stem,, en na de verkiezingen staat alles weer op nul. VHP stuurt zijn kiezers met kluitje in het riet. Zelfs de grond(en) zijn niet eens bouwrijp gemaakt.
  Hoezo kan Santokhi zijn beloften nakomen.
  Foei Foei toch president!!!!!
  Suriname is net als toen wij naar Nederland zijn gekomen.
  gemodereerd

 7. Het zijn luchtkastelen!!!
  Woningnood wordt niet opgelost.
  Staatskas is leeg ,,nul,,.
  Over 2 jaar heb je de verkiezingen om zo doende goodwill te tonen bij de burgers om stemmen te trekken.
  Misschien worden er 10 woningen gebouwd om de burgers om de tuin te leiden.
  En na de verkiezingen ligt alles weer stil.
  Zelfs de gronden zijn niet bouwrijp gemaakt!
  De burgers worden met een kluit in het riet gestuurd.
  De zoveelste bedrog!
  Burgers trap niet in!!!! …………..
  gemodereerd

 8. CITAAT: “De overheid moet aan haar plicht voldoen om de terreinen in cultuur te brengen oftewel bouwrijp te maken”, zo merkt de coördinator (= Rommy) op. ”
  REACTIE: deelt de regering deze visie en je zou toch verwachten dat Rommy dan een kostenplaatje oplevert.
  CITAAT: Een van de goedkope kredietfaciliteiten is de 7% kasreserveregeling.
  REACTIE: Bij de huidige inflatie is dit gratis geld. Ook is het vooral een vraag hoe de toegang tot dit geld geregeld is. We kennen de praktijk in Suriname.
  CITAAT: Voor dit project (= AHP-project) is een lening van USD 35 miljoen aangegaan met de Islamic Development Bank (IsDB) om in 4000 woonoplossingen te voorzien. De afspraak was dat het project tot en met 2023 zou lopen.
  REACTIE: Ook als je de lening niet gebruikt betaal je kosten. Hier is dus 4 jaar lang geld over de balk gegooid.
  CITAAT: opdracht gegeven om binnen een week met concrete oplossingsmodaliteiten te komen.
  REACTIE: Laten we hopen (en controleren) dat dit niet een oproep is om de beschikbare USD 35 milj. van IsDB snel voor friends wordt aangewend!
  gemodereerd

 9. De heer Rusland van de NPS was toch als speciale afgezant aangesteld door de regering om de woningbouw te coördineren. Het was een “Bigi job”.
  Het was toen ook al aangemeld door de pres als hoge prioriteit. Er is toen niks klaar gemaakt.
  Nu komt onze pres weer met zijn bekende babbel, “het duurzaam oplossen van de woningnood in Suriname geniet hoge prioriteit, het nationaal belang moet zegevieren”.
  Net als de vorige regering, veel geblaat weinig initiatief, eerst tralalala, nu is het blablablabla. Hoe geloofwaardig is deze regering nog. Alle initiatieven eindigen door……………in onze modderpoel van corruptie.
  gemodereerd

 10. haha, aj pony still growing strong
  och zo land je maar denkt dat er ook maar 1 perzoon iets van jouw go serieus neemt
  gemodereerd

 11. Hoeveel is er nog over van de lening?

  Begin bij het begin; zijn de grondpapieren rechtsgeldig of geritseld?
  Hebben die mensen een baan?
  Indien werkeloos dan zijn ze niet in staat om een hypotheek af te lossen.

  Hoeveel is het restant?
  Eerst was die hooghart hiermee belast en vervolgens die weggelopen nps’er.
  Puinhopen van paars en groen jakkes!

  Ik stel voor om alleen vhp en abop te accomoderen. Nu je toch eenmaal die naam hebt, dan moet je het ook doen. Noem het maar; ressort Elastieke familie! 😘
  gemodereerd

 12. Henkes, Broeia en Faya Mang dat hebben jullie duidelijk samengevat.
  Santokhi en zijn incompetente rovers (inclusief de ABOP) weten dat het volk en het buitenland waaronder Mark Rutte hen door hebben. Maar Santokhi kiest ervoor dommetje de bobo en blinde todo te spelen. Dus mensen reken erop dat bij onrust bij de bevolking, Santokhi (De Incompetente Nul) weer commissies, nep onderzoek groepjes, kruis en tollie ruikwerkgroepen bij elkaar zal zetten.
  En dan weer minstens een halfjaar op hun bevindingen gaat wachten in de hoop dat het probleem vanzelf overwaait of wordt vergeten.
  Bij Santokhi is regeren niet vooruitkijken maar is regeren de kiezers, voorliegen, schofferen, bestelen, als lastig beschouwen, verwachten dat de kiezers hem dienen en respecteren en niet het omgekeerde.
  Wat een oplichter. Wat een immorele achterbakse zak braaksel.

  Volgens Esmerald moeten ze
  “Alleen vhp en abop accomoderen.”
  Esmerald is of vhp propagandist of zij is zoals Amerikanen het zeggen “a basket case”. Drink je medicijnen maar snel op meid.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.