Nieuw Tripartiet Overleg moet crisis effectief aanpakken

6
Nieuw Tripartiet Overleg 2023

Het Tripartiet Overleg dat in september 2021 is ingesteld, heeft goed werk geleverd waarbij in november van dat jaar een Tripartiet Akkoord is ondertekend door alle partners. “Vanuit het voortschrijdend inzicht dat uit het eerste speciaal Tripartiet Overleg is ontstaan, en vanuit de sociaaleconomische en financieel-economische ontwikkelingen die zich hebben gemanifesteerd, is besloten om het Tripartiet Overleg enigszins aan te passen”. Dit zei president Chandrikapersad Santokhi bij de installatie van het nieuw Tripartiet Overleg op 11 april 2023 op het Kabinet van de President in Suriname.

In de nieuwe opzet zal het Tripartiet Overleg op twee niveaus opereren, te weten: een beleidsteam en een technisch team. Het beleidsteam zal de beleidsprioriteiten vaststellen en monitoren, terwijl het technisch team de prioriteiten die zijn aangegeven zal uitwerken, en eventueel nieuwe vraagstukken voorbereiden en voorleggen aan het beleidsteam.

Het nieuw geïnstalleerd orgaan verschilt fundamenteel met het vorige, omdat de overheid nu vertegenwoordigd is door ministers die ter plekke of daarna beleidsbesluiten kunnen nemen. Bovendien kunnen zij indien nodig een beroep doen op het staatshoofd.

Het beleidsteam wordt voorgezeten door minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning. De voorzitter van het technisch team is Sonny Kertoidjojo, terwijl Malti Baboeram Panday als secretaris zal optreden. Daarnaast zijn er zeven vertegenwoordigers van de overheid, drie van de vakbeweging en vier uit het bedrijfsleven.

President Santokhi ziet graag dat er gewerkt wordt volgens een consensusmodel. Dit houdt in dat er zo weinig mogelijk eenzijdige standpunten worden ingenomen, én voorkomen moet worden dat er op bepaalde gebieden geen besluiten kunnen worden genomen omdat partijen het niet met elkaar eens kunnen zijn. “Alle groepen moeten hun bijdrage inzien”, aldus het staatshoofd.

Het nieuwe Tripartiet Overleg zal aanzitten tot eind december 2024.


6 REACTIES

 1. Deze man benoemt commissies in een commissie , nu onder een andere naam , hij blijft maar door gaan met zijn nep beleid.
  gemodereerd

 2. De hooggeschoolde vierdeklassers hadden gewoon niet herkend dat hun goed ging.Ze kozen voor de duivel en werd Eden uitgeschopt.Nu willen ze ook niet in het aanschijns zijner zweet eten.Ze eisen dat Chan voor hun moet werken en hun voeren.Anders is alles plat.
  gemodereerd

 3. Wat ontbreken zijn:
  – onderwijs en (technische) wetenschappen/ hout, water, zeevisserij, ecotoerisme, Surinaams culinair, Surinaamse culturen, musea, mijnbouw, watermanagement/waterbouwkundige werken, stedenbouw, enz ) ,
  – productie- en exportondernemingen, ( made in Suriname, Surinaamse Merken)
  – Hoe hoort het eigenlijk? Goed gedrag, criminaliteit bestrijding, enz,

  De mentaliteit vd Surinamers moet veranderd worden. Surinamers zijn oerlui en kiezen voor de verkeerde beroepen en willen allemaal ambtenaren worden.

  De Surinamers moeten uit Paramaribo worden weg gejaagd en hun laten inzien dat er genoeg plaatsen als Lelydorp, Onverwacht, Uitkijk, Stoepenveer, Coppenamepunt, ook in Coronie, Brokopondo Hoofdplaats, Meerzorg, Nieuw Amsterdam, Albina, Moengo, Apoera, enz. steden kunnen worden met allerlei voorzieningen net als in Paramaribo.

  Nieuw Nickerie geeft het voorbeeld al aan, Waarom Albina, Brokopondo, Nieuw Amsterdam, enz dan niet?

  Laat de Creolen/Marrons, Javanan, ook op plaatsen waar veel van hun eigen soort wonen, ook klein Creola, Klein Java, klein Ghana gaan bouwen met allerlei voorzieningen. Niet dat anderen daar niet mogen wonen, maar laat mensen uit deze gemeenschappen laten zien dat ze ook een stad kunnen bouwen.
  gemodereerd

 4. Graag de belasting schalen aanpassen. In elk land waar er BTW wordt geheven betalen de inwoners minder belasting om de koopkracht te stimuleren alleen in suriname is het omgekeerd.
  gemodereerd

 5. Tripartiet Overleg ingesteld in September 2021???? wordt vanwege voortschrijdend inzicht aangepast en voortgezet. Bij problemen even langslopen bij de President. Vraag mij af wat het inzicht van al deze l(on)deskundigen is en wat de meerwaarde zou zijn om in een bepaalde situatie weer bij de President langs te lopen. De lamme leidt de blinde. Wordt voortgezet tot 2024???. Slechte script welke een bepaalde onwetendheid, ondeskundigheid eigenlijk, etaleert. Als het na zoveel tijd nog niet gelukt is de boel op de rails te krijgen, mag nu al worden aangenomen dat het niks zal worden. Gewoon tijdrekken tot de verkiezingen van 2025. Waar geen kennis is kan geen (gewenst) resultaat worden behaald. Slecht probeersel dit en dan heb ik het allemaal nog netjes verwoord.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.