vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSilos over decembermoorden: "Had je moeten schieten? Was er een oorlog op...

Silos over decembermoorden: “Had je moeten schieten? Was er een oorlog op dat moment?”

-

Does Travel - naar Suriname

“Alles heeft zijn oorzaken, maar had je moeten schieten? Was er een oorlog op dat moment?” Woorden van Jennifer van Dijk-Silos, jurist en ex-minister van Justitie en Politie, wanneer zij de moord op 15 mannen op 8 december 1982 analyseert.

In een interview met radio Awaaz heeft Van Dijk-Silos, die in het verleden voor amnestie heeft gepleit voor alle verdachten in het 8 decemberstrafproces, gesteld dat ondanks zij vindt dat de decembermoorden Suriname al decennialang in een greep houdt en heeft verdeeld, zij daarmee niet bedoeld dat hierover heen kan worden gelopen. Alleen vindt zij wel dat hoofdverdachte Desi Bouterse recht heeft op een eerlijk proces. Iets dat volgens haar helaas nog steeds niet gebeurd; ook niet in de hogerberoepzaak bij het Hof van Justitie.

“Nu is het hoger beroep gaande, maar ik ben overtuigd toen het nog bij de Krijgsraad was dat het geen eerlijk proces is geweest. Het Hof heeft in 2016 een uitspraak gedaan waaruit blijkt dat er heel wat dingen onderzocht moesten worden. Wat ik toen ontdekte was een vreselijke inconsistentie binnen het orgaan, dat men de Krijgsraad noemt. Daardoor had ik door dat dingen niet helemaal zuiver zijn gelopen. Dat is wat ik als jurist constateer”, benadrukte de jurist.

De oud-justitieminister stelt dat de strafrechter in Suriname geen leidende rol heeft in een rechtszaak, zoals dat wel het geval is bij de civiele rechter. “Wanneer dan gemerkt wordt dat de rechter bij de Krijgsraad dingen beweerd die contra staan een vorige uitspraak, dan begin je te twijfelen. De verzetzaak heb ik ook zien aankomen, omdat ik het systeem niet correct vind. Je moest niet dezelfde samenstelling nemen. Dit is iets waar ook alle advocaten last van hebben in civiele zaken”, aldus Van Dijk-Silos.

Volgens de jurist moeten twee zaken in het Surinaams rechtssysteem dringend gewijzigd worden. Eén van deze is wanneer een rechter wordt gewraakt, dezelfde gewraakte rechter dan een oordeel gaat geven over de wraking. “Hoeveel objectiviteit ga je verwachten? Het tweede is wanneer iemand niet verschijnt, er een verstekvonnis volgt, waarna de persoon in verzet kan komen. Dezelfde rechters zijn dan ook bij de verzetbehandeling. Dezelfde rechters krijg je dan voor je neus om hetzelfde vonnis te bekijken. Het zijn twee anomalieën in het systeem”, aldus Van Dijk-Silos.

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft eerder 20 jaar onvoorwaardelijke celstraf en gevangenneming geëist tegen Bouterse. Op 31 maart heeft zijn advocaat, Irvin Kanhai, in hoger beroep gepleit voor vrijspraak van zijn vijf cliënten. Hij heeft in zijn pleidooi geconcludeerd dat voorbedachten rade niet is bewezen en dat de ex-kolonisator een dikke vinger in de pap had bij de gebeurtenissen van december 1982. De volgende zitting vindt plaats op 30 mei. Dan zal het Openbaar Ministerie reageren op het pleidooi van Kanhai.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

15 REACTIES
  1. NOS Nieuws

    Zaterdag 2 december 2017, 15:08

    Aangepast zaterdag 2 december 2017, 15:42
    ‘Ik ga dit niet kunnen dragen’: verdachte Ruben Rozendaal kondigde zelfdoding aan

    Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

    Ruben Rozendaal (1956), die volgens de Surinaamse site Starnews zelfmoord heeft gepleegd, was een belangrijke verdachte in het Surinaamse Decembermoordenproces. Hij was lid van de Groep van 16, die onder aanvoering van Desi Bouterse in 1980 een staatsgreep pleegde.

    In 2012 verbaasde hij vriend en vijand toen hij aanwezig was bij de herdenking van de Decembermoorden. Hij zei toen dat de tijd rijp was voor de waarheid en kondigde aan volledig te zullen meewerken aan het Decembermoordenproces.

    Hij kwam niet lang daarna met de getuigenis dat Bouterse, inmiddels president, bij de Decembermoorden zelf de trekker had overgehaald. Rozendaal zat sindsdien bij vrijwel alle rechtbankzittingen in het publiek en sprak er regelmatig met de nabestaanden.

    Lagere eis tegen Rozendaal
    Op 28 oktober eiste openbaar aanklager Roy Elgin tien jaar celstraf tegen Rozendaal. Volgens Elgin was Rozendaal betrokken bij de voorbereiding van de moorden en wist hij wat er zou gaan gebeuren.

    Vanwege de coöperatieve houding van de verdachte viel de strafeis lager uit dan die voor de andere grote vissen, onder wie Bouterse, tegen wie twintig jaar werd geëist.

    Dreigen met ‘opoffering’
    Rozendaal was in de gelegenheid gesteld om zich op 31 januari te verweren. Hij had geen advocaat. Na het uitspreken van de strafeis reageerde hij zeer emotioneel. “Dit is niet eerlijk. Ik ga dit niet kunnen dragen”, zei hij.

    0:57Ruben Rozendaal: ‘Misschien moet ik mezelf offeren’
    “Ik was militair en moest doen wat mij werd opgedragen, anders was ik ook één van de slachtoffers van de Decembermoorden geweest. Ik ga niet wachten om me nog een keer te verdedigen.”

    Rozendaal, die nierpatiënt was, wees daarna op de grote dialyse-zwellingen op zijn linkerarm. “Als ik deze doorsnijd dan is het over. Misschien moet ik mezelf offeren. Als ik dat doe, moet niemand me iets kwalijk nemen. Het is dan mijn eigen keuze.”

    De dramatische woorden werden door de aanwezigen niet erg serieus genomen en toegeschreven aan de emotie van het moment.

    Maar vrijdagavond voegde Rozendaal in zijn woning de daad bij het woord. Hij sneed met een scheermes zijn linkerarm open en bloedde dood.


    gemodereerd
  2. Nu kom je moraal madam spelen, fat todo. Giem wang bigi brik. Dat hadden de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname opa D en zijn consorten op 8 december 1982 moeten bedenken…..voordat ze de 15 mannen met voorbedachte rade martelden en daarna doodschoten.


    gemodereerd
  3. Van Dijk-Silos geeft als minister van Justitie gediend in een regering die werd geleid door de hoofdverdachte in het 8 decemberproces. Hoe objectief en neutraal kan zij dan zijn over de hoofdverdachte. Zij heeft destijds zelfs gestemd voor amnestie voor alle verdachten van deze moorden. Hoe kun je amnestie verlenen terwijl door een rechter nog niet eens heeft vastgesteld dat de verdachten het feit hebben gepleegd. Het zou dan inhouden dat de verdachten het feit eerst zouden moeten erkennen. Zou mw. Van Dijk-Silos ook voor Amnestie zijn als de hoofdverdachte had erkend dat hij 15 burgers zonder vorm van proces in koelen bloede heeft doodgeschoten en heeft laten doodschieten. Dat zij destijds heeft gestemd voor amnestie is een gevolg van het gezegde: Don’t bite the hand that feeds you. Wat een opportunist!


    gemodereerd
  4. behoed ons als deze paarse chipvreetster in het regeerbestel ‘weer’ terechtkomt.


    gemodereerd
  5. ” …

    “Bij het uitvoeren van mijn beleid schrok ik helemaal van de drugstoestand in Suriname en hebben we toen samengewerkt met de DEA en de US Coast Guard, waardoor we aardig wat drugsvangsten midden op de zee hebben kunnen krijgen. Tientallen duizend drugsladingen. En toen werd ik ontslagen”, stelt de jurist.

    “Maar toen werd ik in maart ontslagen”, aldus de jurist, die nog steeds in het duister tast over de reden waarom zij is ontslagen.

    En er lopen volgens haar nog steeds een heleboel drugsbaronnen rond. Of deze mensen een link hebben met Bouterse, kan zij echter niet aangeven omdat zij dat gewoon niet weet. “Ik kan niet zeggen dat Desi Bouterse in 2015 midden in de drugshandel zat”, aldus Van Dijk-Silos.
    …”

    Wie goed luistert naar deze todo ziet dat zij zichzelf tegenspreekt en zichzelf verraad.

    Zij weet dus meer over de drugshandel en wandel, maar is te laf om actie te ondernemen. Integendeel, beschermt zij de hoofdverdachte, Desi Bullshit Bouterse !
    Men klaagt over Santokhi maar zie met welke moeilijkheden en tegenwerkingen Suriname te kampen heeft.
    De paarse trollen zijn verweven in alle gelederen.

    Als het volk een beter Suriname wil dan moet het volk ook meewerken en niet schijnheilig doen.

    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    gemodereerd
  6. Silos schept alleen maar verwarring met opmerkingen die weini met de strafzaak en het oordeel van doen hebben.
    1- Ja het is vreemd als de rechter die gewraakt wordt daar zelf een oordeel over moet geven, niet echt wenselijk. Strikt gezien dan. Maar in dit geval was he zonder meer logisch dat de wrakingsgronden nergens op sloegen. Ook andere rechters hadden moeten oordelen dat de wraking onterecht was.
    2- Met betere argumenten kun je juist aanvoeren dat de rechters die bij de eerdere verstekbeoordeling beter dan wie ook een oordeel kunnen geven in de verzetzaak omdat zij, meer dan wie ook, een oordeel kunnen vellen over de mogelijkheden die aan de verdachte zijn geboden om aanwezig te zijn. Meer dan wie ook zijn zij bekend met de vele mogelijkheden die in het proces aan deze verdachten is geboden om aanwezig te zijn, om hun woord te doen. Erger nog. M.i. waren er juist veel gronden om te beslissen dat een HB niet meer terecht was en de veroordeling destijds gewoon moest worden uitgevoerd.
    .
    Het ergste bij dit rookgordijn is dat met het eerst punt gescoord lijkt te worden, maar dus niet. Doordat bij leken de indruk ontstaat dat met het eerste punt gescoord is, ontstaat snel het sentiment dat het tweede punt dan ook wel terecht zal zijn. Advocaten weten dit soort kromme logica altijd mooi op te dienen maar feit blijft dat punt 1 in deze irrelevant was en punt twee nergens op slaat


    gemodereerd
  7. Jammer dat hij jou niet als advocaat heeft genomen, hè vetnek. Dan was je stinkender rijker geworden en had die man geen slapeloze nachten.


    gemodereerd
  8. silos wat bent u een arrogant persoon , dus u vind dat bouterse geen eerlijk proces krijgt , silos u houdt van bouters he , alleen houdt bouterse niet van u , silos u heeft ook gepleit voor amnestie voor alle verdachten , nou dan bent u er mee eens dat die 15 echte Surinamers zijn gedood , dus u gelooft bouterse dat ze gedood zijn toen ze op de vluchten sloegen
    silos u heeft geen respect voor de nabestaanden van onze echte Surinamers die gemarteld en geëxecuteerd zijn
    alle nabestaanden zeggen nu , mevrouw silos de poort van de hemel is voor u gesloten , maar wees blij de poort van de hel staat wagenwijd open voor u , en daar is het heet


    gemodereerd
  9. Simons moet der platte bek dichthouden,a mpp dagoe,bouterse geen eerlijk proces,mil a ma piema simons poes a mpp monie sang bouta ei pai ing ieng ing mpp fatoe goolo en als ik dit niet mocjt zeggen van de admin,ing mpp toe


    gemodereerd
  10. Was het eerlijk dat ddb ed anderen een plan hadden gemaakt om de 15 onschuldige personen op te pakken en op 7 naar 8 December 1982 standrechterliik dood te laten schieten of zelf bij enkelen eigen handig te vermoorden?

    Wie denk ddb en de coupplegers wel dat ze zijn om op 25 Februari 1980 een ingreep te doen en de wettig gekozen regering van de republiek Suriname naar huis te sturen?

    Hij wilde een vakbond dat kolonel Elstak en de regering van minister – president Henk Arron niet wilden en hij kreeg een land.

    Zie wat soldaat ddb en 15 andere soldaten, linkse jongens, paluluboys, eddy bruma van Suriname en de Surinamers hebben gemaakt, de grote schulden met hoge renten bij crediteuren, die niet kunnen worden afgelost, grote armoede en grote ellende bij het Surinaamse volk, ontwaarding eerst vd Surinaamse gulden en nu vd srd, hoge koersen voor valuta, geen medicijnen, grote criminaliteit, alle goederen heel duur in prijs, drugshandel, Moiwana86 moorden, neks no fout, het onderwijs en wetenschappen vernietigd, onderndmingen die het hoofd niet boven water kunnen houden, vele supermarkten in handen vd nieuwe Chinezen, die de valuta van Suriname naar China sturen, gambios, casino’s, vele loterijen en kansspelen, hout en goud dat spot goedkoop naar het buitenand gaat, grote ondernemingen als Suralco, Bilinton weg uit Suriname, Bruynzeel houtmaatschappij, Wageningen Nickerie, Marienburg Suikeronderneming, allemaal ten onder gegaan.

    Suriname in een zeer diepe afgrond is terecht gekomen.

    40 % vd totale volwassenen van Suriname heeft een 4 de klas lagere school denkniveau. en vh overige 60 % zal ook een groot deel die van tussen 4 de klas en 6 de klas lagere school hebben. Zie daarom hoe er op,

    25 Mei 2010, 25 Mei 2015 en 25 Mei 2020
    op de ndp, ddb gestemd heeft. Zie dat deze mensen Suriname nog verder in de diepe afgrond willen hebben. Kijkt u heel goed naar het hoofdhaar.

    Zie ook wie er op straat komen bij de demonstraties en acties en zie eat deze mensen op 17 Februari 2023 in de ondernemingen van Paramaribo – Suriname hebben gedaan.

    Deze gasten zijn geen knip voor de duim waard en willen nog door gaan met hun acties en verder vernietigen vh land.

    Niet 1 van hen heeft een plan of voorstel gedaan of aan het publiek laten zien hoe ze Suriname uit de financieel, ecomonische en sociale crises gaan helpen.

    ddb, ddb- gezin, ddb friends, ( ex-) DNA- leden van de ndp deugen niet, alleen hun enige eigen belang telt en daar hebben ze heel goed voor gezorgd. Ze zijn schatrijke multi miljonairs.

    Daar moet jenny van dijk silos naar kijken en zien wie de misdadigers zijn tegen de menselijkheid, mensentechten niet eerbiedigen, dood en verder zaaien, zeer grote criminelen zijn, de grondwet en verdragen vertrappen en met niets en niemand medelijden hebben.

    Alle Surinamers en de republiek Suriname zijn het slachtoffer van ddb en kliek om hem
    heen vele malen tussen 25 Februari 1980 tot op heden geworden en ook zijn dis nog geboren gaan worden gaan het slachtoffer worden. Zie de schulden.

    Deze vrouw moet de balans gaan opmaken en hopelijk dat ze tot het besef
    komt dat ddb van geen
    kanten deugt.

    Kan ze dan niet inzien hoe groot de schade is die deze man Suriname ( inter)nationaal heeft gebracht en hoe de vlag van Suriname bij hangt.

    Waar praat zij over?

    Ik snap deze vrouw niet waar over ze praat en ze is nog advocaat nog.

    Ik hoop dat er meer intelligente mensen op staan en haar de orkaan van voren geven.

    Deze vrouw moet eens duidelijk gemaakt worden dat ddb ea de zwaarste straf die de grondwet voor misdrijven tegen de menselijkheid moet krijgen.

    Ik vind 20 jaar nog mild, gepet of de vele misdrijven. misdaden van deze man, omdat na deze straf hij weer vrij in broko baka gaat rondlopen en naar cuba zal
    vliegen.


    gemodereerd
  11. Bouta werd aangevallen in Ford Zeelandia. Helaas gaf de tankbestuurder dhr. Lachmon zich over aan hem, anders was de coup succesvol geweest en bouta geminimaliseerd. Het zijn steeds de eigen kwaden die het verpesten en krijg je de boemerang gepresenteerd!
    Wat moest anders Bouta dan doen????


    gemodereerd
  12. Dan had ze toendertijd als justitie minister de twee punten moeten aanvoeren.


    gemodereerd
  13. Dag mevrouw Zielloos. Wat heeft u in 1958 voor het laatst gedaan? Gelachen! Man wat een zuurpruim zeg.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES