Nummer ‘Kon Esi Baka’ ruim veertig jaar later nieuw leven ingeblazen

2

Vier generaties Surinamers vieren sport, dans, kameraadschap, schaafijs en warmte in het bijzondere muziek- en videoproject Kon Esi Baka Switi Lobi – RECHARGED. In de videoclip schitteren naast bekende Surinamers zoals Del, ENVR, Guels, Miero en Ruben del Prado ook jonge voetballertjes, seniorenburgers als hiphopdansers en een schaafijsman.

Het nummer is gebaseerd op de 1978 compositie van dwarsfluitvirtuoos Ronald Snijders voor de serie en de film naar het boek Kon Hesi Baka / Kom gauw terug (1976) van schrijver/regisseur Henk Barnard. Nu in 2023, ruim veertig jaar later, is het nummer nieuw leven ingeblazen door jonge Surinaamse musici, zangers en sound engineers.

Muziek kan de kloof tussen generaties overbruggen, bleek tijdens de uitvoering van dit project. In een ontspannen en inspirerende sfeer spraken de deelnemers met elkaar over hun ervaringen, principes, normen, waarden en uitdagingen. Zij realiseerden zich hoe belangrijk het is om de verschillen tussen verschillende generaties te overbruggen.

Dit project is een samenwerking van Dek’ati Internationaal NV met IR Productions, WESTLND, de Platinum Sound Recording Studios in New York City, BOSS Images, Radio 10, sportvereniging Puwanani, seniorendames en -burgers, hiphopdanscoach Lorenzo Castillion, schaafijsman Ragmad Imandi, en de zangers DEL, ENVR, Guels, Miero en Ruben del Prado.

De launch van de song en de muziekvideo is op vrijdag 14 april 2023.


2 REACTIES

  1. Een film als Kon esi baka ( kom gauw terug) staat in schril contrast met de huidige realiteit , inhoudende dat volgens een onderzoek de huidige Surinaamse bevolking zich het liefst in Nederland zou willen verkassen. Zelfs in Nederland hebben Surinamers het niet kunnen maken. Op de etnische-barometer staan andere etnische groepen hoger en beter aangeschreven dan Surinamers in hun volle omvang. Het hebben van een woon-werkverkeer doet je enkel de minnestrelende reputatie van “geregeld burgermansbestaan ” bezorgen en verder geen enkele allure. In de Nederlandse dagbladen stond bijvoorbeeld vorig jaar een artikel dat Hindoestanen in Nederland onzichtbaar zouden zijn. Degenen die dit feit onomwonden tegenover de pers ontvouwden zijn brave Hindoestaanse mannen met een sierlijk buikje geweest die decennialang de vermeende achterstand bij Hindoestanen gebruikten om er vanuit de staat forse subsidies voor te krijgen. Deze kornuiten waren er juist als de dood voor dat zij door enig individu uit de Hindoestaanse gemeenschap zouden kunnen worden overtroffen vanwege de eclatantere kwaliteiten bij betrokkene. Zo zijn er meerdere situaties en taferelen aan te slepen om er de verscheurdheid van de Surinaamse gemeenschap mee te illustreren. De Surinaamse gemeenschap laat zich kenmerken door een dominantie van egocentrische en ostentatieve individuen die hun tentakels en voelsprieten uitsluitend op elkaar gericht houden ten einde te kunnen detecteren of men niet door iemand uit eigen gelederen wordt geknepen en ingehaald. Deze mentaliteit is de hoofdoorzaak van de statische binnen de Surinaamse gemeenschap. Indien Suriname vergeleken zou worden met andere Zuid-Amerikaanse landen met een vergelijkbare sociale structuur dan staan Jamaica, Trinidad en Guyana sociaal-cultureel en economisch er beter voor dan Suriname. Het enige dat men in Suriname kan is elkaar nawijzen als veroorzaker ergens van zonder dat iemand erin slaagt om iets duurzaams en voorbeeldigs te presenteren en als noviteit op de agenda te plaatsen. Santokhie bijvoorbeeld liet zich eens tijdens zijn bezoek aan Nederland met fanfare geschal ontvallen dat Nederlandse boeren in Suriname welkom zouden zijn maar twee Hollandse pogingen om er een boerderij op te starten zijn faliekant mislukt vanwege de wanorde en ambtelijke onbehouwenheid vanuit de Surinaamse voorzienigheid. Hoeveel Hollandse boeren zouden zich op deze wijze willen wagen aan een land als Suriname? Dan maar in eigen land stikken in de stikstof. Daarentegen profiteren Surinamers op hun beurt flink van de Nederlandse goed georganiseerde maatschappelijke instellingen. Uiteraard zijn er Surinaamse individuen die het ver hebben geschopt maar zij moeten het hebben van een publieke adoratie en vergaan op den duur als eenling met een grote faam die niets concreets hebben laten staan. Suriname is een land dat je als Surinaamse vakantieganger gewoon swietie moet blijven vinden, zonder meer.
    gemodereerd

  2. Kon Hesi Baka? Nu, in 2023? Ben je gek geworden? De koers is al bijna 1 op 40.
    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.